Εδώ και 2000 χρόνια με πολύ διαφορετικές φυσικά συνταγές αλλά και πρώτες ύλες, το κέικ μεγαλώνει γενιές σαν γλυκό ψωμί. Από την εποχή των Vikings η πρώτη μορφή κέικ, ήταν αλεύρι, αυγά, γάλα και μέλι. Σήμερα με την εξέλιξη να τρέχει σε όλους τους τομείς, έχουμε το μπέικιν, τα επεξεργασμένα άλευρα, και φτιάχνουμε κέικ με σοκολάτα, με γέμιση, δίχρωμο, σε φόρμα, με σιρόπι και πόσα άλλα που μπορώ να γράφω για μέρες.
Ως τροφή, το κέικ είναι μια πλήρης τροφή, με βιταμίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και Ω3 λιπαρά. Μπορείτε να βρείτε συνταγές με βρώμη, αλεύρι ολικής άλεσης, μαύρη ζάχαρη, βιολογικά αυγά, ξηρούς καρπούς η φρούτα, Για διαβητικούς, για σοκολατολάτρες, για δίαιτα και άλλα πολλά.
Είναι ένα τρόφιμο που δίνει ενέργεια σε μεγάλους και παιδιά, και είναι κατάλληλο για σνακ ή κολατσιό στο σχολείο.
Μια από τις πιο συνηθισμένες συνταγές που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές χρόνια τώρα, είναι το Δίχρωμο κέικ, το γνωστό ως Marble Cake, όπως επίσης το Κλασικό κέικ πορτοκαλιού που υπάρχει τυπωμένο σε κάθε συσκευασία κόκκινου αλευριού. Δεν υπάρχει γυναίκα άνω των 30 (για να μην πω 20) που δεν έχει κάνει έστω και μια φορά κέικ.
Λοιπόν τα βήματα για ένα επιτυχημένο κέικ είναι απλά, με βασική προτεραιότητα κάτι που ισχύει σε όλα στην κουζίνα. Να το κάνετε με όρεξη, και να μην βιάζεστε. Η ζαχαροπλαστική δεν είναι σαν την μαγειρική, Βάλε πιο πολλή ζάχαρη, βγάλε λίγο αλεύρι.
–Η ζαχαροπλαστική στηρίζεται στην χημεία των πρώτων υλών και κάθε αλλαγή μπορεί να αλλάξει όλη την την τελική μορφή. Άρα βασικό είναι να ακολουθούμε πιστά τις συνταγές.
–Οι Φούρνοι δεν είναι όλοι το ίδιο δυνατοί και μπορεί ένα κέικ να αρπάξει έξω ενώ μέσα να είναι ωμό, απλά γιατί ψήσατε το κέικ στους 170 όπως έλεγε η συνταγη αλλά ο δικός σας φούρνος ήθελε στους 160. Αυτό απαιτεί να μάθετε καλά τον φούρνο σας. Επίσης σημαντικό είναι να είναι πάντα καλά προθερμασμένος ο φούρνος πριν βάλετε το κέικ, εκτός αν η συνταγη το λέει αλλιώς.
–Δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν τα 25 λεπτά για να δοκιμάσουμε αν το κέικ έχει γίνει. Σε μια κλασική φόρμα το κέικ θέλει τουλάχιστον 20 λεπτά για να φουσκώσει. Μην το κόψετε στην μέση γιατί θα σας κάτσει.
–Κοσκινίζουμε όλες τις σκόνες, κακάο και αλεύρι.
–Βουτυρώνουμε πάντα την φόρμα καλά και ξεφορμάρουμε όταν το κέικ έχει σχεδόν κρυώσει. Αλλιώς θα σπάσει.
–Δεν αλλάζουμε το βούτυρο, με λάδι ή σπορέλαιο, απλά διαλέγουμε από την αρχή μια συνταγη που να μας δίνει τα υλικά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.
–Όταν η συνταγη γράφει κούπες, εννοεί την κλασική κούπα του τσαγιού, υπάρχει στο εμπόριο αυτό το εργαλείο, και αν δεν έχουμε τότε κοιτάμε τις μετατροπές εδώ.
-Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο γλυκό η πιο άγλυκο, η ζάχαρη είναι το μόνο υλικό που μπορούμε να προσθαφαιρέσουμε την ποσότητα του.
Διαλέγοντας λοιπόν μια συνταγη, φροντίστε όλα τα παραπάνω και θα θριαμβευσετε.
Η Νίκη Καβαδάτου είναι μαμά δύο κοριτσιών και ασχολείται επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική, γλυκαίνοντας τους καλεσμένους σε πάρτι, γάμους και βαφτίσεις με τα υπέροχα γλυκά της!
Θα την βρείτε στο www.sketiglyka.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Έχω μια απορία: ακολουθώ κατά γράμμα τις οδηγίες στη συσκευασία αλλά όταν αντικαθιστώ (σύμφωνα με τις οδηγίες πάντα) το γάλα με γιαούρτι το κέικ δεν μου ψήνεται σωστά, λασπώνει. Τί τρέχει;
εΓΩ ΟΤΑΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ γεμισω μεσχρι την μεση το νεροχυτη με κ ρυο νερακι! ΚΑΙ βαζω μεσα την φορμα για δεκα λεπτα και μετα κανω την ντουπιτσα!!!!!