Ο Μάνος λέει σε όλους ότι είμαι πολύ καλή στην ζαχαροπλαστική. Η αλήθεια είναι ότι όταν πω πως θα κάνω γλυκό, τα καταφέρνω πολύ καλά. Είχα δοκιμάσει να φτιάξω σχεδόν τα πάντα. Μόνο ένα πράγμα δεν είχα φτιάξει ποτέ: ΤΟΥΡΤΑ!
Χαζεύοντας τα βράδια στο Pinterest, το μάτι μου έπεφτε συνέχεια σ’ αυτά τα θεϊκά rainbow cakes που τα κόβεις και κρύβουν μέσα τους το ουράνιο τόξο σε κέικ. Το είχα όνειρο να φτιάξω ένα.
Η πρώτη μου απόπειρα ήταν στα γενέθλια του Αρχέλαου που λόγω ίωσης τα γιορτάσαμε μόνο με τις γιαγιάδες και τον θείο (δείτε την εδώ)
Και επειδή για πρώτη φορά πήγε αρκετά καλά θα έλεγα, το έβαλα στόχο: θα έφτιαχνα το πιο τέλειο rainbow cake του κόσμου! Άλλωστε στο σπίτι μας αν μπορούσαμε θα γιορτάζαμε κάθε μέρα γενέθλια. Το «Happy Birthday» ούτως ή άλλως κάθε μέρα το τραγουδάμε.
Και κάπως έτσι με τις πολύτιμες συνταγές που μου έδωσε η sketiglyka Νίκη μας και το μίξερ που μου παραχώρησε η φίλη μου Εβίτα (γιατί με το παλιατζούρι αδύναμο μίξερ χειρός που είχα, προκοπή δεν θα έβλεπα γιατί δεν είμαι και άνθρωπος της υπομονής), γεννήθηκε το παρακάτω rainbow cake! Με 5 στρώσεις παντεσπάνι διαφορετικού χρώματος, γέμιση λευκής κρέμας Ganache και κάλυψη βουτυρόκρεμας και πολύχρωμης τρούφας.
Ένα τουρτο-κέικ για πολύ ειδικές περιπτώσεις! (το αναφέρω εκ των προτέρων για να αποφύγω την γκρίνια για τα χρώματα… E, δεν είναι και για κάθε μέρα! :P)
Η Νίκη μου έδωσε τη συνταγή για αφράτο και νόστιμο παντεσπάνι. Είναι κιτρινο-λευκο και μπορεί να χρωματιστεί με χρώμα ζαχαροπλαστικής και να κρατήσει καλά.
Οι παρακάτω δοσολογίες θα σας φτάσουν για 4 στρογγυλα παντεσπάνια σε ταψάκι 20 εκατοστών ή 3 παντεσπάνια σε ταψάκι 24 εκατοστών.
Εγώ χρησιμοποποίησα 24αρια ταψάκια οπότε χτυπησα δυο δόσεις των παρακάτω υλικών και πήρα έτσι 5 παντεσπάνια (περίσσεψε μίγμα και για 6ο, απλά εγώ έκανα τελικά 5οροφη τούρτα)
(για 4 στρογγυλα παντεσπάνια σε ταψάκι 20 εκατοστών ή 3 παντεσπάνια σε ταψάκι 24 εκατοστών)
6-8 αυγά (εγώ έβαλα 6)
2 κούπες αλευρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου (= 1 Βιτάμ κλασικό στο χρυσό χαρτί)
2-3 βανίλακια (εγώ χρησιμοποίησα αυτή τη βανίλια και το αποτέλεσμα ήταν φοβερό)
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη πολύ καλα μέχρι να έχουμε ένα αφράτο και ομοιόμορφο μίγμα.
Προσθέτουμε ενα ενα τα αυγα και στη συνέχεια χτυπάμε για 5 λεπτά μέχρι να διογκωθεί πολύ το μίγμα μας.
Σταματάμε το μίξερ και βαζουμε το αλευρι σιγα σιγα ανακατευοντας με μία σπάτουλα προς τα πανω μεχρι να ενωθει. ΟΧΙ ΜΕ ΜΙΞΕΡ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.
Χωρίζουμε το μίγμα μας σε 4 ή 3 μπολάκια ανάλογα με το μέγεθος που επιλέξαμε (4 δόσεις για 20αρι ταψάκι και 3 δόσεις για 24)
Προσθέτουμε σε κάθε μίγμα το χρώμα που θέλουμε. Εγώ δοκίμασα στην πρώτη τούρτα υγρά χρώματα ζαχαροπλαστικής, ενώ στην δεύτερη χρώματα Wilton σε μορφή «πάστας». Με την πάστα τα χρώματα βγήκαν ΠΟΛΥ πιο ζωηρά και έντονα, όμως και με τα υγρά χρώματα το αποτέλεσμα δεν ήταν καθόλου άσχημο. (Ανακάλυψα και τελείως φυτικά χρώματα και λέω να τα δοκιμάσω και να σας πω εντυπώσεις) Tα χρώματα Wilton θα τα βρείτε και στο e-shop του sketiglyka.gr
Ανακατεύουμε καλά το χρώμα ώστε να χρωματιστεί όλο το μίγμα (ξεκινήστε με μικρή ποσότητα χρώματος και προσθέστε περισσότερο ΑΝ χρειαστεί)
Αδειάστε το κάθε μπολάκι στο βουτυρο-αλευρωμένο ταψάκι/τσέρκι του και ψήστε στους 160-170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά (ελέγξτε τα σίγουρα γύρω στο 15λεπτο)
Τώρα, επειδή φούρνος με φούρνο διαφέρουν, έχετε το νου σας. Ο δικός μου τα έψησε τέλεια στους 160 βαθμούς γύρω στο 20λεπτο, ενώ στους 170 άρχισε να καφετίζει το παντεσπάνι μου πριν ψηθεί καλά παντού. Καλό θα ήταν λοιπόν να κάνετε μια δοκιμή πριν την τελική προσπάθεια για να είστε πανέτοιμες και χωρίς απρόοπτα!
Φυσικά επειδή ένας φούρνος δεν χωράει ΟΛΑ τα παντεσπάνια με τη μία, τα ψήνετε με δόσεις (είπαμε, είναι ο οδηγός της απόλυτης πρωτάρας, οπότε γράφω ΚΑΙ τα αυτονόητα :D)
Tip: Προσέξτε την ποσότητα που θα βάλετε σε καθε ταψάκι, να μην ειναι ούτε μεγάλη, ούτε μικρή. Να γεμίζει καλά το ταψάκι και να έχει λιιιιίγο ύψος, καθώς δεν θέλουμε τα παντεσπάνια μας πολύ χοντρά.
Όταν τα παντεσπάνια σας ψηθούν, βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν. Στη συνέχεια βγάλτε τα προσεκτικά πάνω σε χαρτί ψησίματος και καλύψτε τα με μια πετσέτα.
Θέλουμε να κρυώσουν ΕΝΤΕΛΩΣ πριν τα χρησιμοποιήσουμε (μου το τόνισε 349595 φορές η Νίκη), οπότε καλό θα ήταν να τα ψήσετε από την προηγούμενη μέρα (π.χ. το βράδυ αν το πάρτι σας είναι το απόγευμα ή νωρίς το μεσημέρι αν θέλετε την τούρτα για το επόμενο πρωί)
Αν κάπου σας έχουν «αρπάξει», μην ανησυχείτε γιατί μπορείτε να αφαιρέσετε τα καφέ σημεία με ένα μαχαιράκι προσεκτικά ΑΦΟΥ κρυώσουν εντελώς. Θα μπορέσετε τότε και να τα ισιώσετε αν τυχόν σας έχουν φουσκώσει περισσότερο σε κάποιο σημείο (δεν συνέβη σε εμένα)
[divider]
Για τη γέμιση η Νίκη μου πρότεινε λευκή κρέμα Ganache και είχε δίκιο! Έκανε την τούρτα πεντανόστιμη!
Η γκανάς γίνεται ΠΟΛΥ εύκολα, τόσο εύκολα που δεν υπάρχει δηλαδή!
Θα χρειαστείτε επίσης και ένα απλό σιροπάκι για να βρέξετε λίγο τα παντεσπάνια σας πριν απλώσετε την κρέμα σας.
Υλικά:
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά
500 γραμμάρια κουβερτούρα λευκή για ζαχαροπλαστική (οχι απλή λευκή σοκολατα!)
Ψιλοκόβουμε την κουβερτουρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
Ριχνουμε την κρεμα και την βαζουμε λεπτό λεπτό στα μικροκυμματα, ανακατευοντας συχνα.
Μόλις ενωθουν καλα, την αφηνουμε τουλάχιστον 5 ωρες να κρυωσει καλα και μετα την χτυπάμε στο μιξερ να έρθει να γίνει αφράτη σαν κρέμα σαντιγύ.
(αντί για φούρνο μικροκυμάτων, μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε κατσαρολάκι και το μάτι της κουζίνας. Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφήστε τη κρέμα γάλακτος να φτάσει λίγο πριν το βρασμό -θα αρχίσουν να σχηματίζονται φουσκίτσες), απομακρύνετε από τη φωτιά και ρίξτε μέσα τη σοκολάτα. Περιμένετε λίγα λεπτά να αρχίσει να λιώνει και στη συνέχεια ανακατέψτε γρήγορα μέχρι να έχετε ένα λείο και ομοιόμορφο μίγμα)
Η λευκή κρέμα Ganache όταν έχει κρυώσει καλά…
… και εδώ χτυπημένη στο μιξερ!
Υλικά:
1 κούπα νερό
1/2 κούπα ζάχαρη
Σε ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη. Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε το μπρίκι εκεί μέχρι να κρυώσει ΤΕΛΕΙΩΣ. Τονίζω το τελείως γιατί εγώ έκανα το λάθος και ΔΕΝ περίμενα με αποτέλεσμα να μου λιώσει η γκανάς και να αρχίσει να τρέχει έξω από τα παντεσπάνια μου. Το αποτέλεσμα παρέμεινε γευστικό, όμως έτσι έχασα την γκανάς στο… μάτι, μιας και η στρώσει που απέμεινε εσωτερικά παραήταν λεπτή.
Σε ένα δισκάκι τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι.
Ραντίζουμε με το σιροπάκι μας ώστε να πάει παντού.
Απλώνουμε με σπάτουλα μια γενναία δόση Ganache.
Τοποθετούμε το επόμενο παντεσπάνι προσέχοντας να είναι καλά στοιχισμένο με το από κάτω.
Ραντίζουμε με το σιροπάκι μας και απλώνουμε με σπάτουλα μια γενναία δόση Ganache.
Και συνεχίζουμε μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή.
Εγώ κάλυψα και εξωτετικά με Ganache (αφού όπως έγραψα πιο πάνω, έκανα το λάθος και δεν περίμενα να κρυώσει εντελώς το σιρόπι μου και έτσι η Ganache μου ξαναζεστάθηκε και άρχισε να μου χύνεται)
Στο σημείο αυτό ξαναβλέπουμε καλά καλά τον πύργο μας για να δούμε αν έχουν κάτσει καλά τα παντεσπάνια το ένα πάνω στο άλλο.
Παίρνουμε δύο καλαμάκια (αυτά που πίνουμε) και τα μπήγουμε στο πάνω παντεσπάνι μας μέχρι να φτάσουν στο κάτω κάτω. Αυτά θα μας βοηθήσουν να κρατηθεί η τούρτα μας στο ύψος της και στο σωστό της σχήμα.
Βάζουμε στο ψυγείο.
Για την επικάλυψη αποφάσισα να δοκιμάσω βουτυρόκρεμα. Βέβαια η γεύση της δεν αρέσει σε όλους. Όμως νομίζω πως η συνταγή που χρησιμοποίησα θα ικανοποιήσει τους πάντες, γιατί δίνει βουτυρόκρεμα πολύ απαλή, χωρίς να γεμίζει το στόμα βούτυρο.
Υλικά
1 κούπα αλατισμένο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανιλάκια
4 κούπες ζάχαρη άχνη (φρέσκια και όχι ξεχασμένη στο ντουλάπι γιατί γίνεται σκληρή)
4-5 κουταλιές κρέμα για καφέ ή κρέμα γάλακτος (εγώ έβαλα κρέμα γάλακτος)
Βάζουμε το βούτυρο στο μίξερ και το χτυπάμε μέχρι να γίνει κρεμώδες και αφράτο.
Προσθέτουμε την άχνη κούπα κούπα και χτυπάμε για αρκετή ώρα.
Προσθέτουμε τη βανίλια μας.
Και τέλος προσθέτουμε την κρέμα μας (βάζουμε περισσότερη αν θέλουμε να είναι πιο αφράτη η κρέμα ή λιγότερη αν τη θέλουμε πιο ‘σκληρή»)
Αν φοβάστε το αλατισμένο βούτυρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικό και απλά να προσθέσετε μόνες σας μια ιδέα αλάτι.
Η επικάλυψη βουτυρόκρεμας μπορεί να γίνει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και καθαρίζουμε το δισκάκι της από σοκολάτα που μπορεί να έχει χυθεί με ένα πανάκι με λίγο ζεστό νεράκι.
Με μια σπάτουλα ιδανική για κάλυψη παίρνουμε μια ωραία ποσότητα βουτυρόκρεμας και αρχίζουμε να απλώνουμε από το κέντρο της τούρτας προς τις άκρες της. Προσθέτουμε και άλλο και άλλο μέχρι να καλύψουμε όλη την τούρτα.
Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τη σπάτουλα μας και με απαλές κινήσεις, αφαιρούμε όση βουτυρόκρεμα περισσεύει και προσπαθούμε να κάνουμε την τούρτα όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα καλυμμένη.
Επειδή θα την καλύψουμε με χρωματιστή τούρτα, δεν χρειάζεται να είναι πια σούπερ ομοιόμορφη. Απλά προσέξτε μην περισσεύει σε σημεία μπόλικη κρέμα γιατί θα φαίνεται λες και έχει καρούμπαλα. 🙂
Η βουτυρόκρεμα είναι ωραία, δυνατή κρέμα και στέκεται καλά. Οπότε μην φοβηθείτε την τοποθέτηση της τρούφας, την οποία θα απλώσετε με το χέρι.
Το πάνω μέρος είναι ευκολάκι, όμως το ίδιο εύκολο είναι και τα πλαϊνά μέρη της τούρτας. Βάζεις τρούφα στην παλάμη και πατάς απαλά πάνω στην τούρτα. Η τρούφα θα κολλήσει αμέσως και θα μείνει ΕΚΕΙ!
Προσέξτε: πριν αρχίσετε την τρουφο-φάση, βάλτε την τούρτα σας μέσα σε ένα ταψάκι ή πάνω σε ένα σουπλά, ώστε α. να μην γεμίσει ο τόπος τρούφα β. να μαζέψετε όση χυθεί και να τη χρησιμοποιήσετε νεξτ τάιμ!
Ένα θέμα που με παίδευε πολύ ήταν αυτό του χρόνου. Πότε κάνουμε τι;
Θα σας γράψω λοιπόν πώς τα έκανα εγώ.
Στόχος ήταν η τούρτα αυτή να είναι έτοιμη την Κυριακή το πρωί.
Το Σάββατο το πρωί λοιπόν έψησα τα παντεσπάνια μου.
Το μεσημέρι ετοίμασα την κρέμα Ganache. Ιδανικά θα έπρεπε να ετοιμάσω και το σιρόπι μου, αλλά το άργησα (και έτσι το έβαλα ζεστό και έλιωσε η γκανάς, μην τα ξαναλέω, χαχα)
Το βράδυ η τούρτα έμεινε στο ψυγείο.
Το πρωί ετοιμάστηκε η βουτυρόκρεμα, απλώθηκε επιτόπου στην τούρτα και στο καπακι μπήκε η τούρτα.
Την έβαλα για πολύ λίγη ώρα στο ψυγείο ίσα να δροσίσει. Μην την αφήσετε πολλή ώρα γιατί η βουτυρόκρεμα θα παγώσει και δεν θα αφήνει ωραία αίσθηση στο στόμα.
Και μετά… στην στόλισα στο τραπέζι όπου έμεινε για τις επόμενες δύο ώρες και δεν κουνήθηκε τρούφα!
Η γεύση της; ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ! Και το τονίζω με κεφαλαία, γιατί συνήθως περιμένει κανείς τέτοιου είδους κέικ-τούρτες να είναι βασικά εμφάνιση. Απέξω μπέλα και από μέσα… βαρετή! Όμως όχι… Η γεύση ήταν υπέροχη, αλλά αρκετά λιγωτική. Τα κομμάτια κόπηκαν πολυυυυ λεπτά, αλλά φαγώθηκαν ολόκληρα 🙂
Κάπως έτσι λοιπόν φτιάχνετε βήμα βήμα το περίφημο rainbow cake!
Εσείς φυσικά μπορείτε να το διακοσμήσετε οπως θέλετε: από το να το καλύψετε με ζαχαρόπαστα μέχρι να το γεμίσετε κουφετάκια ή να το αφήσετε ολόλευκο ή να το κάνετε σοκολατένιο!
Η γέμιση επίσης μπορεί να είναι διαφορετική. Από βουτυρόκρεμα μέχρι κρέμα που θα φτιάξετε πατ κιουτ με ένα Μόρφατ. Κάποιοι χρωματίζουν ΚΑΙ τη γέμιση για να ταιριάζει με τα παντεσπάνια!
Να ευχαριστήσω ξανά τη Νίκη μας για τις συμβουλές και την υπομονή που έδειξε απέναντι σε εμένα την επίδοξη rainbowmaker και την Εβίτα για το μίξερ (αχ αυτό το μίξερ! Μεγάλη υπόθεση τελικά!)
Η Νίκη θα μας στείλει και άλλες φωτο για το αφιέρωμα αυτό (εγώ από το άγχος να τα πετύχω όλα σωστά δεν έβγαλα πολλές όπως είδατε) και θα σκεφτούμε και άλλες συμβουλές (η Νίκη δηλαδή, γιατί εγώ από πού και ως πού να τις σκεφτώ; Δεν έγινα δα και επαγγελματίας!)
Καλή επιτυχία! Να το τολμήσετε! Αφού το έκανα εγώ, όλες μπορείτε!
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
Καλησπέρα θα μπορούσατε να μου πείτε σε γραμμάρια πόσο αλεύρι και πόση ζάχαρη χρησιμοποιήσατε, γιατί κούπα από κούπα διαφέρει?
Γεια σας. Αύριο θα δοκιμάσω τούρτα αλλά είδα ότι στο παντεσπάνι δεν βάλατε ούτε baking ούτε σόδα μαγειρικής. Από τι φουσκώνει το παντεσπάνι; Σας ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα! Έχω θέμα με τους Χρόνους! Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε παρακαλώ; Τη θέλω έτοιμη στις έξι το απογευμα! Ποτε θα ήταν καλο να γίνουν τα παντεσπάνια κ η κρέμα;; Σας υπερευχαριστω
Τα παντεσπάνια κάντα από το προηγούμενο βράδυ και τα υπόλοιπα το πρωί!
Γεια σας! Ενδιαφέρομαι κι εγώ να κάνω την τούρτα αυτή, αλλά έχω πολλά άτομα (περίπου 60)! Μπορείτε να μου πείτε σε πόσα περίπου άτομα αντιστοιχούν αυτές οι αναλογίες; (Συγγνώμη εκ των προτέρων, αν το αναφέρετε κάπου και δεν το πρόσεξα!)
Έφτιαξα και εγώ την τούρτα και δεν έμεινε ούτε ψίχουλο!!! Πεντανόστιμη και πολύ εντυπωσιακή! Παρέλειψα την βουτυρόκρεμα γιατί δεν μας αρέσει και έβαλα σοκολάτα ganache απο πάνω, όπως δλδ και ενδιάμεσα! Ευχαριστώ πολύ!
Θα ήθελα να ρωτήσω όταν λέμε αλατισμένο βούτυρο για την βουτυρόκρεμα εννοούμε τύπου κερκύρας.δηλ.ζωικό;
Ολίβια έφτιαξα την τούρτα κ έκανε θραύση!!!!! ΤΕΛΕΙΑ!!!! Κ στο facebook που το ανέβασα! μόνο που υπάρχει ένα μπέρδεμα με τις αναλογίες. Έκανα 5 παντεσπάνια και μου έμεινε πολύ γκανάζ κ βουτυρόκρεμα!!! αλλά χαλάλι...πήρα τέτοια χαρά κ ικανοποίηση με το αποτέλεσμα που για πρώτη απόπειρα στην ζαχαροπλαστική ήταν υπέροχα!!!!!
Καλησπέρα! έκανα κ εγώ την τούρτα, πολύ εντυπωσιακή! Αλλά εκ του αποτελέσματος καλύτερα να έκανα 5 παντεσπάνια αντί για 4 για να είναι πιο λεπτά και ακόμα καλύτερα την επόμενη φορά (γιατί θα υπάρξει επόμενη!) θα δοκιμάσω κ την άλλη συνταγή που έχεις για παντεσπάνι!
Καλησπέρα. Θα ήθελα να την φτιάξω για τα γενέθλια του γιου μου για το σχολείο. Επειδη όμως δεν είμαι φαν της βουτυροκρεμας , Ολιβια μήπως μπορείς να μου πεις αν η δόση της γκανας που μας δίνεις φτάνει να κάνω τη γέμιση σε τρεις στρωσεις(4 θα ειναι τα παντεσπανια) αλλα και μια λεπτή στρώσει για επικάλυψη;; Ευχαριστω!!
Την έχω φτιάξει και είναι τέλεια! Την έστειλα στο σχολείο και τα παιδάκια τρελάθηκαν!
Έφτιαξα το rainbow cake και μπορώ να πω ότι βγήκε εμφανισιακά πάρα πολύ ωραία, με εξαίρεση το ότι θα έπρεπε να ραντίσω πιο πολύ τα παντεσπάνια μου (αλλά το φοβήθηκα εκείνη την στιγμή). Η ερώτησή μου είναι η εξής: Επειδή όντως η γεύση βγαίνει πολύ "βαριά" σε ΄γλύκα εννοώ, μήπως θα ταίριαζε περισσότερο η επικάλυψη να γίνει μ αυτή την κρέμα τυριού που έχεις στο funfetti-cake oneiro???? Επίσης στέκεται εκτός ψυγείου με την βουτυρόκρεμα? Γιατί θέλω κι εγώ να την στείλω στο σχολείο. Ευχαρισστώ.
Γεια σου βανια Νομίζω ότι σαν τη βουτυρόκρεμα δεν του πάει τίποτα άλλο. Εσωτερικά μπορείς να αποφύγεις την γκανάς αν θες, αλλά επικάλυψη κάνε με βουτυρόκρεμα, στέκεται καλύτερα, γενικά του πάει ρε παιδί μου! Και ναι, στέκεται εκτός ψυγείου. Άστην στο ψυγείο το βράδυ και στείλτην το πρωί στο σχολείο. Μέχρι να έρθει η ώρα να κοπεί θα έχει έρθει στην τέλεια θερμοκρασία :D
ολιβια το σιροπι είναι αρκετό για να ειναι ζουμερο το παντεσάνι;;; αν αντι για βουτυροκρεμα βαλω φυτική σαντιγύ θα χαλάσω το αποτελεσμα;;; φιλάκια
Ναι ναι, υπεραρκετο είναι! Την έχω κάνει και με σαντιγύ. Άλλη φάση η βουτυρόκρεμα όμως :)
θα το δοκιμάσω λοιπόν :)
Την εκανα για τα γενεθλια του γιου, το αποτελεσμα ηταν περιπου ητα. Θα πω μονο τα προβληματα που προεκυψαν. 1) Γυρω γυρω ειπα να βαλω μπλε καρυδα, δυστηχως δεν κολησε ομοιομορφα παντου και το αποτελεσμα δεν ηταν οπτικα καλο, την αλλη φορα θα χρωματισω την βουτηροκρεμα μπλε και θα ησυχασω ο δολιος. 2) Η κρεμα γκανας ηταν μια καταστροφη, οχι σε αυτη καθ αυτη την κρεμα αλλα διοτι εβαλα τρια layers (κανονικα, δε μου λιωσανε εννοω) και ειχε σαν αποτελεσμα να ηταν ΠΟΛΥ γλυκια σχεδον δε τρωγοταν. Δε νομιζω οτι ειναι καλη ιδεα αυτη η κρεμα για τοσα πολλα πατωματα, μαλλον καλλυτερα θα ηταν 2 μαυρη γκανας και 1 ασπρη, και παλι το φοβαμαι. Μαλλον την αλλη φορα (πείσμωσα) θα προτιμησω να φτιαξω μια κρεμα ζαχαροπλαστικης μεσα και εξω βλεπουμε. Σημ. Ακομη ειμαι στην αναζητηση του flufy παντεσπανιου, δευτερα θα φτιαξω δυο-τρεις συνταγες παντεσπανιου μπας και βρω τον ερωτα της ζωης μου. !!!
Για πιο fluffy, για δοκίμασε αυτό και γράψε μου εντυπώσεις: http://www.eimaimama.gr/2013/11/funfetti-cake-oneiro.html
Τέλεια! Θα την κάνω για τα γενέθλια του γιου μου. Έχω όμως μία ερώτηση...Επειδή θα πρέπει να την έχω έτοιμη από την Κυριακή το βράδυ για να την πάω στον παιδικό σταθμό τη Δευτέρα το πρωί σε παρακαλώ πες μου αν θα την βάλω στο ψυγείο όλο το βράδυ με την βουτυρόκρεμα ή να την αφήσω εκτός ψυγείου; (Δεν έχω την δυνατότητα να ετοιμάσω τη βουτυρόκρεμα νωρίς το πρωί τη Δευτέρας οπότε όλη η τούρτα θα πρέπει να είναι έτοιμη από το βράδυ της Κυριακής).
Εκανα την τουρτα,βαζοντας μερικες δικες μου πινελιες,για τα πρωτα γενεθλια της μικρης μου που τα γιορτασαμε χθες!βγηκε εντυπωσιακη σε εμφανιση και εξαιρετικη σε γευση,κερδιζοντας τις εντυπωσεις!!:-))))
Τελεια!!!Για ποσα άτομα ηταν η συγκεκριμένη τούρτα;;
Αν σερβίρεις ένα λεπτό κομμάτι στον καθένα (πραγματικά δεν χρειάζεται περισσότερο), φτάνει άνετα για 20+
η γκαναζ μπαινει ψυγειο τις 5 ωρες? η εξω?
Έξω! :)
την εκανα την περασμενη Παρασκευη στον παιδικο που παει ο γιος μου για τα τριτα του γενεθλια και του αρεσε πολυ...το ιδιο ειπαν και οι δασκαλες χαχαχα και ηταν τοσο ευκολη...
Πολυ ομορφη!Να σου ζησει ο Αρχελαος, πολυχρονος.Θα την επιχειρησω, δεν φαινεται δυσκολη (παντα ετσι λεω , κ παντα τα τρωει ο κουβας τα γλυκα μου :P ) ANYWAY να δωσω κ εγω ενα tip για την τρουφα, γιατι εχω κανει παρομοια-με τρουφα παντου- για να παει στο πλαι η τρουφα, αν φοβαστε να την ακουμπησετε απαλα, βαλτε την στην χουφτα σας κ σταθειτε στο υψος που θελετε να παει η τρουφα κ απλα φυσηξτε την ΑΠΑΛΑ.Θα παει κ θα κολλησει ωραια ωραια.Τ ιδιο τιπ ισχυει κ για τριμμενους ξηρους καρπους κτλ
ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ WILTON ΠΗΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΕ ΣΚΟΥΡΟ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΚΟΥΡΟ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟ ΛΕΜΟΝΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΚΚΟΚΙΝΟ. ΠΗΡΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΑΝ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΚΕΙΚ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟ Olivia Gavrili ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ Ή ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΝΟΥΛΑ ΞΕΡΕΙ ΑΣ ΜΟΥ ΠΕΙ
Ναι Ειρήνη, έτσι πορτοκαλοκόκκινο είναι και όπως είδες βγαίνει μια χαρά κίτρινο :)
η βουτυροκερμα θα σταθει πανω στην γκαναζ η θα ανακατευτεί και θα γινει χαλια στο μανω πανω παντεσπανι?
Mια χαρά θα σταθεί. Βάλτην στο ψυγείο να κρυώσει και να σκληρύνει και μετά θα απλώσεις τέλεια τη βουτυρόκρεμα. Καλή επιτυχία!
την εφτιαξα η βουτυροκρεμα μου εμεινε μονο φαινεται τελεια, χρωματα πειρα απο το σουπερ και τοξικα να ειναι μα φορα θα την φαμε δεν τρωμε και καθε μερα, περιμενω πως και πως να την δοκιμάσω. α και η γκαναζ εγινε πολυ σκληρή σαν φιλαδελφια με βολεψε στο απλωμα
Χρυσόχερα...μπράβο!θα δοκιμασω να βάλω χρωμα κ στην κρεμα αναμεσα στα παντεσπανια.υπερπαραγωγή!
olivia poli oraia sixaritiria poso sou kostise oli tourta?
Σοφία, θα κάτσω να υπολογίσω το κόστος των υλικών και θα σου πω!
τελεια η τουρτα τα ταψακια ηταν μιας χρησης αυτα απο το παντεσπανι.
Ναι, εγώ χρησιμοποίησα μίας χρήσης γιατί πού να βρω τόσα ταψάκια κανονικά... Ψήθηκαν μια χαρά. Πρόσεξε μόνο να έχουν λείο πάτο (έχει μέχρι και το Jumbo)
Έλεος με τα χρώματα...Δεν είναι και χρώμα για τους τοίχους, ούτε ένα παιδί θα φάει ολόκληρη τούρτα για να το πειράξει. Πολύ όμορφη τούρτα, συγχαρητήρια θα τη δοκιμάσω σύντομα!!!
Kαλημέρα!!! Συγχαρητήρια,φανταστική η τούρτα σου!Θα την επιχειρήσω σύντομα κι εγώ.Ωστόσο θα ήθελα να μάθω αν τα χρώματα τα παρήγγειλες από τη συγκεκριμένη σελίδα του link σου ή αν τα αγόρασες από κάποιο κατάστημα εδώ στην Αθήνα.Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό και νομίζω ότι δεν θα είναι αντιστοιχο με αυτο που δινουν τα υγρα χρώματα.Βέβαια αν δεν τα βρίσκεις εδώ,με υγρά θα το φτιάξω....
Τα αγόρασα από κατάστημα Vefa's House, αλλά θα τα βρεις σίγουρα σε καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής, όπως και online. Μπορείς να τα προμηθευτείς και από το e-shop της Νίκης http://www.sketiglyka.gr/e-shop/product/102-wilton-colours
τέλειαααααα και όσο για τα χρώματα είπαμε να είμαστε προσεκτικές με τα παιδιά μας αλλά αυτά που τρώνε απ έξω (γιατί κάποια στιγμή θα φάνε) ξέρουμε τι περιέχουν; τουλάχιστον αυτά είναι χρώματα ζαχαροπλαστικής και κάνουμε τούρτα σπιτική!!!μπράβο σου!!!
η τουρτα ειναι φανταστικη! σκεφτομαι κι εγω να την δοκιμασω! αλλα κι εμενα η σκεψη μου κολλαει συνεχεια στο θεμα με τα χρωματα, και κατα ποσο ειναι ιδανικα για τα παιδια μας, και για μας τους ιδιους! και γι αυτο τα αποφευγω. θα ηθελα να ακουσω τη γνωμη καποιου ειδικου!
πω πω! αυτη η φανταστικη τουρτα για παιδια εχει μεσα ολων των ειδων τις χρωστικες ε???
Σε παραπέμπω στην 17η σειρά του κειμένου.
Έλεος πια μ' αυτές τις υπερβολές μερικών μαμάδων! Δεν έβαλε δηλητήριο μέσα, ειδική χρωστική ζαχαροπλαστικής έβαλε! Και μάλιστα υπάρχουν και φυτικά για όποια μανούλα έχει τις επιφυλάξεις της! Αμάν πια μ' αυτή την κακόβουλη κριτική για όλους και για όλα! Ολίβια, τέλεια η τούρτα!!! Συγχαρητήρια και μπράβο σου!
Να θυμίσω ότι ΜΙΑ φορά τον χρόνο έχουμε γενέθλια;;;;!!! ΜΙΑ!! Έλα πες το μαζί μου eVa74 ..Μ-Ι-Α..Μπορείς, το ξέρω!
Να προσθέσω εδώ ότι τέλεια η τούρτα, τελειότερα τα τιπς!! Ειδικά αυτό για τα χρώματα, γιατί με υγρά χρώματα μου έγινε πράσινο το παντεσπάνι αντί για μπλε ;-). Την αποθήκευσα τη συνταγή για να την κάνουμε του χρόνου! Υπέροχη, χίλια μπράβο!!!
πανεμορφη!!!η βουτυροκρεμα χρειαζεται ψυγειο?αν τη βαλω δηλαδη πανω σε κεικ πρεπει να το βαλω ψυγειο ή διατηρειται κ σε θερμοκρασια περιβαλλοντος?ευχαριστω!!!
Αν βάλεις την βουτυρόκρεμα λίγο πριν την έναρξη του πάρτι ή την παρουσίαση της, μην τη βάλεις καθόλου στο ψυγείο. Αν θέλεις να την "δείξεις" αρκετές ώρες μετά, μπορείς να τη βάλεις λίγη ώρα στο ψυγείο, αλλά φρόντισε να τη βγάλεις αρκετά νωριτερα για να ξεπαγώσει η κρέμα (γίνεται ΣΚΛΗΡΗ σαν κρύο βούτυρο). Τώρα που έρχεται χειμώνας, πιστεύω ότι αν είναι να σερβιριστεί την ίδια μέρα, δεν θέλει καν ψυγειο.
Καλησπέρα. Τα χρώματα Wilton τα παρήγγειλες από το site ή τα βρίσκεις και εδώ;
Με εβαλες στο τρυπακι....την εδειξα στο γιο μου και λεει.."Αυτη τη τουρτα θελω για τα γενεθλια μου...να τη φτιαξουμε τωρα μαμα." Τα γενεθλια του ειναι σε 11 μερες... Εχεις προβλημα να βαλω τη συνταγη στο modato.gr, φυσικα θα αναγραφετε και η σελιδα σου και δεν αλλαζω τιποτα απο αυτα που αναφερεις.
Kι εμεις 25/10 έχουμε γενέθλια! Κι εμένα ο γιος μου το ίδιο μου είπε όταν την είδε, χαχα!
Τέλεια συνταγή! Να σε ρωτήσω κάτι? υπάρχει περίπτωση να φτιάξω τα παντεσπάνια και να τα βάλω στην κατάψυξη για να τα χρησιμοποιήσω μετά απο κανά μήνα?
Ναι, μπορείς να τα βάλεις στην κατάψυξη
Σε ευχαριστούμε πολύ για τις συνταγές και τις αναλυτικές οδηγίες!! Να ρωτήσω και γω κάτι? Το αλεύρι είναι για όλες τις χρήσεις ή φαρίνα(αυτό που φουσκώνει μόνο του)?
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις :)
Την Ganache πριν την χτυπήσεις την έβαλες να κρυώσει στο ψυγείο;;;;
Όχι, δεν χρειάζεται ψυγείο. Την αφήνεις σκεπασμένη με μια πετσετούλα στον πάγκο της κουζίνας να περιμένει... Τουλάχιστον 5 ώρες. Μετά χτυπάς με το μίξερ να γίνει αφράτη! Μιαμ!
Ευχαριστώωωωωω!!!!!
Wow! Δεν έχω λόγια! Τέλεια! Πάντως το μίξερ κάνει διαφορά... καιρό τώρα σκέφτομαι να πετάξω το χειρός και να πάρω ένα της προκοπής!
παντως δοκιμαστε τα χρωματα που λεει η Ολιβια, εγω δοκιμασα περυσι να την φτιαξω, που το παρτυ μας ειχε θεμα το ουρανια τοξο, και με τα υγρα χρωματα ζαχαροπλαστικης δεν μου βγηκαν ζωντανα τα παντεσπανια, ήταν λιγο σαν ξεθωριασμενα. ασε που επειδη το μιγμα είχα αυγο αρα ήταν ωχρό, οταν εριχνα μπλε χρωμα μου εβγαινε πρασινο!! (μπλε+κιτρινο=πρασινο!!!)
Πολύ εντυπωσιακή!δε θα την έτρωγα βέβαια γιατί αηδιάζω με κάτι τέτοια χρωματιστά (δεν μπορώ ούτε smarties να φάω) αλλά φαντάζομαι ότι τα παιδάκια θα τρελαίνονται!
Τέλεια η τούρτα...Τα χρώματα wilton από που τα αγοράζεις;;;
Εμείς τα πήραμε από κατάστημα Vefa's House, θα το βρεις σε αντίστοιχα. Έχει και σε κάποια ελληνικά e-shops
εχει η νικη στο site της σε διαφορα χρωματα http://sketiglyka.gr/e-shop/category/16-analosima
Σωστό! Έχουμε και το e-shop της Νίκης!
...ρε παιδί μου κουράστηκα και μόνο που το διάβασα. Προτιμώ να τη φάω, αντί να τη φτιάξω... Φύλαξέ μου ένα κομμάτι. :P
τελεια εγινε,αντι βουτηροκρεμα τι αλλο θα μπορουσα να βαλω ξερεις?
Το έγραψα και στο κείμενο. Μπορείς να βάλεις ΟΤΙ θες! Από σαντιγί μέχρι γλάσο σοκολάτας και ζαχαρόπαστα :)