Όταν αποφασίζουμε να κάνουμε δίαιτα και είμαστε ελεύθεροι και ωραίοι, όλα κυλούν νορμάλ, τρώμε ότι χρειάζεται και είμαστε ικανοποιημένοι, τα κιλά χάνονται και πάλι από την αρχή. Όταν όμως ξεκινάμε δίαιτα έχοντας μια οικογένεια, τότε το σενάριο αλλάζει εντελώς.
Δεν μπορείς να πεις το παιδί «βολέψου με μια σαλάτα ή ένα βραστό αυγό» ούτε «φάε ελαφρά τώρα για να φάμε σουβλάκι το βράδυ»…
Εκεί ξεκινούν οι ενοχές, που εξελίσσονται σε κακή διάθεση και καταλήγουν σε παραίτηση. Συγκέντρωσα λοιπόν μερικές συμβουλές από την εμπειρία μου στην μαγειρική και ταυτόχρονα στην διαιτητική (λόγω χρόνιας και βαριάς ασθένειας) και σας τα γράφω εδώ, για να βοηθήσω και να βοηθηθώ, σε αυτό τον αγώνα που ξεκινάμε όλες λίγο πολύ αυτή την εποχή!
Για να ξεκινήσουμε με την σειρά, πρέπει πρώτα από όλα να βγάλουμε από το μυαλό μας την λέξη στέρηση… ΔΙΑΙΤΑ δεν σημαίνει ΣΤΕΡΗΣΗ. Δίαιτα σημαίνει ειδικά διαμορφωμένη διατροφή σύμφωνα με τις ανάγκες ενός ανθρώπου. Είναι παρεξηγημένη λέξη που εχει καταχωρηθεί λάθος στο μυαλό μας. Το να πεινάω σίγουρα σημαίνει απώλεια βάρους, αλλά τι βάρους? Χάνουμε λίπος ή χάνουμε τον εαυτό μας. Στη μόνη περίπτωση που το καταλαβαίνω είναι, ΑΝ θέλετε να πείσετε την ζυγαριά σας.. (αν είναι καμιά από εκείνες τις έξυπνες, που σε κοιτούν από μακριά στο μπάνιο και σου ΤΗΝ λένε χωρίς να μιλήσουν….) αλλιώς δεν υπάρχει λόγος. Τα πράγματα είναι απλά, εμείς τα καθορίζουμε.
Σε μια διατροφή πρέπει να υπάρχουν τα πάντα.. διότι τι να τα κάνω τα ωραία πισινά, αν η μούρη μου είναι λες και έφαγα ξύλο. Πολύ σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι, μια σωστή διατροφή σε οικογενειακό επίπεδο, θα μας κάνει καλό σε πολλούς τομείς. ΠΧ Την εμφάνιση, την υγεία, την τσέπη…..
Αν βάλουμε καλά στο μυαλό μας αυτό, και ξεκινήσουμε όλη η οικογένεια, μια διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα εποχής και ψάρια, το κορμί θα γίνει σε χρόνο μηδέν, θα έχουμε εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατόν για την υγεία μας, και ταυτόχρονα θα εξοικονομήσουμε χρήματα, διότι η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη.
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής
Μία μέρα την εβδομάδα, κανονίζουμε τι θα μαγειρέψουμε και οργανώνουμε τα ψώνια μας. Αυτό δεν αποκλείει τα αυθόρμητα γεύματα ή ψώνια ή……., δεν είμαστε ρομπότ. Όσπρια, λαχανικά, ψάρια, κόκκινο και λευκό κρέας σύμφωνα πάντα με την πυραμίδα της διατροφής. Ρυζι, πατάτες, μακαρόνια συνοδευτικα. Αν μπορείτε να κόψετε εντελώς το ψωμί, έχει καλώς, αν όχι να το μετράτε. Θυμηθείτε κάθε απογευμα 2 μεριδες φρούτο.. Οτιδήποτε φρούτο! Ακόμα και οι σταφίδες μετρούν.
Ξηρούς καρπούς με μέτρο. Ενας θερμιδομετρητής ειναι απαραίτητος.
Τρόπος μαγειρέματος
Εφόσον έχουμε ξεκινήσει να προγραμματίζουμε την διατροφή μας, υπάρχουν μερικά κόλπα που θα μας βοηθήσουν στο να μαγειρεύουμε γευστικά αλλά και υγιεινά.
Δεν χρειάζεται να τσιγαρίζετε και να καίτε το λάδι καταστρέφοντας ότι καλό έχει μέσα. Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος για να κρατήσουμε τις βιταμίνες είναι να μην καίμε με τις ώρες το φαγητό στο μάτι, εξατμίζοντας τα υγρά του και αφήνοντας το χωρίς καμία θρεπτική αξία. Ξέρω πολύ καλά πως η παράδοση μας άλλα μας έχει διδάξει, αλλά δείτε και τα αποτελέσματα της. Άνθρωποι με περιττό βάρος και κακές διατροφικές συνήθειες. Καιρός λοιπόν να αλλάξουν όλα αυτά.
Σύμφωνα πάντα με την δική μου άποψη το φαγητό μαγειρεύεται στην χύτρα, γρήγορα, χωρίς πολλά νερά και κυρίως χωρίς τσιγάρισμα. Σε 10 λεπτά μπορείτε να έχετε σούπερ φακές, φασολάκια, μελιτζάνες, μπάμιες. Σχετικά με αυτό που κυκλοφορεί ότι η χύτρα έχει μεγάλες θερμοκρασίες και καίει τα θρεπτικά συστατικά, είναι ανοησίες. Είτε μαγειρευτεί στην κατσαρόλα την κλασική είτε στην χύτρα η θερμοκρασία καθορίζεται από εσάς στο μάτι της κουζίνας. Απλά στην κατσαρόλα το μαγειρεύεται 10 ώρες και στη χύτρα μόνο 10 λεπτά. Άρα με την απλή λογική το φαγητό της χύτρας θα ταλαιπωρηθεί λιγότερο… Αν επιθυμείτε να σας ανεβάσω συνταγές για το καθημερινό σας τραπέζι, που μαγειρεύονται στην χύτρα για να σας βοηθήσω, αφήστε το στο σχόλιο σας. 🙂
Βασική προϋπόθεση σε όλα τα παραπάνω, να μην υπάρχει πρόβλημα υγείας και να εχετε εξασφαλίσει την συμβουλή του γιατρού σας.
Σας φιλώ προς το παρόν!
—
Η Νίκη Καβαδάτου είναι μαμά δύο κοριτσιών και ασχολείται επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική, γλυκαίνοντας τους καλεσμένους σε πάρτι, γάμους και βαφτίσεις με τα υπέροχα γλυκά της!
Θα την βρείτε στο www.sketiglyka.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
nai nai!! perimenoume polles ugieines suntages!!
Φυσικά και θέλουμε συνταγές. Κι εγώ έχω χύτρα αλλά μέχρι τώρα δεν μαγιρεύω εκεί συχνά
Λογω ελλειψης χρονου, παντα στη χυτρα μαγειρευω σχεδον τα ΠΑΝΤΑ. Φακες, φασολια γινονται σε 20 λεπτα, βραστο, λεμονατο κοκκινιστο μοσχαρι σε μιση ωριτσα, και λογω εξειδικευσης και επαγγελματος γνωριζω κι εγω οτι δεν επηρεαζονται τα θρεπτικα συστατικα των τροφων. Η χυτρα ειναι παρεξηγημενη. ΟΣον αφορα το προγραμμα , προσφατα το εφαρμοσα κι εγω και εχω σωθει. Πριν το εφαρμοσω κοντευε να μου στριψει, αλλο φαγητο μαγειρευα για τα μωρα, αλλο για εμενα που κανω διαιτα, αλλο για το συζυγο που θελει να τρωει. Δεν αποφασιζαμε να παρουμε ψαρια, βολευομασταν με μακαρονια, δεν τρωγαμε συχνα οσπρια και λαδερα. Σπαζοκεφαλιαζα καθε μερα τι να μαγειρεψω. Μετα απο πολλη σκεψη και μολυβι και χαρτι εβγαλα ενα προγραμμα προσαρμοσμενο στο φαγητο των μωρων, το δικο μας και στη διαιτα μου ωστε να μπαινει καθε μερα μονο κατσαρολα. Αν ενδιαφερεστε για το προγραμμα μπορω να σας το γραψω μηπως σας βοηθησει. Εγω παντως ενδιαφερομαι για συνταγες φαγητων σε χυτρα! Φιλια!
Ναι, ναι! Ενδιαφέρομαι πολύ για το πρόγραμμά σου. Σωτήρια η οργάνωση,αλλά με δυσκολεύει - δεν ξέρω από που να το πιάσω και πως να τελειώσω. Αν μου στείλεις ένα μπούσουλα πολύ θα με βοηθούσες (linzla@yahoo.com)
naiii 8eloumeee...
κ εγω θελω το προγραμμα σου ,μπας κ σωθω κ εγω!κ εγω εχω ενα θεμα με την χυτρα,για καποιο περιεργο λογο την φοβαμαι οτι θα ανατιναχτει !!!αχχαααα
Θα με ενδιέφερε κι εμένα το προγραμμα σου γιατί κι εγώ έρχονται μέρες που μαγειρευω 3 φαγητά!!!!! Please....
..Απλη, κατανοητή, περιεκτική. Μπράβο, ευχαριστούμε!! Ανέβασε παρακαλώ συνταγούλες. ΤΩΡΑ: Βιβλιαράκι χύτρας, ποτέ δεν το βολεύτηκα Nina. Για μένα το κόλπο είναι ένα, ξεκινάς το φαγητό σαν να ήταν απλή κατσαρόλα, όταν σχεδόν φτάσει στο σημείο που θα το άφηνες να γίνει, κλείνεις χύτρα, κι έτοιμο. πχ φασολακια: θα γυρισεις λιγο το κρεμμυδι στα λαδάκι, θα προσθέσεις υλικά, τη σαλτσδούλα κλπ, κ κλείνεις καπάκι, από το σφύριγμα της χύτρας (μισή θερμοκρασία απο εκείνη τη στιγμή) σε 10 λεπτά, κλείνεις το μάτι. >Και κάπως έτσι με όλα τα φαγητά, μακάρι να βοήθησα.
Zoi, ευχαριστώ πολύ! Βοήθησες! Αν το διαβάσεις, πες μου σε τι θερμοκρασία βάζεις το μάτι όταν κλείνεις τη χύτρα (και μέχρι να σφυρίξει). Για παράδειγμα σε μάτι με νούμερα από 1 έως 9, τι θα διάλεγες. Επίσης έχω τεράστιο πρόβλημα με το πόσο νερό πρέπει να βάλω. Ας πούμε στα φασολάκια πόσο βάζεις?
Μέχρι να σφυρίξει στο 8 και μολις σφυριξει, κατεβαζω στο 5... Μετράω χρόνο και σβηνω εντελως... Αφηνω να πεσεη η βαλβίδα και μετά ανοιγω...
Χρησιμοποιώ Χυτρα εδώ και 6 χρόνια σχεδόν αποκλειστικά. Για τη ακρίβεια νομίζω πως δεν ξέρω να μαγειρεύω σε κατσαρόλα. Παρολ´ αυτά θα με ενδιέφερε να μάθω σε ποια θερμοκρασία και για πόση ώρα μαγειρεύεται