Ο Μάνος λέει σε όλους ότι είμαι πολύ καλή στην ζαχαροπλαστική. Η αλήθεια είναι ότι όταν πω πως θα κάνω γλυκό, τα καταφέρνω πολύ καλά. Είχα δοκιμάσει να φτιάξω σχεδόν τα πάντα. Μόνο ένα πράγμα δεν είχα φτιάξει ποτέ: ΤΟΥΡΤΑ!
Χαζεύοντας τα βράδια στο Pinterest, το μάτι μου έπεφτε συνέχεια σ’ αυτά τα θεϊκά rainbow cakes που τα κόβεις και κρύβουν μέσα τους το ουράνιο τόξο σε κέικ. Το είχα όνειρο να φτιάξω ένα.
Η πρώτη μου απόπειρα ήταν στα γενέθλια του Αρχέλαου που λόγω ίωσης τα γιορτάσαμε μόνο με τις γιαγιάδες και τον θείο (δείτε την εδώ)
Και επειδή για πρώτη φορά πήγε αρκετά καλά θα έλεγα, το έβαλα στόχο: θα έφτιαχνα το πιο τέλειο rainbow cake του κόσμου! Άλλωστε στο σπίτι μας αν μπορούσαμε θα γιορτάζαμε κάθε μέρα γενέθλια. Το «Happy Birthday» ούτως ή άλλως κάθε μέρα το τραγουδάμε.
Και κάπως έτσι με τις πολύτιμες συνταγές που μου έδωσε η sketiglyka Νίκη μας και το μίξερ που μου παραχώρησε η φίλη μου Εβίτα (γιατί με το παλιατζούρι αδύναμο μίξερ χειρός που είχα, προκοπή δεν θα έβλεπα γιατί δεν είμαι και άνθρωπος της υπομονής), γεννήθηκε το παρακάτω rainbow cake! Με 5 στρώσεις παντεσπάνι διαφορετικού χρώματος, γέμιση λευκής κρέμας Ganache και κάλυψη βουτυρόκρεμας και πολύχρωμης τρούφας.
Ένα τουρτο-κέικ για πολύ ειδικές περιπτώσεις! (το αναφέρω εκ των προτέρων για να αποφύγω την γκρίνια για τα χρώματα… E, δεν είναι και για κάθε μέρα! :P)
Η Νίκη μου έδωσε τη συνταγή για αφράτο και νόστιμο παντεσπάνι. Είναι κιτρινο-λευκο και μπορεί να χρωματιστεί με χρώμα ζαχαροπλαστικής και να κρατήσει καλά.
Οι παρακάτω δοσολογίες θα σας φτάσουν για 4 στρογγυλα παντεσπάνια σε ταψάκι 20 εκατοστών ή 3 παντεσπάνια σε ταψάκι 24 εκατοστών.
Εγώ χρησιμοποποίησα 24αρια ταψάκια οπότε χτυπησα δυο δόσεις των παρακάτω υλικών και πήρα έτσι 5 παντεσπάνια (περίσσεψε μίγμα και για 6ο, απλά εγώ έκανα τελικά 5οροφη τούρτα)
(για 4 στρογγυλα παντεσπάνια σε ταψάκι 20 εκατοστών ή 3 παντεσπάνια σε ταψάκι 24 εκατοστών)
6-8 αυγά (εγώ έβαλα 6)
2 κούπες αλευρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου (= 1 Βιτάμ κλασικό στο χρυσό χαρτί)
2-3 βανίλακια (εγώ χρησιμοποίησα αυτή τη βανίλια και το αποτέλεσμα ήταν φοβερό)
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη πολύ καλα μέχρι να έχουμε ένα αφράτο και ομοιόμορφο μίγμα.
Προσθέτουμε ενα ενα τα αυγα και στη συνέχεια χτυπάμε για 5 λεπτά μέχρι να διογκωθεί πολύ το μίγμα μας.
Σταματάμε το μίξερ και βαζουμε το αλευρι σιγα σιγα ανακατευοντας με μία σπάτουλα προς τα πανω μεχρι να ενωθει. ΟΧΙ ΜΕ ΜΙΞΕΡ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.
Χωρίζουμε το μίγμα μας σε 4 ή 3 μπολάκια ανάλογα με το μέγεθος που επιλέξαμε (4 δόσεις για 20αρι ταψάκι και 3 δόσεις για 24)
Προσθέτουμε σε κάθε μίγμα το χρώμα που θέλουμε. Εγώ δοκίμασα στην πρώτη τούρτα υγρά χρώματα ζαχαροπλαστικής, ενώ στην δεύτερη χρώματα Wilton σε μορφή «πάστας». Με την πάστα τα χρώματα βγήκαν ΠΟΛΥ πιο ζωηρά και έντονα, όμως και με τα υγρά χρώματα το αποτέλεσμα δεν ήταν καθόλου άσχημο. (Ανακάλυψα και τελείως φυτικά χρώματα και λέω να τα δοκιμάσω και να σας πω εντυπώσεις) Tα χρώματα Wilton θα τα βρείτε και στο e-shop του sketiglyka.gr
Ανακατεύουμε καλά το χρώμα ώστε να χρωματιστεί όλο το μίγμα (ξεκινήστε με μικρή ποσότητα χρώματος και προσθέστε περισσότερο ΑΝ χρειαστεί)
Αδειάστε το κάθε μπολάκι στο βουτυρο-αλευρωμένο ταψάκι/τσέρκι του και ψήστε στους 160-170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά (ελέγξτε τα σίγουρα γύρω στο 15λεπτο)
Τώρα, επειδή φούρνος με φούρνο διαφέρουν, έχετε το νου σας. Ο δικός μου τα έψησε τέλεια στους 160 βαθμούς γύρω στο 20λεπτο, ενώ στους 170 άρχισε να καφετίζει το παντεσπάνι μου πριν ψηθεί καλά παντού. Καλό θα ήταν λοιπόν να κάνετε μια δοκιμή πριν την τελική προσπάθεια για να είστε πανέτοιμες και χωρίς απρόοπτα!
Φυσικά επειδή ένας φούρνος δεν χωράει ΟΛΑ τα παντεσπάνια με τη μία, τα ψήνετε με δόσεις (είπαμε, είναι ο οδηγός της απόλυτης πρωτάρας, οπότε γράφω ΚΑΙ τα αυτονόητα :D)
Tip: Προσέξτε την ποσότητα που θα βάλετε σε καθε ταψάκι, να μην ειναι ούτε μεγάλη, ούτε μικρή. Να γεμίζει καλά το ταψάκι και να έχει λιιιιίγο ύψος, καθώς δεν θέλουμε τα παντεσπάνια μας πολύ χοντρά.
Όταν τα παντεσπάνια σας ψηθούν, βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν. Στη συνέχεια βγάλτε τα προσεκτικά πάνω σε χαρτί ψησίματος και καλύψτε τα με μια πετσέτα.
Θέλουμε να κρυώσουν ΕΝΤΕΛΩΣ πριν τα χρησιμοποιήσουμε (μου το τόνισε 349595 φορές η Νίκη), οπότε καλό θα ήταν να τα ψήσετε από την προηγούμενη μέρα (π.χ. το βράδυ αν το πάρτι σας είναι το απόγευμα ή νωρίς το μεσημέρι αν θέλετε την τούρτα για το επόμενο πρωί)
Αν κάπου σας έχουν «αρπάξει», μην ανησυχείτε γιατί μπορείτε να αφαιρέσετε τα καφέ σημεία με ένα μαχαιράκι προσεκτικά ΑΦΟΥ κρυώσουν εντελώς. Θα μπορέσετε τότε και να τα ισιώσετε αν τυχόν σας έχουν φουσκώσει περισσότερο σε κάποιο σημείο (δεν συνέβη σε εμένα)
[divider]
Για τη γέμιση η Νίκη μου πρότεινε λευκή κρέμα Ganache και είχε δίκιο! Έκανε την τούρτα πεντανόστιμη!
Η γκανάς γίνεται ΠΟΛΥ εύκολα, τόσο εύκολα που δεν υπάρχει δηλαδή!
Θα χρειαστείτε επίσης και ένα απλό σιροπάκι για να βρέξετε λίγο τα παντεσπάνια σας πριν απλώσετε την κρέμα σας.
Υλικά:
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά
500 γραμμάρια κουβερτούρα λευκή για ζαχαροπλαστική (οχι απλή λευκή σοκολατα!)
Ψιλοκόβουμε την κουβερτουρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
Ριχνουμε την κρεμα και την βαζουμε λεπτό λεπτό στα μικροκυμματα, ανακατευοντας συχνα.
Μόλις ενωθουν καλα, την αφηνουμε τουλάχιστον 5 ωρες να κρυωσει καλα και μετα την χτυπάμε στο μιξερ να έρθει να γίνει αφράτη σαν κρέμα σαντιγύ.
(αντί για φούρνο μικροκυμάτων, μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε κατσαρολάκι και το μάτι της κουζίνας. Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφήστε τη κρέμα γάλακτος να φτάσει λίγο πριν το βρασμό -θα αρχίσουν να σχηματίζονται φουσκίτσες), απομακρύνετε από τη φωτιά και ρίξτε μέσα τη σοκολάτα. Περιμένετε λίγα λεπτά να αρχίσει να λιώνει και στη συνέχεια ανακατέψτε γρήγορα μέχρι να έχετε ένα λείο και ομοιόμορφο μίγμα)
Η λευκή κρέμα Ganache όταν έχει κρυώσει καλά…
… και εδώ χτυπημένη στο μιξερ!
Υλικά:
1 κούπα νερό
1/2 κούπα ζάχαρη
Σε ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη. Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε το μπρίκι εκεί μέχρι να κρυώσει ΤΕΛΕΙΩΣ. Τονίζω το τελείως γιατί εγώ έκανα το λάθος και ΔΕΝ περίμενα με αποτέλεσμα να μου λιώσει η γκανάς και να αρχίσει να τρέχει έξω από τα παντεσπάνια μου. Το αποτέλεσμα παρέμεινε γευστικό, όμως έτσι έχασα την γκανάς στο… μάτι, μιας και η στρώσει που απέμεινε εσωτερικά παραήταν λεπτή.
Σε ένα δισκάκι τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι.
Ραντίζουμε με το σιροπάκι μας ώστε να πάει παντού.
Απλώνουμε με σπάτουλα μια γενναία δόση Ganache.
Τοποθετούμε το επόμενο παντεσπάνι προσέχοντας να είναι καλά στοιχισμένο με το από κάτω.
Ραντίζουμε με το σιροπάκι μας και απλώνουμε με σπάτουλα μια γενναία δόση Ganache.
Και συνεχίζουμε μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή.
Εγώ κάλυψα και εξωτετικά με Ganache (αφού όπως έγραψα πιο πάνω, έκανα το λάθος και δεν περίμενα να κρυώσει εντελώς το σιρόπι μου και έτσι η Ganache μου ξαναζεστάθηκε και άρχισε να μου χύνεται)
Στο σημείο αυτό ξαναβλέπουμε καλά καλά τον πύργο μας για να δούμε αν έχουν κάτσει καλά τα παντεσπάνια το ένα πάνω στο άλλο.
Παίρνουμε δύο καλαμάκια (αυτά που πίνουμε) και τα μπήγουμε στο πάνω παντεσπάνι μας μέχρι να φτάσουν στο κάτω κάτω. Αυτά θα μας βοηθήσουν να κρατηθεί η τούρτα μας στο ύψος της και στο σωστό της σχήμα.
Βάζουμε στο ψυγείο.
Για την επικάλυψη αποφάσισα να δοκιμάσω βουτυρόκρεμα. Βέβαια η γεύση της δεν αρέσει σε όλους. Όμως νομίζω πως η συνταγή που χρησιμοποίησα θα ικανοποιήσει τους πάντες, γιατί δίνει βουτυρόκρεμα πολύ απαλή, χωρίς να γεμίζει το στόμα βούτυρο.
Υλικά
1 κούπα αλατισμένο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανιλάκια
4 κούπες ζάχαρη άχνη (φρέσκια και όχι ξεχασμένη στο ντουλάπι γιατί γίνεται σκληρή)
4-5 κουταλιές κρέμα για καφέ ή κρέμα γάλακτος (εγώ έβαλα κρέμα γάλακτος)
Βάζουμε το βούτυρο στο μίξερ και το χτυπάμε μέχρι να γίνει κρεμώδες και αφράτο.
Προσθέτουμε την άχνη κούπα κούπα και χτυπάμε για αρκετή ώρα.
Προσθέτουμε τη βανίλια μας.
Και τέλος προσθέτουμε την κρέμα μας (βάζουμε περισσότερη αν θέλουμε να είναι πιο αφράτη η κρέμα ή λιγότερη αν τη θέλουμε πιο ‘σκληρή»)
Αν φοβάστε το αλατισμένο βούτυρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικό και απλά να προσθέσετε μόνες σας μια ιδέα αλάτι.
Η επικάλυψη βουτυρόκρεμας μπορεί να γίνει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και καθαρίζουμε το δισκάκι της από σοκολάτα που μπορεί να έχει χυθεί με ένα πανάκι με λίγο ζεστό νεράκι.
Με μια σπάτουλα ιδανική για κάλυψη παίρνουμε μια ωραία ποσότητα βουτυρόκρεμας και αρχίζουμε να απλώνουμε από το κέντρο της τούρτας προς τις άκρες της. Προσθέτουμε και άλλο και άλλο μέχρι να καλύψουμε όλη την τούρτα.
Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τη σπάτουλα μας και με απαλές κινήσεις, αφαιρούμε όση βουτυρόκρεμα περισσεύει και προσπαθούμε να κάνουμε την τούρτα όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα καλυμμένη.
Επειδή θα την καλύψουμε με χρωματιστή τούρτα, δεν χρειάζεται να είναι πια σούπερ ομοιόμορφη. Απλά προσέξτε μην περισσεύει σε σημεία μπόλικη κρέμα γιατί θα φαίνεται λες και έχει καρούμπαλα. 🙂
Η βουτυρόκρεμα είναι ωραία, δυνατή κρέμα και στέκεται καλά. Οπότε μην φοβηθείτε την τοποθέτηση της τρούφας, την οποία θα απλώσετε με το χέρι.
Το πάνω μέρος είναι ευκολάκι, όμως το ίδιο εύκολο είναι και τα πλαϊνά μέρη της τούρτας. Βάζεις τρούφα στην παλάμη και πατάς απαλά πάνω στην τούρτα. Η τρούφα θα κολλήσει αμέσως και θα μείνει ΕΚΕΙ!
Προσέξτε: πριν αρχίσετε την τρουφο-φάση, βάλτε την τούρτα σας μέσα σε ένα ταψάκι ή πάνω σε ένα σουπλά, ώστε α. να μην γεμίσει ο τόπος τρούφα β. να μαζέψετε όση χυθεί και να τη χρησιμοποιήσετε νεξτ τάιμ!
Ένα θέμα που με παίδευε πολύ ήταν αυτό του χρόνου. Πότε κάνουμε τι;
Θα σας γράψω λοιπόν πώς τα έκανα εγώ.
Στόχος ήταν η τούρτα αυτή να είναι έτοιμη την Κυριακή το πρωί.
Το Σάββατο το πρωί λοιπόν έψησα τα παντεσπάνια μου.
Το μεσημέρι ετοίμασα την κρέμα Ganache. Ιδανικά θα έπρεπε να ετοιμάσω και το σιρόπι μου, αλλά το άργησα (και έτσι το έβαλα ζεστό και έλιωσε η γκανάς, μην τα ξαναλέω, χαχα)
Το βράδυ η τούρτα έμεινε στο ψυγείο.
Το πρωί ετοιμάστηκε η βουτυρόκρεμα, απλώθηκε επιτόπου στην τούρτα και στο καπακι μπήκε η τούρτα.
Την έβαλα για πολύ λίγη ώρα στο ψυγείο ίσα να δροσίσει. Μην την αφήσετε πολλή ώρα γιατί η βουτυρόκρεμα θα παγώσει και δεν θα αφήνει ωραία αίσθηση στο στόμα.
Και μετά… στην στόλισα στο τραπέζι όπου έμεινε για τις επόμενες δύο ώρες και δεν κουνήθηκε τρούφα!
Η γεύση της; ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ! Και το τονίζω με κεφαλαία, γιατί συνήθως περιμένει κανείς τέτοιου είδους κέικ-τούρτες να είναι βασικά εμφάνιση. Απέξω μπέλα και από μέσα… βαρετή! Όμως όχι… Η γεύση ήταν υπέροχη, αλλά αρκετά λιγωτική. Τα κομμάτια κόπηκαν πολυυυυ λεπτά, αλλά φαγώθηκαν ολόκληρα 🙂
Κάπως έτσι λοιπόν φτιάχνετε βήμα βήμα το περίφημο rainbow cake!
Εσείς φυσικά μπορείτε να το διακοσμήσετε οπως θέλετε: από το να το καλύψετε με ζαχαρόπαστα μέχρι να το γεμίσετε κουφετάκια ή να το αφήσετε ολόλευκο ή να το κάνετε σοκολατένιο!
Η γέμιση επίσης μπορεί να είναι διαφορετική. Από βουτυρόκρεμα μέχρι κρέμα που θα φτιάξετε πατ κιουτ με ένα Μόρφατ. Κάποιοι χρωματίζουν ΚΑΙ τη γέμιση για να ταιριάζει με τα παντεσπάνια!
Να ευχαριστήσω ξανά τη Νίκη μας για τις συμβουλές και την υπομονή που έδειξε απέναντι σε εμένα την επίδοξη rainbowmaker και την Εβίτα για το μίξερ (αχ αυτό το μίξερ! Μεγάλη υπόθεση τελικά!)
Η Νίκη θα μας στείλει και άλλες φωτο για το αφιέρωμα αυτό (εγώ από το άγχος να τα πετύχω όλα σωστά δεν έβγαλα πολλές όπως είδατε) και θα σκεφτούμε και άλλες συμβουλές (η Νίκη δηλαδή, γιατί εγώ από πού και ως πού να τις σκεφτώ; Δεν έγινα δα και επαγγελματίας!)
Καλή επιτυχία! Να το τολμήσετε! Αφού το έκανα εγώ, όλες μπορείτε!
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
παντως δοκιμαστε τα χρωματα που λεει η Ολιβια, εγω δοκιμασα περυσι να την φτιαξω, που το παρτυ μας ειχε θεμα το ουρανια τοξο, και με τα υγρα χρωματα ζαχαροπλαστικης δεν μου βγηκαν ζωντανα τα παντεσπανια, ήταν λιγο σαν ξεθωριασμενα. ασε που επειδη το μιγμα είχα αυγο αρα ήταν ωχρό, οταν εριχνα μπλε χρωμα μου εβγαινε πρασινο!! (μπλε+κιτρινο=πρασινο!!!)
Πολύ εντυπωσιακή!δε θα την έτρωγα βέβαια γιατί αηδιάζω με κάτι τέτοια χρωματιστά (δεν μπορώ ούτε smarties να φάω) αλλά φαντάζομαι ότι τα παιδάκια θα τρελαίνονται!
Τέλεια η τούρτα...Τα χρώματα wilton από που τα αγοράζεις;;;
Εμείς τα πήραμε από κατάστημα Vefa's House, θα το βρεις σε αντίστοιχα. Έχει και σε κάποια ελληνικά e-shops
εχει η νικη στο site της σε διαφορα χρωματα http://sketiglyka.gr/e-shop/category/16-analosima
Σωστό! Έχουμε και το e-shop της Νίκης!
...ρε παιδί μου κουράστηκα και μόνο που το διάβασα. Προτιμώ να τη φάω, αντί να τη φτιάξω... Φύλαξέ μου ένα κομμάτι. :P
τελεια εγινε,αντι βουτηροκρεμα τι αλλο θα μπορουσα να βαλω ξερεις?
Το έγραψα και στο κείμενο. Μπορείς να βάλεις ΟΤΙ θες! Από σαντιγί μέχρι γλάσο σοκολάτας και ζαχαρόπαστα :)