Αντίο τερηδόνα, αντίο σφραγίσματα!
Επιστήμονες από το βιοτεχνολογικό εργαστήριο Organo Balance στο Βερολίνο ισχυρίζονται πως έχουν αναπτύξει ζαχαρωτά που δεν προκαλούν τερηδόνα. Μπορεί να αρρωστήσετε από την πολλή ζάχαρη και να βάλετε ένα κάρο κιλά βέβαια, αλλά τουλάχιστον αν ξεχάσετε να βουρτσίσετε τα δόντια σας δεν θα τρέχετε μετά στον οδοντίατρο για σφραγίσματα.
Πώς είναι δυνατόν; Φαίνεται πως η τερηδόνα προκαλείται από ένα βακτήριο στις τροφές που ονομάζεται στρεπτόκοκκος mutans, το οποίο προσκολλάται στην επιφάνεια των δοντιών μας και αρχίζει να απελευθερώνει σιγά-σιγά ένα οξύ που διαλύει το σμάλτο. Κι όπως όλα στη ζωή έχουν δύο πλευρές, υπάρχει ένα άλλο βακτήριο, ο λακτοβάκιλλος paracasei, ο οποίος έχει ένα σάκχαρο στην επιφάνειά του, με το οποίο προσκολλάται στον στρεπτόκοκκο mutans και τον εμποδίζει να προσκολληθεί εκείνος στα δόντια. Έτσι, οι επιστήμονες έφτιαξαν ζαχαρωτά χρησιμοποιώντας μία αδρανή εκδοχή του λακτοβάκιλλου paracasei, ώστε να μην προκαλεί καμία βλάβη ο ίδιος, αλλά να συνεχίζει να προσκολλάται στα κακά βακτήρια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα επίπεδα του στρεπτόκοκκου mutans στα στόματα των όσων εξέτασαν ήταν εμφανώς μειωμένα, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο της τερηδόνας.
πηγή: gizmodo.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο