Ένας απλός τρόπος να απολαύσετε καλής ποιότητας κρέας, με άλλη άποψη… Το κασέρι, το κονιάκ, τα μανιτάρια και πολλά μυρωδικά θα σας ταξιδέψουν σε έναν γαστριμαργικό παράδεισο…
1 κιλό νουά μοσχαριού
150 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
2 κουτ. σουπ. μπράντι
2 κρεμμύδια ξερά μέτρια
2 μεγάλα καρότα
1 κουτ. σουπ. χυμό λεμονιού
30 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
10 φέτες κασέρι
2 κουτ.γλυκ. αλάτι
1 κουτ.γλυκ. πιπέρι μαύρο
700 γρ. μανιτάρια λευκά
1 κρεμμύδι ξερό
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 κουτ. σουπ. μαϊντανό
1 φλιτζάνι κονιάκ
1 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
Φροντίστε να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος σε ομοιόμορφο σχήμα το κρέας, δένοντας το νουά με νήμα ειδικό για τρόφημα ή περνώντας το στο ειδικό ελαστικό δίχτυ των κρεοπωλείων πριν το μαγειρέψετε.
Καθαρίστε τα κρεμμύδια και κόψτε τα σε λεπτές φέτες πάχους 0,5 εκ.. Καθαρίστε τα καρότα και κόψτε τα σε ροδέλες πάχους 0,5 εκ. Φροντίστε να έχετε διαθέσιμο ζεστό νερό για το μαγείρεμα.
Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίξτε μέσα το βούτυρο. Μόλις λιώσει και ζεσταθεί καλά, βάλτε το κρέας να σοταριστεί για 7-8 λεπτά. Γυρίστε το από όλες τις μεριές για να ροδίσει καλά. Ρίξτε σε αυτό το διάστημα το αλάτι και το πιπέρι και αμέσως μετά το σοτάρισμα προσθέστε το μπράντι, το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια τα κρεμμύδια και τα καρότα. Συμπληρώστε 2/3 φλιτζανιού τσαγιού ζεστό νερό. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε να σιγοψηθεί σκεπασμένο καλά για 1 ώρες.
Παρακολουθήστε το ψήσιμο, και όταν η σάλτσα του φαγητού μειωθεί στο μισό προσθέστε 1/4 φλιτζανιού τσαγιού ζεστό νερό. Όταν θα είναι έτοιμο κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάλτε το κρέας από τη σάλτσα και διατηρήστε το ζεστό. Αφαιρέστε το νήμα ή το δίχτυ με προσοχή και κόψτε το νουά σε μέτριες φέτες πάχους 1 εκ.
Για τη σάλτσα
Ψιλοκόψτε το πράσινο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών και τρίψτε στον τρίφτη το ξερό κρεμμύδι. Κόψτε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες. Ρίξτε σε ένα βαθύ τηγάνι το βούτυρο και το ελαιόλαδο και βάλτε το σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά προσθέστε το ξερό κρεμμύδι, τα μανιτάρια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Αφήστε τα να σοταριστούν για 3-4 λεπτά. Προσθέστε 2 κουταλάκια της σούπας μαϊντανό.
Σβήστε με το κονιάκ και ανάψτε προσεκτικά έναν αναπτήρα πάνω από το τηγάνι ώστε να πάρει φωτιά και να φύγει το αλκοόλ, και ρίξτε την κρέμα γάλακτος.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος τοποθετήστε το μοσχάρι βάζοντας ανάμεσα σε κάθε φέτα μοσχαριού μια φέτα κασέρι και λίγα μανιτάρια από τη σάλτσα. Ρίξτε γύρω από το μοσχάρι όλη την υπόλοιπη σάλτσα, και προσθέστε από πάνω τον υπόλοιπο μαϊντανό.
Ψήστε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω, για 15-20 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί. Βγάλτε από το φούρνο και σερβίρετε.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Μπορείτε να εμπλουτίσετε το μείγμα της σάλτσας με αποξηραμένα πορτσίνι και κανθαρέλες, αφού τα μουσκέψετε σε νερό ή κρασί για 1 ώρα.
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο