Η οργάνωση αποτελεί το Α και το Ω για τη λειτουργικότητα και την πρακτικότητα ενός σπιτιού. Ένα οργανωμένο σπίτι μπορεί να σου προσφέρει μία άνετη και εύκολη καθημερινότητα. Θα πρέπει να θυμάσαι πως ο προσωπικός μας χώρος επηρεάζει πολύ σημαντικά την ψυχολογία μας. Κρίνεται λοιπόν, αναγκαία η οργάνωση όλων των χώρων του σπιτιού μας, ακόμη και της αποθήκης.
Η αποθήκη αποτελεί ένα δωμάτιο το οποίο επισκεπτόμαστε σπάνια και συχνά παραμελείται. Ωστόσο, είναι το πιο απαραίτητο δωμάτιο του σπιτιού. Σου επιτρέπει να τοποθετείς τα πράγματα που χρησιμοποιείς σπάνια, αποδεσμεύοντας χώρο για τα απαραίτητα αντικείμενα στο σπίτι. Εφόσον επισκέπτεσαι σπάνια την αποθήκη σου, θα πρέπει να είναι ένας οργανωμένος χώρος, ώστε να βρίσκεις γρήγορα αυτό που αναζητάς. Παρακάτω, θα βρεις τις καλύτερες συμβουλές στην οργάνωση αποθήκης σπιτιού και όλα τα tips για να μεταμορφώσεις την αποθήκη σου στο πιο τακτοποιημένο δωμάτιο του σπιτιού!
Πριν κάνεις οτιδήποτε, θα πρέπει να καθαρίσεις εντελώς το χώρο. Στην οργάνωση αποθήκης σπιτιού ξεκινάμε πάντα με το άδειασμα και το ξεκαθάρισμα των χρήσιμων και των άχρηστων αντικειμένων. Πολλές φορές στις αποθήκες κρατάμε αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε ούτε έχουμε σκοπό να χρησιμοποιήσουμε, όπως σπασμένες συσκευές και αντικείμενα ή παλιά ρούχα και παιχνίδια. Όσα αντικείμενα είναι εντελώς άχρηστα και δεν λειτουργούν, καλύτερα να τα πετάξεις και να αποδεσμεύσεις το χώρο. Αντίστοιχα, αν έχεις παλιά ρούχα ή παιχνίδια σε καλή κατάσταση, μπορείς να τα δωρίσεις σε εκείνους που τα έχουν περισσότερη ανάγκη από εσένα!
Στην οργάνωση αποθήκης σπιτιού είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσεις όσους περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους μπορείς. Αξιοποιώντας όλο το χώρο, αφενός θα ταξινομήσεις καλύτερα τα αντικείμενά σου και αφετέρου θα καταφέρεις να εξοικονομήσεις το χώρο στο έπακρο. Επομένως, αυτό με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθείς αρχικά είναι να χωρέσεις όσα περισσότερα ράφια ή ραφιέρες μπορείς. Κατά την τοποθέτηση, καλό είναι να έχεις κάνει ένα πλάνο για το πού θα μπει η κάθε κατηγορία αντικειμένων, ώστε να αφήσεις και τα κατάλληλα περιθώρια. Αν δεν βρίσκεις στο εμπόριο τις κατάλληλες διαστάσεις για το χώρο σου, μπορείς να αναθέσεις την δημιουργία μιας ραφιέρας σε έναν έμπειρο ξυλουργό.
Αυτό το στάδιο απαιτεί αρκετή προσοχή. Θα πρέπει να δώσεις έμφαση στην σωστή ταξινόμηση, με βάση το τι χρησιμοποιείς πιο συχνά. Έτσι, καλύτερα να τοποθετήσεις στο ύψος των ματιών σου τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς πιο συχνά, όπως είναι τα τρόφιμα. Μπορείς να τα τοποθετήσεις μέσα σε γυάλινα βάζα, όπως στη φωτογραφία για να βλέπεις τι είναι το καθένα και να βρίσκεις με την πρώτη ματιά τι χρειάζεται να αγοράσεις.
Στα πιο κάτω ράφια, καλό θα ήταν να τοποθετήσεις σε κουτάκια τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείς τόσο συχνά, όπως είναι τα εποχιακά ρούχα, τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα καλοκαιρινά αντικείμενα κλπ. Τα πιο βαριά αντικείμενα θα πρέπει να μπαίνουν στη βάση της ραφιέρας σου.
Στην αποθήκη εκτός από τρόφιμα και ρούχα, συνήθως αφήνουμε και εργαλεία. Καθώς τα εργαλεία αποτελούν αντικείμενα που χρησιμοποιείς σε βλάβες ή όταν θέλεις να δημιουργήσεις μία κατασκευή, θα πρέπει να δημιουργήσεις έναν ειδικό χώρο. Μία ωραία ιδέα στην οργάνωση αποθήκης σπιτιού είναι να τοποθετήσεις τα εργαλεία σου σε μία ξύλινη ραφιέρα. Όπως βλέπεις στην φωτογραφία, λίγος χώρος στον τοίχο αρκεί, για να τοποθετήσεις όλα σου τα εργαλεία. Εκτός αυτού, οργανώνοντας και τακτοποιώντας τα εργαλεία σου, θα είναι πιο άμεσα διαθέσιμα για να τα χρησιμοποιήσεις, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεις!
Αν έχεις περισσότερα εργαλεία, σίγουρα θα χρειαστεί να δημιουργήσεις έναν πάγκο εργασίας. Το μυστικό για να χωρέσεις περισσότερα αντικείμενα σε μικρότερο χώρο, είναι να αξιοποιήσεις κάθε πιθανό μέρος, όπως είναι η επιφάνεια του τοίχου. Όπως βλέπεις και στη φωτογραφία, μπορείς να κρεμάσεις μερικά καλαθάκια, ή μικρές κρεμάστρες για να ακουμπήσεις τα εργαλεία σου. Καλύτερα να τα τοποθετήσεις ανά κατηγορία, για να τα βρίσκεις πιο εύκολα. Επιπλέον, μην ξεχάσεις να χρησιμοποιήσεις και μερικά ραφάκια, για τις βίδες και τα μικροαντικείμενα.
πηγή blog.douleutaras.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο