Επιστήμονες αναφέρουν σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να μεταφέρουν στα σκυλιά τους το στρες.
Οι Σουηδοί ερευνητές προχώρησαν σε πείραμα και επικεντρώθηκαν σε 58 άτομα που έχουν συγκεκριμένη ράτσα σκυλιών όπως τα Μπόρντερ κόλλευ ή τα ποιμενικά σέτλαντ. Πιο συγκεκριμένα, εξέτασαν τρίχες από τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, μετρώντας τις συγκεντρώσεις μιας ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη. Σε απόκριση στο στρες, η χημική αυτή ουσία απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος και απορροφάται από τους θύλακες των τριχών.
Η κατάθλιψη, η υπερβολική σωματική άσκηση και η ανεργία είναι μόνο μερικά παραδείγματα στρες που μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα κορτιζόλης που βρίσκεται στα μαλλιά σας, δήλωσε η Λίνα Ρόθ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Linkoping στη Σουηδία.
Η Ροθ και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι τα μοτίβα των επιπέδων κορτιζόλης στα μαλλιά των ιδιοκτητών σκυλιών ταιριάζουν με αυτά που βρέθηκαν στα σκυλιά τους, τόσο τους χειμερινούς όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες, υποδεικνύοντας ότι τα επίπεδα των στρες τους ήταν συγχρονισμένα.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τι προκαλεί το συγχρονισμό στα επίπεδα κορτιζόλης μεταξύ των ανθρώπων και των σκύλων τους. Το γεγονός ότι ο δεσμός είναι ισχυρότερος με ανταγωνιστικά σκυλιά από ότι με σκυλάκια για το σπίτι, ίσως να παρέχει ένα σημάδι.
Ο δεσμός που διαμορφώνεται μεταξύ του ιδιοκτήτη και των ανταγωνιστικών σκύλων κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης μπορεί να αυξήσει τη συναισθηματική εξάρτηση των σκύλων από τους ιδιοκτήτες τους, είπε η Ροθ. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να αναβαθμίσει τον συγχρονισμό.
Ομως γιατί οι άνθρωποι είναι εκείνοι που επηρεάζουν τα σκυλιά τους και όχι το αντίστροφο; Ίσως να αποτελούν «ένα πιο κεντρικό μέρος της ζωής του σκύλου, ενώ εμείς οι άνθρωποι έχουμε και άλλα κοινωνικά δίκτυα», ανέφερε η Ροθ σε email.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν μας εκπλήσσουν huffingtonpost.gr, είπε η Αλίσια Μπάτνερ, διευθύντρια του τμήματος συμπεριφοράς των ζώων, στην HumaneSociety της Νεμπράσκα στην Όμαχα.
«Εμφανίζονται συνεχώς νέες ενδείξεις που δείχνουν ότι οι άνθρωποι και τα σκυλιά τους έχουν απίστευτα στενούς δεσμούς που μοιάζουν με εκείνους που έχουν οι γονείς με τα παιδιά τους», ανέφερε. Όμως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε ότι η επιρροή είναι μονόπλευρη, μπορεί να είναι και αμφίπλευρη.
Πολλοί άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα άγχους ενός ατόμου ή σκύλου και ίσως ακόμη και να τα μετριάσουν, είπε.
Σύμφωνα με την Μπάτνερ, τα επίπεδα κορτιζόλης δεν υποδεικνύουν απαραίτητα «κακό» στρες. Αντ ’αυτού, μπορεί να αφορούν σε μια καλή εμπειρία, όπως η προετοιμασία για μια βόλτα, είπε.
Εν τω μεταξύ, προσέφερε συμβουλές για την μειώσει το άγχος που μπορούν να προκαλέσουν οι ιδιοκτήτες σκύλων στα κατοικίδια τους. Τα σκυλιά που παίζουν περισσότερο δείχνουν λιγότερα σημάδια άγχους, είπε.
Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.
Πηγή: huffingtonpost.gr
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο