Είναι πλέον γνωστό πως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο στην παιδική ηλικία και τα εγκαύματα που προκαλεί είναι σημαντικοί παράγοντες για την πρόωρη γήρανση και τον καρκίνο του δέρματος! Τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς πρέπει να έχουν προστασία το καλοκαίρι που ο ήλιος είναι πιο επικίνδυνος από κάθε άλλη εποχή του χρόνου! Η προστασία των παιδιών από τον ήλιο είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί τα παιδιά έχουν λεπτό και ευαίσθητο δέρμα και είναι πιο εύκολο να πάθουν εγκαύματα.
Γι αυτό το λόγο οι παιδίατροι παγκοσμίως προειδοποιούν αλλά και συμβουλεύουν να παίρνουμε μέτρα όταν απολαμβάνουμε την θάλασσα. Τα tips που θα δεις παρακάτω έχουν αποδεδειγμένα βοηθήσει στην πρόληψη των συνεπειών από την υπερβολική ηλιοθεραπεία και την διατήρηση της υγείας του δέρματος
Η πρώτη συμβουλή έχει να κάνει με την ίδια την ηλιοθεραπεία. Η έκθεση στον ήλιο τις πιο επικίνδυνες ώρες από τις 10 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι πρέπει να αποφεύγεται ειδικά για τα παιδιά! Σίγουρα βέβαια για ένα παιδί αυτές είναι οι ώρες που θέλει να έχει κάποια εξωτερική δραστηριότητα γι αυτό οι γονείς οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι. Η χρήση αντηλιακού και καπέλου είναι απαραίτητη, ενώ ακόμα και στην παραλία θα ήταν καλό να φοράνε τα παιδιά κάποιο t-shirt για ακόμα μεγαλύτερη προστασία των παιδιών από τον ήλιο! Επίσης η ομπρέλα κυρίως τις ώρες αυτές είναι απαραίτητη!
Ενώ για έναν ενήλικα το κατάλληλο αντηλιακό συνήθως πάει ανάλογα το δέρμα. Για τα παιδιά καλό θα ήταν να διαλέγουμε ένα αντηλιακό με προστασία απέναντι στις UVA και UVB ακτινοβολίες με τον υψηλότερο δείκτη προστασίας! Υπάρχουν ειδικά αντηλιακά με δείκτη προστασίας SPF 50 και πάνω! Τα προϊόντα με την μεγαλύτερη δυνατή προστασία έχουν τα συστατικά zinc oxide και/ή titanium oxide. Τα συστατικά αυτά τα οποία μπλοκάρουν τις βλαπτικές ακτινοβολίες με πιο φυσικό τρόπο από άλλα χημικά συστατικά!
Η απάντηση ειδικά σε χώρες όπως η δική μας που η ηλιοφάνεια είναι υψηλή όλο το χρόνο, είναι κάθε μέρα. Οι UV ακτίνες διαπερνούν ακόμα και τα σύννεφα! Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα σε αυτές αφού βρίσκονται πολλές ώρες έξω. Το καλοκαίρι 15 έως 30 λεπτά πριν βγουν τα παιδιά από το σπίτι είναι ο κατάλληλος χρόνος να ξεκινήσουμε να βάζουμε αντηλιακό! Αυτό ισχύει όχι μόνο για το πρόσωπο αλλά για όλο το σώμα. Μετά στην παραλία πρέπει να ξαναβάζουμε μετά από κάθε βουτιά ή αλλιώς κάθε μία ώρα!
Τα παιδιά πολλές φορές αντιστέκονται σε καινούριες συνήθειες. Κάποια τρικ για να γίνει πιο εύκολη η αντηλιακή προστασία από τα ίδια τα παιδιά είναι οι εξής:
Όπως είπαμε η κακή ακτινοβολία διαπερνά ακόμα και τα σύννεφα, και τα παιδιά αμέσως μπορεί να πάθουν εγκαύματα! Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής όμως προειδοποιεί για τα μωρά που είναι ακόμα πιο ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία. Κατά τους ειδικούς είναι καλύτερο να μην εκθέτουμε τα μωρά στον ήλιο και ειδικά όσα είναι έως 6 μηνών! Όμως αν δεν βρίσκουμε σκιερό μέρος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ειδικό αντηλιακό! Φυσικά ακόμα και με τα πιο εξειδικευμένα προϊόντα είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα τεστ σε ένα σημείο στο δέρμα του μωρού με ελάχιστο αντηλιακό για να σιγουρευτούμε πως δεν του προκαλεί εξανθήματα!
πηγή www.ediva.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Η αποτελεσματική προστασία των παιδιών στη θάλασσα αφορά κυρίως στην κολύμβηση και στην έκθεσή τους στον ήλιο. Συνιστάται να αποφεύγεται η έκθεση των παιδιών στον ήλιο μεταξύ 11:00 και 16:00, δηλ. τις ώρες που η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία είναι ισχυρότερη και η χρήση αντιηλιακού με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 30, καθώς και καπέλου & γυαλιών προστασίας από τον ήλιο. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά δεν πρέπει να αφήνονται στη θάλασσα χωρίς επίβλεψη, ακόμη κι αν γνωρίζουν να κολυμπούν