Το κλιματιστικό δουλεύει… υπερωρίες κάθε καλοκαίρι και είναι λογικό μετά από κάποιο καιρό να χρειάζεται συντήρηση. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να εμφανιστεί κάποια δυσλειτουργία στην συσκευή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα λειτουργίας του. Πολλά από τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει η μονάδα σου δεν είναι ανησυχητικά και μπορούν να λυθούν εύκολα από εσένα. Οπότε μην σκας… δες τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο κλιματιστικό σου και μάθε πως μπορείς να τα αντιμετωπίσεις.
Μειωμένη απόδοση
Με την πάροδο του χρόνου η απόδοση του κλιματιστικού σου μπορεί να μην είναι η ίδια με την πρώτη ημέρα που το εγκατέστησες. Ο κύριος υπαίτιος για κάτι τέτοιο είναι συνήθως τα φίλτρα. Αν τα φίλτρα του air condition είναι γεμάτα σκόνη και άλλα σωματίδια η απόδοση είναι λογικό και αναπόφευκτο να μειωθεί. Γι’ αυτό μην ξεχνάς κάθε δύο εβδομάδες περίπου να βγάζεις και να καθαρίζεις τα φίλτρα της μονάδας σου.
Διαρροή νερού από την εσωτερική μονάδα
Το καλοκαίρι μπορεί να παρατηρήσεις πως στάζουν σταγόνες από την εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού σου. Η παραγωγή νερού από το air condition είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό το καλοκαίρι, αλλά κανονικά αυτό το υγρό θα έπρεπε να βγαίνει εξωτερικά μέσω κάποιου σωλήνα. Αν ο σωλήνας είναι μπλοκαρισμένος μπορεί να υπάρξει συγκέντρωση υγρού στην εσωτερική μονάδα και να δεις σταγόνες να στάζουν στο χώρο. Τσέκαρε λοιπόν το σωλήνα του νερού για τυχόν εμπόδια.
Δεν βγαίνει καθόλου αέρας
Πατάς το πλήκτρο λειτουργίας στο τηλεχειριστήριο και δεν συμβαίνει τίποτα; Αν είσαι σίγουρος ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στις μπαταρίες του τηλεχειριστηρίου θα πρέπει να εξετάσεις αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το θερμοστάτη της μονάδας. Βεβαιώσου αρχικά ότι έχεις ρυθμίσει τη λειτουργία εκεί που τη θέλεις. Τώρα το καλοκαίρι, βάλε το κλιματιστικό σε λειτουργία ψύξης και ρίξε τη θερμοκρασία στο τέρμα για να βεβαιωθείς ότι δεν είναι κάποια απλή ρύθμιση. Αν το πρόβλημα παραμένει, μπορεί να χρειαστεί η επέμβαση τεχνικού καθώς υπάρχει περίπτωση το πρόβλημα να είναι ηλεκτρικό. Ένα ακόμα πιθανό σενάριο είναι να μην δουλεύει η εξωτερική μονάδα, γι’ αυτό να μην έρχεται αέρας μέσα στο σπίτι. Και εδώ μπορεί να φταίει και πάλι ο θερμοστάτης. Προτείνεται πάλι η επιθεώρηση από τεχνικό για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ώστε να βεβαιωθείς ότι το πρόβλημα θα διαγνωστεί και θα λυθεί με τον κατάλληλο τρόπο.
Περίεργες οσμές και θόρυβοι
Στην περίπτωση που κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού νιώσεις ότι εξέρχονται περίεργες οσμές, πολλοί μπορεί να είναι οι παράγοντες που τις δημιουργούν. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πλύνεις και να καθαρίσεις τα φίλτρα. Αν η μυρωδιά παραμένει τότε μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με άλλο μέρος του κλιματιστικού για το οποίο θα πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικό.
Για τους θορύβους χρειάζεται να ανησυχείς ακόμα λιγότερο. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που ένα κλιματιστικό μπορεί να παράγει κάποιους ξαφνικούς θορύβους. Πολλά μέρη, κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού, συστέλλονται και διαστέλλονται δημιουργώντας θορύβους ή τριξίματα. Επίσης, η ροή του ψυκτικού υγρού στις σωληνώσεις της μονάδας μπορεί να παράγει κι αυτή ήχο. Τέλος, κατά την έναρξη ή τον τερματισμό της λειτουργίας του είναι λογικό να ακούς περισσότερους θορύβους ακόμα κι αν έχεις το κλιματιστικό στην αθόρυβη λειτουργία.
Για να είσαι απόλυτα σίγουρος για το πώς θα αντιμετωπίσεις τα κλασικότερα προβλήματα του κλιματιστικού σου ανέτρεξε και στο εγχειρίδιο λειτουργίας που παρέχει ο κατασκευαστής. Εκεί θα βρεις εξατομικευμένες πληροφορίες για την δική σου μονάδα που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις πιθανά θέματα που μπορεί να παρουσιαστούν. Τέλος, μην ξεχνάς να κάνεις συστηματική συντήρηση του κλιματιστικού σου από επαγγελματία ψυκτικό. Απαραίτητη είναι η συντήρηση μια φορά τον χρόνο, ωστόσο συνίσταται και ο προληπτικός έλεγχος πριν την έναρξη κάθε περιόδου ψύξης ή θέρμανσης αντίστοιχα, προκειμένου να εξασφαλίσεις την μέγιστη δυνατή απόδοση της μονάδας σου.
πηγή blog.public.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο