Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι στις μέρες μας ένα συχνό φαινόμενο, το οποίο αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά στη σχολική ηλικία. Η πολυμορφία των μαθησιακών δυσκολιών κάνει τους δασκάλους και τους γονείς να ενημερώνονται συνέχεια σχετικά με την αντιμετώπισή τους.
Τα παιδιά αυτά έχουν δυσκολίες στον γραπτό λόγο. Δυσκολεύονται να αποτυπώσουν τις σκέψεις τους γραπτά και να διαβάσουν. Αν είσαι γονιός και το παιδί σου έχει δυσλεξία γνωρίζεις ότι έχει δυσκολίες στην ανάγνωση και την ορθογραφία. Γνωρίζεις, όμως, ότι είναι και ιδιαίτερα έξυπνο. Σύμμαχός σου στην αντιμετώπισή της είναι η λογοθεραπεύτρια του παιδιού και η δασκάλα του στο σχολείο.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι τα παιδιά με δυσλεξία για να μπορέσουν να κατανοήσουν κάτι, απαιτείται επανάληψη και συχνή εξάσκηση. Για το λόγο αυτό πρέπει να οπλιστείς με υπομονή και επιμονή ώστε να επαναλαμβάνεις οτιδήποτε πολλές φορές. Η ηρεμία πρέπει να σε χαρακτηρίζει κάθε φορά που το λες και ποτέ δεν πρέπει να δείξεις δυσαρεστημένη με το λάθος του παιδιού. Εκφράσεις όπως «Για σκέψου το καλύτερα» ή «Προσπάθησε ξανά» είναι ιδανικές για να ενθαρρύνουν το παιδί.
Επίσης, μπορείς να φτιάξεις μαζί με το παιδί τους κανόνες της γραμματικής σε χαρτόνια και να τα κολλήσετε στο γραφείο του. Η ποικιλία των χρωμάτων που θα χρησιμοποιήσετε θα το κάνει να αποτυπωθεί καλύτερα στη μνήμη του. Ακόμη, η χρήση μαρκαδόρων στα σημαντικότερα σημεία του βιβλίου, καθώς και τα αυτοκόλλητα χαρτάκια θα κάνουν το διάβασμα διασκεδαστικότερο και ευκολότερο.
Ο βομβαρδισμός γνώσεων και ασκήσεων δημιουργεί στα παιδιά με δυσλεξία άγχος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδώσουν στη σχολική μελέτη. Το άγχος αυτό κορυφώνεται κάθε φορά που κάνουν λάθος ή όταν κάτι δε το θυμούνται, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει πάντα ένα ποτήρι νερό μπροστά τους. Μια γουλιά νερό είναι ικανή να μειώσει τα επίπεδα του στρες.
Είναι σημαντικό να διαβάζετε βιβλία στο σπίτι εξωσχολικά, όπως ένα παραμύθι ή μια μικρή ιστορία. Καλό είναι να διαβάσει μόνο του, ώστε να εξασκηθεί στην ανάγνωση και αν χρειάζεται βοήθεια να το ζητήσει. Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι η ενασχόληση του παιδιού με κάποια δραστηριότητα, όπως κάποιο άθλημα. Βρείτε μαζί κάτι που του αρέσει. Αυτό θα του δώσει την ευκαιρία να κάνει κάτι διαφορετικό και θα νιώσει περήφανο για τον εαυτό του που τα πάει καλά.
Η αυτοπεποίθηση του παιδιού είναι χαμηλή όσον αφορά την απόδοση στα γλωσσικά μαθήματα. Στην εξωσχολική δραστηριότητα θα τονωθεί η ψυχολογία του. Επίσης, μπορείτε να περνάτε χρόνο μαζί με στόχο να μετατρέπεται οποιαδήποτε δραστηριότητα σε βιωματικό παιχνίδι. Προσπαθήστε όπου είναι εφικτό να συνδυάζεται τις σχολικές γνώσεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε όταν κάνετε ένα ταξίδι να διαβάζετε παρέα τις πινακίδες που συναντάτε στον δρόμο.
Η υποψία μήπως δε πουν τη σωστή απάντηση όταν η δασκάλα ρωτά κάτι στο σχολείο, τα κάνει να φοβούνται και να ντρέπονται να απαντήσουν. Για το λόγο αυτό στο σπίτι εσείς ως γονιός πρέπει να είστε ευέλικτος και αρκετά συζητήσιμος ώστε να δημιουργήσετε με το παιδί σας ισχυρούς δεσμούς. Το παιδί πρέπει να σας εμπιστεύεται και να σας εκφράζει τις ανησυχίες του όσον αφορά το σχολείο. Είναι πολύ σημαντικό να νιώσει ότι το στηρίζεται. Όταν για παράδειγμα πάτε να πάρετε τους βαθμούς μπορείτε να του πείτε «Μπράβο σου. Είμαι περήφανη για εσένα» ή «Αναγνωρίζω ότι προσπαθείς πολύ. Συγχαρητήρια.»
Σύνταξη & Επιμέλεια: Πέπη Ζέικου
πηγή www.nancysblog.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο