Εκτός όμως, από το θέμα της ομαλής προσαρμογής από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο και από το σπίτι στο σχολείο, την περίοδο που διανύουμε, οι γονείς καλούνται να διαχειριστούν μία σειρά από ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια των παιδιών και δη την υγεία τους.
Το κεφάλαιο «επιστροφή στα σχολεία» είναι σίγουρα μεγάλο και προκαλεί άγχος σε πολλούς γονείς, πόσο μάλλον σε εκείνους με παιδιά στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Με την κατάλληλη προετοιμασία ωστόσο και την απαραίτητη ενημέρωση, ένας γονιός μπορεί να αισθάνεται πιο ήρεμος και σίγουρος, κάθε φορά που στέλνει το παιδί του στο σχολείο.
Ιδού, λοιπόν, τα σημεία στα οποία κάθε γονιός αξίζει να εστιάσει την προσοχή του, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Η διατροφή και τα σχολικά κυλικεία
Η διατροφή συνιστά ένα άκρως σημαντικό κεφάλαιο που σχετίζεται με την καλή υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι πολλοί γονείς αισθάνονται μία έντονη ανησυχία σκεπτόμενοι τις τροφές που ενδέχεται να καταναλώνουν τα παιδιά εκτός σπιτιού και συγκεκριμένα, στα σχολικά κυλικεία και εστιατόρια, ειδικότερα όταν οι μαθητές φοιτούν σε ολοήμερα σχολεία.
Με την παιδική παχυσαρκία να έχει πάρει διαστάσεις «επιδημίας» στη χώρα μας και πολλά επικίνδυνα για την υγεία μας τρόφιμα να κυκλοφορούν στην αγορά, είναι σημαντικό για τους γονείς να εστιάσουν στο θέμα της διατροφικής παιδείας των παιδιών. Εξίσου σημαντικό είναι το να μην παραλείπουν να ετοιμάζουν από το σπίτι το κολατσιό ή το γεύμα του παιδιού, δίνοντας βάση σε υγιεινά και θρεπτικά συστατικά και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τους.
Το σημαντικό είναι να μπορέσουν να κατανοήσουν τα παιδιά -από μικρή κιόλας ηλικία- τη σημασία των υγιεινών επιλογών στο καθημερινό, διατροφικό τους μενού και την αποφυγή κατανάλωσης «γρήγορου» φαγητού από τα κυλικεία. Σε κάθε περίπτωση και παρά τις οδηγίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για τα τρόφιμα που επιτρέπεται να πωλούνται στα κυλικεία, είναι σημαντικό ο ίδιος ο γονιός να είναι ενημερωμένος αναφορικά με τις τροφές στις οποίες έχει πρόσβαση το παιδί του.
Η πρόληψη ενάντια σε ασθένειες
Με περιστατικά Μηνιγγίτιδας Β να καταγράφονται κάθε μήνα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας -και τα περισσότερα από αυτά να αφορούν σε μικρά παιδιά- δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, οι γονείς καλούνται να λάβουν τα μέτρα τους ενάντια στην «ύπουλη» αυτή νόσο. Και την χαρακτηρίζουμε «ύπουλη» διότι στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματά της -τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο- μοιάζουν με εκείνα μιας απλής ίωσης, όπως τον υψηλό πυρετό, τον πονοκέφαλο και τον εμετό. Έτσι, η διάγνωση της νόσου δεν γίνεται συχνά εγκαίρως, με αποτέλεσμα η ζωή του παιδιού να τίθεται σε κίνδυνο.
Δυστυχώς, την περίοδο που διανύουμε, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται σε σημαντικό βαθμό λόγω του συνωστισμού των παιδιών σε κλειστούς χώρους: Από τα σχολεία μέχρι τα φροντιστήρια και τα διάφορα αθλητικά κέντρα που επισκέπτονται έπειτα από τις σχολικές τους υποχρεώσεις ή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Το πρόβλημα σε ό,τι αφορά στη Μηνιγγίτιδα Β είναι πως μπορεί να μεταδοθεί όπως ακριβώς μία ίωση. Δηλαδή, μέσα από τα σταγονίδια και το σάλιο. Έτσι, ένα φιλί, το φτάρνισμα και ο βήχας μπορούν να συμβάλλουν στην άμεση εξάπλωση της ασθένειας από το ένα παιδί στο άλλο. Μάλιστα, κάτι που πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν είναι πως ένας στους δέκα ενήλικους, φέρει ασυμπτωματικά το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β. Τι σημαίνει αυτό; Πως μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών.
Σε αντίθεση με μία απλή ίωση, ωστόσο, η αντιμετώπιση της Μηνιγγίτιδας Β δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για ακρίβεια, πρόκειται για μία ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις (προσβάλει μωρά, νήπια και νεαρούς ενήλικες), εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.
Η σημασία της πρόληψης είναι συνεπώς τεράστια σε ό,τι αφορά στην προστασία από τη νόσο. Και στην περίπτωση της Μηνιγγίτιδας Β, ο εμβολιασμός αποτελεί το μοναδικό μέτρο πρόληψης. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια του περσινού σχολικού έτους καταγράφηκαν κρούσματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι γονείς επιβάλλεται να επισκεφτούν τον παιδίατρό τους, προκειμένου να εμβολιάσουν τα παιδιά και να τα προστατέψουν από τη νόσο. Και σίγουρα αξίζει να γνωρίζουν ότι παρά το γεγονός πως ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων Μηνιγγίτιδας κρίνεται επίσης απαραίτητος, δεν προστατεύει τα παιδιά από την Μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Η επιστροφή στο σχολείο δεν χρειάζεται να προκαλεί άγχος σε μία οικογένεια. Η σωστή ενημέρωση των γονιών και των μαθητών καθώς και η λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων, μπορούν να προσφέρουν μία ασφαλή σχολική χρονιά σε κάθε παιδί και να περιορίσουν το άγχος ενός γονιού.
Το σίγουρο είναι πως σε ό,τι αφορά στην υγεία των παιδιών μας, η ανάγκη του έγκαιρου εμβολιασμού είναι επιτακτική. Αν έχετε, λοιπόν, μικρά παιδιά στο σπίτι, να θυμάστε ότι ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
πηγή www.onmed.gr
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο