Η επιθετικότητα στον παιδικό σταθμό είναι από τα πιο συχνά φαινόμενα που καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο οι παιδαγωγοί, αλλά κατά κύριο λόγο και οι γονείς. Τα προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο προκαλούν έντονο προβληματισμό και απαιτούν προσεκτικό χειρισμό και στρατηγικές αντιμετώπισης.
Επιθετικότητα στον παιδικό σταθμό ανάλογα με την ηλικία
Με τον όρο «επιθετικότητα» αναφερόμαστε σε συμπεριφορές που έχουν ως στόχο να βλάψουν κάποιον ή να καταστρέψουν κάτι. Τις περισσότερες φορές, όμως, η εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς εκ μέρους των παιδιών δεν έχει τέτοιο σκοπό.
Στα βρέφη
Τα βρέφη μπορεί να εκδηλώσουν κάποια επιθετική συμπεριφορά, αλλά αυτό οφείλεται απλώς στο ότι εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους μέσα από τις αισθήσεις τους.
Στην ηλικία των 2 ετών
Δεν είναι ακόμη σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα αποτελεσματικά για να εκφραστούν. Δεν έχουν τον αυτοέλεγχο που θα τα σταματήσει από το να ενεργήσουν για να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους. Είναι η ηλικία που αρχίζουν να αναπτύσσουν ενσυναίσθηση, δηλαδή τη δυνατότητα να κατανοήσουν πώς αισθάνονται οι άλλοι.
Στην ηλικία των 3 ετών
Στην ηλικία αυτή μπορεί να έχουν αναπτύξει τις λεκτικές και τις ικανότητες σκέψης τους, όμως δεν έχουν ακόμα τον ενστικτώδη έλεγχο, ώστε να εμποδίσουν τον εαυτό τους από την επιθετική συμπεριφορά. Σε αυτή την ηλικία, τα συναισθήματα σχεδόν πάντα υπερτερούν της σκέψης.
Στην ηλικία των 4 και 5 ετών
Το παιδί μπορεί να εμφανίσει υγιή επιθετικότητα, με την έννοια της εξωτερίκευσης της περίσσειας ενέργειας που διαθέτει, κατά τη διάρκεια της άσκησης ενός αθλήματος ή μιας πολεμικής τέχνης.
Σε αυτήν την ηλικία το παιδί γίνεται πιο ανεξάρτητο, δοκιμάζει περισσότερα πράγματα από μόνο του, τα οποία μερικές φορές οδηγούν σε απογοήτευση και θυμό, καθώς, όσο κι αν το παιδί μας φαίνεται τέλειο στα μάτια μας, δε γίνεται να καταφέρνει τα πάντα με την πρώτη προσπάθεια.
Είναι λογικό, λοιπόν, το παιδί να απογοητευτεί και να θυμώσει, αλλά και να εξωτερικεύσει αυτά τα συναισθήματα πετώντας ή σπάζοντας πράγματα ή ακόμα και χτυπώντας άλλα παιδιά και ενήλικες.
Παιδική επιθετικότητα: Αίτια
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να κάνουν ένα παιδί επιθετικό στον παιδικό σταθμό, στα νήπια ή στο σχολείο.
Η αντιδραστική συμπεριφορά ενός παιδιού μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες
Προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο και στρατηγικές αντιμετώπισης
Το να αντιμετωπίσουμε την αντιδραστική συμπεριφορά ενός παιδιού και να το βοηθήσουμε να καταλάβει και να εκφράζει τα συναισθήματά του με αποδεκτούς, μη βίαιους τρόπους, δεν είναι καθόλου εύκολο. Απαιτεί πολύ χρόνο και υπομονή.
Θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ γονιών και παιδαγωγών για να καταλάβουμε για ποιο λόγο είναι επιθετικό το παιδί στο νηπιαγωγείο ή στον παιδικό σταθμό.
Για αυτό το λόγο αρχικά παρατηρούμε και μαθαίνουμε
Πού;
Πρέπει να παρατηρήσουμε που εμφανίζεται αυτή η επιθετική συμπεριφορά του παιδιού. Μόνο στον παιδικό σταθμό; Μόνο στο σπίτι; Στη βόλτα; Ή συμβαίνει σε όλες ή στις περισσότερες συνθήκες της καθημερινότητας του παιδιού;
Αν η συμπεριφορά εμφανίζεται μόνο σε ένα πλαίσιο, θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι στο συγκεκριμένο περιβάλλον (π.χ. πολυκοσμία, έντονα φώτα, πλήθος ερεθισμάτων, κλπ.) που να ενεργοποιεί αυτήν τη συμπεριφορά.
Απέναντι σε ποιον;
Έχει σημασία αν η συμπεριφορά κατευθύνεται προς ένα συγκεκριμένο άτομο ή προς μια μικρή ομάδα ανθρώπων ή, κατά καιρούς, προς οποιονδήποτε στον κύκλο του παιδιού.
Πότε;
Πότε εμφανίζεται η συμπεριφορά συνήθως; Για παράδειγμα, λίγο πριν τον ύπνο, όταν το παιδί είναι κουρασμένο ή σε περιόδους προσαρμογής, όπως η έναρξη του παιδικού σταθμού συχνά η επιθετική συμπεριφορά ενισχύεται.
Μήπως έγινε κάποια αλλαγή στο περιβάλλον;
Μήπως υπήρξε μια πρόσφατη αλλαγή στον κόσμο του παιδιού που το κάνει να αισθάνεται αναστατωμένο, εκτός ελέγχου, θλιμμένο, ή ίσως λιγότερο ασφαλές συνολικά;
Είναι φυσιολογικό για την ηλικία του;
Πρέπει να σιγουρευτούμε αν η αντιδραστική συμπεριφορά είναι χαρακτηριστική για την ηλικία ή το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.
Μήπως προκαλείται από τη συμπεριφορά των γονιών;
Μερικές φορές οι εμπειρίες του παρελθόντος επηρεάζουν τις αντιδράσεις ενός γονέα στην εκάστοτε συμπεριφορά του παιδιού του.
Για παράδειγμα, ένας γονιός που μεγάλωσε με πολύ αυστηρούς κανόνες, είναι πιθανό να έχει πιο ευερέθιστη αντίδραση απέναντι στο παιδί.
Εφόσον κατανοήσουμε τα αίτια της παιδικής επιθετικότητας, ακολουθούμε κάποιες στρατηγικές αντιμετώπισης
Ωστόσο, εάν η επιθετικότητα ενός παιδιού παρεμβαίνει στην ικανότητά του να αλληλεπιδρά με τους άλλους με θετικό τρόπο, στην επιθυμία του να εξερευνήσει και να μάθει, ή αν διαπιστώσουμε ότι, λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς του παιδιού, αποφεύγουμε να το πηγαίνουμε να παίξει με τα άλλα παιδιά ή να το παίρνουμε μαζί σας σε διάφορες δραστηριότητες, ενδεχομένως να είναι χρήσιμη η βοήθεια ενός ειδικού.
Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός θα χρειαστεί πρώτα από όλα τη συνεργασία των γονέων, οι οποίοι είναι απαραίτητο να λάβουν οι ίδιοι συμβουλευτική, προκειμένου οποιαδήποτε παρέμβαση να είναι αποτελεσματική.
πηγή www.schooling.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο