Οι άφθες και τα στοματικά έλκη προκαλούνται από διάφορες αιτίες. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς να τα αντιμετωπίσετε και πώς να μειώσετε τον κίνδυνο επανεμφάνισής τους.
Οι άφθες και τα στοματικά έλκη είναι μικρές πληγές οι οποίες εκδηλώνονται στο στόμα. Αν και μικρές συνήθως, η θέση όπου βρίσκονται τις κάνει να προκαλούν δυσφορία και πόνο. Τα ζεστά, κρύα, τραγανά, και όξινα φαγητά μπορούν να τις ερεθίσουν, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη δυσφορία. Εξαιτίας της υγρασίας του στόματος και της κατανάλωσης τροφής, χρειάζονται κάποιο χρόνο για να θεραπευτούν.
Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σας ορισμένες λύσεις που θα σας βοηθήσουν να θεραπεύσετε γρήγορα τις άφθες και τα στοματικά έλκη.
Παρότι είναι αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα, η αλήθεια είναι ότι κανείς δε γνωρίζει ακριβώς γιατί εμφανίζονται. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως οι άφθες και τα στοματικά έλκη επηρεάζουν το 20% του πληθυσμού. Προκαλούν πόνο κατά την ομιλία και την κατανάλωση φαγητού.
Υπάρχουν δύο τύποι: απλές ή σύνθετες. Οι πρώτες πληγές εμφανίζονται λίγες φορές μέσα στον χρόνο και μένουν για περίπου μία εβδομάδα σε άτομα ηλικίας 10 έως 20 ετών. Οι τελευταίες είναι λιγότερο συχνές και όσοι υποφέρουν από αυτές, έχουν ήδη υποφέρει και από κάποιο είδος έρπη.
Παράγοντες που τις πυροδοτούν:
Πρέπει να δώσουμε προσοχή στις διαφορές ανάμεσα στις άφθες και τον έρπη, παρότι μοιάζουν εμφανισιακά. Ο έρπης προκαλείται από έναν απλό ιό και είναι μεταδοτικός, ενώ οι άφθες δεν είναι. Επιπλέον, ο έρπης είναι δυνατό να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη του προσώπου, όπως τα χείλη, η μύτη, και το κάτω μέρος του πηγουνιού.
Αν έχετε κάποια άφθα, ίσως νιώθετε κάψιμο και μια επώδυνη αίσθηση φαγούρας. Επίσης, θα έχετε λευκά ή γκρι στρογγυλά έλκη με κόκκινο περίγραμμα. Πιθανόν να εμφανίσετε πυρετό και πρήξιμο στους λεμφαδένες.
Το καλό με τις άφθες είναι ότι σχεδόν πάντα, εξαφανίζονται μόνες τους σε 7 με 10 ημέρες. Ο πόνος μπορεί να είναι ενοχλητικός, αλλά το σημαντικό είναι να μη τις αγγίζετε με τα δόντια ή τη γλώσσα σας, ακόμη και αν μπαίνετε στον πειρασμό.
Αυτό είναι ένα από τα φθηνότερα, αποτελεσματικότερα αντισηπτικά στον κόσμο. Είναι εξαιρετικός σύμμαχος για την φυσική επούλωση των πληγών.
Ο πόνος και η δυσφορία θα μειωθούν σταδιακά.
Η μαγειρική σόδα είναι και αυτή ένα αποτελεσματικό αντισηπτικό σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ακόμη μια σίγουρη θεραπεία για τις άφθες και τα στοματικά έλκη.
Θα καταπραΰνει τη δυσφορία και θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.
Το κλειδί για να θεραπεύσετε τις άφθες και τα στοματικά έλκη είναι να εφαρμόζετε αντισηπτικά τα οποία δεν επηρεάζουν την περιοχή.
Το στοματικό διάλυμα είναι μια θεραπεία για να μειώσετε τη δυσφορία και να θέσετε υπό έλεγχο την ανάπτυξη βακτηρίων. Μη χρησιμοποιήσετε πολύ όμως, ειδικά αν είναι πολύ δυνατό, επειδή θα σας προκαλέσει τσούξιμο.
Ένα παγάκι μπορεί να θεραπεύσει τα έλκη σταδιακά και να μειώσει τη φλεγμονή, ενώ ανακουφίζει από τον πόνο. Δρα ως ηρεμιστικό.
Χάρη στην όξινη περιεκτικότητα του γάλατος και των βακτηρίων που περιέχει, το γιαούρτι θα βοηθήσει στην αλλαγή του pH του στόματος και στον έλεγχο της ανάπτυξης νέων βακτηρίων.
Ορισμένες φορές, η φτωχή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε στοματικά έλκη, όπως επίσης και η ανεπάρκεια βιταμινών ή μετάλλων. Γι’ αυτό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.
Άλλες παθήσεις οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν στοματικά έλκη είναι η ανεπάρκεια σιδήρου ή η αναιμία λόγω έλλειψης φυλλικού οξέος, η κοιλιοκάκη, και η νόσος του Crohn.
Μη διστάσετε να βάλετε στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν σίδηρο, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, και γάλα.
Επίσης, προσέχετε όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, είναι πιθανό να προκαλέσετε παρόμοιους τραυματισμούς ή ερεθισμό. Το ίδιο συμβαίνει όταν τρώτε τραγανά φαγητά όπως μπισκότα, ψωμί, φρυγανιά, κ.λπ..
Τέλος, αποφύγετε τα όξινα ή πικάντικα φαγητά και το μάσημα τσίχλας, και μην ξεχνάτε τη χρήση οδοντικού νήματος μετά από κάθε γεύμα. Έτσι θα παραμένει καθαρό και υγιές το στόμα σας.
πηγή meygeia.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο