Συγκεκριμένα, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, και μάλιστα επεξεργασμένου όπως είναι τα αλλαντικά (μπέικον, λουκάνικα κ.λπ.), αυξάνει την πρώιμη θνησιμότητα, κυρίως από στεφανιαία νόσο και δευτερευόντως από κακοήθεις νεοπλασίες.
Πόσο κόκκινο κρέας λοιπόν χρειάζονται τα παιδιά;
Οι περισσότεροι παιδίατροι συστήνουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, χοιρινό) 1-2 φορές την εβδομάδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας.
Πρόκειται όμως για λανθασμένη αντίληψη, αφού στην πραγματικότητα τα παιδιά δεν χρειάζεται να καταναλώνουν κόκκινο κρέας περισσότερο από μία ή δύο φορές το μήνα.
Όπως και οι ενήλικοι, τα παιδιά μπορούν να προσλάβουν τις θρεπτικές ουσίες τις οποίες αυτό προσφέρει και από άλλες τροφές: πουλερικά, ψάρια (πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες), θαλασσινά (περιέχουν επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών και σιδήρου όπως αυτές του κόκκινου κρέατος).
Τα φυτικά τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, τα όσπρια (φακές, ρεβίθια) και τα λαχανικά, περιέχουν επίσης επαρκή ποσότητα σιδήρου.
Με δεδομένο ότι η απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο είναι αρκετά χαμηλότερη στα φυτικά προϊόντα από ό,τι στα ζωικά, μπορείτε να δίνετε στα παιδιά μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών τροφών, σε συνδυασμό με ψάρια και θαλασσινά, για να προσλαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.
Ένα πιάτο φακές 100 γρ., για παράδειγμα, περιέχει την ποσότητα σιδήρου που χρειάζεται ένας οργανισμός. Και ένα ψάρι 80-100 γρ. καλύπτει τις ανάγκες σε σίδηρο ακόμη και ενός παιδιού που βρίσκεται σε ταχεία ανάπτυξη, όπως στην εφηβική ηλικία
πηγή onmed.gr
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο