Είναι γνωστό ότι η έλλειψη ύπνου στους ενήλικες φέρνει πολλά προβλήματα υγείας σε βάθος χρόνου, από συχνές ιώσεις και παχυσαρκία μέχρι εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Ακόμη σημαντικότερος φαίνεται όμως να είναι ο επαρκής ύπνος στα πρώτα χρόνια της ζωής.
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics, τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά παρουσιάζουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2, όπως υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη.
Όταν ένα παιδί στερείται μόλις μία ώρα ύπνου σε σχέση με τις συνιστώμενες τότε ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον εκτιμάται να είναι μεγαλύτερος, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η αύξηση της διάρκειας του ύπνου αποτελεί μια απλή στρατηγική μείωσης του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 από μικρή ηλικία» αναφέρει ο Κρίστοφερν Όουεν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Σαιντ Τζόρτζις. «Τα πιθανά οφέλη που σχετίζονται με την αυξημένη διάρκεια ύπνου στην παιδική ηλικία ενδεχομένως επηρεάζουν την υγεία στην ενήλικη ζωή» συμπληρώνει.
Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε επίσης παλαιότερα ευρήματα που συνδέουν τη μικρή διάρκεια ύπνου με την αυξημένη συσσώρευση λίπους στο σώμα.
Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, οι ερευνητές ανέλυσαν τη σωματική σύσταση 4.525 παιδιών ηλικίας 9-10 ετών και επίσης έλαβαν από τα παιδιά δείγματα αίματος και στοιχεία για τις συνήθειες του ύπνου τους.
Τα παιδιά που απολάμβαναν επαρκή ύπνο είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος και μικρότερο ποσοστό λίπους στο σώμα τους, ενώ η διάρκεια του ύπνου φάνηκε να είναι αντιστρόφως ανάλογη με τα επίπεδα ινσουλίνης, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα επίπεδα του σακχάρου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αύξηση της μέσης διάρκειας ύπνου από 10,5 ώρες σε 11 μπορεί να οδηγήσει σε μείωση 0,1 kg/m² του δείκτη μάζας σώματος και 0,5% μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Από τη μελέτη δεν προέκυψαν συσχετίσεις ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και σε καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και η αρτηριακή πίεση.
πηγή onmed.gr
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο