Υπάρχουν πολλοί μύθοι οι οποίοι διαδίδονται στους νέους γονείς από συγγενείς, φίλους ή και κάποιες φορές από επαγγελματίες υγείας.
Μύθος 1: Ο πυρετός κάνει κακό στο παιδί σας
Ο πυρετός από μόνος του δεν είναι επικίνδυνος και εκτός εάν είναι πολύ υψηλός (>41,5οC) είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο ή άλλα προβλήματα. Ακόμα και οι πυρετικοί σπασμοί είναι τις περισσότερες φορές ακίνδυνοι. Ο πυρετός δεν είναι ασθένεια, αλλά σημάδι ότι το παιδί σας πολεμά την αρρώστεια γι’αυτό και δεν χρειάζεται να δίνουμε αντιπυρετικό σε χαμηλό πυρετό (<38,3οC).
Μύθος 2: Το παιδί χρειάζεται πολυβιταμίνες
Υπολογίζεται ότι 25-50% των παιδιών λαμβάνει σε κάποια φάση της ζωής τους πολυβιταμίνες. Αυτό δεν είναι απαραίτητο σε παιδιά που τρώνε κανονικά ακόμη και αν το παιδί είναι επιλεκτικό στο φαγητό του. Οι πολυβιταμίνες δεν θα ’’ανοίξουν την όρεξη’’ του παιδιού σας, ούτε θα το κάνουν να νιώσει καλύτερα.
Μύθος 3: Κιτρινωπές ή πρασινωπές εκκρίσεις από τη μύτη σημαίνει ιγμορίτιδα και χρειάζεται αντιβίωση
Αυτό συνήθως δεν ισχύει.Πολλές ιώσεις (π.χ. κρυολόγημα,γρίππη) προκαλούν κατά την πορεία τους πρασινωπές εκκρίσεις και όπως είναι γνωστό, η αντιβίωση δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στις ιώσεις.
Μύθος 4: Για τους κωλικούς φταίει το…..
Ξένο γάλα, η διατροφή της μητέρας, ο αέρας από το πιπερό, αλλεργία…. Η αιτία των κωλικών είναι άγνωστη. Δεν υπάρχουν φάρμακα που θα γιατρέψουν τους κωλικούς. Μπορείτε να δοκιμάσετε ζεστά μπάνια, μασσάζ στην κοιλιά, ρυθμικούς ήχους, βόλτα, τσάι και αν τίποτα δεν βοηθά είναι εντάξει να αφήσετε το παιδί να κλαψει για λίγο. Οι κωλικοί πάντα περνούν από μόνοι τους χωρίς να δημιουργούν προβληματα στο παιδί σας.
Μύθος 5: Φταίει το ότι βγάζει δόντια για…
Ψηλό πυρετό, διάρροια, εμέτους, εξάνθημα της πάνας.
Μύθος 6: Όχι γάλα στο παιδί όταν κάνει εμετούς και διάρροιες
Αυτό, σύμφωνα με καινούργιες έρευνες της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Εταιρίας είναι λάθος, εκτός και αν το παιδί σας έχει αλλεργία στο γάλα. Απεναντίας, οι πρωτεϊνες του γάλακτος, βοηθούν το έντερο ανακάμψει.
Μύθος 7: Ο ψηλός πυρετός, ο βήχας, η αμυγδαλίτιδα χρειάζονται αντιβίωση για να αντιμετωπισθούν
Συχνότερες αιτίες υψηλού πυρετού , βήχα και αμυγδαλίτιδας σε όλες τις ηλικίες είναι οι ιοί. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στις ιώσεις. Αντιβιοτικά βοηθούν μόνο στην αμυγδαλίτιδα από στρεπτόκοκκο και αυτό είναι αδύνατο να διαγνωσθεί μόνο κοιτάζοντας το με το μάτι. Χρήσιμο είναι να γίνεται η ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης του στρεπτοκόκκου από το φάρυγγα του παιδιού (Strep test).
Μύθος 8: T α αντιβιοτικά θα κάνουν το παιδί με γρίπη, κρυολόγημα, ίωση να νιώσει καλύτερα συντομότερα
Μύθος 9: Η κορτιζόνη κάνει κακό στα παιδιά
Όταν πολλοί γονείς ακούσουν από τον παιδίατρο ότι το παιδί τους πρέπει να πάρει κορτιζόνη, ανησυχούν για τις επιπλοκές που άκουσαν από το συγγενή ή το γείτονα. Η κορτιζόνη (στεροειδή), είτε σαν εισπνεόμενη (Pulmicort, Flixotide, Beclazone κ.α) ή σαν σιρόπη (Decadron) ή ενέσιμη, είναι χρήσιμο φάρμακο. Όταν χορηγείται για μικρό διάστημα και σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου, δεν δημιουργεί προβλήματα. Στις περιπτώσεις που πρέπει να χορηγηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα εξηγούνται στους γονείς οι πιθανές επιπλοκές.
πηγή paidiatros.com
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο