Από τη Βαρβάρα Ξυδού, Οικογενειακή Σύμβουλο, Επιστημονική Συνεργάτη Τμήματος Ψυχολογικής Υποστήριξης για το Παιδί και την Οικογένεια, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Η φιλία είναι πολύ σημαντική σε όλες τις ηλικίες, από την παιδική ηλικία μέχρι και την ενήλικη ζωή. Είναι οι πρώτες ίσες σχέσεις που δημιουργούν τα παιδιά, μετά από την σχέση με τα αδέρφια τους, μέσα από τις οποίες μαθαίνουν να διαπραγματεύονται και να υποχωρούν, να μοιράζονται και να διεκδικούν, να χαίρονται αλλά και να απογοητεύονται.
Τα παιδιά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους παίζουν μόνα τους ή με την μητέρα τους και δεν χρειάζονται άλλα παιδιά σαν συντρόφους στο παιχνίδι. Σταδιακά όμως, καθώς ένα παιδί μεγαλώνει, χρειάζεται να γνωρίσει και να κάνει φίλους.
Για τα μικρά παιδιά η συμβολή του παιχνιδιού στην εξέλιξη της κοινωνικότητάς τους είναι καθοριστικής σημασίας. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά γνωρίζονται και με βάση τα κοινά ενδιαφέροντά τους δημιουργούν σχέσεις φιλίας. Στις μικρές αυτές ηλικίες, οι γονείς χρειάζεται να βοηθήσουν τα παιδιά τους, δημιουργώντας τις κατάλληλες ευκαιρίες για να βρεθούν και να παίξουν με τους συνομήλικούς τους.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά, ειδικά στην περίοδο της εφηβείας, όταν οι σχέσεις με την οικογένεια αλλάζουν, οι φίλοι είναι απολύτως απαραίτητοι, καθώς οι έφηβοι αναζητούν ένα σωσία να ταυτιστούν μαζί του, να μοιραστούν τις δυσκολίες τους, να βρουν υποστήριξη και να προχωρήσουν στη ζωή τους. Σε αυτές τις ηλικίες οι γονείς έχουν έναν πιο διακριτικό ρόλο, παρατηρούν τα παιδιά τους, προσπαθούν να συζητούν μαζί τους για τις παρέες τους και να λένε την γνώμη τους, ακόμα και αν αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη.
Σε όποια ηλικία όμως και αν είναι τα παιδιά, υπάρχουν κάποιες αξίες, τις οποίες θα πρέπει να έχουν «διδαχθεί» από τους γονείς τους, ώστε να μπορέσουν τελικά να επενδύσουν σε μία φιλία.
Η εμπιστοσύνη είναι μία ουσιώδης αξία στην ιστορία της φιλίας και αυτό μπορεί να ακούγεται απλό αλλά δεν είναι. Στην καθημερινότητα βλέπουμε ότι συχνά οι ενήλικες που βρίσκονται γύρω από τα παιδιά, ακόμα και οι γονείς τους, δεν κρατούν τον λόγο τους, οι υποσχέσεις που δίνονται παραβιάζονται και έτσι δημιουργείται στα παιδιά μια ανασφάλεια για τις σχέσεις τους με τους άλλους. Αν κάποιος δεν έχει μάθει να εμπιστεύεται, δεν μπορεί να κάνει αληθινούς φίλους.
Επιπλέον, έχει σημασία αν οι ίδιοι οι γονείς θεωρούν σημαντική την αξία της φιλίας στην διάρκεια της ζωής. Έχουν παρέες; Καλούν φίλους στο σπίτι; Έχουν βιώσει τα παιδιά αυτό το άνοιγμα στην ζωή χωρίς καχυποψία, που θα τα βοηθήσει και θα τους δείξει τον δρόμο να κάνουν και εκείνα το ίδιο;
πηγή iatriko.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο