Δρ Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος
Σε ποια ηλικία παρουσιάζεται;
Συνήθως παρουσιάζεται στο δεύτερο εξάμηνο ζωής του παιδιού και φεύγει πριν το παιδί συμπληρώσει την ηλικία των τεσσάρων χρόνων. Αν το παιδί συνεχίζει την συνήθεια αυτή και μετά την ηλικία των τριών χρόνων τότε θα πρέπει να εξεταστεί από ειδικό για να αποκλειστεί οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση. Ένα στα πέντε παιδιά (20%) μπορεί να παρουσιάσει τη κατάσταση αυτή, έστω για μια φορά στη ζωή του. Τα αγόρια έχουν τριπλάσια πιθανότητα να την παρουσιάσουν.
Πως παρουσιάζεται;
Το παιδί χωρίς κανένα λόγο χτυπά το κεφάλι του σε μια σκληρή επιφάνεια (πχ τοίχος). Το χαρακτηριστικό των κινήσεων αυτών είναι η ρυθμικότητα τους. Συνήθως διαρκούν μερικά λεπτά και μπορεί να το κάνει όταν είναι εκνευρισμένο. Όμως υπάρχουν παιδιά που το κάνουν ακόμα και στον ύπνο τους.
Που οφείλεται;
Πολλές θεωρίες προσπάθησαν να εξηγήσουν τη κατάσταση αυτή. Όλοι όμως συμφωνούν ότι το παιδί έχει αυτή τη συμπεριφορά γιατί του προκαλεί ευχαρίστηση, όπως δηλαδή τα παιδιά που βάζουν το δάκτυλο στο στόμα. Πολλά παιδιά υιοθετούν αυτή τη συμπεριφορά για να φύγει η ένταση από πάνω τους και να μπορέσουν να κοιμηθούν. Άλλα όταν βγάζουν κάποιο δόντι ή όταν έχουν ωτίτιδα. Χωρίς αμφιβολία η συμπεριφορά αυτή αποτελεί ένα καλό τρόπο για να τραβήξει το παιδί την προσοχή των γονιών του, όταν δεν την έχει. Γι αυτό και χρειάζεται προσοχή να μην δείχνετε στο παιδί ότι ανησυχείτε γιατί τότε θα σας «ψήσει το ψάρι στα χείλη».
Πως διαγιγνώσκεται;
Η διάγνωση της κατάστασης αυτής γίνεται από το ιστορικό και αφού αποκλείσει κανείς την πιθανότητα του αυτισμού. Όταν ένα παιδί 15 μηνών μπορεί να κάνει τα πιο κάτω τότε αποκλείεται η πιθανότητα αυτισμού. 1. Δείχνει με το δάκτυλο του ένα αντικείμενο σε ένα ενήλικα. 2. Συνήθως κοιτάζουν την κατεύθυνση που κοιτάζει ένας ενήλικας. 3. Παίζουν υποκαθιστώντας ένα αντικείμενο. (πχ Προσποιούνται ότι κτενίζονται κρατώντας ένα πλαστικό).
Πώς αντιμετωπίζεται;
Το παιδί θα ξεπεράσει το πρόβλημα αυτό από μόνο του. Εσείς όμως μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα: 1. Να προσποιείστε ότι δεν αντιλαμβάνεστε και δεν ενοχλείστε ότι το παιδί σας παρουσιάζει αυτήν τη κατάσταση. 2. Προσπαθήστε την ώρα που το κάνει με «φυσιολογικό τρόπο» να τραβήξετε την προσοχή του παιδιού στο να κάνει κάτι άλλο που το ενδιαφέρει.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο