Γράφει ο Μιχάλης Καλαϊτζάκης
Χειρουργός- Οδοντίατρος
doctortooth.gr
Ενδεχομένως ναι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα τη βγάλουμε μέχρι οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι μας διαβεβαιώσουν ότι είναι ασφαλές.
Η εκτεταμένη χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει ασθένειες στα ούλα λόγω κυρίως της κακής αναπνοής. Έρευνες αναφέρουν ότι η χρήση μάσκας ευθύνεται περίπου για το 50% όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα στη στοματική κοιλότητα σήμερα.
Τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως επειδή όταν φοράμε μάσκα αναπνέουμε περισσότερο από το στόμα κι όχι από τη μύτη που είναι το ενδεδειγμένο. Αυτή η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει μείωση στην παραγωγή σάλιου και κατά συνέπεια ξήρανση του στόματος. Το σάλιο όμως είναι βασικό στοιχείο της υγιεινής των δοντιών μας καθώς καταπολεμά τα βακτήρια και «καθαρίζει» τα δόντια.
Ένα ακόμα ζήτημα που έχει παρατηρηθεί είναι ότι όσο φοράμε τη μάσκα μας, δεν πίνουμε νερό. Η μείωση της κατανάλωσης νερού συμβάλλει κι αυτή με τη σειρά της σε πιθανή ξηρότητα στο στόμα αλλά και σε γενικότερη αφυδάτωση.
Ο τρίτος παράγοντας και βασική αιτία της αύξησης των προβλημάτων στη στοματική υγεία, είναι η αποφυγή, λόγω καραντίνας αλλά και φόβου, των τακτικών προληπτικών επισκέψεων στα οδοντιατρεία. Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την υγεία των δοντιών μας και μέσω της πανδημίας και να εμπιστευόμαστε το γεγονός ότι ο οδοντίατρος μας λαμβάνει όλα τα μέτρα προφύλαξης.
Όπως εξαρχής τόνισα, η λύση δεν είναι η αποφυγή της μάσκας αλλά η υιοθέτηση καλών συνηθειών:
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο