Ενώ τα παιδιά είναι εκ φύσεως… εγωκεντρικά, ως γονείς μπορείτε να καλλιεργήσετε την ενσυναίσθηση, βοηθώντας τα να φανταστούν πώς αισθάνονται οι άλλοι και κατ’ επέκταση να δείχνουν έμπρακτο ενδιαφέρον για τα συναισθήματά τους. Η ενσυναίσθηση θα βοηθήσει τα παιδιά να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις και να συμπεριφέρονται σωστά. Ορίστε, λοιπόν, μερικοί απλοί τρόποι να διδάξετε την ενσυναίσθηση στα παιδιά σας.
Αυτό μπορεί να σχετίζεται με ένα καθημερινό συμβάν («πώς νομίζεις ότι ένιωσε ο αδερφός σου όταν του πήρες το παιχνίδι του;») ή μπορείτε να καθιερώσετε το να προσφέρετε ρούχα, τρόφιμα και παιχνίδια σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθετε στο παιδί να μπαίνει στη θέση των άλλων ανθρώπων και να μη σκέφτεται εγωιστικά.
Τα μικρά παιδιά δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να αντιλαμβάνονται τι ακριβώς αισθάνονται και να είναι σε θέση να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Ως γονείς λοιπόν οφείλετε να μάθετε στο παιδί να αναγνωρίζει το κάθε του συναίσθημα, να το εκφράζει με υγιή τρόπο και στη συνέχεια να το διαχειρίζεται.
Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι το παιδί σας χρειάζεται να του εξηγήσετε πώς αισθάνεται επειδή δεν μπορεί να το επικοινωνήσει μόνο του. Έτσι, θα βοηθήσετε στην οικοδόμηση του συναισθηματικού λεξιλογίου του παιδιού σας. Το παιδί χρειάζεται μια λέξη ώστε να τη συσχετίσει με ένα συναίσθημα. Με αυτόν τον τρόπο, στη συνέχεια θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις λέξεις για να εκφραστεί αντί να αντιδρά έντονα.
Όταν το παιδί είναι σε θέση να κατανοήσει τα δικά του συναισθήματα, θα μπορεί να κατανοήσει καλύτερα και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα συνεχίσει μια συμπεριφορά που σας βρίσκει σύμφωνους είναι ενθαρρύνοντας αυτή τη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, πείτε του «μπράβο που βοήθησες τον αδερφό σου να μαζέψει τα παιχνίδια του, φαινόταν να χρειάζεται πραγματικά τη βοήθειά σου».
Βασική προϋπόθεση για να έχει το παιδί ενσυναίσθηση είναι να σέβεται τα όρια των άλλων ανθρώπων. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει πρώτα να μάθει τα δικά του όρια. Για να το πετύχετε αυτό, σε καμία περίπτωση δεν χρειάζονται φωνές και εντάσεις. Με ψυχραιμία και ηρεμία θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί ότι η λάθος συμπεριφορά του πληγώνει τους άλλους ανθρώπους και να του δείξετε πώς πρέπει να συμπεριφέρεται.
Για το παιδί σας είστε το πρώτο και πιο καθοριστικό πρότυπο. Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος που συμπεριφέρεστε διαμορφώνει τον τρόπο που το παιδί αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και τους γύρω του, καθώς και ότι πιθανότατα θα ακολουθήσει το παράδειγμά σας. Όταν το παιδί μεγαλώνει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που σέβεται τη διαφορετικότητα και η ενσυναίσθηση αποτελεί βασική αρχή, τότε κι εκείνο θα συμπεριφέρεται αντίστοιχα.
πηγή vita.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο