Η Δόμνα Μιχαηλίδου σε νέα συνέντευξή της εξήγησε πώς απλουστεύεται η διαδικασία και ποιοι μπορούν να εκφράσουν ενδιαφέρον στη σχετική πλατφόρμα.
Για τις νέες αλλαγές στο δυσκίνητο, μέχρι πρότινος, και εξαιρετικά αργό σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας στην Ελλάδα μίλησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ακολουθούν μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία της, για όσες οικογένειες επιθυμούν να προσφέρουν ένα σπίτι γεμάτο αγάπη και ζεστασιά σε κάποιο παιδί.
«Πριν από τον Ιούλιο, οπότε και ξεκινήσαμε τη λειτουργία του Νέου Εθνικού Συστήματος για τις υιοθεσίες και τις αναδοχές, ο υποψήφιος έπρεπε να περιμένει πάνω από 4 χρόνια, για να γίνει γονιός. Σήμερα, με το Σύστημά μας, μέσα από την πλατφόρμα anynet.gr, εξασφαλίζουμε ταχύτητα και, ακόμα πιο σημαντικά, διαφάνεια τόσο στις υιοθεσίες όσο και στις αναδοχές.
»Πλέον, το διάστημα από την υποβολή του αιτήματος έως και την ένταξή του στη διαδικασία της ηλεκτρονικής σύνδεσης για την αναδοχή δεν υπερβαίνει τους 8 μήνες και για την υιοθεσία το ένα έτος.
»Με το νέο μας Σύστημα, μέσα σε 8 μήνες, από τον Ιούλιο του 2020, έχουν βγει 700 παιδιά από τα ιδρύματα και έχουν βρει την κατάλληλη γι’ αυτά οικογένεια.
«Πλέον, το διάστημα από την υποβολή του αιτήματος έως και την ένταξή του στη διαδικασία της ηλεκτρονικής σύνδεσης για την αναδοχή δεν υπερβαίνει τους 8 μήνες και για την υιοθεσία το ένα έτος».
»Χρειάζεται όμως να επισημάνω ότι σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα, μέχρι να ολοκληρωθεί μία υιοθεσία ή μία αναδοχή, έχουν οι απαιτήσεις του υποψήφιου γονέα. Στις δομές φιλοξενούνται κυρίως παιδιά με επαφή με τη βιολογική τους οικογένεια και άρα κατάλληλα μόνο για αναδοχή και όχι υιοθεσία. Επίσης, φιλοξενούνται κυρίως παιδιά του Δημοτικού ή και του Γυμνασίου κι όχι βρέφη. Οπότε αν ο υποψήφιος γονιός στην αίτησή του ζητά αποκλειστικά για υιοθεσία ένα βρέφος έως 4 ετών, θα χρειαστεί να περιμένει αρκετά περισσότερο την ίδια ώρα που δεκάδες παιδιά από 6 έως 12 χρονών αναζητούν μία οικογένεια. Παιδιά που είναι σημαντικό, που είναι επείγον, να βγουν από τα ιδρύματα και να μεγαλώσουν με την αποκλειστική φροντίδα και την αγκαλιά μίας δικής τους οικογένειας».
«Αν ο υποψήφιος γονιός στην αίτησή του ζητά αποκλειστικά για υιοθεσία ένα βρέφος έως 4 ετών, θα χρειαστεί να περιμένει αρκετά περισσότερο την ίδια ώρα που δεκάδες παιδιά από 6 έως 12 χρονών αναζητούν μία οικογένεια»
«Το 2021, επικεντρωνόμαστε στην αναδοχή και την ενισχύουμε με τρία ειδικά και κρίσιμα μέτρα:
»1. Ενισχύουμε τους ανάδοχους γονείς με τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης – αυτόματα και ψηφιακά – μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας anynet.gr. Η πρώτη χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος θα γίνει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου. Το επίδομα ξεκινά από 325 ευρώ για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και φτάνει έως και 1.200 ευρώ για τα παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας. Το επίδομα φυσικά θα δοθεί και στους περίπου 500 σημερινούς αναδόχους, οι οποίοι χρόνια περίμεναν μία οριζόντια ενίσχυση από το κράτος.
»2. Καταθέτουμε νομοσχέδιο με το οποίο διευρύνουμε τα ηλικιακά όρια για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών, που είναι σήμερα, η αναδοχή ανοίγει σε συμπολίτες μας νεότερους και γηραιότερους.
»Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι ανάδοχοι πλέον μπορούν να είναι από 25 έως και 75 ετών. Προσφέρεται έτσι σε πολλούς περισσότερους η δυνατότητα να εντάξουν στην οικογένειά τους ένα παιδί που χρειάζεται στήριξη και φροντίδα, αλλά και πιο σημαντικά πολλαπλασιάζουμε τις ευκαιρίες των ίδιων των παιδιών.
»Η διαφορά ηλικίας που προβλέπουμε ανάμεσα στο παιδί και τον ανάδοχο γονέα είναι 60 έτη. Δηλαδή ένας υποψήφιος 70 ετών, εφόσον βέβαια περάσει με επιτυχία την κοινωνική έρευνα, μπορεί να γίνει ανάδοχος σε ένα παιδί 10 ετών και πάνω.
«Η διαφορά ηλικίας που προβλέπουμε ανάμεσα στο παιδί και τον ανάδοχο γονέα είναι 60 έτη. Δηλαδή ένας υποψήφιος 70 ετών, εφόσον βέβαια περάσει με επιτυχία την κοινωνική έρευνα, μπορεί να γίνει ανάδοχος σε ένα παιδί 10 ετών και πάνω».
»3. Τέλος, δημιουργούμε το paidi.gov.gr, την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα του κράτους που θα συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που αφορά στο παιδί. Σε αυτή θα δίνονται απαντήσεις για τις παροχές του κράτους, τις οικονομικές ενισχύσεις, τις υπηρεσίες, τις συγκεκριμένες δράσεις, τις δομές, θα φιλοξενούνται διαβουλεύσεις και βέβαια θα παρέχεται ενημέρωση και για την αναδοχή».
*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
πηγή womantoc.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο