Τι είναι η παράλληλη στήριξη;
H παράλληλη στήριξη (Π.Σ) αποτελεί έναν νεοσύστατο θεσμό που τέθηκε σε εφαρμογή βάσει του νόμου 3699/2008 της ειδικής αγωγής. Σύμφωνα με αυτόν, τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μπορούν να φοιτούν σε γενικά σχολεία, εφόσον υποστηρίζονται από καταρτισμένους πτυχιούχους των τομέων της ειδικής αγωγής. Ειδικότητες οι οποίες συνήθως λειτουργούν ως παράλληλη στήριξη είναι: ειδικοί παιδαγωγοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί κ.α.
Πότε ένα παιδί πιθανόν να χρειάζεται παράλληλη στήριξη;
Πρόκειται κατά κύριο λόγο για μαθητές που εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες διαγνώσεων:
Η παράλληλη στήριξη μπορεί να διεκδικηθεί αφού πρώτα οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ενός παιδιού πιστοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς όπως: ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ, Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή δημόσιο νοσοκομείο.
Ποιος είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού της Π.Σ;
Ο βασικότερος και απώτερος στόχος του θεσμού της Π.Σ είναι η αυτονομία του παιδιού στον βαθμό που μπορεί. Για να καταστεί αυτό δυνατό, θα πρέπει το παιδί να μη νιώθει προσκολλημένο στο άτομο που το στηρίζει. Η βοήθεια που παρέχεται στο παιδί θα πρέπει να είναι τόση όση χρειάζεται και όχι παραπάνω, έτσι ώστε να του δίνεται η δυνατότητα να προσπαθεί και να αυτενεργεί. Το άτομο που θα αναλάβει την Π.Σ ενός μαθητή, ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού, μπορεί να έχει τις εξής αρμοδιότητες:
Επιλογικά
Για να επιτευχθεί ο σκοπός της Π.Σ και να πραγματωθεί η ανεξαρτητοποίηση του μαθητή στο βαθμό του εφικτού, απαιτείται η αγαστή συνεργασία μεταξύ του ειδικού της Π.Σ, των γονέων και των λοιπών εκπαιδευτικών του σχολείου. Όλοι μαζί θα λειτουργήσουν ως ¨γέφυρα¨ που θα ενώσει τον κόσμο των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με τον κόσμο των συμμαθητών τους. Μόνον έτσι, ο ρατσισμός, ο αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση θα ανήκουν πια στο παρελθόν.
Βιβλιογραφία-Πηγές:
eidikospaidagogos.gr
πηγή για εμάς paidagogiko.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο