Το θέμα του εκφοβισμού, κυρίως στις παιδικές ηλικίες (αν και δεν υπάρχει μόνο εκεί), αρχίζει να συζητιέται στην Ελλάδα όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια σε αντίθεση με την κυρίαρχη άποψη των προηγούμενων ετών ότι «εδώ δεν συμβαίνουν αυτά».
Οι πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο (πάντα μέσα από μια σωστή σχολή και έναν κατάλληλο δάσκαλο) στην αντιμετώπιση του φαινομένου και στην στήριξη των παιδιών-θυμάτων.
Ο Karl Romain (παγκόσμιος πρωταθλητής και δάσκαλος) αρθρογραφεί στην αμερικάνικη Huffington Post για τους τρεις τρόπους με τους οποίους λειτουργούν σε αυτές τις περιπτώσεις οι προπονήσεις στα μαχητικά αθλήματα.
Αφού τονίσει ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι η εμφύσηση αυτοπεποίθησης στο παιδί αλλά και το άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα, κυρίως από την πλευρά του δεύτερου που πρέπει να δείξει υπομονή και ενδιαφέρον, περνάει στα 3 σημεία:
Εξάσκηση Ρόλων. Η εξάσκηση σεναρίων και ρόλων στο Bullying τον προετοιμάζουν για το πως πρέπει να αντιδράσει σε μια εξαιρετικά αγχωτική στιγμή. Αυτό γίνεται μέσω σχεδόν όλων των πολεμικών τεχνών. Όταν εξασκείσαι σε αυτές, ουσιαστικά δοκιμάζεις σενάρια πάνω στα οποία πρέπει να προστατέψεις τον εαυτό σου. Με αρκετή εξάσκηση ο μαθητής μπορεί να λειτουργήσει ενστικτωδώς όπως έμαθε, όταν έρθει η δύσκολη ώρα. Αυτό μπορεί να γίνει και στο σπίτι από τους γονείς προετοιμάζοντας τα παιδιά σε συνηθισμένα σενάρια Bullying. Όταν βρεθεί σε αυτή τη θέση θα έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να αντεπεξέλθει.
Διδασκαλία της γλώσσας του σώματος και των ικανοτήτων επικοινωνίας. Η στάση του σώματος ενός μαχητή «βγάζει» μια αυτοπεποίθηση. Το σώμα ευθύ, τα μάτια επικεντρωμένα και τα πόδια σταθερά στο έδαφος. Επίσης μαθαίνει το παιδί να αναπνέει σωστά και ήρεμα και να μιλάει με αυτοπεποίθηση προς τον θύτη-bully. Κάθε πράξη του παιδιού δεν πρέπει όμως να φανεί σαν επιθετική/προκλητική προς τον bully. Όταν κρατάει την θέση του με αυτοπεποίθηση παρά το αίσθημα του φόβου, που είναι λογικό, πρέπει ταυτόχρονα να ξέρει πως να επικοινωνεί σωστά και να δημιουργεί σχέσεις με τους άλλους. Χρησιμοποιώντας λέξεις για να ηρεμήσει μια κατάσταση, μπορεί να γλιτώσει από την σύγκρουση. Το παιδί πρέπει να βγάζει αυτοπεποίθηση και ηρεμία, όχι επιθετικότητα.
Η ικανότητα για αυτοάμυνα. Η εξάσκηση στις περισσότερες πολεμικές τέχνες δεν προωθεί την χρήση της βίας αλλά το να έχει ο μαθητής την γνώση ότι ΑΝ χρειαστεί, μπορεί να αμυνθεί σωστά. Η εξάσκηση στο ματ, ή στο ταταμι ή στο ρινγκ θα τον προετοιμάσουν για την στιγμή που τίποτα άλλο δεν θα πιάσει και θα πρέπει να αμυνθεί. Πέρα από την απόκτηση μαχητικών ικανοτήτων και της κρίσης για το πότε πρέπει να τις χρησιμοποιεί , θα αποκτήσει ικανότητες της καθημερινότητας και ηγετικά χαρακτηριστικά που θα τον βοηθήσουν σε όλη του τη ζωή.
πηγή oloigiatopaidi.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο