Της Χαράς Αναστασοπούλου
Λογοπαθολόγου-Λογοθεραπεύτριας
«Το κλάμα ενός μωρού είναι ακριβώς τόσο σοβαρό και επείγον όσο ακούγεται ;»
Πρόσφατες έρευνες ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένες ιδιότητες του ήχου του κλάματος προκαλούν τη διέγερση συγκεκριμένης εγκεφαλικής περιοχής και αύξηση της παραγωγής οξυτοκίνης, σε διαφορετικά επίπεδα σε μαμάδες και μπαμπάδες.
Η οξυτοκίνη, είναι η ορμόνη της αγάπης, ενισχύει τους συναισθηματικούς δεσμούς και τον τρόπο με τον οποίο ο ακουστικός φλοιός επεξεργάζεται τις εισερχόμενες πληροφορίες που αφορούν συναισθηματικές και κοινωνικές καταστάσεις. Η περιοχή αυτή είναι ίδια που ενεργοποιείται όταν δεχόμαστε φοβικά ερεθίσματα. Εκκρίνεται από τον υποθάλαμο στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αποθηκεύεται στην υπόφυση. Αυτό βοηθάει να εξηγήσουμε τη γρήγορη και φυσική μας ανταπόκριση στο άκουσμα ενός παιδιού που κλαίει, που ίσως συνοδεύεται με αύξηση του καρδιακού παλμού, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, πανικό ή δυσφορία.
Αποφύγετε να:
Ζητώντας ή λέγοντάς του να σταματήσει, έμμεσα δηλώνετε ότι τα συναισθήματά του είναι άκυρα και ασήμαντα. Ανεξάρτητα από το πόσο ανούσιος μπορεί να σας φανεί ο λόγος που κλαίει κάποιος, η αδυναμία σας να αναγνωρίσετε πώς αισθάνεται εκείνη τη στιγμή στερεί και στους δυο την ευκαιρία να μάθετε πώς να επεξεργαστείτε την κατάσταση με πιο θετικό τρόπο.
Ο στόχος μας ως γονείς, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο μπορεί να φανεί, είναι να στηρίξουμε τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού μας, κάτι που μπορούμε να το κάνουμε μόνο όταν το αντιμετωπίζουμε με ενσυναίσθηση και κατανόηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι διαφορετικές καταστάσεις εάν το παιδί τσακώνεται για ένα παιχνίδι με ένα άλλο παιδί. Το να αποσπάτε το παιδί σας με ένα δεύτερο παιχνίδι είναι αποδεχτό. Αλλά, αν το παιδί σας κλαίει επειδή ζητάει π.χ. να του βάλετε τα παπούτσια ή να αγοράσει ένα παιχνίδι, η διάσπαση της προσοχής με κάτι άλλο, είναι πιθανό να το κάνει να αντιδράσει πιο δυνατά και πιο έντονα για να ακουστεί.
Προσπαθήστε:
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε αντιμέτωποι με παρόμοια κατάσταση, να αφιερώσετε μια στιγμή για να βεβαιωθείτε ότι ΕΣΕΙΣ είστε ήρεμοι. Εάν είστε θυμωμένοι, απογοητευμένοι ή έχετε άγχος, οτιδήποτε πείτε πιθανότερα θα αυξήσει τη δυσφορία του παιδιού.
Πάρτε μια ανάσα ή δύο, αναγνωρίστε το πώς αισθάνεστε, εστιάστε στο τι συμβαίνει στο σώμα σας (η καρδιά σας μπορεί να χτυπά λίγο πιο γρήγορα, το στόμα σας μπορεί να είναι σφιγμένο, μπορεί να αισθάνεστε ένταση) .
Όταν τα καταφέρετε και νιώσετε ότι είστε έτοιμοι, χρησιμοποιήστε χαμηλής έντασης φωνή και δοκιμάστε εναλλακτικές λύσεις:
πηγή schooltime.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο