Τα παιδιά από την ηλικία των έξι μηνών και μετά μπορούν να καταναλώνουν διαφορετικά είδη τροφών αλλά με προσοχή. Όσο αναπτύσσονται, χρειάζονται μια ποικιλία τροφίμων για να λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, τις βιταμίνες και τα μέταλλα.
Και φυσικά η αγορά έχει μια τεράστια γκάμα επιλογών, όμως έχει και λάθος επιλογές, όπως υπερεπεξεργασμένες και έτοιμες τροφές, που έχουν πολλές θερμίδες, αλλά είναι φτωχές σε θρεπτικά στοιχεία. Γι’ αυτό παρακάτω θα βρείτε τις κυριότερες 5 κατηγορίες τροφίμων με τις οποίες χρειάζεται να εμπλουτίσετε τη διατροφή των παιδιών, ώστε να αναπτυχθούν σωστά και να παραμείνουν υγιή.
Αμερικάνικες έρευνες έχουν διαπιστώσει πως τα παιδιά ηλικίας 4-8 ετών δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο και ίσως σε αυτό να φταίει ότι προτιμάμε να τους δίνουμε έτοιμους χυμούς και λίγα γαλακτοκομικά.
Το ασβέστιο όμως είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της οστικής μάζας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας χτίζεται κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία. Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να αλληλεπιδράσει λοιπόν αρνητικά με την ανάπτυξη και αργότερα στη ζωή τους να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσθέσετε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως το γιαούρτι και το τυρί.
Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών κάτω των 8 ετών δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Ε, σύμφωνα με μελέτες. Η μεγαλύτερη παγίδα: οι τροφές με μηδέν λιπαρά, που τείνουν να έχουν ελάχιστη βιταμίνη Ε, ένα συστατικό που δρα αντιοξειδωτικά, προστατεύονται τα κύτταρα από βλάβες.
Είναι έξυπνο να σερβίρουμε προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, όπως γάλα και γιαούρτι, επειδή είναι χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά δεν πρέπει να αφήνουμε απ’ έξω πολλά είδη δημητριακών και ξηρών καρπών που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε. Καλές πηγές της επίσης είναι τα αβοκάντο, οι ηλιόσποροι, η σάλτσα ντομάτας και το σπανάκι.
Μπορεί να μην πέπτονται εύκολα, αλλά οι φυτικές ίνες είναι και πάλι σημαντικές για τα παιδιά, επειδή φροντίζει το γαστρεντερικό τους σύστημα. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες προστατεύει τα παιδιά από διάφορες χρόνιες παθήσεις αργότερα στη ζωή.
Αν και οι επίσημες συστάσεις για τα παιδιά είναι τα 19 – 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ένας πιο ρεαλιστικός στόχος είναι να ακολουθήσετε τον «κανόνα των πέντε»: Προσθέστε πέντε στην ηλικία του παιδιού για να βρείτε την ημερήσια ποσότητα σε φυτικές ίνες. Για παράδειγμα, ένα παιδί 4 ετών θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 8 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.
Καλύτερες πηγές για τα παιδιά είναι τα φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, βρώμη, ξηροί καρποί, γλυκοπατάτες.
Τα παιδιά λαμβάνουν λιγότερο από το 60% της συνιστώμενης δόσης καλίου – εν μέρει επειδή πολλά από αυτά δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή τους. Το κάλιο είναι βασικός παίκτης στη διατήρηση της υγιούς ισορροπίας υγρών στον οργανισμό, αλλά και της αρτηριακής πίεσης και βοηθούν τους μύες να κινούνται σωστά.
Οι καλύτερες πηγές καλίου είναι: μπανάνες, πορτοκάλι, πατάτες, γλυκοπατάτες, γιαούρτι, γάλα, πεπόνι, αποξηραμένα βερίκοκα, ντομάτες, ψάρια όπως μπακαλιάρος.
Μια πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι το 20% περίπου των παιδιών ηλικίας 1-3 ετών δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο. Το χαμηλό σίδηρο είναι αρκετά συνηθισμένο και σε υπέρβαρα παιδιά. Όμως, αυτό το θρεπτικό στοιχείο βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο στα κύτταρα σε όλο το σώμα και παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν γιατί, αλλά τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου αυξάνουν τον κίνδυνο δηλητηρίασης από μόλυβδο, επειδή αυξάνει την απορρόφηση του μολύβδου από το αίμα.
Οι καλύτερες πηγές είναι οι φακές, τα φασόλια, το κοτόπουλο, το μοσχάρι, η σάλτσα ντομάτας, τα ρεβίθια, οι σταφίδες, το ψωμί ολικής αλέσεως, και η γαρίδα.
πηγή enallaktikidrasi.com
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο