της Βίκυς Φαρδογιάννη
Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που δέχομαι από τις μαμάδες που θηλάζουν, είναι για το πότε το μωρό τους θα αρχίσει να κοιμάται όλη τη νύχτα ή για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίσει να ξυπνάει τόσο συχνά για να θηλάσει.
Αυτή ομολογώ ότι ήταν και δική μου απορία με το πρώτο μου παιδί, το οποίο ξυπνούσε τις νύχτες κάθε μία ώρα (κυριολεκτικά!) επί 2,5 συνεχόμενα χρόνια… Ήταν σα να είχε ένα εσωτερικό ρολόι, ήταν πολύ εντυπωσιακό, ξυπνούσε ας πούμε στις 12:15 και μετά στις 1:15 και στις 2:15 και στις 3:15, κοκ, μέχρι το πρωί που ξυπνούσε και δεν ξανακοιμόταν πια. Δεν κατάφερνε ποτέ να μπει σε βαθύ ύπνο, μόλις περνούσε στην επόμενη φάση ύπνου, ξυπνούσε και με ζητούσε. Μόνο εμένα φυσικά, για να θηλάσει και να ξανακοιμηθεί. Από κάποια ηλικία και μετά, νομίζω περίπου όταν ήταν ενός έτους, ήταν αρκετό να είμαι δίπλα του για να ξανακοιμηθεί, κι αυτό σήμαινε να τον χαϊδέψω, να τον παρηγορήσω και να τον διαβεβαιώσω ότι είμαι εκεί.
Τους πρώτους μήνες αυτό δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα: κοιμόμασταν μαζί κι έτσι σχεδόν δεν ξυπνούσα το βράδυ, αφού το μωρό θήλαζε ενώ εγώ συνέχιζα τον ύπνο μου. Λίγο αργότερα ο ύπνος του και τα ξυπνήματά του ήταν όλο και πιο ανήσυχα, και για μένα που αγαπώ πολύ τον ύπνο, αυτό ήταν μεγάλο πρόβλημα… Συνέχισε να ξυπνάει και μετά την εισαγωγή στερεών τροφών και ακόμα και μετά τον απογαλακτισμό του. Ακόμα κι όταν σταμάτησα το νυχτερινό θηλασμό, εκεί γύρω στον πρώτο χρόνο, συνέχισε να ξυπνάει για να βεβαιωθεί ότι είμαι δίπλα του. Επαναλαμβάνω ότι αυτό για μένα ήταν μια χαρά για λίγους μήνες, αλλά δυστυχώς εξελίχθηκε σε μεγάλο πρόβλημα. Τώρα, που έχω πάρει την απαραίτητη απόσταση από τα πράγματα, η αλήθεια είναι ότι αναπολώ τις νύχτες που κοιμόμασταν αγκαλιά και σας διαβεβαιώνω ότι αυτοί οι μήνες ή και τα χρόνια που τα μωρά σας θα είναι μικρά, περνάνε πάρα πολύ γρήγορα και ταυτόχρονα είναι πολύ καθοριστικά για τη ζωή των παιδιών μας. Και σίγουρα θα ήμουν πιο ήσυχη στην καρδιά και στο μυαλό μου, αν ήξερα όλα τα παρακάτω.
Είναι πολύ συνηθισμένο οι μητέρες που θηλάζουν να ανησυχούν όταν το μωρό τους δεν κοιμάται όλη τη νύχτα. Στο κάτω-κάτω όλοι γύρω μας πιστεύουν ότι έτσι θα έπρεπε να γίνεται. Βομβαρδιζόμαστε από παντού με άρθρα και βιβλία που αναπαράγουν το μύθο ότι τα μωρά δεν πρέπει να έχουν ανάγκες τη νύχτα. Κάποιοι γιατροί συστήνουν νυχτερινό απογαλακτισμό ή μεθόδους κατά τις οποίες αφήνουμε το μωρό να κλαίει, εάν δεν κοιμάται συνεχόμενα όλη τη νύχτα όταν είναι 6 μηνών ή και νωρίτερα πολλές φορές. Ακόμα κι αν η ίδια η μητέρα δεν έχει πρόβλημα με τα νυχτερινά ξυπνήματα του μωρού της, ανησυχεί και πάλι γιατί στην κουλτούρα μας αυτό θεωρείται πρόβλημα που πρέπει να λυθεί άμεσα. Εάν οι προσδοκίες μας για τον ύπνο των μωρών δεν ήταν τόσο διαφορετικές από τις προσδοκίες των ίδιων των μωρών, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.
Ξέρω από πρώτο χέρι ότι οι νέοι γονείς περνάνε μια δύσκολη φάση προσαρμογής τον πρώτο καιρό μετά τη γέννηση, ειδικά όταν οι προσδοκίες τους δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα, ιδιαίτερα όταν η κουλτούρα μας έχει διδάξει ότι τα παιδιά μας πρέπει να έχουν συγκεκριμένες ανάγκες/επιθυμίες και τα παιδιά μας δεν ταιριάζουν μ’ αυτές. Αυτή την αντίθεση μεταξύ των προσδοκιών μας και της πραγματικότητας μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να τη δεχτούμε και να την ξεπεράσουμε, πόσο μάλλον να προσαρμοστούμε.
Κάποια παιδιά ενθαρρύνονται ή πιέζονται ή πείθονται να ταιριάξουν με τις προσδοκίες μας και τα καταφέρνουν θαυμάσια. Κάποια άλλα, ενώ τελικά τα καταφέρνουν, αυτό γίνεται με κόστος στην αυτοπεποίθησή τους, στην γνώση του εαυτού τους, στην άποψή τους για τον κόσμο, στην εμπιστοσύνη τους σ’ εμάς. Ίσως πουθενά αλλού οι προσδοκίες της κουλτούρας μας και η πραγματικότητα των αναγκών των παιδιών δεν έρχονται σε τόσο μεγάλη σύγκρουση, όσο στο θέμα της συχνότητας του θηλασμού και του ύπνου.
Η αλήθεια είναι ότι τα μωρά είναι βιολογικά προγραμματισμένα να ξυπνούν συχνά τη νύχτα τόσο για φαγητό όσο και για στοργή. Τα μωρά μας είναι «σχεδιασμένα» (από τη φύση ή από το Θεό, όπως θέλετε πείτε το), να κοιμούνται με τους γονείς τους. Τα μωρά των ανώτερων θηλαστικών κοιμούνται με τους γονείς τους για πολλά χρόνια μετά τη γέννηση και συχνά και μετά τον απογαλακτισμό. Το αναμενόμενο είναι η μητέρα και το μωρό να κοιμούνται μαζί και το μωρό να μπορεί να θηλάζει όποτε θέλει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα υγιή, φυσιολογικά νεογέννητα δεν είναι «σχεδιασμένα» να κοιμούνται όλη τη νύχτα συνεχόμενα (δηλ. 7-9 ώρες), μέχρι να γίνουν τουλάχιστον 3-4 ετών.
Ο Dr James McKenna ο οποίος έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με το θέμα του ύπνου των μωρών, δείχνει ξεκάθαρα με τις έρευνές του τους κινδύνους που ενέχει ο μοναχικός, συνεχόμενος ύπνος των μωρών και τη σύνδεσή του με το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Ο μηχανισμός είναι απλός: όταν τα μωρά εκπαιδεύονται να κοιμούνται συνεχόμενα, μόνα τους και πέφτουν σε βαθύ ύπνο, είναι πολύ δύσκολο να ξυπνήσουν εάν έχουν κάποιο επεισόδιο πχ. άπνοιας. Όταν η μητέρα κοιμάται μαζί με το μωρό, ελέγχει τον ύπνο του, την αναπνοή του και τη θερμοκρασία του ακόμα κι όταν εκείνη κοιμάται. Εάν το παιδί έχει ένα επεισόδιο άπνοιας, η μητέρα του το ξυπνάει με τις κινήσεις της και με το άγγιγμά της. Ο ύπνος μαζί με το μωρό επιτρέπει στη μητέρα να ελέγχει το μωρό της κατά τη διάρκεια της νύχτας και να προσφέρει το ασφαλές, φυσιολογικό περιβάλλον που έχει ανάγκη το μωρό της.
Είναι αυτό βολικό για τους γονείς; ΟΧΙ!
Είναι δύσκολο για κάποιους γονείς να το κάνουν; ΝΑΙ!
Καμιά αμφιβολία περί αυτού. Το χάσμα ανάμεσα στο αναμενόμενο από την κουλτούρα μας (διάβασέ του μια ιστορία, κλείσε τα φώτα και μην το ξαναβλέπεις για τις επόμενες 8 ώρες) και την πραγματικότητα του πώς κοιμούνται τα παιδιά μας, είναι τεράστιο. Αν όμως συνειδητοποιήσουμε την απλή αλήθεια ότι το να μην κοιμούνται τα παιδιά μας συνεχόμενα όλο το βράδυ μέχρι την ηλικία των 3-4 ετών είναι φυσιολογικό και ότι αυτό μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι σωτήριο για τα ίδια τα παιδιά, τότε μπορεί να μας είναι πιο εύκολο να συνεχίσουμε να είμαστε γονείς και τη νύχτα.
Κάθε μωρό φυσικά είναι διαφορετικό και κάποια κοιμούνται όλη τη νύχτα σε μικρότερη ηλικία από άλλα και συνήθως ο τρόπος διατροφής δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό. Το μωρό μας μπορεί να πεινάει ή απλώς να χρειάζεται περισσότερο χρόνο μαζί μας. Τα μωρά των μαμάδων που δουλεύουν, πολύ συχνά παρατηρούμε ότι θηλάζουν περισσότερο το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα, μάλλον για να επανασυνδεθούν με τη μητέρα τους.
Μετά τους πρώτους μήνες, το μωρό αρχίζει να συνδέει το στήθος με την κάλυψη πολύ περισσότερων αναγκών, εκτός από την πείνα και τη δίψα του. Είναι ένας τόπος ασφάλειας, ζεστασιάς, οικειότητας, άνεσης, παρηγοριάς. Ο θηλασμός είναι πολλά περισσότερα από τρόπος διατροφής. Και μην ξεχνάμε ότι οι ανάγκες αυτές είναι ίδιας αξίας με τις φυσικές ανάγκες της πείνας και της δίψας και η κάλυψη αυτών των αναγκών από εμάς είναι το ίδιο σημαντική για τη συνολική ανάπτυξη του μωρού μας.
Εάν οι νυχτερινοί θηλασμοί του μωρού σας δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα για εσάς, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθήσετε να το αλλάξετε. Δεν κάνετε κάτι κακό στο μωρό σας με το να το θηλάζετε όποτε θέλει. Κάνετε κάτι πολύ καλό. Όταν θηλάζουμε το μωρό μας τη νύχτα δεν του μαθαίνουμε μια κακή συνήθεια: του μαθαίνουμε ότι είμαστε δίπλα του όποτε μας χρειάζεται. Μήπως η ανάγκη για ασφάλεια είναι μια κακή συνήθεια;
Το μωρό σας θα αρχίσει να μην σας χρειάζεται και να κοιμάται περισσότερες ώρες συνεχόμενα, όταν έρθει η δική του ώρα αναπτυξιακά. Εάν το μωρό σας θέλει να θηλάζει το βράδυ, είναι γιατί πραγματικά το χρειάζεται, είτε γιατί πεινάει, είτε γιατί έχει ανάγκη να είναι κοντά στη μαμά του. Ο συνεχόμενος βραδινός ύπνος είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό βήμα (αντίστοιχο με το να μάθει να περπατάει ή με το να πάει μόνο του στην τουαλέτα), το οποίο το παιδί θα κατακτήσει όταν θα είναι το ίδιο έτοιμο. Το να εκπαιδεύσουμε το μωρό να το κάνει πριν να είναι έτοιμο, μπορεί να σημαίνει άλλα προβλήματα στο μέλλον.
Αν έχετε μια πιο χαλαρή στάση απέναντι σ’ αυτό το ζήτημα και εμπιστευτείτε το μωρό σας ότι θα τα καταφέρει κάποια στιγμή, θα δείτε ότι το μωρό σας τελικά θα γίνει ένας καλός υπναράς! Και τότε θα είστε ήσυχοι και περήφανοι ότι τα κατάφερε μόνο του, όταν το ίδιο αισθάνθηκε αρκετά ασφαλές για να το κάνει, κι όχι επειδή πιέστηκε και δεν είχε άλλη επιλογή από το να ησυχάσει μόνο του, αφού κανείς δεν θα βρισκόταν στο πλάι του.
Τα μωρά μπορεί να ξυπνούν τη νύχτα για πολλούς λόγους. Κάποιοι απ’ αυτούς είναι:
• Το μωρό χρειάζεται περισσότερο χρόνο με τη μαμά του.
• Οδοντοφυϊα.
• Εξελικτικό στάδιο (π.χ. πριν ή μετά το στάδιο του μπουσουλήματος, ή της ομιλίας).
• Κάποια αρρώστια, αλλεργική αντίδραση ή σύγκαμα.
• Πείνα (συμπεριλαμβάνονται οι φάσεις ταχείας ανάπτυξης).
• Ανάποδος κύκλος: κάποια μωρά μητέρων που δουλεύουν δεν τρώνε καθόλου όταν λείπει η μαμά τους και «βγάζουν τα σπασμένα» το απόγευμα και το βράδυ που αυτή είναι στο σπίτι. Επίσης, εάν η μαμά είναι πολύ απασχολημένη κατά τη διάρκεια της μέρας (πχ. με ένα μεγαλύτερο παιδί), αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανάποδο κύκλο.
Αυτοί και άλλοι πολλοί είναι οι λόγοι που τα μωρά ξυπνάνε τη νύχτα και μπορεί να συνυπάρχουν δύο ή και τρεις αιτίες όταν συμβαίνει αυτό.
Η ιδέα αυτή έχει καταρριφθεί από πολλές ιατρικές μελέτες. Το να δώσετε στο μωρό σας στερεές τροφές ή ξένο γάλα σε μια προσπάθεια να κοιμηθεί περισσότερο, δεν είναι καλή ιδέα και δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι βοηθάει. Πολλά μωρά μάλιστα κοιμούνται χειρότερα, λόγω αλλεργικής αντίδρασης στο ξένο γάλα ή σε κάποια τροφή (πόνοι στην κοιλιά, στο έντερο, κλπ.), ειδικά εάν το μωρό είναι μικρότερο των 6 μηνών. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο ύπνος των μωρών δεν σχετίζεται με τον τρόπο διατροφής και ότι το ξένο γάλα ή η εισαγωγή στερεών τροφών δεν βοηθάει τα μωρά να κοιμούνται περισσότερο.
Θυμηθείτε ότι τα νυχτερινά ξυπνήματα του μωρού είναι φυσιολογικά και προσωρινά! Τα μωρά ξεπερνάνε αυτό το στάδιο ακόμα κι αν εμείς δεν κάνουμε τίποτα. Αυτή η περίοδος είναι μόνο ένα μικρό μέρος της ζωής του παιδιού μαζί σας.
Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να έχετε όλοι στην οικογένεια αρκετές ώρες ύπνου, ενώ ταυτόχρονα σέβεστε τις ανάγκες του μωρού. Εάν πετυχαίνετε αυτό το στόχο, τότε αγνοήστε οποιονδήποτε σας λέει ότι τα πράγματα πρέπει να είναι διαφορετικά.
Τα πρώτα χρόνια των παιδιών μας είναι τα πιο πολύτιμα και καθοριστικά της ζωής τους. Και περνάνε πολύ γρήγορα. Όμως το να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες των παιδιών σας αυτά τα πρώτα χρόνια, θα σας ανταμείψει με πολλούς τρόπους στο μέλλον.
—-
Η Βίκυ Φαρδογιάννη είναι πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και εργάζεται στο χώρο του θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια.
Θα την βρείτε στο thilasmos.wordpress.com
και στη Facebook σελίδα “Thilasmos – Θηλασμός“
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Το μωρό μου είναι 16 μηνών και δεν κοιμάται φυσιολογικά ποτέ. Δεν έχει κοιμηθεί ποτέ ένα βράδυ και ποτέ κανονικά. Θυλαζει και 16 μήνες τώρα ξυπνάει μέσα στο βράδυ και κλαίει. Μέχρι να καταλάβει τι γίνεται θυλαζει και κοιμάται πάλι. Μετά από λίγο πάλι τα ίδια. Δεν γίνεται άλλο. Το παιδί η κάτι έχει η κάτι δεν πάει καλά. Δεν μπορεί να μην έχει κοιμηθεί ποτέ ούτε ένα βράδυ για 16 μήνες. Να πω ότι κοιμάται στο κρεβάτι μαζί και δεν το έχουμε βάλει στην κούνια ποτέ. Όλοι λένε ότι είναι φυσιολογικό που ξυπνάει αφού θυλαζει όπως γράφει και το άρθρο σας. Εγώ λέω ότι κάτι δεν πάει καλά. Θα τα πούμε όταν κλείσει τα 3 χρόνια για να σας πω αν είστε εδώ τι συμβαίνει.
Ναι οντως κατι δεν παει καλα..ΕΣΕΙΣ! Ακους εκει 16 μηνες να μην το εχετε βαλει στην κουνια του και να το εχετε στο ιδιο κρεβατι με δυο ενηλικες που μολις αλαζετε εσεις πλευρο θα ταρακουνιεται ολοκληρο το παιδι! Εσυ δεν πας καλα!
Τι λες κοπελα μου που μιλας και με αυτον τον τροπο.γνωριζεις για συνκοιμηση και τα οφέλη της?μαλλον οχι
to diko mou mwraki apo 2 mhnwn koimotan olh thn nyxta k mou ekane entypwsh..molis stamathsa to thilasmo 6 mhnwn arxise na exei anyshxies k twra pou einai 10 mhnwn ksypnaei kathe vrady 3-4 fores eite gia pipila eite gia agkalia...upomonhhhhhh tha megalwsoun k den tha theloun allo agkalia :((((
Όλα ακριβώς όπως τα είπες! Βασανίστηκα πολύ με την κόρη μου (5 ετών σήμερα), μέχρι που αποδέχθηκα ότι πρέπει να σεβαστώ και να ακολουθήσω το ρυθμό της. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός αλλά αλήθεια αναπολώ τις βραδιές που κοιμόμασταν αγκαλιά!. Δεν υπάρχει για μένα καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσω και να απολαύσω τον ύπνο μου. Μανούλες χαρείτε τα μωράκια σας γιατί είναι για πολύ λίγο καιρό μωρά... Υπέροχο άρθρο Βίκυ, σ'ευχαριστώ πολύ!
Εμένα η κόρη μου ειναι σχεδόν τριων μηνών τώρα. Θηλαζουμε αποκλειστικά απο την πρώτη στιγμή... Από το μαιευτήριο η μπεμπα μας κοιμόταν τέσσερις με πέντε ώρες σερί! Ήδη απο τον πρώτο μήνα κοιμόταν πάνω απο έξι ώρες και το ρεκόρ μας ειναι δέκα!! Κ όλα αυτά χωρίς "εκπαίδευση"!! Αυτά μόνο τη νύχτα την υπόλοιπη μέρα μπορεί να θηλαζουμε κ άμα μια ώρα!!!
Δυστυχώς αυτό αλλάζει (να κοιμούνται σερί) μόλις ξεκινήσουν τα δόντια και τα άλματα , εμένα κοιμόταν 10 ώρες από 3 μηνών έως 7 μηνών και πριν τους 3 μηνεσ κοιμόταν 5 ώρες , από κει και μετά άρχισε το πάρτυ !!! 14 μηνών σήμερα και κάθε λίγο και λιγάκι ξυπνάει και θηλάζει Αλλάζουν πολύ....
exo ena gio 8 minon stamatisa na thilazo stous 7 mines kai o mikros xipnaei kathe vrady oxi gia na faei alla mallon apo anasfalia, fovia, den xero pragmatika. edo kai kapoious mines otan xypnaei ton perno mazi mou sto krevatti. dystixos den antexo pia na meno aypni prospathontas matea na ton xanakoimiso. den xero an kano kala i lathos... to mellon tha deixei
εγω εχω 2 μεγαλα παιδια 15 και 13 και ενα μωρο στον 8 μηνα .το μωρο απο την πρωτη ωρα που γεννηθηκε θηλασε αμεσως .τα 2 μεγαλα μου ηταν τεμπελικα και εγω πιο μικρη δεν καθισαν στο στηθος εβγαζα ο γαλα με θηλαστρο.το μωρο απο την πρωτη μερα που το εφερα σπιτι κοιμαται στο κρεβατι μας.και κοιμαται καλα .απο το 2 μηνα εγω ξυπνουσα για να την ταισω .το κανω καιτωρα .επειδη μπορω εχω την πειρα με τα μεγαλα επιναν γαλα με μπιμπερο δικο μου βεβαια αλλα ολη αυτη η διαδικασια ηταν κουραστικη,τωρα στοο μωρο απολαμβανω καθε στιγμη ειδικα το βραδυ.συμβουλη δικη μου ειναι ζηστε τ παιδια σας καθε λεπτο ας κοιμηθουν μαζι σας καποτε θα μαθουν μονα τους εγωστο μωρο κανω πραγματα που δεν εκανα στα μεγαλα.την εχω διπλα μου το βραδυ την βλεπω που κοιμαται την κραταω το χερακι της την φιλαω ,δεν μετανιωνω για τιποτα και ουτε στεναωριεμαι .παρολο που εχω περισσοτερες υποχρεωσεις την ωρα που την βαζω να θηλασει ηρεμω .νομιζω μεμβοηθησε και απο την καταθλιψη.καντε αυτο που νιωθεται και οχι αυτο που πρεπει,ασε που το μωρο το θηλαζωπερισσοτερο καιρο απο τα αλλα και ελπιζω να πιασω το χρονο και ακομα παραπανω.
Μένω στην τελευταία παράγραφο, για τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών μας - είμαι άυπνη εδώ και 26 μήνες γιατί ο μικρός μου Θανασάκης ποτέ δεν κοιμάται βαθιά και ψάχνει όλο το βράδυ τη μαμά για μαμί (έτσι λέμε το μεμέ) - πολλές φορές κουράζομαι, αισθάνομαι να απόλυτη εξάντληση αλλά μετά σκέφτομαι πότε ήταν όταν τον πρωτοφέραμε σπίτι και πόσο γρήγορα πέρασε ο καιρός! έτσι γρήγορα θα μεγαλώσει και κάποτε θα κοιμάται πιο πολύ! μόνο ελπίζω το επόμενο παιδάκι (όποτε με το καλό έρθει) να αγαπάει πιο πολύ τον ύπνο!
Μα αυτό ακριβώς είναι το νόημα του άρθρου ότι ο θηλασμός δεν έχει σχέση με τον βραδυνό ύπνο!!!Υπομονή και κάποια στιγμή τα βλαστάρια μας θα κοιμηθούν.
πολύ κατατοπιστικό κείμενο ! Θήλασα την κόρη μου 20 μήνες με ΟΛΗ τη βραδινή ταλαιπωρία , είναι 7 χρονών πλέον και ακόμα έχει ανήσυχο ύπνο ...., θήλασα το γιο μου 30 μήνες ,σταματήσαμε πριν από 2 μήνες, και κοιμάται μόνος του καλύτερα..Κάποια στιγμή όμως και τα δύο θέλουν τη "μαμαδίλα" τους μέσα στη νύχτα και τα βλέπω να κοιμούνται πιο ολοκληρωμένα και ευτυχισμένα ...με μία αίσθηση πληρότητας... Δυστυχώς στην Ελλάδα επικρατούν όλες αυτές οι απόψεις"μην το παίρνεις αγκαλιά γιατί έτσι θα μάθει , μην κοιμάσαι μαζί του γιατί έτσι θα μάθει , μη θηλάζεις το γιο σου πολύ γιατί θα γίνει μαμακιας κτλ....η λίστα δεν τελειώνει ποτέ ! ...."εφ όσον βλέπω το παιδί μου πιο ήρεμο και καλύπτεται ψυχικά να θηλάσει και μέσα στη νύχτα ε ν ν ο ε ι τ α ι το κάνω . Σ ε πρόσφατη συνομιλία μου με παιδοψυχολόγο , λίγο πριν απογαλακτιστεί ο μίκρός μου , μου ανέφερε ότι "το τελευταίο γεύμα που θα κόψεις είναι το μεταμεσονύχτιο γιατί αυτό το ζητάει το υποσυνείδητο του ! δε θα ήταν σωστό να του δημιουργήσεις ψυχικό κενό " ....Εξάλλου πόσο καιρό θα τα έχουμε στην αγκαλιά μας ?!???!
Πολύ ωραία προσέγγιση!!!! Θήλασα για 11 μήνες και το μωρό μου ακόμα ξυπνάει 2 φορές το βράδυ για γάλα 12 μηνών. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρείτε πρόβλημα??????? Είναι πολύ εύκολο όπως αναφέρεις να δίνεις ξένο γάλα για να κοιμηθείς... Δεν είπε κανένας ότι ο Θηλασμός είναι μια εύκολη διαδικασία.
πολυ ωραιο αρθρο... Συμφωνω απολυτα, κ το εφαρμοζω στο μωρακι μου. Τους 12 μηνες της ζωης του γιου μου ημουν κ ειμαι διπλα του οποτε με χρειαστει. Το προβλημα ειναι οτι δεν εχω μονο το μωρο μου να δω, παω κ κανονικα στη δουλεια πια. Πλεον σκεφτομαι τον αποθηλασμο συνεχεια, μηπως κ ξεκουραστω επιτελους... ειμαι ενα φαντασμα ολη μερα! Τωρα θα μου πειτε οτι δε ξερεις, μπορει να ξυπναει καθε 2 ωρες κ μετα τον αποθηλασμο.... ναι αλλα μπορει κ οχι!! ΕΙναι πολυ δυσκολη αποφαση να παρω (γι'αυτο κ δεν την εχω παρει ακομα) αλλα μαλλον απο βδομαδα που χρονιζουμε θα αρχισω να κοβω τον θηλασμο σταδιακα.....
Αγαπητή Κατερίνα, Θα σε συμβούλευα η απόφαση σου για το θέμα του αποθηλασμού να μην επηρεαστεί καθόλου από το θέμα του νυχτερινού ύπνου. Αυτό το λάθος έκανα και εγώ και σε πληροφορώ ότι δεν είδα κανένα αποτέλεσμα στο θέμα ύπνου!!! Βέβαια, όταν το διαπίστωσα ήταν ήδη αργά...είχα σταματήσει το θηλασμό!!!Τα παιδιά δεν ξυπνάνε απαραίτητα γιατί πεινάνε...
Πολύ ωραίο κείμενο μου έλυσε επιτέλους την απορία γιατί δεν κοιμάται και ο δικός μου αλλα τι γίνεται με τη μητέρα και τα νεύρα της απο την αυπνία??????? είναι 5 μηνών και ξυπνά καθε μιαμιση ώρα. έχω και ένα κοριτσάκι 2 χρονών πολύ δραστήριο. Δεν έχω κάποια βοήθεια και όλη μέρα είμαι στο πόδι δεν θέλω να σταματήσω θηλασμό αλλα πραγματικά ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΩ!!!!!
Ωραίο άρθρο. Συμφωνό οτι ο θηλασμός είναι αναντικατάστατος, αλλά τί γίνεται αν θές να κάνεις 2ο παιδάκι και θηλάζεις το 10 μηνών πρώτο σου παιδί, απο τις 9 μμ ως τις 9 πμ όσες φορές θέλει? Συνήθως 4 με 5 φορές....
yperoxo keimeno . mou eluse polles apories pou eixa kai symfono apoluta me oti leei....idika me tin teleytaia frasi ... το να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες των παιδιών σας αυτά τα πρώτα χρόνια, θα σας ανταμείψει με πολλούς τρόπους στο μέλλον.....:0)
εγώ θα ήθελα απλά να διευκρινήσω σε πολλές μαμάδες (των οποίων τα παιδιά τους κοιμούνται συνεχόμενα...)ότι δεν "μαθαίνεις" ένα παιδί να κοιμάται μόνο του, συνεχόμενα...και εμείς ξενυχτάμε...έχουμε κάνει όλες τις προσπάθειες που κυκλοφορούν κατά καιρούς για να "μάθουμε" το παιδί να κοιμάται αλλά μάταια. Τώρα απλά 19 μηνών το έχουμε αποδεχθεί-συνηθίσει...Εννοείται ότι είναι πολύ κουραστικό, εννοείται ότι και εγώ θα προτιμούσα να κοιμάται συνεχόμενα το παιδί μου...αλλά μην τα μπερδέυουμε!
natasa exei dikio...gia ayto ksekinisa me tin frasi pos kathe paidi einai diaforetiko... ennoeitai pos vrisko kai ta kano...i mikri einai poly dektiki se ola...toso pou kamia fora leo ston syzygo mou pos otan kanoume 2o mporei na mas paidepsei oso den mas paidepse to 1o... alla genika pistevo pos aksizei na prospathisei kapoios na valei se programma to paidaki tou...ksekourasto moro kai ksekourastoi goneis= xronos gia voltes kai paixnidia!! kai mas akoma yparxoun nyxtes aypnias, apla einai spanies... kathe paidi einai idiaitero kai monadiko kai as eimaste eygnomones me to gegonos pos apla to exoume dipla mas...
kathe paidi einai diaforetiko...kai kathe gonios to idio...sigoura ta morakia den synithizoun na koimountai seri polles ores...kai idiaitera ayta poy thilazoun...emena i dikia mou ksypnouse syxna mesa stin nyxta ospou mia nyxta koimithike seri...6 ores! kai apo ekeino to vradi efarmosa kati pou eixa diavasei se ena vivlio mias amerikanidas eidikou... otan ksypnouse mesa stin mayri nyxta...prota prospathousa na tin koimiso...kai an den koimotan...tote tin thilaza...loipon...to kolpo epiase kai apo 2 minon...koimotan 8 me 8...nai..kala diavazete.. 8 to vrady me 8 to proi...tora einai 13 minon kai koimatai 10 me 10 me moni diafora pos tin ksypnao gia mpimpero stis 6 kai ksanakoimatai!!! episis, otan tin taiza stis 8 to apogeyma gia vrady, tis edina kai ta 2 stithi kai to ena 2 fores...dil. 3 stithi...gia na xortasei kai tin koimiza mesa sto krevataki tis kai oxi stin aggalia (POLY POLY dyskolo stin arxi alla meta to synithise...)kai tora tin taizo kai tin vazo gia ypno kai koimatai moni tis!!!
ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΝΥΧΤΑ.ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΠΟ 3 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΑΠΟ 5.ΑΠΟ 6 ΜΗΝΩΝ ΤΑ ΕΒΓΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ.ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΧΩΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΜΑ.Ε ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΘΑΜΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥ!ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΜΑΣ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΑΝ?ΠΑΘΑΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΧΩΡΙΑ?ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΩ ΤΙ ΣΟΚ ΕΠΑΘΕ ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ 4 ΕΤΩΝ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΕΡΩΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΕ ΑΠΟΡΙΑ.ΤΟ ΤΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΙΧΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ.
εγω παλι δεν μπορω να πω οτι με ευχαριστει το βραδινο ξυπνημα.εχω τετοια κουραση που δεν την ακουω καν..ευτυχως σηκωνεται ο μπαμπας της και βαζει την πιπιλα και ολα καλα.εννοειτε πως η μικρη ειναι στο δικο της δωματιο(13 μηνων).τα παιδια μια φορα να τα βαλεις στο κρεβατι τελειωσε!το θελουν συνεχεια.γινεται συνηθεια.αν τυχει να ερθει στο κρεβατι τα ξημερωματα ο ενας απο τους δυο μας παει αλλου γιατι υπνος με το παιδι αναμεσα δεν γινεται.για πολλους λογους.
και η μικρή μου ακόμα ξυπνάει (17 μηνών) τη νύχτα για γάλα.. Δηλαδή πιστεύετε ότι δεν πρέπει να κάνω κάτι για αυτό;; πίστευα ότι σιγά σιγά πρέπει να κάνουμε βραδυνό αποθηλασμο.. φοβάμαι ότι πρέπει να τη βοηθήσω σε αυτό
Ευαγγελία, μπορείς εάν θέλεις να κάνεις νυχτερινό απογαλακτισμό, όμως φοβάμαι ότι θα είναι απλώς μάταιο και δεν θα έχει καμιά σχέση με τα ξυπνήματα του μωρού σου, τα οποια θα συνεχιστούν κανονικά και φυσιολογικά!!
Τα υγιή, φυσιολογικά νεογέννητα δεν είναι «σχεδιασμένα» να κοιμούνται όλη τη νύχτα συνεχόμενα (δηλ. 7-9 ώρες), μέχρι να γίνουν τουλάχιστον 3-4 ετών.” δηλαδή το δικό μου παιδί που κοιμόταν συνεχόμενα 7-8 ώρες το βράδυ από ενός μηνός δεν ήταν φυσιολογικό;
Είναι εντάξει Λία, δεν σημαίνει ότι το παιδί σου δεν είναι φυσιολογικό, πουθενά δεν γράφει κάτι τέτοιο. Το κείμενο λέει μόνο ότι το να ξυπνάνε τα μωρά είναι φυσιολογικό και δεν φταίνε οι μητέρες τους γι' αυτό...
μα αυτό ακριβώς γράφετε! τα υγιή, φυσιολογικά νεογέννητα δεν είναι σχεδιασμένα να κοιμούνται όλη τη νύχτα, δηλαδή αυτά που κοιμούνται δεν είναι υγιή. καταλαβαίνω οτι δεν εννοείται αυτό αλλά είναι εντελώς λαθος διατυπωμένο. δεν ειναι κακό να κάνουμε λάθη, αρκεί να τα διορθώνουμε
ευχαριστούμε γι αυτό το κείμενο!
Ναι και βεβαια γινεται να θηλαζεις και να κοιμασαι παραλληλα,ετσι μπορεσα να χορτασω λιγο υπνο μετα τον εκτο μηνα περιπου...ως τοτε προσκυνουσα ορθια απο τη νυστα και ηθελα να ακολουθησω τις συμβουλες των αλλων να μπει το μωρο στην κουνια του...οταν ακολουθησα το ενστικτο μου,ενωα τα κρεβατια μας,εριξα το καγκελο και κοιμομαστε μαζι σωθηκα!Τωρα ειναι 14 μηνων και παρολου που ξυπναει τις νυχτες εχουμε σωθει..
μπράβο!!! πολύ καλό κείμενο και αξίζει να γίνουν γνωστά αυτά, που εμείς τα ανακαλύψαμε μετά από ποοοολύ ψάξιμο σε ξένα sites!!!
Για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν μπόρεσα να χαρώ τα βραδινά ξυπνήματα του μωρού μου.Από τώρα σκέφτομαι πώς θα χρειαστεί να ξενυχτήσω πάλι αν κάνω δεύτερο παιδί.Πάνω που βυθίζεσαι στο γλυκό τον ύπνο ξυπνάς για να θηλάσεις μισή ώρα,άλλη πόση ώρα για να ρευτεί, περνάει έτσι μια ώρα αυπνίας,ξανακοιμάσαι λίγο και μετά από μια ώρα αντε πάλι τα ίδια.Θήλαζα και κοιμόμουν όρθια,κατέβαλλα προσπάθεια για να μείνει ανοιχτό το μάτι και να μη μου πέσει το μωρό απ'τα χέρια.Εν τέλει το πρωί κοιμόμουν λίγο παραπάνω και δεν ήμουν κουρασμένη μέσα στη μέρα, αλλά τα βράδια περνούσαν δύσκολα.Δεν μπορώ να καταλάβω μερικές μαμάδες που ισχυρίζονται ότι απολαμβάνουν αυτήν την κατάσταση.Είναι ΟΚ να λέμε ότι το υπομένουμε όσο καιρό χρειαστεί για χάρη του παιδιού, αλλά μη λέμε και υπερβολές ότι είναι απόλαυση να ξυπνάς κάθε μια ώρα.Εκτός κι αν κοιμάται κανείς πολλές ώρες τη μέρα και αντέχει να ξενυχτήσει.Επίσης ποτέ δεν κατάλαβα πώς γίνεται αυτό που ισχυρίζονται πολλές μαμάδες, ότι θηλάζουν και κοιμούνται ταυτόχρονα.Το δοκίμασα βάζοντας το παιδί ξαπλωμένο παράλληλα με μένα,φάτσα με φάτσα, αλλά δε γινόταν να με πάρει ο ύπνος ενώ αυτό έτρωγε.Είναι δυνατόν αυτό το πράγμα?
Συμφωνώ μαζί σου στο πρώτο σκέλος. Η έλλειψη ύπνου είναι ένα σοβαρό πλήγμα στον υγεία των γονιών, επιδεινώνει σχεδόν οποιαδήποτε υποκείμενη νόσο τυχόν υπάρχει (χρόνια ή συγκυριακή) και μειώνει την αποτελεσματικότητά τους στις ημερήσιες δραστηριότητες τους (γεγονός που είναι πιθανόν να ενέχει κινδύνους, ειδικά αν σκεφτούμε ότι αυτοί οι γονείς πιθανόν οδηγούν ή είναι υπεύθυνοι για την παροχή φαρμακευτικής αγωγής στα άλλα παιδιά ή στους παππούδες της οικογένειας - έχω παραδείγματα και για τις δύο περιπτώσεις). Είναι λογικό λοιπόν οι γονείς να επιθυμούν ήρεμες νύχτες και να μην απολαμβάνουν το ξενύχτι. Νομίζω ότι η αποδοχή του θέματος στα ορθά του όρια (όπως λίγο πολύ το θέτει η αρθρογράφος) βοηθάει την συναισθηματική τους αντοχή (δυστυχώς όχι και τη σωματική τους). Όσο για τον θηλασμό με παράλληλο ύπνο της μητέρας, μπορώ να το επιβεβαιώσω και από την προσωπική μου εμπειρία ότι είναι εφικτό! Αλλά υποθέτω ότι είναι δυνατόν να συμβεί όταν μητέρα και βρέφος έχουν εξοικειωθεί πλήρως με τη διαδικασία. (Σε μας τουλάχιστον συνέβη από τον έκτο μήνα και μετά.)
ILIKRINA SAS EFXARISTO MESA APO TIN KARDIA MOU,TO POSO MA POSO BERDEMENI IMOUN KAI STENAXORIMENI MIPOS KATI DEN KANO SOSTA KAI TOSA MA TOSA EROTIMATAAAAAA POU MINES VASANIZOUN TO MIALO MOU!!!! KATHE PROTASI KATHE LEKSI APO TO PARAPANO KEIMENO ITAN KAI I APANDISI SE KATHE MOU EROTIMAAAAA!!!!!!!!!!! TO DIAVAZO KAI DEN XORTAINOOOO!!!!!!!!!! ILIKRINA SAS EFXARISTOOOOOO PARAAA POLI MESA APO TIN KARDIAAA MOU!!!!!!!!!!!! THA PAPSO PLEON NA GRINIAZO GIATI DEN KOIMAME TA VRADIA KAI THA APOLAFSO PIO POLI TA VRADIA ME TON MIKRO MOU HARRY!!!!! <3
Χαίρομαι πάρα πολύ που μπόρεσα να βοηθήσω!!!
Με βοήθησες απίστευτα πολύ με το αρθρο σου! μου έδωσες τα επιχειρήματα που χρειαζόμουν για να πείσω τον ευτό μου να αντέξει κι άλλο και να πάψει τη γκρίνια! Ευχαριστώ!
respect!πριν ένα μήνα σταμάτησα τον θηλασμό(11μηνων είμαστε)αλλα την κοιμίζω ακόμα δίπλα μου στην κούνια της αλλά μουρη με μούρη...εκτός από όλα τα ρατσιστικά σχόλια των δήθεν μορφωμένων κ πρωχό που δέχτηκα για τον θηλασμό..συνεχίζω να δέχομαι σχόλια επειδή κοιμάμαι με το μωρό.Δηλαδη αν δεν είχα μεγάλο σπίτι με πολλά δωμάτια κ ζούσα σε μια γκαρσονιέρα,που θα κοίμιζα το μωρό στο μπαλκόνι?Ουφ δε μπορώ αλλο να προσπαθώ να εξηγώ αυτά που γράφεις κ συ ότι δηλ νιώθει ασφάλεια στην αγκαλιά σου είτε θηλάζεις είτε όχι...όπως κοιμόταν πριν κοιμάται κ τώρα στο 4ωρο ξυπνάει ή γάλα θέλει(που της δίνω πάντα γιατί πιστεύω το χει ανάγκη)ή αγκαλιά.Αυτό λέει το ένστικτό μου αυτό κάνω...
Παρακαλώ αν μπορείτε να απαντήσετε στο ερώτημα της florientab γιατί έχω την ίδια απορία..... Θήλασα για 8 μήνες αποκλειστικά και το μωράκι μου κοιμόταν και κοιμάται γαλήνια και συνεχόμενα όλο το βράδυ και πάντα ένα δίωρο το μεσημέρι ακόμα και τώρα που είναι 3......έχει κάποιο πρόβλημα??????????...και δεν έχω προσπαθήσει γι'αυτό...ίσα ίσα που ακόμα και μερικές φορές που το έχει ανάγκη τον παίρνω και στο κρεββάτι μου...δεν έχω κολλήματα θέλω να πω του στυλ αυτό το κάνω κ αυτό όχι.....
Polu endiaferon to keimeno sas..Sugxarhthria!!!!!!
Να πω κι εγώ ένα μπράβο για το κείμενο-πολύ κατατοπιστικό ..αλλά για να είμαι ειλικρινής κι εμένα κάπως μου φάνηκε η συγκεκριμένη πρόταση που αναφέρει η florentiab..κι εμένα και τα 3 παιδιά μου κοιμούνται συνεχόμενα από 40 ημερών περίπου..
Ένα μόνο θα πω:θα εκτυπώσω αυτό το άρθρο κ θα το μοιράσω σε οικογένεια κ γνωστούς γιατί περιέχει όλα όσα τους λέω κ δεν εννοούν να πιστέψουν! Λατρεύω τα βραδυνά ξυπνήματα του μωρού μου για όσο ακόμα κρατήσουν κ δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα που εδώ κ 14 μήνες δεν έχει κοιμηθεί ακόμα πάνω από 3 ώρες συνεχόμενα!
συμφωνώ με το κείμενο εκτός από το παρακάτω. "Τα υγιή, φυσιολογικά νεογέννητα δεν είναι «σχεδιασμένα» να κοιμούνται όλη τη νύχτα συνεχόμενα (δηλ. 7-9 ώρες), μέχρι να γίνουν τουλάχιστον 3-4 ετών." δηλαδή το δικό μου παιδί που κοιμόταν συνεχόμενα 7-8 ώρες το βράδυ από ενός μηνός δεν ήταν φυσιολογικό; να υποθέσω οτι υπάρχει απλά λάθος στη διατύπωση;
θα ήθελα μια απάντηση στην ερωτησή μου και αν έχω δίκιο θα ήθελα να διατυπωθεί διαφορετικά αυτή τη φράση. δεν είναι σωστή και μπορεί να παραπλανήσει πολλές μαμάδες.
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΝΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΤΟΣΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ!ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΣΩΣΤΑ ΒΕΒΑΙΑ!!
ο μεγαλος μου που κοιμαται και 11 ωρες συνεχομενες απο 1 ετους και 8 ωρες απο 3 μηνων, και ο μικρος μου που ειναι 4 μηνων κοιμαται7 ωρες συνεχομενες δεν ειναι φυσιολογικα παιδια? μηπως να το διατυπωσετε καλυτερα? και τα 2 θηλασαν και ο μικρος θηλαζει ακομα (με λιγο συμπληρωμα μεν αλλα θηλαζει.)
Εύγε κοπέλα μου!!!!Τίποτα άλλο δε λέω.Να 'σαι καλά!!!
Διαβαζοντας αυτο το αρθρο καταλαβα οτι τελικα ο υπνος του μωρου δεν σχεση με το αν θηλαζει ή οχι .. εμενα το μωρο μου παρολο που δεν θηλασε )μονο ενα μηνα)ξυπνουσε για αρκετους μηνες στην διαρκεια της νυχτας για γαλα, και αργοτερα ξυπνουσε για την πιπιλα ή γιατι ηθελε απλα αγκαλια ή χαδια. και ευτυχως που δεν ακουσα καποιους που μου λεγανε να το αφησω να ησυχασει μονο του και να ξανακοιμηθει... ειμουν διπλα του καθε φορα που με ζητουσε! και τωρα που ειναι δυο χρονων πια κοιματε ολη νυχτα συνεχομενα !!