Η μαμά Νατάσα μας έγραψε:
Έχουν περάσει 32 μήνες από τη γέννηση του πρώτου μου παιδιού το οποίο γεννήθηκε με καισαρική… Ακόμα δεν έχω ξεκινήσει προσπάθειες για δεύτερο παιδάκι αλλά είμαι κοντά… Οπότε θα έχω κλείσει τουλάχιστον 3 χρόνια από την επέμβαση… Έχω ακούσει διάφορα για τους τοκετούς μετά από καισαρική τομή… Άλλοι λένε πως άμα κάνεις καισαρική όλες οι επόμενες γέννες θα είναι με καισαρική. Και μάλιστα λένε ότι μέχρι 2 παιδιά δικαιούσαι να κάνεις στο σύνολο. Όχι παραπάνω.. Άλλοι λένε ότι υπάρχει η δυνατότητα για φυσιολογικό τοκετό… Άραγε τι από αυτά τελικά ισχύει; Γιατί έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στους γιατρούς πια και σκοπεύω να διεκδικώ τα πάντα στο εξής! Πέρασα πολύ μα πολύ άσχημη εμπειρία με την καισαρική και αν και φοβόμουν παλιότερα τον φυσιολογικό τοκετό, μετά από όλα αυτά που άντεξα νομίζω ότι, αν είχα την δυνατότητα, θα το δοκίμαζα!
—-
Αν και στην Ελλάδα εξακολουθεί να τηρείται το «μια φορά καισαρική, για πάντα καισαρική», στο εξωτερικό η πρακτική VBAC (vaginal birth after cesarean – κολπικός τοκετός μετά από καισαρική) κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Η αλήθεια είναι πως στη χώρα μας δεν είναι πολλοί οι γιατροί που έχουν πείρα πάνω σ’ αυτό, όμως με λίγη… έρευνα σίγουρα θα βρείτε κάποιον.
Ο λόγος που πολλοί ακόμα και σήμερα αρνούνται το φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική είναι ο κίνδυνος ρήξης της μήτρας. Παρ’ ολ’ αυτά ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός (περίπου 1%).
Μερικές από τις βασικές προυποθέσεις για VBAC είναι:
–η οριζόντια καισαρική τομή (η συνηθέστερη στις μέρες μας)
–να μην πρόκειται για δίδυμη κύηση (αν και κάποιοι γιατροί το τολμούν αν τα μωρά έχουν σωστή θέση μέσα στη μήτρα)
–το μωρό να είναι σε σωστή θέση
–η μητέρα να είναι κάτω των 40
–να μην συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, όπως διαβήτης κύησης
–όσο περισσότερες γέννες με καισαρική έχει μια γυναίκα στο ιστορικό της, τόσες λιγότερες πιθανότητες έχει για VBAC (αν και δεν είναι απόλυτο)
Απαραίτητο τιπ κατά την επιλογή γιατρού: ο γιατρός πρέπει όχι μόνο να δεχτεί να προχωρήσει σε VBAC, αλλά να έχει αρκετή πείρα πάνω σ’ αυτό
Πριν λίγες μέρες, δημιουργήθηκε ένα group στο Facebook που αφορά το VBAC. Εκεί μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά και να διαβάσετε ιστορίες γυναικών που τα κατάφεραν (ή έστω προσπάθησαν): VBAC – Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή
Στο internet υπάρχουν πάρα πολλά sites όπου μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά, ενώ μπορείτε να διαβάσετε ιστορίες πολλών μαμάδων, κάποιες από τις οποίες γέννησαν φυσιολογικά μετά από πολλές καισαρικες ή γέννησαν φυσιολογικά στο… σπίτι τους!
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
Καλημέρα κοπέλες!!! Εγω είμαι αυτη η οποία έθεσε την ερωτηση πριν λίγο καιρο και σήμερα κρατώ στην αγκαλια μου τον δεύτερο κουκλο μου 3 μηνων σχεδόν.. Γέννησα με καισαρικη τελικα ξανα...και όμως απο επιλογη μου τελικα.. Προς το τέλος της εγκυμοσυνης(7ο μήνα) αποφασισα να αλλάξω τον ιδιώτη γιατρο μου λόγω κόστους. Εκείνος στην ερωτηση μου για φυσιολογικό ήταν κατηγορηματικός πως στις 38 εβδομάδες πάμε προγραμματισμένα για καισαρικη. Να τονίσω ότι ο γιατρός μου αυτός έιναι διαφορετικός απο εκείνον που γέννησα το πρωτο μου παιδι. Επισκέφθηκα λοιπόν και μια άλλη ιδιώτη γιατρο η οποία απο μονη της με ρώτησε αν θέλω να γεννησω φυσιολογικά η όχι, προτού καν την ρωτήσω.. Χωρις να ξέρει το ιστορικο μου και αναλαμβάνοντας με στα τέλη του 7ου μήνα. Ταυτόχρονα άρχισα να πηγαίνω για παρακολούθηση και στο νοσοκομείο γιατι ήθελα να φτιάξω φάκελο και εκει καθώς σκεφτόμουν ότι μπορει τελικα να αποφασίσω να γεννησω εκει. Οι γιατροί που με παρακολουθούσαν κι εκει μου είπαν να αποφασίσω πως θέλω να γεννησω. Αν θέλω καισαρικη να πάω στις 38 βδομάδες,διαφορετικά θα πρέπει να περιμένουμε γιατι στο φυσιολογικο πρόκληση δε γίνεται... Κατα τις 30 βδομάδες με πιάσανε συσπασεις. Χάπια δε μου έδωσε κανείς. Σταμάτησα τη δουλεια γιατι ένιωθα πως θα ξαναγεννουσα πρόωρα και ηρέμησα λιγάκι μόνο...τελικα όσο κοντευε ο καιρος αποφασισα να γεννησω ξανα με καισαρικη και επισκληριδιο. Κάτι μέσα μου μου έλεγε πως Αυτό έπρεπε να κάνω.επέλεξα το νοσοκομείο. 38+1 μπήκα χειρουργείο και μου κάνανε ραχιαια. Την επέμβαση θα μου έκανε ο διευθυντής του γυναικολογικου. Παρόντες ήταν άλλοι δυο γυναικολογος που βοηθούσαν. Ο διευθυντής λοιπόν όταν με άνοιξε με ρώτησε ποσες φορές για το ποιος μου έκανε την προηγούμενη τομή στην μήτρα μου. Όταν τελειώσαμε μου ειπε πως η τομή που ειχα στην μητρα εσωτερικα ήταν κακοραμμενη και σε σημείο που ήταν πολυ λεπτα τα τοίχωματα. Αν ειχα δοκιμάσει φυσιολογικο τοκετο θα ειχα πάθει ρήξη μήτρας. Βλέπετε κανείς τους δε μπορούσε να ξέρει το πως ήταν ραμμέν η μήτρα μου απο τον άλλο γιατρο.. Δόξα το Θεό όλα πήγαν καλα και το μωρακι μου έιναι υγιέστατο.. Απλα ήθελα να σας πω κοπέλες να προσπαθείτε για φυσιολογικο αλλα να είστε σίγουρες ότι ο γιατρός σας έιναι απολύτως βέβαιος ότι θα είστε υγιείς και καλα μετα την επέμβαση.. Φιλια! Νατασα..
ifigeneia tha ithela an mporouses na mou edines kapoia stoixia gi auton ton giatro...
me megali mou xara :-) steile mou mail sto ifitheo@gmail.com gia na sou steilw stoixeia k oti xreiasteis.
koritsia kai gw to koritsaki mou me kaisariki to gennisa kai eixa kai egw xalia empiria!!! kai den thelw na to ksanazisw! peite mou kapoion giatro an gnwrizete edw stin athina pou na to kanei auto... thelw na meinw egkuos alla fobamai ksana autin tin diadikasia...
Κοπέλα μου πολύ χαίρομαι που το ψάχνεις κ το θέλεις. Γέννησα τον πρώτο μου γιο με καισαρική στις 40+2, με τις συνήθεις άθλιες δικαιολογίες που προβάλλουν οι γυναικολόγοι ώστε να σε οδηγήσουν στο χειρουργίο και να ξεμπερδεύουν. Τον δεύτερο τον γέννησα φυσιολογικά, με vbac, μετά από 16 μήνες, στις 40+6. Όλα πήγανε τέλεια. Η λογική "μια φορά καισαρική=για πάντα καισαρική" ισχύει μόνο στην Ελλάδα. Η δικαιολογία επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος ρήξης μήτρας, δεν πολυευσταθεί, γιατί κ σε 2η καισαρική οι κίνδυνοι είναι παρόμοιοι. Απλά δεν τους λένε. Αν μπεις στην ιστοσελίδα του British Council θα διαβάσεις όλες τις πρόσφατες και έγκυρες επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι άνετα μπορείς να γεννήσεις φυσιολογικά. Φυσικά πρέπει να βρεις και τον κατάλληλο γιατρό. Εμένα ο γιατρός μου είχε εμπειρία με πολλά vbac στην Αγγλία. Έχει περίπου 2 χρόνια που έχει εγκατασταθεί Ελλάδα. Και πράγματι, επί της πράξεως, γιατί μέχρι τότε είχα τις φοβίες μου, αποδείχτηκε όχι μόνο ΚΟΡΥΦΗ, αλλά όλοι τον παραδέχτηκαν. Οι περισσότεροι εδώ, που είχα πάει να δω πριν καταλήξω σε αυτόν, που θεωρούνται ότι κάνουν vbac... ... δεν ... δεν έμεινα ευχαριστημένη. Το κακό είναι ότι, τουλάχιστον αυτοί που είδα, σε περιμένουν μόνο μέχρι τις 40 εβδομάδες.. Μετά δεν περιμενουν. Είναι πολλά.. Πάρα πολλά.. Σε ότι χρειαστείς πάντως και θελήσεις είμαι στη διάθεσή σου.. Με το καλό...
θΑ ΜΠΟΡΟΎΣΕΣ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ H VBAC?
Κορίτσι, με λίγο ψάξιμο θα βρεις μια σύντομη λίστα Ελλήνων γιατρών που προβάλλονται ως ειδικοί στο VBAC. Δεν χάνεις τίποτε να κάνεις ένα τηλέφωνο ή, ακόμη καλύτερα, μια συνάντηση μαζί τους. Όλα είναι εφικτά, αρκεί μεταξύ άλλων να μη συντρέχει ο ίδιος λόγος που σε οδήγησε σε καισαρική την πρώτη φορά. Καλή επιτυχία!
ΕΓΩ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΛΛΑ ΜΟΛΙΣ ΕΙΔΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΔΥΜΑ Η ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ.Η ΑΔΕΡΦΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΔΙΔΥΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΕΓΚΥΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2.5 ΧΡΟΝΙΑ Η ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΤΗΝ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΑΜΑ ΘΕΛΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ.ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΓΙΑΤΡΟΥ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ.
kai egw eixa afthn thn aporeia giati to prwto paidi moy to kaname me kaisarikh alla rwthsa ton giatro mou kai mou eipe oti den einai aparethto to epomeno na to kanoume kaisarikh blepeis o giatros mou einai kata tis kaisarikhs kai yper toy fusiologikoy toketou tha diksei otan tha kanoume to deytero