ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΧΗ
της Κατερίνας Καλιμικεράκη
Για 6 χρόνια έζησα και εργάστηκα στη Σουηδία ως δασκάλα της ελληνικής γλώσσας, της Ιστορίας και του πολιτισμού. Έχω γνωρίσει πολλές ελληνικές οικογένειες που ζουν μόνιμα εκεί και έχουν απόλυτα προσαρμοστεί στον ιδιαίτερα εύκολο τρόπο ζωής και μεγαλώματος των παιδιών. Έχω πάρα πολλές ιστορίες να διηγηθώ για τα όμορφα, πλούσια σε εμπειρίες αλλά και κουραστικά χρόνια μου τόσο στη σουηδική επαρχία όσο και στη Στοκχόλμη.
Για τη ώρα θα μοιραστώ μαζί σας έναν πρακτικό οδηγό-σε ελεύθερη μετάφραση- που δημοσιεύτηκε σε μια σουηδική ιστοσελίδα (familjeliv.se) σχετικά με το πρωινό ξύπνημα και πώς μπορεί να καταφέρει μια οικογένεια να έχει ειρηνική και ήρεμη ατμόσφαιρα όση ώρα ετοιμάζονται όλοι να φύγουν για τα σχολεία και τα γραφεία τους.
Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ του ντριιιιιιιιιιιιιιιιν του ξυπνητηριού και του κλειδώματος της εξωτερικής πόρτας του σπιτιού όταν όλη η οικογένεια είναι έτοιμη στο δρόμο, μπορεί –σύμφωνα με τους ψυχολόγους- να αποτελέσει τη μεγαλύτερη πηγή άγχους για ολόκληρη την υπόλοιπη μέρα.
Να μερικές συμβουλές για να κάνετε την πρωινή ζωή σας λίγο πιο εύκολη:
1. Αποκτήστε τη συνήθεια να ετοιμάζετε ορισμένα πράγματα από το προηγούμενο βράδυ. Αποφασίστε μαζί με το παιδί σας τα ρούχα που θα φορέσει στο σχολείο και βγάλτε τα από τη ντουλάπα. Μπορείτε να τα αφήσετε στο πάτωμα με τη σειρά που θα φορεθούν το επόμενο πρωί. Θυμηθείτε όταν ψωνίζετε ρούχα και παπούτσια για το παιδί σας ότι θα μπορέσει πιο εύκολα να ντυθεί μόνο του αν το μπλουζάκι δεν έχει περίπλοκο κούμπωμα και αν τα παπούτσια έχουν χρατς-χρατς αντί κορδόνια. Εξ’ άλλου πρέπει να θυμάστε ότι τα ρούχα του σχολείου είναι όσο πιο πρακτικά και απλά γίνεται – δεν πάει σε επίδειξη μόδας!
2. Βοηθήστε το παιδί σας να ετοιμάσει αποβραδίς τη σάκα του με όλα τα απαραίτητα για την άλλη μέρα – σύμφωνα με το πρόγραμμα του σχολείου που πρέπει να είναι κολλημένο σε εμφανές σημείο του σπιτιού και τυπωμένο με μεγάλα γράμματα και διαφορετικό χρώμα για κάθε μάθημα-και να την αφήσει κοντά στην πόρτα.
Μια έξυπνη ιδέα είναι να έχει κάθε παιδί το δικό του μπαουλάκι όπου εκεί θα φυλάει όλα τα σχολικά είδη και τα αθλητικά αξεσουάρ ώστε να μη χρειάζεται να ψάχνει την τελευταία στιγμή για κάτι που παράπεσε κάτω από τον καναπέ ή σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού.
3. Αποκτήστε πρωινή ρουτίνα σύμφωνα με κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα που αποφασίζετε μαζί με το παιδί, δηλαδή, πρώτα πλενόμαστε, μετά ντυνόμαστε, χτενίζουμε τα μαλλιά μας, στρώνουμε το κρεβάτι μας(!) και καθόμαστε να φάμε το πρωινό μας. Παίξτε ένα παιχνίδι όπου κάθε βδομάδα ορίζεται ένας ως ‘’αρχηγός’’ της οικογένειας που ο ρόλος του είναι να επιβλέπει αν το πρόγραμμα τηρείται απ’ όλους. Ο καλύτερος αρχηγός μπορεί στο τέλος της εβδομάδας να κερδίσει κάτι!
4. Προετοιμάστε το πρωινό τραπέζι αποβραδίς. Βγάλτε μπολ, φλιτζάνια, πιατάκια, ποτήρια και ό,τι άλλο από τα εκτός ψυγείου θα χρειαστείτε για να σας περιμένουν στημένα κι έτοιμα για το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Βάλτε νερό στο βραστήρα και γεμίστε την καφετιέρα έτσι ώστε να έχετε μόνο να πατήσετε το κουμπάκι. Τα τρόφιμα που πρέπει να βγουν από το ψυγείο καλό θα είναι να βρίσκονται στα χαμηλά ράφια για να τα φτάνουν και οι πιο μικροί ώστε να μπορούν όλοι να σας βοηθήσουν. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά πρέπει απαραιτήτως να μάθουν να τρώνε πρωινό ‘’σαν βασιλιάδες’’ διότι είναι η ‘’βενζίνη’’ του οργανισμού, όπως τους λέω κι εγώ στο σχολείο. Δε χρειάζεται να είναι κάτι περίπλοκο και χρονοβόρο -αυτό αφήστε το για το Σαββατοκύριακο- ούτε χρειάζεται να έχει ο καθένας πολλές επιλογές. Λίγα κορνφλέικς με γάλα, μια φέτα ψωμί με τυρί , ζαμπόν ή βούτυρο με μέλι είναι αρκετά για να πάρει το παιδί την ενέργεια που του χρειάζεται για να ξεκινήσει την ημέρα του.
5. Κάτι που συνηθίζουν πολύ στη Σουηδία είναι να ακούνε στο σπίτι ραδιόφωνο ή CD. Υπάρχει σχεδόν πάντα στην κουζίνα μουσική που συνοδεύει τις διάφορες δραστηριότητες. Ένα τραγούδι κρατάει περίπου 2-3 λεπτά. Με οδηγό λοιπόν κάποια από τα αγαπημένα τους τραγούδια, μπορεί κανείς να μάθει ακόμα και στα πολύ μικρά παιδιά την έννοια του ‘’χρόνου’’. Για παράδειγμα, πλένουμε τα δόντια μας όσο κρατάει το τάδε τραγούδι, τρώμε το πρωινό μας όσο κρατάνε 2 ή 3 τραγούδια μαζί και μετά μαζεύουμε τα πιάτα μας μόλις αρχίσει ένα άλλο τραγούδι. Ωραία ιδέα, δεν είναι;
6. Αν βλέπετε ότι συνεχώς καταφέρνετε να καθυστερείτε 10-15 λεπτά, προσπαθήστε να σηκώνεστε όλοι 10-15 λεπτά νωρίτερα το πρωί… Πείτε το και στα παιδιά σας και κάντε μια κοινή συμφωνία, ότι δηλαδή πρέπει όλοι να αλλάξουμε πρόγραμμα και να σηκωνόμαστε πιο νωρίς επειδή όλοι καθυστερούμε να φύγουμε. Όσα λεπτά πιο γρήγορα καταφέρουμε να είμαστε όλοι έτοιμοι και το κρατήσουμε για πάντα, τόσα λεπτά ύπνου θα κερδίζουμε κάθε μέρα .
7. Και τώρα κάτι που μου φάνηκε πολύ-πολύ γλυκό: Τα πολύ μικρά παιδάκια μπορεί να έχουν έντονη την αίσθηση της μοναξιάς όταν κοιμούνται. Έτσι ακριβώς όπως πιστεύουν ότι γίνονται αόρατα όταν έχουν τα ματάκια τους κλειστά. Για το λόγο αυτό χρειάζονται λίγο μαμαδοαγκαλίτσα (ή μπαμπαδοαγκαλίτσα) μόλις ξυπνήσουν. Θυμηθείτε λοιπόν να αφιερώσετε λίγα λεπτά τρυφερότητας και μια δυο κουβεντούλες αγάπης στο παιδάκι σας την ώρα που ξυπνάει, πριν αρχίσει η πρωινή ρουτίνα.
8. Και μια ακόμα συνταγή, αυτή της επιβράβευσης: Βρείτε κάτι που αρέσει στο παιδί σας να κάνει το πρωί πχ. να βλέπει παιδικά στην τηλεόραση ή να παίζει κάποιο ηλεκτρονικό και αφήστε το για το τέλος της πρωινής ρουτίνας. Αν καταφέρει να είναι έτοιμο πριν την ώρα του, τότε μπορεί να δει λίγα λεπτά τηλεόραση ή να παίξει. Αυτό το ‘’κόλπο’’ πιάνει σε όλες τις ηλικίες!
9. Και τώρα το πιο σημαντικό απ’ όλα: ΓΙΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ. Αν το πρόγραμμα λέει να είναι ντυμένα πριν το πρωινό, πρέπει πρώτα να είστε εσείς ντυμένοι πριν το πρωινό. Αν άλλα ζητάτε και άλλα κάνετε, τότε δε θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. Ό,τι ισχύει για τους μικρούς πρέπει να ισχύει και για τους μεγάλους. Βγάλτε και εσείς τα δικά σας ρούχα από τη ντουλάπα αποβραδίς. Φάτε το πρωινό σας καθιστοί στο τραπέζι και όχι κάνοντας ταυτόχρονα άλλες δουλειές αν δε θέλετε τα παιδιά σας να τρέχουν γύρω- γύρω στο σπίτι με ένα σάντουιτς στο χέρι.
Θυμηθείτε καλοί γονείς ότι τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν εσάς να κάνετε και όχι αυτό που τους λέτε!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
—
H Kατερίνα Καλιμικεράκη είναι δασκάλα με σπουδές και μελέτες πάνω σε θέματα παιδοψυχολογίας
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Τι ωράια που είναι όλα στη θεωρία!!! Στη πράξη όμως.... Σήμερα είχα βάλει το ξυπνητήρι μισή ώρα νωρίτερα από το κανονικό. Λόγω του ότι είμαι άυπνη τις τελευταίες μέρες με τη μικρή που βγάζει δόντια και έχει άστατο ύπνο, όχι μόνο δε ξύπνησα μισή ω΄ρα νωρίτερα αλλά ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουμε το σχολικό του μεγάλου και να τρέχουμε πανικόβλητοι να ντυθούμε, να πάω τον μεγάλο στο παιδικό σταθμό και να φύγω για δουλειά (η διαδρομή σπίτι - παιδικός - δουλειά διήρκησε μία ώρα, δηλαδή 40 λεπτά πραπανω από ότι κάνω κάθε μέρα για τη δουλειά. Καθυστηρεμένη και στη δουλειά λοιπόν!!!!!!!!!) ... Και μέσα σε όλο αυτό τον πανικό ο μεγάλος έφυγε νηστικός... μόνο 2 γουλιές γάλα πρόλαβε να πιει, κι εγώ το συνηδειτοποίησα καθώς οδηγούσα για τη δουλειά!!! Σκατά, έβριζα τον εαυτό μου πρωινιάτικα! Ελπίζω να πρόλαβε το πρωινό στο σχολείο γιατί αλλιώς.... ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΧΑΛΑΣΕ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΟΥ ΕΧΩ ΚΑΙ ΤΥΨΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΗ ΜΑΝΑ!!!!! .... ;-((((
A re Souidia patrida!!!! Emena einai 2misi xronon i kori mou k kathe mera tin pao stin mitera mou (menei 10 lepta ap tin douleia mou).. apo moro pou itan ta rouxa tis epomenis mera k ta dika tis k ta dika mou ta evaza stin trapezaria gia na ta exoume etoima...tin xypnao 7.15 pinei gala, ntymonaste k fevgoume...einai kapoies meres vevea pou tin pianoun oi treles tis k den thelei TIPOTA na kanei alla se genikes grammes ta pame kala to proi..k ennoeitai oti molis tin xipnao eimaste kana 5lepto agalitsa, me filakia, me tin kalimera mas k meta pinei galataki..
Αδιαμφισβήτητα, ένα από τα πιο ωραία άρθρα που έχω δει στο eimaimama.gr! Ίσως επειδή έχει να κάνει με τις συνήθειες μεγάλων και μικρών, που λατρεύω σαν θέμα, και αναφέρω κι εγώ στο blog μου. Το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να μάθουν τα παιδάκια μας να ξεκινούν τη μέρα τους με μια τόσο ωραία ρουτίνα, κυρίως με όρεξη, και όχι γκρίνια και άγχος! Πράγμα κρίσιμο για όοοολη την υπόλοιπη μέρα, και για τα δικά μας νεύρα, των γονιών. Και ένα πρωινό ντυμένο με ωραία μουσική, είναι άλλο πρωινό!! Όπως και να το κάνουμε.. Μπορείτε να δείτε και το "Πώς να διδάξετε στα παιδιά σας καλές συνήθειες", στο zenhabits.gr. Μακάρι να μπορούσα να σας βάλω το link, αλλά για κάποιο λόγο δε μου το δέχεται... Κατερίνα, ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό το ωραίο άρθρο!
Πολύ χρήσιμο άρθρο!Με πολύ ωραία tips!
Εμείς τα κάνουμε όλα τα παραπάνω και ακόμη κλαίμε, παρόλο που κοιμούνται 10 ώρες το βράδυ... αλλά το πρωϊνό ξύπνημα στις 06.45-07.00 είναι Β Α Σ Α Ν Ο !!! Δε συνηθίζεται με τίποτα, μα με τίποτα όμως, πόσο μάλλον από τα παιδιά :-( Αφήστε που εμένα ξυπνάει από τα κλάματα και η μικρότερη-26μηνών-..... ουφ!!
Καταπληκτικές συμβουλές, συγχαρητήρια!παρόλο που θα αργήσουν ακόμα να μου χρειαστούν θα κρατήσω το άρθρο στα bookmarks από τώρα για το μέλλον!
Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να ξυπνάω με την αίσθηση ότι έχω κάνει κάτι λάθος και θα με μαλώσουν. Τώρα που μεγάλωσα δεν το έχω αποβάλει (ακόμα το αισθάνομαι) αλλά μετά από πολύ soul searching κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οφείλεται στον άσχημο τρόπο με τον οποίο άρχιζε πάντα η μέρα μου από τότε που θυμάμαι τον αυτό μου. Η μητέρα μου, η οποία πάντα είχε άγχος μην αργήσουμε (όπου κι αν είχαμε να πάμε.. πόσο μάλλον σχολείο), φώναζε πολύ (γενικώς φώναζε πάντα πολύ) και επικρατούσε μονίμως εκνευρισμός και ταραχή στο σπίτι ώσπου να βγούμε από την πόρτα. Έχω πιάσει δε τον εαυτό μου να κάνει ακριβώς το ίδιο (copy-paste συμπεριφορά) όταν έχω αργήσει και βιάζομαι! Αυτό το κείμενο έβαλε σε συγκροτημένη σειρά όλες τις σκέψεις που έχω κάνει κατά καιρούς σχετικά με το θέμα! Ειδικά το νούμερο 7 θα εφαρμόζεται ευλαβικά στο σπίτι μου από δω και στο εξής! Ευχαριστώ! :Ο)
Όντως καταπληκτικό το άρθρο - ειδικά το θέμα της διαχείρισης του χρόνου με οδηγό τα τραγουδάκια... τι πιο ωραίο από το να ξυπνάς με χαρούμενη μουσική... Εγώ βασικά έχω καταργήσει το ρολόι στο χέρι εδώ και χρόνια και με έχει γλυτώσει από πολύ άγχος... Το Ανδριανάκι μου το κατεβάζω για το σχολικό στις 8:20 και έχουμε καταφέρει - είτε με το μπεμπουλη μέσα στα πόδια μας είτε χωρίς- να ετοιμαζόμαστε γρήγορα και άνετα. Απλά πρέπει να καθιερώσεις να έχεις το προγραμματάκι σου το πρωί και προσαρμόζεσαι βέβαια στα δεδομένα που έχεις...
παρα πολυ καλο αρθρο!!!θα το εφαρμοσουμε σιγουρα!ειδικα τωρα που σε ενα μηνα ξεκιναει η σχολη θα πρεπει να ξυπναω αρκετα πιο νωρις για να φαω και να ετοιμαστω και εγω και ο μικρος!!ευχαριστουμε πολυ!
Τόσο μα τόσο χρήσιμες συμβουλές...κυρίως για μένα που έχω βαρεθεί να είμαι με ένα ρολόϊ στο χέρι, να μετράω τα λεπτά και να φωνάζω στην κόρη μου να ετοιμαστεί... Έχω ήδη εφαρμόσει το σύστημα του να ετοιμάζουμε τουλάχιστον τα ρούχα από βραδίς...η μικρούλα το έχει δεχτεί μια χαρά!!! Και να που βρέθηκα εγώ να τρέχω μέσα στο σπίτι με τις πυζάμες γιατί τώρα που είμαι έχει αλλάξει το σώμα λόγω εγκυμοσύνης...ποτέ δεν αποφασίζω τι θα φορέσω μέχρι τελευταίας στιγμής ώστε να μπορώ να είμαι άνετη στο γραφείο τόσες ώρες... Τελικά μάλλον το ξυπνητηράκι πρέπει να προγραμματιστεί για λίιιιιιγο νωρίτερα!!! Και πάλι ευχαριστούμε για της πολύ πρακτικές λύσεις!!!
Θυμάμαι πάντα να ξυπνάμε 1 και 1,30 ώρα νωρίτερα και να τρώμε πρωινό με τον αδερφό μου και μετά να πηγαίνουμε σχολείο.Μια αγγαρεία που στην πορεία έγινε συνήθεια και πλέον οτι ώρα και να δουλέυω ξυπνάω αρκετά νωρίτερα για να φάω πρωινό και να χαζέψω ιντερνετ ή εφημερίδα.έχω σκοπό να το εφαρμόσω στα παιδιά μου γιατί με ωφέλησε πραγματικά αυτός ο τρόπος ζωής.όπως και όλα τα παραπάνω