Η μαμά που μόλις γέννησε συνήθως χρειάζεται να θηλάζει το μωρό της, να το φροντίζει, να το αγγίζει και να το περιποιείται, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.
Σε άλλες κοινωνίες, όπου ο θηλασμός είναι πιο διαδεδομένος, οι μητέρες έχουν πολύ λιγότερα προβλήματα θηλασμού απ’ ότι στη δική μας κοινωνία. Σε πολλές από αυτές, για περίπου 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, ο περίγυρος της μητέρας αναλαμβάνει τη φροντίδα του σπιτιού της και των μεγαλύτερων παιδιών. Η μόνη ευθύνη της λεχώνας είναι η φροντίδα και ο θηλασμός του μωρού της γι’ αυτές τις 6 εβδομάδες. Μέσα σ’ αυτή την χρονική περίοδο, η μητέρα θεραπεύει το σώμα της από τη γέννα και μαθαίνει το μωρό της και τον θηλασμό.
Πολλές μητέρες λένε ότι όταν γεννούν, αισθάνονται ότι χρειάζονται πραγματικά δίπλα τους τη μητέρα τους.
Η παρουσία της μητέρας κάνει κάθε παιδί να αισθάνεται τόση ασφάλεια και εμπιστοσύνη, όσο κανένας άλλος. Δεν είμαι πια παιδί, αλλά σε χρειάζομαι μαζί μου σ’ αυτό το ταξίδι της μητρότητας.
Η μητέρα που περνάει πολύ ώρα σε επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό της, αυξάνει την παραγωγή της σε γάλα και μειώνει το στρες τόσο στην ίδια, όσο και στο μωρό της.
Η μαμά χρειάζεται να έχει πολύ χρόνο με το μωρό της. Οι φίλοι και οι συγγενείς, με όλες τις καλές τους προθέσεις, μπορεί να παραβιάσουν αυτό το χρόνο, να ασκήσουν πίεση παρά τη θέλησή τους στην ήδη πιεσμένη μητέρα και να την αποσπάσουν από το μωρό της.
Το στομάχι του μωρού είναι πολύ μικρό και χρειάζεται να τρώει συχνά. Τα συχνά γεύματα ΔΕΝ είναι σημάδι ότι το μωρό δεν χορταίνει.
Ξέρουμε ότι το μωρό που θηλάζει πίνει αρκετό γάλα, παρακολουθώντας την συμπεριφορά του και πόσο συχνά λερώνει τις πάνες του.
Δεν χρειάζεται να ξέρουμε πόσο γάλα πίνει το μωρό από το στήθος, ούτε χρειάζεται να βγάλουμε γάλα με την αντλία για να δούμε πόσο έχουμε. Η άντληση δεν είναι αξιόπιστο κριτήριο της παραγωγής μας.
H μαμά χρειάζεται αρκετή φροντίδα η ίδια, για να μπορεί με τη σειρά της να φροντίσει και να ταΐσει το μωρό της.
Μπορεί να χρειαστεί να της υπενθυμίσετε να φάει και να πιεί, και να έχετε έτοιμα φαγητά και νερό δίπλα στο κρεβάτι της ή στην κουζίνα. Η μαμά χρειάζεται αρκετές πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, φρούτα και λαχανικά. Αν είναι δυνατόν, κάντε εσείς το μαγείρεμα για όλη την οικογένεια. Αυτή θα είναι μια σημαντική προσφορά. Είναι επίσης μια καλή ιδέα για δώρο από τους επισκέπτες. Μπορείτε να τους πείτε: ελάτε για λίγο και φέρτε μαζί σας και φαγητό για τη λεχώνα!
Τα νεογέννητα κοιμούνται πολύ συνήθως και οι μαμάδες θα πρέπει να κάνουν το ίδιο.
Περνούν πολύ περισσότερη ώρα κοιμισμένα παρά ξύπνια και ξυπνούν κυρίως για να φάνε. Η μαμά ίσως χρειαστεί κάποιες φορές να ξυπνάει το μωρό για να φάει και θα πρέπει να προσέχει τα σημάδια πείνας του μωρού της. Και φυσικά, τα μωρά κλαίνε για να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους: αλλαγή πάνας, αγκαλιά, πείνα, ασφάλεια. Πρέπει να έχετε υπόψη σας όμως, ότι το κλάμα είναι το τελευταίο σημάδι πείνας του νεογνού.
Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται άβολα με την εικόνα του θηλασμού.
Εάν αισθάνεστε έτσι, θα ήταν καλό να πάτε σε ένα μέρος όπου οι γυναίκες θηλάζουν ελεύθερα, όπως πχ. σε μια συνάντηση του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος (La Leche League).
Το μητρικό γάλα είναι πραγματικά καλύτερο από το ξένο και μπορεί να σώσει ζωές.
Πράγματι, το μητρικό γάλα μπορεί να σώσει ζωές όχι μόνο στα πρόωρα μωρά αλλά και στα μεγαλύτερα μωρά και παιδιά. Τα πολύτιμα συστατικά του μητρικού γάλακτος βρίσκονται εκεί για όσους μήνες ή/και χρόνια θηλάζει ένα παιδί. Το μητρικό γάλα είναι ζωντανό και προσφέρει άμεση προστασία από τις ασθένειες. Επίσης, συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του αμυντικού συστήματος του μωρού. Το μητρικό γάλα αλλάζει συνεχώς. Αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας για να προσφέρει στο μωρό ότι χρειάζεται κάθε στιγμή. Αλλάζει μήνα με το μήνα και χρόνο με το χρόνο, για να καλύψει τις ανάγκες του συνεχώς αναπτυσσόμενου οργανισμού του παιδιού. Είναι στ’ αλήθεια θαυματουργό. Ακριβώς όπως τα μωρά μας τρέφονται και μεγαλώνουν μέσα στην κοιλιά μας, από εμάς, έτσι ακριβώς θα πρέπει να τρέφονται και να μεγαλώνουν μετά τη γέννησή τους: από εμάς με το γάλα μας.
—
Η Βίκυ Φαρδογιάννη είναι πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και εργάζεται στο χώρο του θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια.
Θα την βρείτε στο thilasmos.com
και στη Facebook σελίδα “Thilasmos – Θηλασμός“
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
2 xronon kai thilazoume akoma :)
Ο μεγαλος με την μικρη μου εχοθν εναμιση χρονο διαφορα, η μικρη ειναι δυο μιση τωρα κ εχουμε 2 βδομαδες που αποθηλασαμε!! στην αρχη κ αβοηθητη κ απο καισαρικη κ ολες τις δουλειες στο σπιτι φαγητα κτλ κ τον μεγαλο ενα μιση χρονων τοτε να στριγκλιζει κ να με τραβαει απο τα μαλλια για να μη θηλασω!!!τι τραβηξα η καημενη..
Εγώ θα ήθελα να είχα πεθερά ή μαμά κοντά μου εκείνες τις ημέρες.... Τα ίδια κι εγώ με τη louna, ενάμιση χρόνο διαφορά έχουν τα μωρά μου, η μικρή τώρα είναι 5 μηνών και μόλις ηρεμήσαμε από τη μεγάλη ζήλια. Θηλαζα και με δάγκωνε, με χτύπαγε και εμένα και το μωρό.Μόνη σπίτι, με τις δουλειές του σπιτιού, το φαγητό, τη φροντίδα του μεγαλύτερου μωρού και την καισαρική μου, προσπαθώντας να τηρήσω πρωτόκολο αντλήσεων ταυτόχρονα για να διασφαλίσω την ποσότητα αλλά και να γλιτώσω το μωρό απ' το ξύλο της μεγάλης... επίσης γιατι η κούραση δεν βοηθούσε καθόλου τον αυθόρμητο θηλασμό.. Τουλάχιστον τα καταφέραμε και τώρα δουλεύω κι όλας και αντλώ τις ώρες ακριβώς που τρώει το μωρό μου με τη γιαγιά. Νιώθω περήφανη και νικήτρια! Λατρεύω τα παιδιά μου!
Όταν υπάρχει θέληση όλα γίνονται. Θηλάζω το 8 μηνών κοριτσάκι μου έχοντας στο σπίτι κ ένα 3χρονο θηρίο, η βοήθεια που δέχτηκα ήταν 2 εβδομάδες από την μαμά μου μαζί με τις 5 μέρες που έμεινα μέσα λόγο καισαρικής γιατί γονείς, πεθερικά κ συγγενείς είναι 700 χιλιόμετρα μακριά!!
Μακάρι να το διάβαζαν αυτό το κείμενο μαμάδες και ΠΕΘΕΡΕΣ!!!
Και λοιποί συγγενείς, θα συμπληρώσω εγώ, που επιμένουν να κάνουν επισκέψεις σε σπίτια μετά την άφιξη του μωρού!
ενα εχω να πω.. αν δεν ειχα τη μαμα μου δεν θα ειχα καταφερει να θηλασω τα 2 μου παιδακια!
13 μηνες και συνεχιζουμε ακαθεκτες!!!!!!