Υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνθέτουν ένα υπνοδωμάτιο σύμφωνα με τη μέθοδο Montessori. Αυτά είναι τα πέντε μου tips είτε σχεδιάζετε ένα δωμάτιο από την αρχή, είτε θέλετε να κάνετε αλλαγές σε κάποιο υπάρχον δωμάτιο.
1. Λάβετε υπ’ όψιν την οικογενειακή σας κατάσταση, το σπίτι σας και τι ακριβώς θα λειτουργούσε για σας. Για τη δική μας οικογένεια αυτό σημαίνει τα δύο μας παιδιά να μοιράζονται το υπνοδωμάτιο. Τι δωμάτιο θα ήταν καλύτερο για σας (σε άλλο όροφο/στον ίδιο με εσάς/κοντά στο δωμάτιό σας);
2. Λάβετε υπ’ όψιν σας τα παρακάτω στοιχεία και σκεφτείτε πώς θα εφάρμοζαν καλύτερα σε σας.
Ομορφιά
-Τι είδους διακόσμηση θεωρείτε όμορφη (χρώματα, φωτιστικά, υφές, χαλιά, καλύμματα κρεβατιού, έργα τέχνης, έπιπλα);
-Είναι το δωμάτιο ήρεμο, είναι καλαίσθητο;
Τάξη και Ελευθερία
-Πώς μπορείτε να δώσετε έναν αέρα τάξης και ελευθερίας (σκεφτείτε αποθηκευτικό χώρο και ράφια για τα παιχνίδια, τα βιβλία, τα ρούχα και τα είδη προσωπικής χρήσης – για μικρότερα παιδιά λάβετε υπ’ όψιν σας την ελευθερία κίνησης).
-Μπορεί το παιδί να φτάσει εύκολα τα παιχνίδια, τα υλικά και τα προσωπικά του αντικείμενα; Μπορεί το παιδί να φτάσει τους διακόπτες για τα φώτα;
-Είναι το δωμάτιο σχετικά τακτοποιημένο χωρίς πολλά πράγματα; Μπορεί το παιδί να δει πού βρίσκονται τα πάντα και ποια είναι η θέση κάθε πράγματος;
-Προτιμήστε χαμηλά κρεμαστράκια (για πετσέτες, μπουρνούζια, τσάντες, μπουφάν), ράφια (για βιβλία και παιχνίδια), χαμηλά συρτάρια/κρεμάστρες/καλάθια (για ρούχα).
Άνεση
-Η μέθοδος Montessori προτιμά φυσικές ίνες και υλικά (βαμβάκι, μαλλί).
-Έχει το δωμάτιο την κατάλληλη θερμοκρασία; Είναι αρκετά ζεστό; (προτιμήστε κουβέρτες, χαλιά, εμποδίστε τα ρεύματα αέρα με ειδικά stop).
-Παίρνει το δωμάτιο αρκετό φυσικό φως, μπορεί να σκοτεινιάσει επαρκώς (για ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας);
Ασφάλεια
Η ασφάλεια είναι πολύ σημαντική μιας και η ιδέα της μεθόδου θέλει το παιδί (οποιαδήποτε και αν είναι η ηλικία του – από τη γέννηση ακόμη) να μπορεί να μένει μόνο του να κοιμηθεί και να παίξει ανεξάρτητα στο δωμάτιό του.
-Είναι όλα τα παιχνίδια/υλικά στο δωμάτιο κατάλληλης ηλικίας (χωρίς μικρά κομμάτια, μέρη που διαλύονται εύκολα); Αν όχι, κρατήστε τα συγκεκριμένα αντικείμενα μακριά από τα παιδιά.
-Χρειάζεστε ειδικό πορτάκι ή άλλες διατάξεις ασφαλείας; Υπάρχουν κίνδυνοι στο δωμάτιο (συσκευές θέρμανσης, πρίζες, ασταθή έπιπλα/ράφια);
3. Αναζητήστε παραδείγματα και εμπνευστείτε. Το να σχεδιάσει κανείς ένα δωμάτιο με βάση τις αρχές της Montessori είναι τόσο, μα τόσο δύσκολο. Χρειάζεται να δείτε αληθινά παραδείγματα. Έχετε κατά νου πως κανένα δωμάτιο δεν είναι τέλειο και όλοι έχουν τη δική τους αντίληψη για το πώς πρέπει να είναι ένα περιβάλλον Montessori. Κάθε οικογένεια και κάθε παιδί διαφέρουν, γι’ αυτό ό,τι λειτουργεί για κάποιους μπορεί να μη λειτουργεί για κάποιους άλλους.
4. Σκεφτείτε το παιδί σας και ακολουθήστε τις ανάγκες του. Σκεφτείτε το γούστο του και τις απαιτήσεις του ειδικά όσο η προσωπικότητά του και τα θέλω του αρχίζουν να γίνονται πιο εμφανή. Μια καλή ιδέα θα ήταν να συζητήσετε κάποιες ιδέες μαζί του (ανάλογα την ηλικία του) και να τα επιτρέψετε να πάρουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακόσμηση/διαρρύθμιση/αλλαγές όσο γίνεται. Εμένα προσωπικά μου αρέσει να διακοσμώ με παιδικές ζωγραφιές και φωτογραφίες. Το μεγαλύτερο παιδί μου διαλέγει μόνο του τις ζωγραφιές, τα καλύμματα και τα έπιπλά του.
5. Ξαπλώστε, καθήστε, συρθείτε στο δωμάτιο. Δείτε τα πράγματα από τα μάτια ενός παιδιού. Τι μπορείτε να δείτε, τι μπορείτε να φτάσετε; Πώς είναι όλα; Αξιολογήστε και πάλι τα στοιχεία από το Tip 2 από μια παιδική ματιά.
Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα υπνοδωματίων να δείτε εδώ
Μπορείτε να δείτε και το δωμάτιο του Caspar εδώ
Τα βρεφικά δωμάτια Montessori απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή. Μπορείτε να διαβάσετε για το βρεφικό δωμάτιο του Οtis εδώ
Η τελευταία συμβουλή μου είναι να το πάρετε χαλαρά. Οι αλλαγές μπορούν να γίνουν σταδιακά. Δεν χρειάζεται επίσης να υιοθετήσετε όλες αυτές τις ιδέες και τα concepts – δεν έχω δει ποτέ ένα -τέλειο- δωμάτιο Montessori, χρησιμοποιήστε ό,τι ταιριάζει καλύτερα σε σας.
Πηγή (φωτο πάνω αριστερά και κείμενο): www.howwemontessori.com
Μετάφραση: Θωμάς Μικρούλης
Δείτε μερικά δωμάτια Montessori
via www.amontessorimusingplace.org
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Γενικά είναι του γούστου μου αλλά θεωρώ επικίνδυνο τον καθρέφτη μέσα στο βρεφικό δωμάτιο,και ειδικά δίπλα στο στρώμα του μωρού.
Συμφωνω κ γω το προσεξα αυτο!!
Καλή η λογική,μπορεί να το προσαρμόσει κανείς στις ανάγκες της οικογένειάς του. Αλλά στις φωτογραφίες εκτός από το δεύτερο που έχει έντονα χρώματα, τα άλλα μου φαίνονται κάπως μίζερα νομίζω..
Πολύ ωραίο άρθρο!!!!!