Είναι εξαιρετικά εύκολο και ναι, διαβάζετε σωστά, δεν απαιτείται καν έδαφος.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ΚΑΙ το έδαφος (θα σας ετοιμάσω άλλο άρθρο γι αυτό), αλλά εγώ πρόκειται να σας δείξω πώς μεγαλώνει χωρίς αυτό και μετά είναι έτοιμο να φυτευτεί πράσινο-πράσινο όπου θέλουμε ή να διακοσμήσει μικρές γωνιές του χώρου μας. Όλα τα θρεπτικά συστατικά τα οποία έχει ανάγκη αυτό το κοντό χορτάρι είναι στους μικροσκοπικούς κόκκους σιταριού. Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά είναι αλήθεια.
Χρόνος: Χρειάζεται περίπου 1-2 εβδομάδες για να μεγαλώσει
Συγκεντρώνουμε τα υλικά μας:
1. Σπόροι σιταριού (πολύ φθηνοί, ειδικά αγοράσουμε χύμα)
2. Κόσκινο ή σουρωτήρι
3. Ένα βαζάκι γυάλινο
4. Λάστιχο (σαν αυτά που τυλίγουν τα τυριά αλλά πιο φαρδύ για να κλείνει καλύτερα)
5. Νάιλον κάλτσες (κομμάτι αυτών)
6. Μικρό πλαστικό μπολ για να στραγγίζουμε το γυάλινο βάζο
Και για αργότερα:
1. Ένα πλαστικό καπάκι από κάποιο junk food ή επίσημα δίσκος βλάστησης, χωρίς τρύπες από κάτω!
2. Ένα αδιαφανές πλαστικό καπάκι ή μαύρη σακούλα σκουπιδιών για να καλύψουμε τον δίσκο μας
3. Ένα μπουκάλι ψεκασμού – προαιρετικό
Ας αρχίσουμε!
1. Βρέχουμε ξεπλένοντας καλά το σιτάρι μας και το τοποθετούμε στο γυάλινο βάζο. Δεν το γεμίζουμε. Μέχρι την μέση φτάνει! Θα «επεκταθεί» κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών.
Τοποθετούμε το κομμάτι από τη νάιλον κάλτσα και το λάστιχο στην κορυφή του βάζου και κλείνουμε. Αναποδογυρίζουμε λοξά το βάζο σε μια γωνία μέσα στο μπολ για να αφήσει οποιοδήποτε υπόλοιπο νερού υπάρχει.
Τώρα τοποθετούμε το μπολ σε ένα δροσερό & σκοτεινό μέρος. Τα ντουλάπια της κουζίνας είναι το ιδανικό σημείο. Προσπαθούμε να «ξεγελάσουμε» το σιτάρι ότι βρίσκεται υπόγεια.
2. Μετά από 5-6 ώρες το βγάζουμε και ξαναγεμίζουμε μέχρι επάνω το βαζάκι με νερό….πολύ όμως…ας ξεχειλίσει (μέσα στον νεροχύτη..εννοείται μάνες!).
Βάζουμε πάλι το νάιλον και το λάστιχο και το ξαναβάζουμε να στραγγίσει σε σκοτεινό μέρος! Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές μέσα στην μέρα, για περίπου 2 με 4 ημέρες. Μέχρι να αρχίσει να «σκάει» και να βγάζει ρίζα!
3. Προετοιμάζουμε το πλαστικό καπάκι ή τον δίσκο βλάστησης. Βρέχουμε χαρτί κουζίνας πολύ καλά και δεν το στραγγίζουμε! Το τοποθετούμε στον πάτο του καπακιού. Στη συνέχεια απλώνουμε τους σπόρους όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται. Ψεκάζουμε με νερό μέχρι να υγρανθούν αρκετά.
4. Τώρα, καλύπτουμε το καπάκι ή τον δίσκο με ένα σκούρο κάλυμμα.
Ενυδατώνουμε το δίσκο με νερό ή σπρέι σε μεγάλο βαθμό μία φορά την ημέρα,
φροντίζοντας να στραγγίσουμε κάθε περίσσεια ποσότητα νερού. Δεν θέλουμε να μουχλιάσει!
Αλλά συνεχίζουμε να κρατάμε καλυμμένο.
5. Όταν το χορτάρι έχει φτάσει 2-3 εκατοστά περίπου μετακινούμε τον δίσκο σε ένα ηλιόλουστο περβάζι παραθύρου π.χ. και συνεχίζουμε να ρίχνουμε νερό μία φορά την ημέρα (περισσότερο αν στεγνώνει γρήγορα).
Ένα καλό μέρος είναι το περβάζι του παραθύρου πάνω από το νεροχύτη της κουζίνας, έτσι ώστε να το βλέπουμε το πρωί και θυμόμαστε το νερό.
Και απλά το παρακολουθούμε να μεγαλώνει.
Από τη στιγμή που παίρνει το ωραίο και πολύ πράσινο χρώμα, συνεχίζουμε να του ρίχνουμε νερό μία φορά την ημέρα, αλλά δεν έγινε και τίποτα αν ξεχάσουμε μια μέρα. Το δύσκολο μέρος έχει ήδη γίνει.
Οι ρίζες μεγαλώνουν μαζί σαν ένα χαλί από ρίζες σιταριού.
Μπορούμε να κόψουμε κομμάτια και να τα βάλουμε όπου θέλουμε.
Ακόμα και μετά από «μεταμόσχευσή» του, αν συνεχίσουμε να ρίχνουμε νερό και το βάζουμε στον ήλιο, θα συνεχίσει να μεγαλώνει!
Φτιάξτε λίγο αν σας άρεσε η ιδέα, γιατί έρχονται υπέρoχες κατασκευές σε λίγες μέρες με τέτοιο γρασιδάκι για να φτιάξουμε πραγματάκια με τα παιδάκια μας!
Σας φιλώ γλυκά στην μούρη
μαμά Σοφία
πηγή : www.deliacreates.com
μετάφραση και επιμέλεια στα Ελληνικά : μαμά Σοφία
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Sofia mou, to ekana ayto kai eimai sth fash pou to bgazo ston hlio. Kapoies erotisoules: prepei na einai ntala ston hlio h kai se ligo skioula? Mou exei kanei kati asprakia san mouxla, ti mporo na kano? Mporeis na mou peis pos ginetai na to kano sto khpo gia gkazon? Eyxaristo thermaaa!
Joanna τώρα το είδα το σχόλιό σου! Η μούχλα είναι επειδή είχες αφήσει νερό μέσα και δεν το στράγγισες καλά! Ας είναι και σε σκιά δεν πειράζει! Για να το κάνεις κανονικό γκαζόν αρκεί να επαναλάβεις τις διαδικασίες σε μεγαλύτερα σκεύη και κομμάτι κομμάτι θα το τοποθετείς. Ελπίζω να σε βοήθησα! Για ότι άλλο θες στείλε στο sofianidoou@gmail.com για να το βλέπω άμεσα! Σε φιλώ!
κατα την "μεταμοσχευση" βαζουμε χωμα στην γλαστρα(μικρη) που θα το βαλουμε η σκετο οπως ειναι με τις ριζες μονο?
Μπορείς να βάλεις και χωματάκι....αλλά και σκέτο εξακολουθεί να μεγαλώνει αν το ποτίζεις.
Απλώς με το χώμα δεν θα θέλει συχνό πότισμα.
Αγαπημένο μου Σοφάκι, είναι μια πολύ καλή ιδέα για πασχαλιάτικη διακόσμηση. Το έκανα στα νιάτα μου, τότε που είχα πιο πολύ όρεξη και λόγο να κάνω διάφορα, αλλά το έκανα με φακή. Μάλλον φέτος που θα έχω 4 εγγονάκια στο σπίτι πρέπει να δοκιμάσω τη μέθοδό σου. Τα φιλιά μου!!
Ναι,ναι γλυκιά κυρία Ρένα. Μοιάζει πολύ με αυτή την μέθοδο! Αυτό ξέρετε μπορεί να μπει και σαν κανονικό γκαζόν στον κήπο...σαν αυτά που αγοράζουμε!! Φτιάξτε λίγο, γιατί σε λίγες μέρες θα ανεβάσω κατασκευές για να φτιάξουμε με τα παιδάκια μας. Φιλιά πολλά και από μένα! :)