Ο γιος μου είναι ένα 9χρονο παιδί γεμάτο χιούμορ, καλοσύνη και περιέργεια. Του αρέσει να ζωγραφίζει, να κολυμπάει, να μαθαίνει για τις φάλαινες, να παίζει με LEGO και να κυνηγιέται με τους φίλους του… α, και τυχαίνει να έχει επίσης τροφικές αλλεργίες. Ας γίνω πιο ξεκάθαρη: δεν είναι ένα αλλεργικό παιδί. Είναι ένα παιδί που απλά έχει αλλεργίες. Παρόλο που μπορεί να τον ανησυχούν ένα μεγάλο διάστημα μέσα στη μέρα, οι τροφικές αλλεργίες του δεν είναι αυτές που τον καθορίζουν.
Κατά ειρωνικό τρόπο, αν του ζητήσετε να περιγράψει τον εαυτό του, θα σας πει πως λατρεύει το φαγητό. Στο κουτάκι για τα γεύματά του έχει πάντα ένα epi-pen (ένεση επινεφρίνης) και ένα μπρελόκ που γράφει «Ο Jack K. Λατρεύει το Φαγητό». Δεν τον ενοχλεί που σ’ αυτό το φαγητό δεν περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά, τα αβγά και οι ξηροί καρποί, πολύ απλά γιατί ποτέ δεν είχε την επιλογή να τα φάει. Δεν του λείπουν επειδή έτσι έχει μάθει να τρώει.
Τον τρέξαμε στο χειρουργείο για μια επέμβαση στο έντερο όταν ήταν 3 ημερών. Αφού έγινε τελείως καλά, έπαθε σοκ αναφυλαξίας μόλις ήπιε φόρμουλα για πρώτη φορά στις 15 εβδομάδες. Έτσι στο σπίτι μας δεν έχουμε γαλακτοκομικά, αβγά και ξηρούς καρπούς εδώ και εννιά χρόνια τώρα, και μεις ως γονείς μάθαμε να ζούμε έτσι.
Αυτό είναι και το θέμα της ιστορίας μας. Όχι το πώς μπορεί κανείς να θεραπεύσει, να γιατρέψει, να εξετάσει, να διαγνώσει ή ακόμη να ζήσει έχοντας τροφικές αλλεργίες. Έχει να κάνει με τη σχέση γονέων και τροφικών αλλεργιών. Παρόλο που ο γιος μου είναι ένα παιδί που απλά έχει τροφικές αλλεργίες, εγώ από την άλλη ξέρω πολύ καλά πως είμαι από εκείνες τις αλλεργικές μαμάδες. Ο λόγος που τα διαχωρίζω είναι γιατί στα δικά μου μάτια τα παιδιά είναι πιο καταδεκτικά στο θέμα των τροφικών αλλεργιών από ό,τι οι γονείς.
Ευτυχώς, ο γιος μου δεν αντιμετωπίζει κάποιο κοινωνικό ή συναισθηματικό πρόβλημα με τις τροφικές αλλεργίες του. Στην ηλικία του, φαίνεται πως προσεγγίζει το θέμα των αλλεργιών με την κατάλληλη σοβαρότητα και σεβασμό, κι όμως δεν τον τρομάζουν. Υπάρχουν παιδιά που τον στηρίζουν και είναι ειλικρινείς με τις αλλεργίες του και τον προσέχουν όταν τρώνε το μεσημεριανό τους ή όταν βρίσκονται μαζί στο σπίτι τους. Όπως όλοι ακούμε και διαβάζουμε σε διάφορες μελέτες, οι παιδικές αλλεργίες βρίσκονται σε άνοδο στις μέρες μας. Οι τροφικές αλλεργίες ήταν πάντα ένα κομμάτι του κόσμου τους. Έχουν γραφτεί τραγούδια για τις τροφικές αλλεργίες, υπάρχουν χαρακτήρες σε δημοφιλή καρτούν που έχουν αλλεργίες. Για την ακρίβεια, βλέποντας το Prep & Landing της Disney, τα παιδιά μας πιστεύουν πως ο Αϊ Βασίλης έχει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και προσέχουν πάντα τι κουλουράκια θα του αφήσουν πλάι στο τζάκι.
Για μας τους γονείς όμως, οι τροφικές αλλεργίες είναι κάτι πρωτόγνωρο. Οι περισσότεροι από μας δεν είχαμε ποτέ ένα φίλο ή ένα αδελφάκι με τροφικές αλλεργίες. Η έλλειψη εξοικείωσης αυτή οδηγεί στην παρανόηση και στη λανθασμένη αντίληψη σχετικά με τις τροφικές αλλεργίες. Έτσι, παρόλο που τα παιδιά μας δείχνουν να το γνωρίζουν καλά, πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία σε μας τους ενήλικους.
Όλοι μας γνωρίζουμε πως γινόμαστε καλύτεροι γονείς όταν δίνουμε ο ένας συμβουλές στον άλλον. Γι ‘ αυτό και γω σας γράφω παρακάτω τη δική μου οπτική στο θέμα του να μεγαλώνεις παιδιά με τροφικές αλλεργίες, έτσι ώστε όλοι μας να έχουμε μια καλύτερη εικόνα και να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα παιδιά μας χαρούμενα και υγιή και να τους δώσουμε στήριξη, αγάπη και ασφάλεια.
1. Ως γονιός παιδιού με τροφικές αλλεργίες, τρελαίνομαι όταν οι άνθρωποι κάνουν διάφορες υποθέσεις για τις τροφικές αλλεργίες, εκτός από τη συγκεκριμένη – μία τροφική αλλεργία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και κάνει αμέσως τα παιδιά να σταματούν να αναπνέουν. Είναι πολύ αληθινό… και πολύ τρομακτικό.
2. Ως γονιός παιδιού με τροφικές αλλεργίες, θα ήθελα να σας πω πως δεν είναι θέμα επιλογής τρόπου ζωής. Παρόλο που θαυμάζω τους ανθρώπους που επιλέγουν να τρώνε υγιεινά και προσέχουν τα συστατικά των τροφών τους, εμείς δε στεκόμαστε στο διάδρομο του σουπερμάρκετ με τα λαχανικά διαβάζοντας όλες τις συσκευασίες όσων βάζουμε στο καλάθι μας από χόμπι. Εξετάζουμε προσεκτικά τα συστατικά για να είμαστε σίγουροι πως δεν υπάρχει κάποιο συστατικό κρυμμένο εκεί ανάμεσα που θα μπορούσε να σκοτώσει τα παιδιά μας. (Γνωρίζατε πως η χρωστική καραμέλας γίνεται από γαλακτοκομικά; Ξέρετε τη διαφορά μεταξύ γαλακτικού νατρίου και γαλακτικού καλίου;)
3. Ως γονιός παιδιού με τροφικές αλλεργίες, δεν υπάρχει κανένα ραντεβού σε φιλικό σπίτι ή δραστηριότητα στο σχολείο στην οποία να παίρνει μέρος το παιδί μας χωρίς εμείς να έχουμε πρώτα κάνει μία συζήτηση με το γονιό που θα το φιλοξενήσει, με κάποιον συνοδό ή με έναν δάσκαλο. Σε κάθε δραστηριότητα που πήρε μέρος το παιδί μου (σε κάθε μία!) από το να παίξει μπάλα στο σχολείο μέχρι το να πάει κατασκήνωση το καλοκαίρι, είχαμε πρώτα μία ιατρική συζήτηση. Ξέρω πως μπορεί να θεωρείτε πως είμαστε υπερβολικοί. Αισθανόμαστε άσχημα γι’ αυτό γιατί η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε το παιδί μας ίσως να μην είναι στο χαρακτήρα μας σε άλλα θέματα.
4. Ως γονείς παιδιού με τροφικές αλλεργίες, έχουμε ξαγρυπνήσει, να αναρωτιόμαστε αν θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε τα σημάδια πως ο λαιμός του παιδιού μας κλείνει. Μας έχουν πει πως το αναφυλακτικό σοκ μπορεί να συμβεί σε λιγότερο από δύο λεπτά, έτσι και μεις δεν ανησυχούμε απλά αν θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε εγκαίρως τα σημάδια, αλλά ανησυχούμε και αν ο δάσκαλος, η μπεϊμπισίτερ, η γιαγιά, ο άνθρωπος που τον προσέχει στα διαλείμματα του σχολίου, ένας φίλος του ή ο προπονητής του θα μπορέσουν να καταλάβουν πως το παιδί μας δεν μπορεί να αναπνεύσει.
5. Ως γονείς παιδιού με τροφικές αλλεργίες, έχουμε ξαγρυπνήσει, να αναρωτιόμαστε αν το παιδί μας θα μπορέσει να συμμετέχει σε κάποιο ξέφρενο πάρτι αργότερα στο κολλέγιο ή να φιληθεί με κάποιον άγνωστο. Κι αν το κάνει, ποιος θα κουβαλάει μαζί του την ένεσή του;
6. Ως γονείς παιδιού με τροφικές αλλεργίες, φεύγουμε από το σπίτι έχοντας την έγνοια να πάρουμε μαζί μας όλα τα απαραίτητα, όπως κινητά, πορτοφόλια, κλειδιά… και epi-pens. Ξέρουμε πως δεν πρέπει να αφήνουμε τις ενέσεις στο αυτοκίνητο γιατί θα έχει πολλή ζέστη ή πολύ κρύο και πάντα κουβαλάμε δύο μαζί μας, μη σας πω και εφτά. Παρόλο που έχουμε ασφάλεια να μας καλύπτει, μας κοστίζουν $25 η καθεμία, γι’ αυτό τις φυλάμε προσεκτικά όλο το χρόνο μέχρι να λήξουν. Δε μας ενοχλεί αυτό όμως, αυτές οι μικρές εφευρέσεις περιέχουν τη δόση αδρεναλίνης που μπορεί να σώσει το παιδί μας, ή τουλάχιστον να το κρατήσει στη ζωή, ώσπου να έρθει το ασθενοφόρο.
7. Ως γονείς παιδιού με τροφικές αλλεργίες, τον περιμένουμε σε κάθε πάρτι γενεθλίων και κάθε προπόνηση, ενώ οι άλλοι γονείς φεύγουν.
8. Ως γονείς παιδιού με τροφικές αλλεργίες, δικαιολογούμε το γεγονός πως είμαστε συνεχώς από πάνω του γιατί φοβόμαστε για την υγεία του και κάποια πιθανή αναφυλαξία όσο δεν είμαστε τριγύρω του. Αισθανόμαστε ένοχοι και φοβισμένοι γι’ αυτά τα πράγματα.
9. Ως γονείς παιδιού με τροφικές αλλεργίες, δεν έχουμε καταφέρει ποτέ να απολαύσουμε ένα χαλαρό γεύμα σε ένα εστιατόριο. Ποτέ. Καθόλη τη διάρκεια του γεύματος βλέπετε, όσο το παιδί μας απολαμβάνει το φαγητό του, εμείς παρατηρούμε την αναπνοή του και στο μυαλό μας παίζει διαρκώς ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης.
10. Ως γονείς παιδιού με τροφικές αλλεργίες, έχουμε συχνά ραντεβού σε μεγάλα νοσοκομεία παίδων, κι εκεί δεν μπορούμε να αγνοήσουμε άλλους ασθενείς και οικογένειες που υποφέρουν. Συνειδητοποιούμε μετά από όλο αυτό το πόσο ευγνώμονες πρέπει να είμαστε που είχαμε την τύχη να είμαστε γονείς ενός παιδιού με τροφικές αλλεργίες. Παρόλο που η κατάσταση αυτή μπορεί να απειλήσει τη ζωή του, μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Και όσο έχουμε τη βοήθεια του κόσμου στη διαχείριση αυτή, το παιδί μας παραμένει ζωντανό – κι αυτό σημαίνει πολλά!
Ναι λοιπόν, το να ζει διαρκώς με κίνδυνο της ζωής του είναι ένα μεγάλο βάρος για τον 9χρονο γιο μου. Και το κουβαλά μια χαρά. Δεν θα κουβαλήσει όμως ποτέ του μόνος του αυτό το βάρος. Σα μητέρα του, το κουβαλώ και γω, όπως και ο πατέρας του. Οι αδελφές του τον βοηθούν να το κουβαλήσει, το ίδιο και οι παππούδες του. Οι θείες, οι θείοι, τα ξαδέλφια, οι φίλοι, κι αυτοί το κουβαλούν. Και διαβάζοντας την ιστορία μας, και σεις αλαφρύνατε λίγο από το βάρος του. Γι’ αυτό σας ευχαριστώ που με διαβάσατε. Ευχαριστώ που πήρατε το χρόνο να καταλάβετε. Και σας ευχαριστώ που φροντίζετε μαζί μας να είναι καλά όλα τα παιδιά.
της Carissa K.
πηγή: ivillage.com.au
Έχει το δικό σας παιδί αλλεργίες; Πώς χειρίζεστε το θέμα;
Το γαλακτικό νάτριο και γαλακτικο καλιο δεν εχουν σχεση με γαλακτοκομικά, τσάμπα τρομάζετε τον κόσμο όπως το γράφετε.. Και δεν περιέχουν όλες οι χρωστικές καραμέλες γάλα ή κάποιο παραγωγό του. Ίσως κάποια χρωστική να περιέχει που δεν έχω πετύχει ακόμα αν και πιστεύω οι εταιρείες θα απέφευγαν όποιο έψιλον σχετίζεται με κάποια απεργία.
Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 9 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΟ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΑΠΟ 2 ΜΗΝΩΝ ΔΕΝ ΕΠΑΙΡΝΕ ΒΑΡΟΣ.ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΙΤΗΡΑ.ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΩ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟ ΔΩΣΩ ΝΑ ΦΑΕΙ.ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΜΑΘΑΜΕ ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΡΩΜΕ,ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ κ.α.Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕ ΣΑΝ ΕΝΗΛΙΚΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥ ΕΔΙΝΕ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑ ΣΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.ΠΑΡΌΛΑ ΑΥΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΙ ΥΣΤΕΡΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΖΥΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ.ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΚΟΥΡΑΓΙΟ!!!!
Ο γιος μου είναι 5 χρονών, αλλεργικός σε γάλα, αυγό, ξηρούς καρπούς, όσπρια κλπ! Αισθάνομαι ακρίβώς όπως και η μητέρα που έχει γράψει το κείμενο! Καθημερινό άγχος για οποιαδήποτε στιγμή δεν βρίσκεται μαζί μας! Εχει μάθει απο μικρός να είναι πολύ προσεκτικός, να μην παιρνει τίποτα απο κανέναν αλλα δεν παύει να είναι παιδί! Αντιμετωπίσαμε σοβαρό πρόβλημα ρατσισμού πέρσυ στον παιδικό σταθμό, είχα γράψει περσυ την ιστορία. Φέτος θα πάμε νηπιαγωγείο και το αγχος ακόμη μεγαλύτερο! Νιώθω οτι είμαστε πολύ πίσω στην Ελλάδα στο θέμα της ενημέρωσης των δασκάλων, των γονιών κλπ. Τι θα λέγατε να μαζευτούμε καμια μέρα απο κοντά μαμάδες παιδιων με αλλεργίες να τα πούμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε! Μιλούσα με μία ξαδερφη πριν λιγες μέρες που τα παιδιά της εχουν διαβήτη και είναι τρομερά οργανωμένοι σαν σύλλογος! Υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη σε παιδια και γονείς! Υπάρχουν κατασκηνώσεις για παιδια με διαβήτη! Εστώ να φτιαχτεί μια ομάδα απο ψυχολογο, αλλεργιολόγο και γονείς ενημερωμένουν σωστά και να επισκευτούμε κάποια σχολεία να ενημερώσουμε δασκάλους, ενωμένοι κι όχι σαν ¨υπερβολική υστερική μαμα¨, οπως μας βλέπουν, απο μόνη της η καθεμία μας!
Μεγάλο θέμα άνοιξες!! Το συνηθίσαμε μετά από τόσα χρόνια και τώρα που μεγάλωσε και βγαίνει μόνος του, του υπενθυμίζουμε πάντα να διαβάζει τα συστατικά από αυτά που τρώει, μήπως και έχει κάποιο από εκείνα στα οποία είναι αλλεργικός. Να προσέχει σε ποια χορτάρια θα καθίσει, που θα ακουμπήσει και που θα επιλέξει να παίξει. Και αν για κάποιο λόγο δεν αισθανθεί καλά, κατ ευθείαν τηλ σε εμάς και εκείνος στο κοντινότερο φαρμακείο. Είναι δύσκολα... πολύ δύσκολα...
Τζένη, πόσο χρονών είναι ο γιος σου; Ειναι τόσα πολλά που σκέφτομαι οτι θα μας απασχολήσουν στο μέλλον! Προσπαθώ να μην τα σκέφτομαι απο τώρα και να αντιμετωπίζω το κάθε τι στην ώρα του αλλα καποια πραγματα περνάνε απο το μυαλό μου!
Προσφατα μπηκαμε κ εμεις σε αυτη την κατηγορια μετα απο αλλεργικο σοκ απο φυστικια αιγινης. Ανακαλυψαμε οτι ο 3χρονος γιος μας ειναι αλλεργικος στους ξηρους καρπους. Μεχρι τωρα ειχε φαει κ σοκολατα κ μερεντα κ τουρτες, χωρις προβλημα. Τωρα κοιταμε τις συσκευασιες προσεκτικα κ προσπαθω να του φτιαχνω γλυκα κ μπισκοτα για να μην τα στερηθει. Τρεμω στη σκεψη μηπως του δωσει καποιος ξενος να φαει κατι που δεν πρεπει. Κ την επαθα στον παιδικο σταθμο οταν τα πηγαν σε αλλο τμημα κ η δασκαλα που δεν γνωριζε το θεμα (κ ας ειχα ενημερωσει τη διευθυνση κ τις δασκαλες του) του εδωσε ενα σοκολατακι. Ετυχως δεν επαθε τιποτα. Τι πρεπει να κανω;
Προσπάθησε να είσ οτιδήποτε.αι πιο αυστηρή στο σχολείο με το θέμα αυτό έτσι ώστε να ειναι πιο προσεκτικοί, επίσησ προσπάθησε να το περάσεις και στο παιδί, όσον αφορά να μην παίρνει οτι του προσφέρουν ή να ρωτά αν περιέχει οτιδήποτε το οποίο μπορεί να τον επηρεάσει, να ρώτά τελοσπάντων μία και μόνο συγκεκριμένη δασκάλα για το αν μπορεί να φάει
Κι ο γιος μου εχει ακομα τροφικες αλλεργιες και ειναι σχεδον 3 ετων.Ειναι δυσκολο αυτο που περιγραφει το αρθρο γιατι παντα εχεις το φοβο να μην του δωσει καποιος αλλο κατι απαγορευμενο.Και κυριως πολλοι δεν καταλαβαινουν τη σοαβαροτητα της καταστασης δυστυχως...Για εμας ειναι ευκολο να εχουμε παντα μαζι μας κατι για να προλαβουμε τις αναγκες του,κι ευτυχως δε ζηλευει ευκολα κατι επειδη απλα δεν εχει δοκιμασει αρκετα πραγματα.Ενα θετικο της καταστασης ειναι οτι εχουμε μαθει να τρωμε υγιεινα!Περισσοτερο απο τα υπολοιπα παιδια!
οχι απλα συμπασχω...εκτος απο γαλακτοκομικα,αυγα,ξηρους καρπους η κορη μου εχει και στην γλουτενη,στο σουσαμι και δεν ξερω τι αλλο θα εμφανιστει στο μελλον!!!!ειναι 2,5 χρ και ειναι πολυ δυσκολα γιατι πολλα προιοντα κρυβουν μεσα τους κατι απο ολα αυτα!!πρεπει να αγοραζω ειδικα ,πανακριβα προιοντα απο το φαρμακειο ή απο καταστηματα βιολογικων προιοντων,της φτιαχνω εγω διαφορα γλυκα,σνακ κ.α. καθως δεν μπορουμε να αγορασουμε καποιο απ'εξω.η μικρη μου συχνα ''ζηλευει'' κατι που θα δει,πχ ψωμι,ενα μπισκοτο που τρωει ενα παιδακι και αντε να την κανεις να καταλαβει οτι δεν κανει να το φαει!!τουλαχιστον οι δεικτες αλλεργιας αρχιζουν να πεφτουν που σημαινει οτι δεν θα ειναι μονιμες. Συμφωνω να μην ταιζουν ξενα παιδακια,ειναι πολυ επικινδυνο!!
Εμάς το αγοράκι μας έχει αλλεργία στο σουσαμι ΚΑΙ τους ξηρούς καρπούς :( Το άρθρο είναι πολυ αληθινό! Και δεν μπορώ παρα να συμφωνήσω και να επαυξανω ΜΗΝ ΤΑΙΖΕΤΕ ΠΟΤΕ ΞΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!!
Πόσο πολύ την καταλαβαίνω... Συμπάσχουμε, δυστυχώς. Και είναι πραγματικά δύσκολο. Και γίνεται τραγικό όταν μια άλλη μάνα, δίνει στο παιδί μας ένα κουλουράκι στην παιδική χαρά. Γι αυτό ΜΗΝ ΤΑΪΖΕΤΕ ΠΟΤΕ ΞΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!!
Αντιμετωπίζουμε και μείς το θέμα αλλεργείας στα γαλακτοκομικά προιόντα....δεν γνωρίζαμε οτι υπήρχε τέτοιου είδους αλλεργία μέχρι τη στιγμή που δώσαμε στο μικρό μας για πρώτη φορά φόρμουλα όταν ήταν 4 μηνών... έπαθε αναφυλακτικό σοκ, δεν μπορούσε το παιδί να αναπνεύσει. τώρα είναι 3 μιση χρονών και συνεχίζουμε να αποφεύγουμε κάθε τι που περιέχει γάλα. Αντιμετωπίζουμε ακριβώς τις ίδιεσ απαριθμημένες δυσκολίες που αναγράφονται στο πιό πάνω άρθρο.... μας ανησυχεί αν θα το ξεπεράσει ποτέ ή όχι.... ο γίος μας χάρη στη αλλεργεία αυτή διαμόρφωσε ένα χαρακτήρα πειθαρχίασ και ωριμότητασ, από μόνος του έρχεται και με ρωτά αν μπορεί να φάει κάτι, προσέχει δεν δοκιμάζει και αν κάποιος συγγενήσ τον κεράσει κάτι τον παρατηρώ από λίγο πιο πίσω να τον ρωτά..."έχει γάλα μέσα αυτό...επειδή με βλάπτει το γάλα..." στο σπιτι δεν κρύψαμε ούτε αποφεύγουμε να τρώμε μπροστά του είτε είναι κάτι σε φαγητό ή γλυκό με γαλακτοκομικό, έχοντας βέβαια και γι αυτό κάτι το αντίστοιχο που του επιτρέπεται να φάει. αυτό τον βοηθά να το αντιμετωπίζει και να μην επηρεάζεται αν βλέπει άλλα παιδιά ΄΄η άλλα άτομα γύρω του να τρώνε. φέτος το Σεπτέμβριο θα πάει για πρώτη φορά σχολείο.... ευχόμαστε ο θεός βοηθός!!!!
Είμαι 37 χρονων και πριν 3 χρονια μου παρουσιαστηκε τροφική αλλεργία σε ψάρια και χοιρινό. Δύο φορές με πρόλαβαν στο τσακ που λέμε. θέλει πολύ προσοχή. Είναι πολύ επικίνδυνο. Εγώ βέβαια μπορώ να προφυλαχτω από μόνη μου αλλά μόνο στο σπίτι μου. Για απ' έξω δεν το συζητάμε, γιατί μπορεί να παραγγείλω κοτόπουλο αλλά αν στην ίδια σχάρα πιο πριν έχει ψηθεί χοιρινη μπροζόλα την έχω πατήσει. Επίσης η αλλεργιολόγος μου, μου έχει πει ότι θέμα χρόνου είναι να μου κάνει αλλεργία και το κοτόπουλο μιας και ανηκει στην ίδια κατηγορία, στα λευκά κρέατα με το ψάρι και το χοιρινό.
αντιμετωπισαμε αυτο το πολυυυυυ μεγαλο προβλημα της αλλεργιας στα γαλακτοκομικα μεχρι και την ηλικια των 5!!!1 ο πολυδωρος μας καταφερε να φαει για πρωτη φορα γιαουρτακι παιδικο μετα τα πεμπτα γενεθλια του. ερχεσαι αντιμετωπος με πολλες δυσκολες καταστασεις !!! 3 μηνων οταν ηταν φτασαμε για διαγνωση στο νοσοκομειο με αναφυλακτικο σοκ που απειλησε τη ζωη του σοβαρα!!! μεχρι και 14 μηνων που τον θηλαζα,ειχα σταματησει και εγω εντελως τα γαλακτοκομικα καοι ο,τιδηποτε μπορουσε να τα περιεχει. πολυ δυσκολο. αργησε αλλα ευτυχωσ το ξεπερασε!! και προσοχη!!! λεγοντας τροφικη αλλεργια δε μιλαμε απλα για μπιμπικακια, αλλα κατασταση κατα την οποια απειλειται η ζωη του παιδιου!!!