Καλά λένε «όσο ζεις, μαθαίνεις». Στη Huffington Post συγκέντρωσαν οκτώ τρελές αντιλήψεις που είχαν οι άνθρωποι για τις γυναίκες στο παρελθόν.
Το λαμπρό μυαλό πίσω από αυτή τη θεωρία ήταν ο γιατρός και καθηγητής του Harvard, Dr. Edward Clark. Τη δεκαετία του 1870, ο Clark δημοσίευσε ένα βιβλίο που ισχυριζόταν πως οι γυναίκες που διαβάζουν και ρίχνονται με τα μούτρα στη μελέτη αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο η μήτρα και οι ωοθήκες τους να ατροφήσουν και οι ίδιες να μείνουν στείρες. Παρόλο που αρκετοί σύγχρονοι του Clark τον αμφισβήτησαν, η ιδέα πως το διάβασμα με κάποιον παράξενο τρόπο έκανε τις γυναίκες ανήμπορες να μείνουν έγκυες χρησιμοποιήθηκε από τους αντιπάλους της συνεκπαίδευσης αρρένων και θηλέων τα χρόνια που ακολούθησαν.
Μπορεί να ήταν ο πατέρας της ιατρικής στη Δύση, ο Ιπποκράτης όμως πίστευε κάτι απόλυτα λανθασμένο – πως οι μήτρες περιφέρονταν. Ο ξακουστός γιατρός πίστευε πως οι ασθένειες στις γυναίκες μπορεί να προκαλούνταν από το ότι οι μήτρες τους άρχισαν να κινούνται μέσα στο σώμα τους. Από εκεί προέκυψε άλλωστε και η λέξη «υστερία», αφού ὑστέρα = μήτρα στα αρχαία Ελληνικά.
Τα κορίτσια που νηστεύουν της Βικτωριανής Εποχής στα μέσα του 1800 ως τις αρχές του 1900 τρέφονταν με… «αέρα», διατυμπανίζοντας στον κόσμο πως ορισμένα νεαρά κορίτσια μπορούσαν να ζήσουν και χωρίς να τρώνε ή να πίνουν.
Πολλοί ειδικοί παρέμεναν σκεπτικοί, αλλά η συγγραφέας Michelle Stacey έγραψε στο βιβλίο της ”The Fasting Girl: A True Victorian Medical Mystery”, πως ορισμένοι αξιοσέβαστοι πολίτες πίστεψαν τα λεγόμενα της νεαρής Mollie Fancher, κάνοντάς την το «αλεξικέραυνο σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πνευματικές καταιγίδες των καιρών εκείνων».
Όχι απλά υπήρχε η διάγνωση της «γυναικείας υστερίας» η οποία έχει πλέον καταρριφθεί, και κάλυπτε ένα εύρος συμπτωμάτων, από κρίσεις ως και νευρικότητα – αλλά οι γιατροί πίστευαν επίσης πως ο καλύτερος τρόπος να θεραπευθεί μία γυναίκα από αυτή τη διαταραχή ήταν με ένα «πυελικό μασάζ», το οποίο οδηγούσε σε οργασμό. Ο δονητής εφευρέθηκε με σκοπό να δώσει στις γυναίκες έναν πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο να τον επιτύχουν και να «θεραπευτούν» από τις υστερικές τους τάσεις.
Για χρόνια, ο αυνανισμός θεωρούνταν ταμπού, αλλά στη Βικτωριανή εποχή, τα εγχειρίδια υγείας περιέγραφαν με γλαφυρότητα τι επιπτώσεις θα είχε αυτός στο σώμα μιας νεαρής γυναίκας. Ένα φυλλάδιο από την εποχή εκείνη ισχυριζόταν πως «στα κορίτσια που επέδειξαν τάσεις αυτοϊκανοποίησης… υπήρχαν συνήθως ισχυρές ενδείξεις πως οι αδένες τους δεν αναπτύσσονταν σωστά. Τα άτομα αυτά έχουν την τάση να έχουν επίπεδο στήθος».
Λόγια του περίφημου Καζανόβα! Ο διάσημος γόης ισχυριζόταν πως τα λεμόνια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως διάφραγμα. Ένα λεμόνι κομμένο στη μέση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα φυσικό εμπόδιο προς τον τράχηλο, αποτρέποντας από το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο. Άουτς.
Ο Dr. Randi Hutter Epstein, συγγραφέας του ”Get Me Out: A History of Childbirth” ανέφερε στους New York Times πως τα εγχειρίδια εγκυμοσύνης της αρχαιότητας ήταν γεμάτα παράξενες θεωρίες γύρω από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη γέννα. Μία ιδιαιτέρως περίεργη θεωρία υποστήριζε πως αν η γυναίκα κοιτούσε κάτι άσχημο όσο ήταν έγκυος, το σώμα της με κάποιον τρόπο θα δημιουργούσε ένα άσχημο μωρό.
Ανάμεσα σε αρκετές λανθασμένες θεωρίες του Αριστοτέλη σχετικά με τις γυναίκες (όπως το ότι οι γυναίκες ήταν απλά στείροι άντρες) ήταν και η περίεργη πεποίθηση πως οι γυναίκες είχαν λιγότερα δόντια από τους άντρες. Στην αρχαία Ελλάδα, σύμφωνα με την αυστραλέζικη εφημερίδα The Age, υπήρχε έλλειψη σωστής διατροφής και στοματικής υγιεινής, οπότε ίσως ήταν πιθανό ορισμένες γυναίκες να είχαν όντως λιγότερα δόντια. Θα ήταν όμως πολύ εύκολο για τον Αριστοτέλη να μετρήσει τα κενά στο στόμα μιας γυναίκας και να δει πως, για την ακρίβεια, οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες γεννιούνταν με τον ίδιο αριθμό δοντιών. Τι τρελοί αυτοί οι φιλόσοφοι!
xaxaxaxaxaxaxaxaxa!
Ελέγχετε αν αυτά που μεταφράζετε όντως ισχύουν ή απλά προσπαθείτε να μεταφράσετε σωστά; Αν τα ελέγχετε, σε ποιο κείμενο ο Αριστοτέλης ανέφερε ότι οι γυναίκες ήταν απλά στείροι άντρες; (και τι σημαίνει αυτό;;;) Κι αυτό με τον Ιπποκράτη και την υστερία επίσης. Ευχαριστώ, Β.
Γι' αυτό και αναφέρουμε την πηγή Β., οι συγκεκριμένες θεωρίες ανέβηκαν στο link της Huffington Post. Δεν είναι φυσικά πράγματα που -ενστερνιζόμαστε-. Ομολογώ πως δεν είχα ελέγξει τις συγκεκριμένες αναφορές, υπάρχουν όμως μέσα στο δικό τους κείμενο αναφορές. Είτε είναι αλήθεια είτε ψέμα, είναι "τρελές θεωρίες από το παρελθόν", πράγμα που σημαίνει πως δεν ισχύουν.
Φυσικά και δεν ισχύουν οι θεωρίες αυτές. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μου εμένα. Η ερωτησή μου είναι αν έλεγχεις εσύ ότι αυτά που μεταφράζεις ΙΣΧΥΟΥΝ, δηλαδή ότι όντως αυτά τα πράγματα ειπώθηκαν από τους συγκεκριμένους ή σε ενδιαφέρει να κάνεις απλά μια καλή απόδοση του κειμένου στα ελληνικά. Και τι νόημα έχει να το αναπαράγεις; Γιατί να με ενδιαφέρει να διαβάσω κουλαμάρες, που είναι τουλάχιστον αμφίβολο αν ειπώθηκαν και ειδικά από αυτούς που αναφέρει. Βάσει των πηγών που εννοείται ότι είχα διαβάσει πριν σε ρωτήσω, δεν βαρεθηκα να κλικάρω τα λινκς, ΠΟΥΘΕΝΑ δεν δίνεται μια παραπομπή ότι ο Αριστοτέλης και ο Ιπποκράτης είχαν αναπτύξει τέτοιου είδους θεωρίες ώστε να χαρακτηρίζονται κιόλας "silly philosophers". Δεν είναι ένα αρθράκι που λέει, "τα παλια τα χρόνια κάποιος φιλόσοφος πιστευε το εξής τρελό: ότι οι γυναίκες μπλα μπλα μπλα" οπότε "να 'χαμε, να λέγαμε". Είναι ένα αρθράκι όπου κάνοντας χαβαλέ ενδέχεται να τυπώσουμε στο μυαλό μας ότι ο Αριστοτέλης και ο Ιπποκράτης λέγαν τρελά πράγματα και παπαγαλίζοντας να τα αναφέρουμε σαν ανέκδοτο στην παρέα. Αυτό είναι το δικό μου το θέμα… Η άκριτη αναπαραγωγή. Με κάθε καλή διάθεση, Β.