Πώς είναι να κάνεις ένα παιδί με κάποιον που είναι φίλος και όχι εραστής; Όλο και περισσότεροι άνθρωποι το κάνουν, γιατί θέλουν να αποκτήσουν έναν διάδοχο.
Επτά χρόνια πριν, όταν η Sabrina Morgan, 33, ήταν ελεύθερη και αποζητούσε απεγνωσμένα να κάνει ένα παιδί, άρχισε να μιλάει στο διαδίκτυο με τον Kam Wong, 41, έναν γκέι άντρα που ήθελε να γίνει πατέρας, σε μία διαδικτυακή κοινότητα γονιμότητας. «Αμέσως σκέφτηκα πως είναι αληθινός, προσγειωμένος, χαλαρός και ευέλικτος», λέει η Sabrina.
«Ανταλλάξαμε φωτογραφίες. Δεν είχε να κάνει με σεξουαλική έλξη, προφανώς, απλά ήταν σημαντικό να δω πώς έμοιαζε. Ρώτησα αν είχε ιστορικό αλωπεκίας και αν είχε γερά δόντια. Έκανα χιούμορ αλλά ήταν επίσης ο τρόπος μου να οδηγήσω τη συζήτηση σε πιο σοβαρές ερωτήσεις, όπως αν είχε γενετικά προβλήματα υγείας.»
Για τον Kam, ο οποίος διατηρούσε μία μακροχρόνια σχέση, η επικοινωνία του με τη Sabrina δεν είχε να κάνει μόνο με το να γίνει ο ίδιος δωρητής σπέρματος. «Λατρεύω τα παιδιά. Πάντα είχα την επιθυμία να κάνω δικά μου. Λόγω της σεξουαλικότητάς μου όμως πίστευα πως αυτό δε θα γινόταν ποτέ. Η επιθυμία μου έγινε ακόμη πιο έντονη στα τριάντα μου, μέχρι που μια μέρα εξέτασα τις επιλογές μου. Όταν γνώρισα τη Sabrina ήμουν πολύ αγχωμένος. Αυτή ήταν η ευκαιρία μου να εκπληρώσω τα όνειρά μου».
Πήρε τη Sabrina έξι χρόνια να συλλάβει μωρό μέσω τεχνητής γονιμοποίησης. Στη διάρκεια αυτή γνώρισε την Kristy Slack, 37, η οποία είναι πλέον η σύντροφός της. Η Sabrina και η Kirsty μένουν μαζί και είναι οι βασικοί γονείς του Zaide. Ο Kam τους επισκέπτεται κάθε βδομάδα, κάτι που θα γίνεται πιο συχνά όταν ο Zaide μεγαλώσει.
Ο Kam και η Sabrina είναι ένα από τα ολοένα και περισσότερα ζευγάρια σε μία “co-parenting” σχέση – βιολογικοί γονείς που έχουν μία στενή αλλά πλατωνική σχέση και συμβάλλουν από κοινού στο μεγάλωμα του παιδιού. Το co-parenting δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την γκέι κοινότητα. Ετεροφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες αποφασίζουν να αφήσουν στην άκρη τους έρωτες με σκοπό τους να αναπαραχθούν.
Η Catherine, 41, γνώρισε τον Steve, 39, σε μία ιστοσελίδα co-parenting. Είναι ομοφυλόφιλος και ελεύθερος τα δύο τελευταία χρόνια. Ζει στο Λονδίνο όπου εργάζεται ως αναλυτής αλλά θα πάει να μείνει στο Swansea όπου είναι η Catherine μόλις εκείνη μείνει έγκυος, μέσω τεχνητής γονιμοποίησης.
Δεν είναι πως η Catherine δεν θέλει να βρει την αγάπη, αλλά αυτό που θέλει περισσότερο είναι ένα παιδί: «Έχω σταματήσει να αναζητώ σύντροφο. Φυσικά και χρειάζομαι αγάπη, αλλά μπορώ να βρω σύντροφο σε οποιαδήποτε ηλικία. Δεν θα μπορώ όμως να κάνω άλλη στιγμή παιδί», λέει.
Κατά παράδοση, οι ιστοσελίδες δικτύωσης για θέματα γονιμότητας φέρνουν σε επαφή ανώνυμους δότες και παραλήπτες και εκεί είναι που σταματάει αυτή η σχέση. Οι ιστοσελίδες co-parenting όμως, έχουν δώσει μία νέα διάσταση – οι άντρες μπορούν είτε να δωρίσουν σπέρμα ανώνυμα είτε να επιλέξουν να συμμετέχουν στα γονεϊκά τους καθήκοντα. Οι συγκεκριμένες σελίδες αναφέρουν πως υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων που επιλέγει το δεύτερο.
[…]
Η Catherine μιλούσε με τον Steve ένα μήνα πριν το ραντεβού. Μόλις τον είδα η καρδιά μου χτύπησε δυνατά. Σκέφτηκα «Επιτέλους θα γίνει πραγματικότητα!» Δεν είχα θέμα να έμενε στο Λονδίνο, εκείνος όμως θέλησε να συμμετέχει ενεργά. Τώρα τον βοηθάω να βρει δουλειά στο Swansea.»
Αν η Catherine μείνει έγκυος, σχεδιάζουν να μείνουν μαζί για μια δοκιμαστική περίοδο: «Το ξέρω πως μπορεί να γίνουμε ένα ζευγάρι που όλο μαλώνει. Αν συμβεί αυτό θα μείνουμε χωριστά. Έχω γονείς με μικρά παιδιά – ξέρω πόσο δύσκολο θα ήταν για μένα να μένω μόνη. Ποιος θα έτρεχε να πάρει πάνες και γάλα όταν τελείωναν;»
[…]
Το πρώτο ραντεβού της Leila στην αναζήτησή της για έναν co-parent, ήταν ο Paul, ένας 43χρονος πιλότος. Βγήκαμε για ένα ποτό. Ήταν πολύ πιο έντονο από ένα ραντεβού. Έχεις να επιλέξεις κάποιον ο οποίος θα δώσει τα χαρακτηριστικά του στον άνθρωπο με τον οποίο θα περάσεις μαζί το υπόλοιπο της ζωής σου – στο παιδί σου.
«Ήταν περιποιημένος, μελαχρινός με πράσινα μάτια. Μου είπε πως ήταν αυστηρά Καθολικός και πως είχε μόνο μία σοβαρή σχέση, με μία κοπέλα από την εκκλησία του, η οποία δεν ήθελε παιδιά. Αυτός αποζητούσε να γίνει πατέρας και αυτός ήταν ο πιο γρήγορος τρόπος να τα καταφέρει».
Μετά από τρία ραντεβού αποφάσισαν να το κάνουν πράξη, [μα ήταν πολύ άβολο].
10 μέρες μετά, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Αφού η επαφή της με τον Paul ήταν τόσο άβολη, η Leila αποφάσισε να δοκιμάσει φυσική γονιμοποίηση – κάτι που τα κέντρα γονιμότητας χρησιμοποιούν κατ’ ευφημισμόν για το ολοκληρωμένο σεξ – με τον νέο της πιθανό «μνηστήρα», τον Carl. «Καταλαβαίνω γιατί μπορεί κάτι τέτοιο να είναι ασύλληπτο για μια γυναίκα που είναι ομοφυλόφιλη, σε σχέση ή έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση [να πάει με έναν άγνωστο άντρα]», αναφέρει. «Εγώ όμως είμαι ελεύθερη. Δεν έχω κάποια όρια στο σεξ».
Ο Carl ήταν ελεύθερος, γοητευτικός, 35 ετών και εργαζόταν ως σύμβουλος IT. Μετά από ανταλλαγή τηλεφωνημάτων και email γνώρισε την Leila η οποία βρισκόταν στις γόνιμες μέρες της. «Έχω κανόνες για τα κανονικά ραντεβού – ποτέ δεν κοιμάμαι με κάποιον στο πρώτο ραντεβού. Αυτό όμως σήμαινε πως κατέλυα τους κανόνες μου», αναφέρει εκείνη.
«Ήταν γοητευτικός αλλά δεν ένιωθα κάποια έλξη για αυτόν. Είχε δύο παιδιά από μία προηγούμενη σχέση. Είπε πως ήθελε περισσότερα αλλά δεν ήθελε να έχει τη συνεχή ευθύνη να τα μεγαλώσει. Από την εμπειρία μου συνειδητοποίησα πως πολλοί άντρες θέλουν να βρίσκονται «εκεί έξω» τα γονίδιά τους.
Η Leila έμεινε πράγματι έγκυος αλλά απέβαλε στις 12 εβδομάδες. Ο πιο πρόσφατος άνθρωπος στην έρευνά της είναι ο Luke, ένας επιστήμονας από τη Δανία. Μιλούσαν καθημερινά από το Νοέμβρη και ο Luke σχεδιάζει ένα ταξίδι στο Λονδίνο για να συμπέσει με τις γόνιμες μέρες της Leila. Σκέφτεται να πάει στο Λονδίνο για να είναι κοντά στο παιδί του και να ζήσει με τη Leila, αν και η ίδια προτιμά να διατηρήσει την ανεξαρτησία της.
Η Leila και η Catherine έχουν πλάσει μία ρόδινη εικόνα μιας πλατωνικής οικογένειας, αλλά οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί. Η Rachel Andrew, κλινική ψυχολόγος, λέει: «Όπως με κάθε ζευγάρι, η μητέρα και ο πατέρας μπορεί να διαφέρουν στις αξίες που έχουν σχετικά με την πειθαρχία και τη μάθηση. Ένας γονιός στο πρώτο του παιδί είναι επιπόλαιος, πιστεύει πως οι δυο τους θα συμφωνήσουν στα πάντα και πως όλα θα βρουν τη θέση τους. Δεν ξέρει κανείς αν αυτού του είδους η συμφωνία θα βοηθήσει ή θα σταθεί εμπόδιο».
Η Kairen Cullen, ψυχολόγος και συγγραφέας του Introducing Child Psychology, λέει: «Η γονεϊκότητα είναι γεμάτη δοκιμασίες και εμπόδια. Η συναισθηματική σύνδεση των ζευγαριών είναι η κόλλα που τους κρατάει ενωμένους. Θα ανησυχούσα με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η έλλειψη συναισθήματος και σεξ μεταξύ των γονέων».
Κι όμως ο Kam και η Sabrina δεν έχουν ακόμη συναντήσει εμπόδια. Πριν γεννηθεί ο Zaide, έκαναν και οι δύο μία λίστα με τις προτεραιότητές τους σε αυτή τη σχέση.
Για τη Sabrina και την Kristy, ήταν απλά τυπικό το θέμα: «Το βασικότερο θέμα ήταν το επίπεδο της επαφής. Συμφωνήσαμε πως θα περιμέναμε τουλάχιστον οκτώ μήνες προτού ο Kam πάρει τον Zaide για βόλτα μόνος του. Καθώς εκείνος θα μεγαλώνει θα θέλαμε ο Kam να έχει μεγαλύτερη παρουσία στη ζωή του ώστε να μπορούμε και μεις να απολαμβάνουμε μερικές μέρες μαζί, χωρίς παιδιά. Πρότεινα να πηγαίνουμε διακοπές όλοι μαζί μία φορά το χρόνο. Ήθελα επίσης να θέσω κάποια όρια, οπότε σημείωσα πως ο Kam θα έπρεπε να μας ειδοποιεί από πριν όποτε θέλει να έρθει να μας επισκεφθεί».
Ο Kam αναφερόταν στην εκπαίδευση του Zaide. «Ήθελα να είμαι αυτός που λαμβάνει τις αποφάσεις στο θέμα εκπαίδευση. Είπα πως θα έβαζα στην άκρη κάποια χρήματα για το πανεπιστήμιο αν θελήσει να πάει. Ως Κινέζος, ήθελα να μάθει Καντονέζικα. Και ήθελα η δική μου οικογένεια – οι παππούδες του – να είναι κομμάτι της ζωής του».
«Ήμασταν εξαιρετικά ανοιχτοί και ειλικρινείς» λέει η Kirsty. «Συζητήσαμε τα πάντα από το στυλ πειθαρχίας που θα χρησιμοποιήσαμε στις ηθικές αξίες που θέλαμε να μεταδώσουμε στον Zaide, ακόμη και στο πόσα παιχνίδια θα έχει».
Η γραπτή τους συμφωνία δεν είναι δεσμευτική νομικά, αλλά λειτουργεί ως σημείο αναφοράς και καθοδήγησης. «Λέμε συνέχεια πως αν κάποιος από μας αισθανθεί πως δεν είναι ευχαριστημένος με κάτι, θα καθίσουμε και θα το συζητήσουμε δίκαια», λέει η Sabrina.
Δεν θεωρούν τους εαυτούς τους πρωτοπόρους, μιας και μέσα στην γκέι κοινότητα υπάρχουν πολλά ζευγάρια που κάνουν παιδιά χρησιμοποιώντας δωρητές σπέρματος. Βλέπουν όμως τους εαυτούς τους ως πρότυπο μοντέλο co-parenting. […]
Η Kairen Cullen προειδοποιεί πως δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς τα παιδιά θα μπορούσαν να επηρεαστούν από ένα περιβάλλον μίας μη-τυπικής οικογένειας. «Οι γονείς είναι οι πρώτοι δάσκαλοι. Τα παιδιά αποκτούν μέσω αυτών το κίνητρο να αναζητήσουν σχέσεις καθώς μεγαλώνουν. Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίσουν διάφορες ενήλικες σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ερωτικής. Αν όλα τα παιδιά μεγάλωναν στα πλαίσια του co-parenting θα ήταν δύσκολο να υποθέσουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις».
[…]
Η Sabrina διαβεβαιώνει πως όχι μόνο το co-parenting δεν αποτελεί κατώτερο μοντέλο, αλλά υπάρχουν πτυχές του που το κάνουν καλύτερο από το τυπικό μοντέλο του να μεγαλώνεις παιδιά. «Επιλέξαμε έναν σύντροφο με βάση το πνευματικό του επίπεδο. Τα περισσότερα ζευγάρια βασίζονται στο ένστικτό τους να βρουν κάποιον που θα τους είναι ελκυστικός. Δεν επιλέξαμε με βάση το αισθητικό κριτήριο ούτε και με το ένστικτο. Επιλέξαμε προσεκτικά κάποιον με βάση τα χαρακτηριστικά που διατηρεί σε βάθος χρόνου. Όταν χωρίζει ένα ζευγάρι, πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν τα όρια σχετικά με το πώς και πότε θα βλέπουν τα παιδιά τους. Εμείς έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει αυτά τα πράγματα».
Προσωπικα θεωρω οτι δεν παμε καθολου καλα!!!! Τι αλλη ανωμαλια θα σκεφτουν τα αρρωστα μυαλα καποιον ανθρωπων πραγματικα φοβαμαι να το σκεφτω......
το βρισκω πολυ εγωιστικο και επιπολαιο επειδη η αλλη θελει σω και ντε παιδι να το ψαχνει στο ιντερνετ . επιλεγει τον πατερα με βαση τα χαρακτηριστικα του σαν να διαλεγει γοβες. θα μπορουσε πολυ απλα να γινει αναδοχη μητερα ή να υιοθετησει. τοσα παιδακια ειμαι ορφανα. τελικα το σκεπτικο "ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΜΟΥ" δεν ειναι μονο ελληναραδικη νοοτροπια....
sorry αλλά το βρίσκετε τόσο φυσιολογικό να γνωρίζονται άτομα στο ιντερνετ με σκοπό να κάνουν παιδί? εντάξει το να κάνεις παιδι με κάποιον που τον γνωριζεις καλά και ειναι φιλος δεν το κατακρίνω αντίθετα το βλέπω θετικα.... αλλά να ψαχνεις στο ιντερνετ ατομο για κανεις παιδι εγω το θεωρω τρελο εντελώς τρελό.....
Σορρυ, αλλά το βρίσκετε φυσιολογικό να σφαζόμαστε άνθρωποι που δεν γνωριζόμαστε, στον κυβερνοχώρο και για θέματα που δεν μας αφορούν; Ή το άλλο: το βρίσκετε φυσιολογικό να παντρεύονται ζευγάρια που γνωρίστηκαν μέσω ιντερνετ; Και να κάνουν και ωραίες οικογένειας από πάνω. Ακούς εκεί. Είναι φυσιολογικό το προξενιό; Η τεχνητή γονιμοποίηση; Το ό,τι βάζουμε στην άκρη βλαστοκύτταρα απ΄το δεύτερο παιδί; Το διαζύγιο; Όλα αφύσικα και όλα φυσιολογικά, ανάλογα με το ποιός είσαι και που κοιτάς.
Μαριάννα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου 100% Όσο για το τελευταιό που γράψες αν υπήρχε το like θα το πατούσα 1000 φορές!!!
Μετά λέμε γιατί η κοινωνία μας πάει κατά διαόλου...
Οτι να ναι λες Πετρο. Δε μας πειραξαν τα χιλια αλλα μυρια κακα, αυτο μας πειραξε. Ολοι οι ενδιαφερομενοι ειναι ενηλικες, ενημερωμενοι που ξερουν τι κανουν και μπαινουν στην συγκεκριμενη κατασταση γνωριζοντας και θελωντας. Το δικο σου προβλημα δε καταλαβα ποιο ειναι. Σε πληροφορω οτι αυτα τα παιδια μεγαλωνουν με μεγαλυτερη αγαπη, κατανοηση και ανοιχτομυαλια απο πολλα αλλα παιδια σε "κανονικες" οικογενειες. Δικαιωμα τους να κανουν οτι νομιζουν καλυτερο για τους ιδιους και για τα παιδια τους. Και κατι τελευταιο: Τα μυαλα ειναι σαν τα αεροστατα. Δουλευουν καλυτερα οταν ειναι ΑΝΟΙΧΤΑ.