Ειμαι η μαμα του Κυριακου και θα ηθελα να μοιραστω μαζι σας καποια «κολπακια» διατροφης.
Ειμαι απο τις μαμαδες που δεν δεχομαι ευκολα το «οχι», οταν πρεπει να φαει κατι που του κανει καλο, ετσι αρχιζω να σκεφτομαι και να ψαχνω συνταγες που θα βοηθησουν.
1. Ο μικρος μου δεν ετρωγε αβγα, ετσι η μανα εμαθε να φτιαχνει πιτες και οχι μονο τις κλασικες συνταγες. Εκρυβα μεσα στις πιτες οτι δεν ετρωγε π.χ μελιτζανα. Επισης οι πιτες γινονται καταπληκτικες (ειδικα η χορτοπιτα), αν προσθεσετε στη γεμιση τραχανα ή πλιγουρι (καταπληκτικες τροφες και τα δυο).
2. Επισης η φακη ειναι ενα φαγητο που μεσα μπορεις να κρυψεις οτι θελεις. Μαζι με την φακη βραζω ολοκληρα κολοκυθια και καροτα, τα οποια πολτοποιω με το πιρουνι στο πιατο του και απο πανω βαζω την φακη.
3. Ψιλοκοβω μανιταρια στον κιμα ειτε για μπιφτεκια, ειτε για σαλτσα.
4. Αντικαθιστω σχεδον σε ολες τις συνταγες με βρωμη στην μιση ποσοτητα απο το αλευρι που θα εβαζα κανονικα. Το εκανα ακομα και στα μελομακαρονα και εγιναν καταπληκτικα, αν δεν τους το ελεγα δεν θα το καταλαβαινε κανενας.
5. Μπισκοτακια με ελαιολαδο, βρωμη και αμυγδαλα φτιαγμενα με μαυρη ζαχαρη και πετιμεζι που ο γιος μου τα ετρωγε για μπισκοτα σοκολατας.
6. Τοστακια με τυρι κρεμα και καπνιστο σολωμο, πολυ πιο νοστιμα απο τα κανονικα και φυσικα πιο υγιεινα (ψυχραιμια, ο καπνιστος σολωμος δεν ειναι πιο ακριβος απο το ζαμπον)
7. Μπανανογαλο! Μην πετατε τις πολυ ωριμες μπανανες, τις βαζω στην καταψυξη μιση ωρα και μετα τις βαζω στο μπλεντερ με γαλα, γινεται πολυ ωραιο μιλκσεικ χωρις καθολου ζαχαρη.
8. Ρυζογαλο με τσαι καραμελα ή φρουτα του δασους, αξιζει να το δοκιμασετε. Την ωρα που σιγοβραζω το γαλα με το ρυζι, δενω 3 φακελακια τσαι της επιλογης μου στο χερουλι της κατσαρολας ετσι ωστε να μην πεσουν μεσα και τα αφηνω να βγαλουν τη γευση τους στο γαλα.
9. Και η τελευταια ανακαλυψη: φρουτα, ξυνογαλο, μελι και γυρη στο μπλεντερ, γινεται ενα απιστευτο ποτο για δεκατιανο ή απογευματινο.
Τελος θα ηθελα να προτεινω στις νεες μανουλες να αντικαταστησουν την κρεμα συγκαματος με κηραλοιφη την οποια μπορουν να φτιαξουν ακομα και μονες τους! Οσο λιγοτερα χημικα τοσο το καλυτερο.
Ελπιζω να σας φανουν ενδιαφεροντα τα «κολπακια» μου και με χαρα θα διαβασω και τα δικα σας.
Βασιλική
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Η κόρη μου είναι πάρα πολύ δύσκολη στο φαγητό! Η μοναδική λύση, που της αρέσει έχει μεγάλη θρεπτική αξία είναι το πρωινό της milk shake, εφεύρεση της γιαγιάς, για να δώσουμε και τα εύσημα!! λοιπόν!! Γάλα φόρμουλας, λίγο κρέμα της αρεσκείας σας, εμείς τρελαίνομαστε για sinlac nestle, μπανανα, μέλι, ταχινι, φυστικοβουτυρο (προσοχή στις αλλεργειες), μέλι, μπισκότο πτι μπέρ ή μιραντακι, λίγο νεράκι, και βουαλα!! Έχω κρύψει μέχρι και αυγό εκεί μέσα!!!! Πεντανοστιμο!!!
Το σωστό είναι ν μαθαίνουμε τα παιδιά μας να τρώνε σωστά...όχι ν τους λέμε σοκολάτα κ ν τους δίνουμε κτ άλλο..η ν κρυβουμε άλλες τροφές στα φαγητά τους...όταν μεγαλώνουν καταλαβαίνουν ποια είναι η αλήθεια μ αποτέλεσμα ν μν τρώνε τπτ μετά. . Έτσι έκανε κ η πεθερά μ μ τν άντρα μ προφανώς κ τρ δν τρώει πραγματικά τπτ πέρα από τ Κρέας!!!!
Egw anti gia kremes sugamatos evaza spatholado pou to ftiaxnw egw..polu kalh kai h khraloifh omws.Oso gia to kamouflaz enw prin de xreiazotan na kruvw tpt twra dysthxws arxise na trwei pio periorismenh poikilia...Mou arese para polu auto me tis mpananes giati an einai maures tis petame...Egw oso kai an kamouflarw faghto to katalavainei sth geysh kai apo murwdia!Tipota den tou xefeugei!!!!kai ennohte to afhnei....kai pistepste me ta kamouflarw teleia!
θέλω και εγώ να ρωτήσω με τη σειρά μου μερικά πραγματάκια. επειδή δεν γνωρίζω για την γυρη σε τι χρησιμεύει στο παιδί και απο ποια ηλικία την δίνουμε; ξέρεις τίποτα για τον βασιλικό πολτο; ο καπνιστος σολωμος ποσο καιρό μπορει να διατηρηθεί στο ψυγείο; και ποσες φορές την εβδομάδα μπορούμε να τον δώσουμε στο παιδι; απο ποια ηλικία τον δίνουμε; και που βρίσκουμε τη κηραλοιφη; συγνώμη για όλες τις ερωτήσεις αλλά με ενδιαφέρει πολυ το θέμα σου. ευχαριστω.
Μια ερώτηση μόνο, καθότι άσχετη...όταν λες "γύρη";;;;;;;
μελισσογυρη τη βρισκεις σε καταστηματα βιολογικων προιοντων ακομα και σε σουπερ μαρκετ, προσοχη θελει ψυγειο.
Μπραβο πολυ ενδιαφερον αρθρο, ευχαριστουμε! Κι εγω καταφευγω σε τετοιες λυσεις καθως τ αγορια μου τρωνε σαν σπουργιτια! Μ αρεσε πολυ η ιδεα σου με τη βρωμη.Δεν το εχω ξανακουσει! Εγω φτιαχνω κεφτεδες ή μπιφτεκια με λαχανικα κτλ που δεν τα τρωνε σκετα πχ. ντοματοκεφτεδες, ρεβυθοκεφτεδες, ψαροκροκετες, μπιφτεκια λαχανικων ή σουφλε λαχανικων με τυρι γκουντα απο πανω και αυγα και το τρωνε για ...πιτσα!! Επισης κρυβω ΠΟΛΛΑ λαχανικα μεσα στις σαλτσες ή στον κιμα (στο παστιτσιο, τα κανελονια κτλ). ΓΙα τα παιδια που δεν τρωνε τα οσπρια, οπως τις φακες που λες, προσθετω λιγακι παριζακι ή λουκανικο (μικρη ποσοτητα) και ετσι τρωνε ολο το πιατο!! κι εγω πολτοποιω λαχανικα μεσα στα οσπρια! Τελος στη φρουτοκρεμα που αφηνουν προσθετω γιαουρτι κ μια κουταλια μελι και την κανω παγωτο(στις ειδικες θηκες γι ατομικα ξυλακια!) Ευχαριστουμε για τις ωραιες ιδεες που μας εδωσες! Ειμαι κι εγω μια ομοιοπαθης μαμα!
Ωραίες ιδέες! Η μικρή μου είναι καλόφαγη γενικά, αλλά όταν έγινε 18 μηνών σταμάτησε τα όσπρια (που πριν τα έτρωγε άνετα). Έχω προσπαθήσει να τα κρύψω και να τα μεταμφιέσω με διάφορους τρόπους, αλλά άδικος κόπος, μετά από την πρώτη πηρουνιά δηλώνει πεισματικά ότι δεν τα θέλει. Πάντως θα ήθελα κι εγώ τη συνταγή με τα μπισκότα βρώμης, γιατί αυτές που έχω χρησιμοποιήσει ως τώρα δε με έχουν αφήσει ικανοποιημένη.
Βασιλική να σε ρωτήσω, το μιλκ σεικ μπανάνας το φτιάχνεις με αγελαδινό γάλα ή θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και το παιδικό? Ο καπνιστός σολομός δεν ήξερα ότι επιτρέπεται ! Δεν είχα αναρωτηθεί και ποτέ να σου πω την αλήθεια... Αλλά μου φαίνεται απίστευτα καλή ιδέα για τοστάκι (και άλλες συνταγές) και της κόρης μου σίγουρα θα της αρέσει!! Πολύ καλές ιδέες. Ευχαριστούμε που τις μοιράστηκες.
χαιρομαι πολυ που σου αρεσαν τα "κολπακια" μου. Οσο αναφορα το μιλκ-σεικ μπορεις να το κανεις με οποιοδοιποτε γαλα πινει το παιδι, φαντασου οτι ο γιος μου το εχει πιει στο χωριο με γαλα κατσικας για μενα μπλιαχ αλλα σ' αυτον αρεσε. Επισης αν τελικα αρεσει στην μικρη μπορεις να της το κανεις και το χειμωνα χωρις να βαζεις τις μπανανες στην καταψυξη. ευχαριστω πολυ
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟ ΤΟ ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΙΣΜΑ!!! ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ! ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΙΔΕΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ!
Πολύ χρήσιμα, ευχαριστούμε!
αν κ η μικρη μου τρωει τα παντα χωρις να χρειαστουν καμουφλαρισμα, βρηκα το αρθρο πολυ ενδιαφερον! Γινεται να εχουμε την πληρη συνταγη με τα μπισκοτα;; Με ενδιαφερει πολυ! Ευχαριστω!
ευχαριστω πολυ ολες για τα καλα σας λογια, χαιρομαι πολυ που βρηκατε ενδιαφερουσες τις προτασεις μου. Η συνταγη για τα μπισκοτα, τα οποια με το γιο μου τα λεμε "μπισκοτακια πρωινου" γιατι τα εφτιαχνα για να τα παιρνει για δεκατιανο στο νηπιαγωγειο και παντα μου ζητουσε να του βαλω παραπανω και για τους φιλους του που τους αρεσαν, ειναι η εξης 1 1/2 ελαιολαδο, 1 ποτηρι ζαχαρη λευκη (αν βαλεις μαυρη θελει αρκετα λιγοτερη και αν βρεις πετιμεζι ακομα λιγοτερη) , 1 ποτηρι χυμο πορτοκαλιου στο οποιο θα βαλεις 1 κουταλακι του γλυκου σοδα και θα το ανακατεψεις να αφρισει πριν το προσθεσεις στα υπολοιπα υλικα. μπορεις να βαλεις κανελα ή μοσχοκαρυδο αν θελεις, εγω προτιμαω το Σμυρνιο που τα εχει ολα μεσα, ξυσμα απο 1 ή 2 πορτοκαλια, 2 ποτηρια βρωμη, αλευρι καλυτερα το κοκκινο που εχει πανω τον αριθμο 2 που ειναι για τραγανες ζυμες +1 κουταλακι μπαικιν παουντερ, και τελος χοντροκομενα ή και ολοκληρα αμυγδαλα και σταφιδες η την εκδοχη φουντουκια με κοματακια σοκολατας. Βαζεις το λαδι, τη ζαχαρη, το ξυσμα, τα μπαχαρικα, τον χυμο με τη σοδα και ανακατευεις να λιωσει η ζαχαρη με το συρμα, μετα προσθετεις τη βρωμη ανακατευεις και ριχνεις λιγο- λιγο το αλευρι, πρεπει η ζυμη να ειναι μαλακια και να μην κολαει στα χερια, στο τελος βαζεις τους ξηρους καρπους και τα ανακατεβεις να πανε παντου. προσοχη δεν πλαθετε, παιρνεις απο την ζυμη μια ποσοτητα την κανεις μπαλακι και μετα την πιεζεις αναμεσα στα χερια σου για να γινει επιπεδη. τα βαζεις στο ταψι με αντικολητικο χαρτι και τα ψηνεις στους 200 για 5-7 λεπτα.Θα φουσκωσουν λιγο. αν τα κανεις πολυ λεπτα μπορεις να τα κανεις γεμιστα με μαρμελαδα.
1 1/2 ελαιόλαδο , εννοείς ποτήρι;; Ευχαριστούμε πολυ!
ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΜΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ !!!! ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ, ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΔΕΕΣ!!! ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΒΑΖΩ 1 ΦΛ. ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΚΑΙ 1/2 ΦΛ.ΡΥΖΙ... ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ ΤΗΝ ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΑΚΕΣ ΒΑΖΩ 1 1/2 ΚΟΥΤ.ΣΟΥΠΑΣ ΠΛΙΓΟΥΡΙ... ....ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΔΕΕΣ.... ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ