Την περασμένη εβδομάδα μάθαμε πως ίσως υπάρχει ένας μηχανισμός μέσα μας που μας κάνει να ανταποκρινόμαστε άμεσα στο κλάμα ενός μωρού. Υπάρχουν όμως και αυτοί που υποστηρίζουν πως θα έκανε καλό στο μωρό να το αγνοήσεις. Ιδίως όταν προσπαθείς να του μάθεις να κοιμάται μόνο του. Το CNN Health εξετάζει την περίπτωση αυτή και αντιπαραθέτει έρευνες και στοιχεία:
–
Η cry-it-out είναι μία μέθοδος εκπαίδευσης των μωρών στον ύπνο, η οποία υποστηρίζει πως πρέπει να αφήνετε το μωρό σας να κλαίει (ή θέτοντάς το πιο λεπτά να «αυτοπαρηγορείται») για διάφορα χρονικά διαστήματα προτού το παρηγορήσετε εσείς. Στόχος είναι να μάθει το μωρό σας πώς να πέφτει για ύπνο από μόνο του, ώστε και σεις με τη σειρά σας να μπορείτε να ξεκουραστείτε.
Έχει να κάνει με το στρες και την ψυχική ηρεμία: του μωρού, τη δική σας και όσων βρίσκονται σε απόσταση ακοής.
Η μέθοδος έχει γίνει θέμα έντονης αντιπαράθεσης και αντικρουόμενων ερευνητικών ευρημάτων.
Στις αρχές του 2013, το περιοδικό Developmental Psychology δημοσίευσε μία έρευνα που υποστηρίζει πως η πλειοψηφία των βρεφών πάνω από την ηλικία των 6 μηνών θα ήταν καλύτερο να αυτοπαρηγορηθούν και να ξανακοιμηθούν από μόνα τους.
Επισημαίνοντας πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη στις μητέρες, η ερευνήτρια και καθηγήτρια του Temple University, Marsha Weinraub, καταλήγει: «Οι μητέρες στην έρευνά μας περιέγραψαν πως τα βρέφη τους ξυπνούσαν πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα, κάτι που δημιουργούσε προβλήματα στις ίδιες και σε άλλα μέλη της οικογένειας. Λόγω αυτού, οι γονείς ίσως να παροτρύνονταν να καθιερώσουν ένα πιο λεπτομερές και προσεκτικά στοχευμένο πρόγραμμα για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αυτοπαρηγορηθούν και να καταφέρουν (οι ίδιοι) να βρουν μια περιστασιακή ανάπαυλα».
Οι ειδικοί συμφωνούν στο ότι η ευημερία των γονέων είναι σημαντική για την υγεία και την ανάπτυξη ενός βρέφους. Η Weintraub υποστηρίζει πως θα ήταν καλό να γίνει περαιτέρω έρευνα εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ του ξυπνήματος ενός βρέφους και την κατάθλιψη της μητέρας.
Ο επαρκής ύπνος είναι φυσικά βασικός για τα επίπεδα του στρες των γονέων. Η απώλεια του ύπνου έχει σχετιστεί με δραματικά μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης στις μητέρες και προβλήματα στον γάμο.
Αυτό που θολώνει τα νερά είναι το πόσο καλά ανταποκρίνεται το μωρό στη μέθοδο cry-it-out.
Από την πλευρά αυτών που υποστηρίζουν την εκπαίδευση του ύπνου, μία αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβρη του 2012 παρακολούθησε 326 παιδιά ηλικίας 7 μηνών με γονείς οι οποίοι ανέφεραν προβλήματα ύπνου. Τα μισά από τα μωρά τοποθετήθηκαν σε ομάδα εκπαίδευσης ύπνου και τα άλλα μισά σε μία ομάδα παρακολούθησης που δε χρησιμοποιούσε εκπαίδευση ύπνου.
Πέντε χρόνια αργότερα, οι ερευνητές συνέχισαν τη μελέτη τους με τα πλέον 6 ετών παιδιά και τους γονείς τους.
Τα παιδιά στις δύο ομάδες δεν έδειξαν σημαντικές διαφορές σε θέματα συναισθηματικής υγείας, συμπεριφοράς ή προβλημάτων ύπνου. Τα επίπεδα στρες και κατάθλιψης στις μητέρες ήταν σχεδόν τα ίδια, όπως και ο δεσμός που είχαν οι γονείς με τα παιδιά τους στις δύο ομάδες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως δεν έκανε κακό στα παιδιά το να τα αφήνουν να κλαίνε για περιορισμένα χρονικά διαστήματα όσο μάθαιναν να κοιμούνται από μόνα τους.
Ερχόμενη σε άμεση αντίθεση με τη συγκεκριμένη μελέτη είναι μία έρευνα που διεξήχθη από το University of North Texas και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Early Human Development τον περασμένο χρόνο. Παρατηρώντας 25 βρέφη ηλικίας 4 έως και 10 μηνών σε ένα κλειστό πρόγραμμα εκπαίδευσης ύπνου, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης που συνδέεται με το στρες στα μωρά που είχαν μείνει μόνα τους να κλάψουν στον ύπνο τους χωρίς κάποιον να τους παρηγορήσει.
Οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο έκλαιγαν τα βρέφη κάθε νύχτα προτού πέσουν για ύπνο. Οι μητέρες κάθονταν στο διπλανό δωμάτιο και άκουγαν τα παιδιά τους να κλαίνε χωρίς να τους επιτρέπεται να μπουν μέσα και να τα παρηγορήσουν.
Ως το τρίτο βράδυ, τα μωρά έκλαιγαν για συντομότερο χρονικό διάστημα και έπεφταν για ύπνο πιο γρήγορα. Παρ’ όλ’ αυτά, τα επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο τους παρέμεναν υψηλά, υποδεικνύοντας πως τα βρέφη ήταν το ίδιο «στρεσαρισμένα» όπως και αν συνέχιζαν να κλαίνε. Παρόλο λοιπόν που τα εσωτερικά φυσιολογικά επίπεδα θλίψης δεν είχαν αλλάξει στα βρέφη, οι εκδηλώσεις του στρες τους αυτού προς τα έξω είχαν εξαλειφθεί από την εκπαίδευση του ύπνου.
Στις μητέρες από την άλλη, τα επίπεδα των ορμονών του στρες έπεφταν όσο τα μωρά τους φαίνονταν – τουλάχιστον προς τα έξω – να ηρεμούν και να κοιμούνται.
Η έρευνα δεν ξεκαθαρίζει αν τα επίπεδα στρες των μωρών έπεφταν καθώς σταθεροποιούνταν ο ύπνος τους με το πέρασμα του χρόνου. Οι ερευνητές εξετάζουν το συγκεκριμένο ζήτημα, μαζί με άλλα, τα οποία αποτελούν κομμάτι μιας μεγαλύτερης έρευνας που θα ακολουθήσει.
[…]
Η Darcia Narvaez, καθηγήτρια ψυχολογίας στο University of Notre Dame, μελετά τη γνωστική λειτουργία της ηθικής και την ανάπτυξη. Η έρευνά της εξετάζει πώς οι εμπειρίες της πρώτης ηλικίας μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, την ηθική λειτουργία και τον χαρακτήρα σε παιδιά και ενήλικες.
Η Narvaez υποστηρίζει ένα μοντέλο ανατροφής όπου οι γονείς ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παιδιού τους, κάτι που θυμίζει τις αρχέγονες πρακτικές, και περιλαμβάνει θηλασμό, συχνή επαφή, το να παρηγορούνται τα μωρά που είναι αναστατωμένα, παιχνίδι έξω από το σπίτι και ένα ευρύτερο σύνολο ανθρώπων που φροντίζουν για το παιδί.
Σύμφωνα με τη Narvaez, η έρευνα δείχνει πως το γονεϊκό μοντέλο της ανταπόκρισης μπορεί να αναπτύξει στα βρέφη έναν αυτορρυθμιστικό μηχανισμό και μπορεί να επηρεάσει τη συνείδηση, τον έλεγχο των παρορμήσεων, την ενσυναίσθηση, την αντοχή και άλλα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον χαρακτήρα.
Η λίστα της Narvaez μοιάζει εντυπωσιακά με ένα σύνολο χαρακτηριστικών που αναφέρει ο δημοσιογράφος Paul Tough στο βιβλίο του How Children Succeed: Grit, Curiosity, and the Hidden Power of Character.
Στο βιβλίο του, ο Tough εξετάζει τις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά που οδηγούν στην επιτυχία, προωθώντας τελικά την υπόθεση πως οι ιδιότητες του χαρακτήρα ίσως είναι σημαντικότερες από γνωστικές δεξιότητες όπως ο δείκτης νοημοσύνης και η ευφυΐα.
«Την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια», γράφει ο Tough, «μία ανομοιογενής ομάδα οικονομολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων και νευροεπιστημόνων έχουν αρχίσει να παράγουν αποδείξεις πως… αυτό που έχει περισσότερη σημασία στην ανάπτυξη ενός παιδιού… δεν είναι το πόσες πληροφορίες μπορούμε να του χώσουμε στο μυαλό του τα πρώτα χρόνια».
«Αντιθέτως, αυτό που έχει σημασία, είναι το αν θα μπορέσουμε να το βοηθήσουμε να αναπτύξει ένα διαφορετικό σύνολο ιδιοτήτων, μία λίστα που περιλαμβάνει την επιμονή, τον αυτοέλεγχο, την περιέργεια, την ευσυνειδησία, το θάρρος και την αυτοπεποίθηση».
Μπορεί το μοντέλο του responsive parenting στα πρώτα χρόνια του παιδιού να θέσει τις βάσεις για την καλύτερη διαχείριση των κοινωνικών και συμπεριφορικών αντιδράσεων του παιδιού και ίσως να το οδηγήσει στην επιτυχία στο μέλλον; Κανείς δεν ξέρει στα σίγουρα.
πηγή: edition.cnn.com
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Δεν υπαρχει σωστός η' λάθος τρόπος να αντιμετωπίσεις ενα μωρακι που κλαίει ! Υπαρχει ομως ο μοναδικός ρόλος της μαμάς που θελει τη μωρακι της ευτυχισμένο ! Για αυτο ακούστε τι λέει η καρδιά σας καθε φορα που αυτο το υπέροχο πλασματακι σας κλαίει !
δεν πρόλαβα να διαβάσω ολόκληρο το άρθρο (θα το διαβάσω σύντομα). Αλλά για πείτε μου τι κάνουμε όταν έχουμε 2 παιδια (1 ετους και 2.5 ετων) και δεν θελουν να κοιμηθουν με τιποτα??? και παει η ωρα 1 και ακομα παλευω να τα κοιμισω????? μεχρι πριν απο λιγο καιρο ημουν τελειως κατα της μεθοδου...τωρα τελευταια εχω αρχισει να το σκεφτομαι γιατι δεν βρισκω αλλη λυση...
Γιατί δεν κοιμάστε όλοι μαζί; τουλάχιστον μέχρι να τα πάρει ο ύπνος και μετά τα μεταφέρεις στα κρεβατάκια τους. Εγω αυτό κάνω όταν δεν είναι ο άντρας μου (που συνήθως κοιμίζει το μωρό). Κάθομαι με το μωρό αγκαλιά στο δωμάτιο του μεγάλου και διαβάζουμε παραμυθάκια ή λέμε τραγουδάκια. Μόλις κοιμηθεί ο μεγάλος, πάω και το μωρό στην κούνια του το οποίο συνήθως έχει κοιμηθεί πρώτο!
...όπως και τα ιδρυματοποιημένα παιδιά που "μαθαίνουν" από νωρίς στη ζωούλα τους να μην κλαίνε γιατί κανείς δεν ανταποκρίνεται... Γιατί κλαίει ένα μωρό; Για τον ίδιο λόγο που κλαίει και ένας ενήλικας, με τη διαφορά ότι δεν έχει άλλο τρόπο να το εκφράσει. Δεν μπορεί να πει "πεινάω, διψάω, πονάω, κρυώνω, ζεσταίνομαι, φοβάμαι, στενοχωριέμαι"! Γνωρίζοντας καλά πώς συντάσσονται οι έρευνες, με ποιον τρόπο τίθενται τα ερευνητικά ερωτήματα και ποιο σκοπό θέλουν να εξυπηρετήσουν κάθε φορά, αισθάνομαι ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ που κάποιοι "ερευνητές/ακαδημαϊκοί" βάζουν σαν στόχο τους τα ανυπεράσπιστα βρέφη όλου του κόσμου και τους γονείς που αδυνατούν να ελέγξουν τα κίνητρα πίσω από τέτοιες "μελέτες"...
Πολύ ωραίο άρθρο και πολύ καλό δείχνει το βιβλίο που αναφέρει στο τέλος. Έψαχνα αυτό το καιρό ένα βιβλίο σαν αυτό!
Θεωρω σχεδον σαδιστικο να κλαιει το μωρο σου και εσκεμμενα να μην το παιρνεις αγκαλια να το παρηγορησεις. Ξερω πως η αυπνια, η κουραση και η εξαντληση ειναι κακοι συμβουλοι. Καταλαβαινω ποσο ονειρεμενο φανταζει σε πολλους γονεις μια νυχτα συνεχομενου, αδιακοπου υπνου. Ειμαι και εγω μια απο αυτους. Ομως κατα τη γνωμη μου πρεπει να σκεφτομαστε την προοπτικη, το μελλον. Καποια στιγμη, αργα ή γρηγορα, τα παιδια μας ανεξαρτητοποιουνται και μαθαινουν να κοιμουνται μονα τους. Δεν θα θελουν αγκαλιες, δεν θα θελουν χαδια, δεν θα θελουν να κοιμουνται στο ιδιο κρεβατι μαζι μας. Ειναι....αναποφευκτο. Θα εχουν γινει ανεξαρτητα. Αρα, γιατι να εκβιασω μια κατασταση που ετσι και αλλιως γα ερθει απο μονη της!!!
καλημερα! και μενα ο γιος μου ειναι το πιο ανεξάρτητο, με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια για τον εαυτό του εξάχρονο με τη διαφορα οτι εχει ριξει και το κλαματακι του πριν κοιμηθει...!
Συμφωνώ με τα παραπάνω και θα ήθελα να προσθεσω ότι κατά τη γνώμη μου όταν ανταποκρινόμαστε στο κλάμα του μωρού σεβόμαστε την προσωπικότητα και το άτομό του και το βλέπουμε ισάξιο με μας, Πολλοί γονείς θεωρούν τα μωρά και παιδιά τους κατώτερα κατά μία έννοια και ότι δε καταλαβαίνουν επειδή δεν έχουν τη δυνατοτητα να επικοινωνήσουν σαν τους ενηλικους. Το μωρό είναι και αυτό ένας μικρός άνθρωπος όπως όλοι μας με τα θέλω τουκαι το χαρακτήρα του και πρέπει να του συμπεριφερόμαστε ανάλογα!!
Πόσο συμφωνώ μαζί σου και πόσο χαίρομαι που θέτεις αυτό το επιχείρημα! Η αγαπημένη ενενηντάχρονη θεία μου με συμβούλευε τηλεφωνικά όταν η κόρη μου ήταν μικρότερη και εξέφραζε με κλάμα κάθε της αντίδραση "Άστη και λίγο να κλάψει. Μην ανταποκρίνεσαι συνεχώς στο κλάμα της." Κι εγώ της απαντούσα "Θεία μου, αν ακούσετε τον Κ. (ο 50άχρονος γιος της που ζει μαζί της) να κλαίει στο διπλανό δωμάτιο δε θα τρέξετε αμέσως κοντά του; Εγώ θα αφήσω το χρονιάρικο να κλαίει και θα αδιαφορώ;" Αυτή την έγνοια που χωρίς δεύτερη σκέψη θα προσφέραμε στους γονείς μας, στα αδέλφια μας, στους φίλους μας, ακόμα και σε έναν άγνωστο είναι δυνατόν να τη στερήσουμε από το ίδιο μας το παιδί;
Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι όλες αυτές είναι φάσεις και διαρκούν λίγο. Και ας είμαστε λίιιιγο πιο ώριμοι όταν κάνουμε παιδιά.Πώς να το κάνουμε, έχει ταλαιπωρία η μητρότητα και η πατρότητα. Ας μοιραστούμε τις νύχτες με τον μπαμπά, ας κάνουμε ό,τι κάνουμε με αγάπη και ας δεχτούμε κάθε βοήθεια που θα συμβάλλει στην ξεκούρασή μας. Φάση είναι θα περάσει. Δε μπορεί να δεχόμαστε να κάνουμε τρελές θυσίες για την καριέρα μας, ξενύχτια, ταξίδια, ατέλειωτες ώρες στο γραφείο αλλά όταν έρθει η ώρα για το παιδί μας να εξαντλούμαστε τόσο εύκολα. Προσωπικά, δε μπόρεσα ποτέ να ακούω το μωρό μου να κλαίει και να μη το πάρω αγκαλιά. Δυσκολευτήκαμε στον ύπνο αλλά τώρα πια ούτε που το θυμάμαι και ο γιος μου είναι το πιο ανεξάρτητο, με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια για τον εαυτό του εξάχρονο. Πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο η αγκαλιά και το ότι δεν ένοιωσε εγκαταλελειμένος. Μωράκια είναι, που βγήκαν από την κοιλιά μας στην οποία ζούσαν 9 μήνες!Πόσο εύκολο λετε να τους είναι να προσαρμοστούν; Ας μην παραλογιζόμαστε. Εμάς θα μας άρεσε να κλαίμε και να μη μας παρηγορεί κανείς με μια αγκαλιά για να ...ξεκουραστούν αυτοί και για να μας...μάθουν να αυτοπαρηγορούμαστε;;;
Εγώ ένα έχω να πω: η φύση προβλέπει να ανταποκρινόμαστε στο κλάμα του μωρού μας και μας σχεδιάσει με τον κατάλληλο χημικό μηχανισμό γι'αυτό. Γιατί πρέπει σώνει και καλά να κάνουμε το αντίθετο? Όταν κάνουμε μωρό, η ζωή μας ΠΡΕΠΕΙ να περιστρέφεται γύρω από αυτό μέχρι να μεγαλώσει. Έτσι ορίζει η φύση. Έτσι κάνουν όλα τα είδη πάνω στον πλανήτη. Έτσι είναι σχεδιασμένο να κάνει και το ανθρώπινο είδος. Όλα τα άλλα είναι παρανοϊκές μπουρδολογίες.
Θωμά ευχαριστούμε για το άρθρο!! :)
ΣΥΜΦΩΝΩ ΒΡΕ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!! ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ ΤΟ ΣΠΛΑΧΝΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΩ ΝΑ ΚΑΘΟΜΑΙ ΑΠΑΘΕΙΣ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ? ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΙΠΑΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΛΛΑ....ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ!! ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΩ ΑΓΚΑΛΙΤΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΥ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ Ε! ΚΑΙ? ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΟΣΟ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΝ ΝΙΩΘΩ! ΔΙΝΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟ...ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ!!! ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ.. ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?
ειμαι τοσο μπερδεμενη. ειμαστε σχεδον αυπνοι εδω και μερες και το μωρο το ιδιο. δεν μπορω το κλαμα της αλλα δεν αντεχω να φροντιζω τρια παιδια την ημερα αυπνη. πηρα την κουνια διπλα στο κρεβατι μηπως κοιμηθει αλλα προτιμα παλι μαζι μας. δοκιμασα το ελεγχομενο κλαμα αλλα το παιδι μελαγχολησε την ημερα και το απερριψα αμεσως.τελικα τι ειναι σωστο;
Αφού έχεις ήδη άλλα δύο, ξέρεις ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν σε λίγο. Αυτό να σκέφτεσαι! Υπομονή.
φυσικά μεγάλο ρόλο σε όλο αυτό το "προγραμμα" παίζει και ο χαρακτήρας του μωρού!!!υπάρχουν μωρά που ανταποκρίνονται και κάποια στιγμή σταματάνε το κλάμα και απλά κοιμούνται,και άλλα που δεν μπορούν να ηρεμήσουν μόνα τουσ!απο προσωπική εμπειρία σας λέω πωσ εμένα η κόρη μου ακόμα και σήμερα που είναι 4 ετων αν σηκωθεί το βράδυ και με ζητήσει δεν υπάρχει περίπτωση να ηρεμήσει μόνη τησ...όταν ήταν μωρό την είχαμε αφήσει 40 λεπτά να κλαίει και τελικά πήγαμε και την παρηγορήσαμε εμεισ με αγκαλιά!!! για μένα το καλύτερο,και φυσικά αυτό που θα ακολουθήσω στο δεύτερο παιδάκι που σε λίγο θα έχουμε κοντά μασ,είναι να σταματήσουν οι άσκοπεσ αγκαλιέσ...η μικρή μου σαν πρώτο παιδάκι είχε πάντα μια αγκαλιά είτε ήταν ήρεμη είτε όχι,και έτσι ακόμα και το βράδυ αναζητούσε αγκαλιά...ελπίζω να τα καταφέρω,γιατί είναι τραγικά δύσκολο να ανταποκριθεί μια μαμά στισ υποχρεώσεισ τησ όταν όλο το βράδυ έχει κοιμηθεί μόνο δύο ώρεσ....συγκεκριμένα η κόρη μου κοιμόταν 20 λεπτά και μετά καθόταν ξύπνια για 2 ώρεσ τουλάχιστον και μετά φτού και απο την αρχή....
Κατ' αρχήν, δε νομίζω ότι έχει σχέση το κλάμα με το να κοιμάται όλη τη νύχτα (που εξαντλεί τις μανούλες)... αν και κάπου αναφέρεται για μανούλες + αϋπνία + κατάθλιψη. Προσωπικά, δε νομίζω ότι θα μπορούσα να το κάνω. Τα παιδάκια μου μάθανε, τελικά, να κοιμούνται μόνα τους, απλά λίγο πιο μεγάλα. Δεν κρίνω απαραίτητο να τα έχω αφήσει να πλαντάξουν στο κλάμα ως μωρά. Ξάπλωνα μαζί τους μέχρι να κοιμηθούν (με τη μικρή κοιμόμασταν και μαζί). Τώρα πλέον κοιμούνται μόνα τους... χωρίς να έχουν βαλαντώσει ποτέ για αυτόν τον λόγο... Είχα διαβάσει ένα μέρος του αντίστοιχου βιβλίου και δεν συμφωνώ με την καμία...
και για μενα ειναι δυσκολο να κλαιει και να μη πηγαινω ομως το εχω κανει και εχουν μαθει τα παιδακια μου να κοιμουνται οολη νυχτα, να ειναι χαρουμενα, να με λατρευουν , να εχουν χαρουμενα ματακια που δειχνουν την ευτυχια τους, να ειμαι εγω χαλαρη, οσο γινεται ξεκουραστη, ευδιαθετη ολημερα χωρις μαυρους κυκλους και χωρις να λεω σε ολα τον κοσμο τι τραβηξα και τι τραβαω για χαρη τους που εχω χρονια να κοιμηθω κλπ αλλα χαλαλι τους...
Σίσσυ, μαζί σου κι εγώ. Εμείς έχουμε τεράστιο πρόβλημα στον ύπνο. Δοκίμασα όσο ήταν μικρότερα πολλές μεθόδους για να τα μάθω να κοιμούνται. Αλλά ποτέ δεν είχα μόνιμο αποτέλεσμα γιατί όλες αυτές οι μέθοδοι είναι πολύ πιο δύσκολες απ΄ό,τι ακούγονται και ποτέ δεν τις εφάρμοσα για όσο διάστημα έπρεπε. Δηλ. το αστο να κλαίει και πήγαινε ανά 5 λεπτά σημαίνει ότι εσύ δε θα κοιμηθείς καθόλου για μερικές ημέρες (ίσως και εβδομάδα). Είναι πολύ πιο δύσκολο από το να πάρεις το παιδί στο κρεβάτι σου. Εγώ δυστυχώς κατέφευγα σχεδόν πάντα στην εύκολη λύση (δώσε γάλα, πάρε το παιδί στο κρεβάτι σου). Τώρα το έχω μετανιώσει γιατί τα παιδιά δεν ξέρουν να κοιμούνται. Ο σωστός ύπνος είναι υγεία. Και πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν πως να κοιμούνται. Δεν μπορεί ένα μωρό 1,5 χρονών να σηκώνεται συνέχεια στη διάρκεια της νύχτας ή να κοιμάται αργά. Δε θα αναπτυχθεί σωστά (το πάθαμε αυτό). Αν γύρναγα το χρόνο πίσω θα είχα σπαταλήσει περισσότερη ενέργεια στο να τα μάθω να κοιμούνται σωστά και να έχουν ένα υποτυπώδες πρόγραμμα.
Ειχα εξαντληθει οταν ηταν βρεφη τα παιδια μου απο το συνεχες κλαμα τους μεσα στην νυχτα..Ολη νυχτα πηγαινοερχομουν απο το ενα στο αλλο με αποτελεσμα να ειμαι ζομπι καθε πρωι! Διαβασα σ ενα βιβλιο για νεους γονεις οτι πρεπει να τ αφηνεις τη νυχτα να κλαινε και να μην ανταποκρινεσαι, για να σταματησουν σταδιακα να ζητουν (γαλα, αγκαλια, τη μαμα τους) τη νυχτα και οτι ετσι θα μαθουν να κοιμουνται ολη νυχτα. Μαλιστα ελεγε το βιβλιο οτι πρεπει να επιμεινουμε ακομη κι αν ολο και αυξανεται το κλαμα του, γιατι το κανει για να πετυχει το μωρο αυτο που θελει. Οποτε το προσπαθησα.. Εκεινη τη νυχτα εκλαιγε ο μικρος μου (καπου 6-8 μηνων πρεπει να ηταν τοτε νομιζω) κι ενω ξυπνησα δεν σηκωθηκα, τον αφουγκραζομουν κ περιμενα να σταματησει(περιττο να σας πω τι βασανιστηριο ειναι αυτο, χιλιες φορες χειροτερο!) Το κλαμα του ομως δεν σταματουσε, αντιθετα αυξανοταν!! Μετα απο 10' ή κατι παραπανω δεν αντεξα, πηγα και το καημενο το παιδι ειχε πιασει το μπουτι του αναμεσα στα καγκελα της κουνιας μεσ στον υπνο του!!! Ε απο τοτε δεν εμπιστευτηκα ξανα κανενα βιβλιο και εκανα μονο οτι ελεγε η καρδια μου και το πανισχυρο μητρικο ενστικτο, που ειναι κοριτσια, αλανθαστο!!
Δεν είμαι υπέρ του να αφήνουμε τα μωρά να κλαίνε. Όταν κλαίει, δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό και όμορφο από μία αγκαλιά. Πιο δύσκολο είναι να κλαίει το μωρό μου κι εγώ να περιμένω να περάσουν 5 λεπτά για να πλησιάσω.
Αντί προσωπικού σχολίου, παραθέτω απόσπασμα απο βιβλίο για την Ανάπτυξη της ομιλίας και συγκεκριμένα κομμάτι από τα ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Από τη γέννηση έως 6μηνών: Επιδεικνύει την ευχαρίστηση και τη δυσαρέσκειά του σε ήχους, με γρυλίσματα, γέλια, κλάματα, ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ Ανταποκριθείτε στο μωρό σας όταν κλαίει. Τα μωρά, μαθαίνουν να επικοινωνούν αρχικά μέσω του κλάματος. Κατά το πρώτο έτος, το κλάμα είναι ένα κεντρικό τμήμα του συστήματος επικοινωνίας τους. Όταν ανταποκρίνεστε στις κραυγές ή το κλάμα τους, τα μωρά μαθαίνουν ότι ο κόσμος είναι ένα ασφαλές μέρος όπου μπορούν να εκφράζουν και να καλύπτουν τις ανάγκες τους.
συμφωνω και επαυξάνω!!!
Ακριβως ετσι.... εξαλλου κλαινε γιατι κατι τα ενοχλει ή κατι τους λειπει... ακομα και απλως η αγκαλιτσα μας... την εχουν αναγκη... Να μην τα αφηνετε να κλαινε, γτ αυριο μεθαυριο εσεις θα ζητατε αγκαλιτσα κι αυτα δε θα σας δινουν, αφου ετσι θα τα εχετε μαθει...
Πες τα χρυσόστομη! Θα μας τρελάνουν τελείως αυτές οι έρευνες... Απορώ πώς κατεβάζουν τέτοιες ιδέες και πώς βρίσκουν εθελοντές να συμμετέχουν σε τέτοια πειράματα. Έχω δύο παιδάκια κάτω των 3 ετών, τα οποία κοιμούνται με ένα χαδάκι στην πλάτη και ένα νανούρισμα. Όταν ήταν βρέφη ποτέ δεν τα άφησα να κλάψουν για να κοιμηθούν κι ωστόσο έγιναν μια χαρά ανεξάρτητα στον ύπνο και στη γενικότερη συμπεριφορά τους.