Πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας περνάνε από ένα στάδιο όπου φαίνονται να τραυλίζουν. Αυτή η έλλειψη ροής του λόγου μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική προς τους γονείς. Είναι αυτό ένα σημάδι ότι το παιδί θα μεγαλώσει γρήγορα ή είναι το πρώτο σημάδι ενός μακροχρόνιου προβλήματος τραυλισμού;
Τα περισσότερα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη ευφράδεια και καλύτερες γλωσσικές ικανότητες καθώς μεγαλώνουν και οι γλωσσικές τους ικανότητες θα καλυτερέψουν. Η έλλειψη ροής του λόγου είναι μεγαλύτερη κατά την προσχολική ηλικία όταν το παιδί μαθαίνει να μιλάει, ειδικότερα δε, όταν το παιδί μαθαίνει να εκφράζει καινούργιες, αφηρημένες έννοιες.
Πάντως, μπορεί να μην θέλετε απλώς να περιμένετε και να δείτε αν το παιδί σας θα ξεπεράσει γρήγορα την δυσκολία του στο λόγο. Η πρώιμη παρέμβαση για την αποκατάσταση του τραυλισμού είναι γενικά πιο αποτελεσματική από το να περιμένουμε ώσπου να πάει το παιδί στο σχολείο. Αν ενδιαφέρεστε για το λόγο του παιδιού σας, σας προτείνουμε μια εκτίμηση από τον Παθολόγο Λόγου & Ομιλίας. Ο Παθολόγος Λόγου & Oμιλίας θα μπορέσει να σας πει αν οι δισταγμοί του παιδιού σας και οι επαναλήψεις των ήχων ή λέξεων είναι παρόμοιες μ ́ εκείνες των άλλων παιδιών της ηλικίας του.
Οι ακόλουθες συμβουλές θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν ώστε να ξέρετε πως ν’ ανταποκριθείτε αν το παιδί σας παρουσιάζει συμπτώματα τραυλισμού.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
1. Επικοινωνήστε με τον Παθολόγο Λόγου & Ομιλίας εάν ανησυχείτε για την ομιλία του παιδιού σας, ιδιαίτερα αν το παιδί σας φαίνεται να αντιλαμβάνεται την έλλειψη ευχέρειας στο λόγο του ή αν αυτή η έλλειψη συνοδεύεται από σημάδια αγωνίας ή ματαίωσης.
2. Ν’ ακούτε προσεκτικά το παιδί σας όταν μιλάει. Να δίνετε προσοχή στο τι λέει το παιδί παρά στο πως το λέει.
3. Να χρησιμοποιείτε αργούς ρυθμούς για την δική σας ομιλία και να σταματάτε συχνά. Ένας αργός ρυθμός ομιλίας δίνει ένα καλό μοντέλο τρόπου ομιλίας στο παιδί σας. Επίσης να δίνετε στο παιδί σας περισσότερο χρόνο να καταλάβει τι λέτε και να διαμορφώσει τις σκέψεις του.
4. Να δίνετε ευκαιρίες στο παιδί σας να σας μιλάει χωρίς παρεμβολές /παρενοχλήσεις ή ανταγωνισμό από άλλα μέλη της οικογένειας
5. Να ελαττώνετε κάθε είδους πίεσης κατά την επικοινωνία. Για παράδειγμα, να περιορίζετε τον αριθμό των ερωτήσεων που κάνετε στο παιδί σας όταν οι ερωτήσεις αυτές απαιτούν να σας δώσει το παιδί μια άμεση απάντηση.
6. Να δίνετε στο παιδί σας αρκετή ώρα να μιλάει. Να ελαττώνετε την πίεση του χρόνου. Για παράδειγμα, να δίνετε στο παιδί σας χρόνο να απαντήσει μια ερώτηση πριν ρωτήσετε μια άλλη.
7. Να παρατηρείτε τις καταστάσεις κατά τις οποίες αυξάνεται ή ελαττώνεται η έλλειψη ευφράδειας του λόγου του. Ν’ αυξάνετε τις στιγμές εκείνες όπου το παιδί σας τείνει να έχει μεγαλύτερη ευφράδεια.
8. Ν’ αναγνωρίζετε ότι συγκεκριμένοι γλωσσικοί παράγοντες μπορεί να έχουν ένα αποτέλεσμα στην ευχέρεια λόγου. Για παράδειγμα, ο τραυλισμός μπορεί ν’ αυξηθεί αν το θέμα συζήτησης δεν είναι γνωστό στο παιδί, δύσκολο να κατανοηθεί, ή αναφέρεται σε κάτι που συνέβη στο παρελθόν. Ο τραυλισμός μπορεί επίσης να γίνει μεγαλύτερος όταν χρησιμοποιείται πολύπλοκη γλώσσα.
9. Ν’ αναγνωρίζετε ότι συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να έχουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα στην ευχέρεια λόγου: ανταγωνισμός στη συζήτηση, υπερδιέγερση, χρονική πίεση, διαφιλονικίες, κούραση, καινούργιες καταστάσεις, όχι γνωστοί ακροατές.
ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ:
1. Μην λέτε στο παιδί σας να μιλάει διαφορετικά. Μην λέτε, «Ηρέμησε», «Μίλα σιγά- σιγά», «Πάρε όσο χρόνο θέλεις» ή «Να σκέφτεσαι πριν μιλάς».
2. Μην δείχνετε τοι σας εκνευρίζει η ομιλία του παιδιού σας.
3. Μην βάζετε το παιδί σας σε καταστάσεις όπου η ομιλία του/της εκτίθεται.
4. Μην δείχνετε θλιμμένη/ος όταν το παιδί σας μιλάει χωρίς ευχέρεια.
5. Μην αποκαλείτε το παιδί σας «τραυλό».
6. Μην διακόπτετε το παιδί σας.
7. Μην κριτικάρετε ή διορθώνετε την ομιλία του παιδιού σας.
8. Μην ολοκληρώνετε τις προτάσεις του παιδιού σας.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΤΡΑΥΛΙΖΟΥΝ
∆εν νοιώθετε άνετα όταν μιλάτε σε κάποιον/α που τραυλίζει;
Πολλοί άνθρωποι δεν νοιώθουν άνετα γιατί δεν ξέρουν πως ν’ αντιδράσουν όταν το άτομο που τραυλίζει αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Η ακόλουθη λίστα προτάσεων θα διευκολύνουν εσάς καθώς και το πρόσωπο που τραυλίζει ώστε να επικοινωνήσετε πιο αποτελεσματικά.
7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙ∆Ι ΣΑΣ …
1. Μιλάτε με το παιδί σας χωρίς βιασύνη, κάνοντας συχνές παύσεις. Περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα αφότου το παιδί σας ολοκληρώσει αυτό που θέλει να πει πριν έρθει η σειρά σας. Ο δικός σας αργός, ήρεμος τρόπος ομιλίας θα είναι πολύ πιο αποδοτικός από οποιαδήποτε άσκηση κριτικής ή συμβουλή όπως «μίλα πιο αργά» ή «προσπάθησε πάλι πιο αργά».
2. Μειώστε τον αριθμό των ερωτήσεων που ρωτάτε στο παιδί σας. Τα παιδιά μιλούν με μεγαλύτερη ελευθερία όταν εκφράζουν τις δικές τους ιδέες απ’ ότι όταν απαντούν στις ερωτήσεις ενός ενήλικα. Αντί να ρωτάτε, απλά να σχολιάζετε τα όσα σας είπε το παιδί σας, δείχνοντας του με τον τρόπο αυτό ότι το ακούσατε με προσοχή.
3. Να χρησιμοποιείτε τις εκφράσεις του προσώπου σας και άλλα στοιχεία της γλώσσας του σώματος, για να δείχνετε στο παιδί σας, όταν αυτό τραυλίζει, ότι ακούτε το περιεχόμενο του μηνύματός του και όχι τον τρόπο που μιλάει.
4. Αφιερώστε λίγα λεπτά σε καθημερινή βάση κατά την οποία να δίνετε την αμέριστη προσοχή στο παιδί σας. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, αφήστε το παιδί να επιλέξει τι θα ήθελε να κάνει. Αφήστε το να σας καθοδηγήσει σε δραστηριότητες και να αποφασίσει το ίδιο αν θα μιλήσει ή όχι. Όταν συζητάτε κατά τη διάρκεια αυτού του ειδικού χρόνου, να χρησιμοποιείται αργό και ήρεμο τρόπο ομιλίας, με πολλές παύσεις. Αυτό το ήσυχο και ήρεμο χρονικό διάστημα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ εσάς και του παιδιού σας, δίνοντας του την ευκαιρία να αντιληφθεί τοι ο γονιός απολαμβάνει την παρέα του. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, αυτό μπορεί να χρησιμεύει ως χρόνος κατά τον οποίο το παιδί νιώθει άνετα να συζητάει για τα αισθήματά του και τις εμπειρίες του με τον γονιό του.
5. Βοηθήστε όλα τα μέλη της οικογένειας να μάθουν να μιλούν και να ακούν. Τα παιδιά, και ειδικότερα αυτά που τραυλίζουν, είναι πολύ ευκολότερο να μιλούν όταν δεν τα διακόπτουν συχνά και όταν έχουν την προσοχή του συνομιλητή τους.
6. Παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με το παιδί σας. Προσπαθήστε να αυξήσετε τα χρονικά εκείνα διαστήματα κατά τα οποία δίνετε στο παιδί σας το μήνυμα ότι το ακούτε και ότι έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να μιλήσει. Προσπαθήστε να μειώσετε την κριτική, τον γρήγορο τρόπο ομιλίας τις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις.
7. Πάνω από όλα, δώστε στο παιδί σας να αντιληφθεί ότι το αποδέχεστε όπως είναι. Ο δικός σας αργός, ήρεμος τρόπος ομιλίας και τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει μια αυτοπεποίθηση ως ομιλητής, μπορούν να του αυξήσουν την ευχέρεια στην ομιλία και να μειώσουν τον τραυλισμό. Η υποστήριξη αυτή προς το παιδί είτε τραυλίζει είτε όχι, είναι πολύ σημαντική και αποτελεσματική. Το πιο ισχυρό του όπλο θα είναι, ωστόσο, η υποστήριξη που θα του δείξετε είτε τραυλίζει είτε όχι.
Ο τραυλισμός ίσως ένα απλό πρόβλημα το οποίο μπορεί να επιλυθεί εύκολα με κάποιες απλές συμβουλές, αλλά για πολλούς ενήλικες, μπορεί να είναι μια χρόνια διαταραχή. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι πως εσείς μπορείτε να βοηθήσετε αυτή την κατάσταση.
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ…
Πάνω από τρία εκατομμύρια Αμερικανοί τραυλίζουν.
Ότι το τραύλισμα επηρεάζει τους άνδρες τρεις φορές περισσότερο από ότι τις γυναίκες.
Τα άτομα που τραυλίζουν είναι το ίδιο έξυπνοι και προσαρμοστικοί όσο οι μη τραυλίζοντες.
∆εν υπάρχουν θεραπείες «αυτόματου θαύματος» για τον τραυλισμό. Η θεραπεία δεν είναι μια διαδικασία που τελειώνει σε μια νύχτα.
Τα άτομα που τραυλίζουν έχουν επίγνωση του τραυλισμού τους και συχνά το γεγονός αυτό επηρεάζει ή και καθορίζει την επιλογή του επαγγέλματός τους.
Ένας αναγνωρισμένος Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο μικρά παιδιά αλλά επίσης εφήβους, νεαρούς ενήλικες ή και ακόμη ενήλικες να κάνουν σημαντική πρόοδο για μεγαλύτερη ευχέρεια λόγου.
Γνωρίζετε ότι ο Μωυσής, ο ∆ημοσθένης, ο Αριστοτέλης, η Μέριλυν Μονρόε, ο Ισαάκ Νιούτον, Τσάρλς Νταργουίν, Ουίνστον Τσώρτσιλ, Τζών Απντάικ, Βασιλιάς Γεώργιος VI, Τζών Στώνσελ, Άντωνη Κουίν, Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, Τζούλια Ρομπέρτς, Μπρούς Γουίλις, όλοι είναι διάσημα άτομα που τραύλιζαν!
[divider]
Μαρινέλλα Τσουκαλά
Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο