Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να δώσουμε στα μωρά μας συμπλήρωμα μητρικού γάλακτος ή φόρμουλας. Ωστόσο, η χρήση του μπιμπερό μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση θηλών ή αλλιώς, προτίμηση θηλών από το μωρό. Ο τρόπος που το μωρό χρησιμοποιεί το στόμα του στη θηλή του μπιμπερό, είναι τελείως διαφορετικός από τον τρόπο με τον οποίο θηλάζει και πολύ σύντομα το μωρό είναι πιθανόν να μπερδευτεί, ή απλώς να προτιμήσει το μπιμπερό. Γι’ αυτό το λόγο τα μπιμπερό δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να δώσουμε συμπλήρωμα σε ένα μωρό κάτω των 4 εβδομάδων.
Οι εναλλακτικοί τρόποι σίτισης περιλαμβάνουν την σίτιση με ποτηράκι, κουταλάκι, σταγονόμετρο, την σίτιση με σύριγγα ή με σύστημα συμπληρωματικής σίτισης. Το ποια μέθοδο θα επιλέξουμε εξαρτάται από τους λόγους για τους οποίους δίνουμε το συμπλήρωμα, το πόσο καιρό θα χρειαστεί να το κάνουμε και τις δικές μας προσωπικές προτιμήσεις. Θα πρέπει επίσης να σκεφτούμε τι είδους συμπλήρωμα θα δώσουμε στο μωρό μας.
Το καλύτερο συμπλήρωμα είναι φυσικά το μητρικό γάλα που έχουμε αντλήσει από πριν. Εάν το μωρό μας δεν θηλάζει καλά, θα χρειαστεί να αντλήσουμε γάλα αμέσως μετά το θηλασμό, για να ενεργοποιήσουμε την παραγωγή μας περισσότερο. Το γάλα που αντλούμε αμέσως μετά το θηλασμό του μωρού περιέχει περισσότερο λίπος και είναι το πιο κατάλληλο συμπλήρωμα.
Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε φόρμουλα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το ποια είναι η πιο κατάλληλη.
Ναι, ακόμα και τα νεογέννητα μπορούν να πιουν το γάλα τους από ποτηράκι. Δεν το πίνουν φυσικά όπως οι μεγάλοι, αλλά το γλείφουν όπως τα γατάκια. Τα μωρά που πίνουν το συμπλήρωμα με ποτηράκι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρνηθούν το στήθος και περισσότερες να συνεχίσουν επιτυχώς το θηλασμό. Σε κάποιες κλινικές έχει δοκιμαστεί η σίτιση με ποτηράκι σε νεογνά μέχρι και 30 εβδομάδων. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όχι μόνο είναι δυνατόν να πιουν από ποτηράκι τα πρόωρα μωρά, αλλά και ότι διατηρούν πιο σταθερό το επίπεδο του οξυγόνου τους κατά τη διάρκεια της σίτισης με ποτηράκι, παρά κατά τη διάρκεια της σίτισης με μπιμπερό.
Πώς θα το κάνω;
Χρησιμοποιούμε ένα μικρό ποτηράκι, το οποίο να χωράει 4-5ml γάλακτος. Τα πλαστικά ποτηράκια από εύκαμπτο υλικό είναι καλύτερα γιατί μπορούμε να τα λυγίσουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ποτηράκι που έχουμε ήδη στο σπίτι μας, ή να αγοράσουμε κάποιο ειδικό γι’ αυτή τη δουλειά.
Γεμίζουμε το ποτηράκι μέχρι τη μέση. Έχουμε έτοιμα, γεμάτα, μερικά ποτηράκια για να μην διακόπτουμε τη διαδικασία της σίτισης για να ξαναγεμίσουμε.
Βάζουμε ένα πανάκι ή μια πετσέτα ή μια απορροφητική σαλιάρα κάτω από το σαγόνι του μωρού. Μπορούμε αν θέλουμε να φασκιώσουμε ελαφρώς το μωρό, για να κρατήσουμε τα χέρια του μακριά.
Κρατάμε το μωρό στην αγκαλιά μας, σε όρθια θέση.
Αγγίζουμε με το ποτηράκι τα χείλη του μωρού και το γέρνουμε τόσο όσο το γάλα να φτάσει ακριβώς στα χείλη του μωρού.
Αφήνουμε το μωρό να γλείψει το γάλα και να καταπιεί, με το δικό του ρυθμό. Κάντε υπομονή. Δεν ρίχνουμε το γάλα μέσα στο στόμα του, γιατί μπορεί να πνιγεί. Αφήνουμε το μωρό να μας καθοδηγήσει και να αποφασίσει πότε έχει χορτάσει.
Μπορούμε επίσης να δώσουμε το συμπλήρωμα με κουτάλι. Κρατάμε το μωρό όρθιο στην αγκαλιά μας, όπως και πριν, και προσφέρουμε το κουταλάκι με γάλα, τοποθετώντας τη μύτη του κουταλιού στην άκρη του κάτω χείλους του μωρού. Το αφήνουμε να πάρει μόνο του το γάλα και να καταπιεί, με το δικό του ρυθμό.
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε σταγονόμετρο, απλή σύριγγα ή ειδική σύριγγα σίτισης, για να ρίξουμε το γάλα στο στόμα του μωρού, καθώς και πάλι το κρατάμε όρθιο στην αγκαλιά μας. Η σύριγγα σίτισης μοιάζει πολύ με το σταγονόμετρο, αλλά χωράει περισσότερο γάλα. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τη σύριγγα σίτισης για να δώσουμε συμπλήρωμα στο μωρό ενώ αυτό θηλάζει. Βάζουμε την άκρη της σύριγγας στο στόμα του μωρού όταν αυτό προσκολληθεί στο στήθος και ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα σαν επιβράβευση όταν κάνει θηλαστικές κινήσεις.
Αυτή η συσκευή επιτρέπει στο μωρό να πάρει συμπλήρωμα φόρμουλας ή μητρικού γάλακτος καθώς θηλάζει στο στήθος. Ένα μπουκαλάκι το οποίο γεμίζουμε με γάλα, κρεμιέται από το λαιμό της μητέρας και ένα λεπτό σωληνάκι ενώνει το μπουκάλι με το στήθος της μητέρας. Το σωληνάκι φτάνει μέχρι την θηλή και όταν το μωρό πιάσει το στήθος, παίρνει στο στόμα του και την άκρη από το σωληνάκι. Καθώς θηλάζει, πίνει το συμπλήρωμα από το σωληνάκι και ταυτόχρονα το γάλα της μητέρας του από το στήθος. Θηλάζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το μωρό, βοηθάει την ενεργοποίηση της παραγωγής και το συμπλήρωμα το ανταμείβει όταν θηλάζει σωστά.
Αυτό το σύστημα είναι κατάλληλο για μητέρες που θηλάζουν υιοθετημένα παιδιά, καθώς και για τις μητέρες που προσπαθούν να κάνουν επαναγαλακτισμό. Το σύστημα επίσης βοηθάει στο θηλασμό των πρόωρων μωρών ή των μωρών με προβλήματα υγείας. Για να χρησιμοποιηθεί θα πρέπει το μωρό να μπορεί και να είναι πρόθυμο να θηλάσει από το στήθος.
Μπορεί να χρειαστούν μερικές μέρες μέχρι να αισθανθείτε άνετα με τη χρήση αυτής της συσκευής και γι’ αυτό το λόγο πολλοί σύμβουλοι συστήνουν τη σίτιση με ποτηράκι όταν η ανάγκη για συμπλήρωμα είναι για μερικές μόνο ημέρες.
Η σίτιση με το δάχτυλο γίνεται από ένα σωληνάκι το οποίο είναι συνδεδεμένο στη μία άκρη του με μια σύριγγα γεμάτη με γάλα και στην άλλη με το δάχτυλό μας. Το μωρό παίρνει το γάλα από το σωληνάκι, ενώ θηλάζει το δάχτυλό μας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με τον ίδιο τρόπο και την ειδική σύριγγα σίτισης. Απλώς βάλτε απαλά το δάχτυλό σας μαζί με την άκρη της σύριγγας, στο στόμα του μωρού. Ρίξτε το γάλα με το άλλο σας χέρι όταν το παιδί κάνει θηλαστικές κινήσεις και σταματήστε όταν σταματάει.
Υπάρχουν κι άλλες ειδικές συσκευές σίτισης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν συντρέχουν άλλοι λόγοι για συμπληρωματική σίτιση. Οι συσκευές αυτές έχουν ειδικές θηλές-στόμια για να σιτιστεί το μωρό και είναι χρήσιμες για μωρά με ανωμαλίες στο πρόσωπο ή/και στο στόμα, όπως λαγόχειλο, λυκόστομα, κλπ, ή για μωρά που έχουν άλλου είδους αναπτυξιακές δυσκολίες.
Όταν το μωρό δεν έχει μάθει ακόμα να προσκολλάται σωστά στο στήθος,
Όταν το μωρό έχει σύγχυση ή προτίμηση θηλών,
Όταν το μωρό πρέπει να πάρει συμπλήρωμα για λίγες μέρες,
Όταν ένα μεγαλύτερο σε ηλικία μωρό, αρνείται το στήθος.
Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η χρήση συστήματος συμπληρωματικής σίτισης:
Όταν το μωρό προσκολλάται μεν στο στήθος, αλλά δεν παίρνει ικανοποιητική ποσότητα γάλακτος,
Όταν προσπαθούμε να μάθουμε στο μωρό να θηλάζει σωστά,
Όταν υπάρχει ανάγκη για συμπλήρωμα για αρκετό καιρό,
Αν κάνετε επαναγαλακτισμό ή αν θέλετε να θηλάσετε υιοθετημένο παιδί.
Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η σίτιση με το δάχτυλο:
Όταν το μωρό δεν ξέρει ακόμα πώς να προσκολλάται σωστά στο στήθος,
Όταν εκπαιδεύουμε το μωρό να θηλάζει σωστά.
Ένας/Μία σύμβουλος θηλασμού θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια μέθοδος είναι πιο κατάλληλη για εσάς και το μωρό σας και επίσης μπορεί να σας υποδείξει τα μέρη απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε αυτές τις συσκευές. Αυτός/αυτή μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να λύσετε το πρόβλημα το οποίος σας οδήγησε στην ανάγκη να δώσετε συμπλήρωμα.
[divider]
Η Βίκυ Φαρδογιάννη είναι πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και εργάζεται στο χώρο του θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια.
Θα την βρείτε στο thilasmos.com
και στη Facebook σελίδα “Thilasmos – Θηλασμός“
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Ετοιμαζόμουν να ρωτήσω γιατί να προτιμήσει κανείς την σίτιση με το δάχτυλο, όταν η απάντηση της Μάρθας μου έδωσε την εξήγηση. Δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου αυτή η εκδοχή! Χαίρομαι γιατί έμαθα κάτι καινούριο :-)
Σημασία έχει τα μωρά μας να είναι καλοταϊσμενα και χορτάτα. Στήθος, μπιμπερό, κουτάλα σούπας, δεν θα'πρεπε να μας νοιάζει.
Ας σκεφτουμε και τις μαμαδες που για λογους υγειας πρεπει να διακοψουν αποτομα το θηλασμο και το μωρακι τους δεν παιρνει με τιποτα το μπιμπερο. Ειμαι ευγνωμων που υπαρχουν κι αλλες μεθοδοι, ακομα και αν φαινονται 'περιεργες'. Ας ειμαστε ευγενικοι με τα σχολια μας! Οι μαμαδες δεν το κανουν για την ευκολια τους, συντρεχουν λογοι και το κανουν. Και σιγουρα θα φροντιζουν ωστε τα μωρακια τους να λαμβανουν την απαιτουμενη ποσοτητα!
σιγουρα η πληροφορηση ειναι καλο πραγμα αλλα γιατι πρεπει να κανουμε την ζωη μας τοσο δυσκολη, δεν καταλαβαινω. Αυτα τα ειδη πως αποστειρωνονται; ποσο κοστιζουν ; μπορει το μωρο να πιει την απαιτουμενη ποσοτητα με το σταγονομετρο ή το ποτηρακι ή μηπως το μωρο που εχει ηδη προβλημα σιτισης -για αυτο και χρειαζεται συμπληρωματικη μεθοδος-, υποσιτιζεται ακομα περισσοτερο γιατι δεν εχει το κουραγιο να τραφει αποτελεσματικα με αυτες τις δυσκολες μεθοδους; Περιμενω με ενδιαφερον τις απαντησεις σας.
Φαίνεται λίγο περίεργο ειδικά για τόσο μωρά, αλλά από το να δώσεις στο νεογέννητο σου μπουκάλι με κίνδυνο να μην ξαναπιάσει στήθος είναι καλύτερα μια τέτοια μέθοδος. Εμείς δώσαμε με δάχτυλο για πάνω από 2 εβδομάδες στον μικρό μου, όταν είχα πληγές στο στήθος και έπρεπε να το αφήσω να περάσει με αντιβιώτικές αλοιφές κτλ. Αυτό συνέβη όταν ο μικρός ήταν 1 εβδομάδας και είχε ήδη χάσει το 10% του βάρους του γιατί δεν είχα πολύ γάλα (άλλη ιστορία αυτή). Προφανώς αν δίναμε στο νεογέννητο μπουκάλι αποκλειστικά για σχεδόν 2 εβδομάδες δεν υπήρχε καμία περίπτωση να ξαναπιάσει στήθος (είχαμε δυσκολίες εξαρχής έτσι κι αλλιώς). Με αυτόν τον τρόπο, αν και πολύ κουραστικός και περίεργος, το παιδάκι δεν έμαθε στη γρήγορη ροή του μπουκαλιού και στην αίσθηση του πλαστικού και όταν εγώ ανάρρωσα μπόρεσα και τον έβαλα ξανά να θηλάσει. Είμαι ευγνώμων στις κυρίες που μου το πρότειναν σε μια δύσκολη στιγμή για μένα (όπως προείπα συντρέχαν πολλά θέματα ταυτόχρονα) και έτσι μπόρεσα και θήλασα τον μικρούλη για 9 μήνες - όσπου να επιστρέψω στη δουλειά. Είναι καλό για τις νέες μαμάδες να ξέρουν όλες τους τις εναλλακτικές με τα θετικά και τα αρνητικά (αν και η συγκεκριμένη δεν βλεπω να έχει αρνητικά) και να πράξουν ανάλογα.
sorry , αλλά δεν θα μου άρεσε ούτε να βάζω γάλα στο ποτηράκι κ το παιδί μου να γλείφει σαν γατάκι , αλλά ούτε και να του δίνω από το δάχτυλό μου. Είναι βέβαια η προσωπική μου εκτίμηση , αλλά θεωρώ αυτές τις μεθόδους κάπως υπερβολικές...
Ας σκεφτουμε και τις μαμαδες που για λογους υγειας πρεπει να διακοψουν αποτομα το θηλασμο και το μωρακι τους δεν παιρνει με τιποτα το μπιμπερο. Ειμαι ευγνωμων που υπαρχουν κι αλλες μεθοδοι, ακομα και αν φαινονται 'περιεργες'. Ας ειμαστε ευγενικοι με τα σχολια μας! Οι μαμαδες δεν το κανουν για την ευκολια τους, συντρεχουν λογοι και το κανουν. Και σιγουρα θα φροντιζουν ωστε τα μωρακια τους να λαμβανουν την απαιτουμενη ποσοτητα!