Ένα μωρό γεννήθηκε χρησιμοποιώντας μία καινούρια τεχνική η οποία «ξυπνάει» εκ νέου τις ωοθήκες σε γυναίκες που είχαν μία πολύ πρόωρη εμμηνόπαυση.
Γιατροί σε Αμερική και Ιαπωνία ανέπτυξαν την τεχνική αφαίρεσης των ωοθηκών, ενεργοποίησής τους στο εργαστήριο και μετεμφύτευσης τμημάτων του ιστού τους.
Η τεχνική, στην οποία γίνεται αναφορά στο Proceedings of the National Academy of Sciences, είχε ως αποτέλεσμα να γεννηθεί ένα μωρό, με ακόμη ένα να αναμένεται.
Τα ευρήματα κρίθηκαν πρώιμα, έχουν όμως τη δυνατότητα να αλλάξουν τα υπάρχοντα δεδομένα.
Οι 27 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα έμειναν στείρες περίπου στην ηλικία των 30 ετών κυρίως λόγω «πρωτογενούς ωοθηκικής ανεπάρκειας». Η ανεπάρκεια αυτή επηρεάζει μία στις 100 γυναίκες , οι οποίες στην ουσία σταματούν να παράγουν ωάρια σε πολύ νεαρή ηλικία, κάτι που οδηγεί σε πρόωρη εμμηνόπαυση.
Οι γυναίκες έχουν ένα συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων από τη γέννησή τους και όσες αντιμετωπίζουν την ανεπάρκεια αυτή τείνουν να τα ξοδεύουν γρηγορότερα ή γεννιούνται με λιγότερα ωάρια εξαρχής.
Τα ωάρια στις ωοθήκες δεν είναι πλήρως σχηματισμένα – παραμένουν ως αδένες και ορισμένα από αυτά ωριμάζουν κάθε μήνα.
Οι ομάδες των πανεπιστημίων του Stanford, από τις ΗΠΑ, και του St. Marianna University School of Medicine της Ιαπωνίας, προσπάθησαν να ενεργοποιήσουν τους λιγοστούς εναπομείναντες αδένες που μπορεί να υπήρχαν.
Αφαίρεσαν από τις γυναίκες τις ωοθήκες και με τη συνδυαστική χρήση δύο τεχνικών κατάφεραν να ξυπνήσουν τους αδρανείς αδένες. Πρώτα μοίρασαν τις ωοθήκες σε τμήματα, κάτι που έχει χρησιμοποιηθεί και σε θεραπείες γονιμότητας. Έπειτα χρησιμοποιήθηκε ένα χημικό που ενεργοποιούσε την ανάπτυξη των ωαρίων.
Τα τμήματα μετά επανατοποθετήθηκαν στην κορυφή των σαλπιγγών και στις γυναίκες χορηγήθηκε ορμονοθεραπεία.
Μετά τη θεραπεία, οι εναπομείναντες αδένες άρχισαν να αναπτύσσονται σε οκτώ γυναίκες. Τα ωάρια συλλέχθηκαν και υποβλήθηκαν σε μία τυπική εξωσωματική γονιμοποίηση και ως τώρα ένα ζευγάρι απέκτησε μωρό και μία άλλη γυναίκα είναι έγκυος.
Ο καθηγητής Aaron Hsueh, από το Stanford, δήλωσε στο BBC: «Θα πρέπει να βελτιωθεί ώστε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να εκτελούμε την τεχνική, αλλά εκτιμούμε πως θα μπορούσε να βοηθήσει 25 με 30% των γυναικών.
«Πιστεύουμε πως θα μπορούσε να βοηθήσει και σε άλλες δύο μορφές μη γονιμότητας. Επιζώντες του καρκίνου μετά από χημειοθεραπεία ή ραδιοθεραπεία – αν υπάρχουν ακόμη αδένες υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσει.
«Και ακόμη γυναίκες ηλικίας 40 με 45 που έχουν ασταθή κύκλο περιόδου».
Οι επιπτώσεις στις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση είναι ακόμη ασαφείς μιας και η τεχνική θα χρειαστεί περισσότερη μελέτη και βελτίωση έως ότου μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στις κλινικές.
Ο καθηγητής Charles Kingsland, από το Liverpool Women’s Hospital και το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, είπε: «Είναι πολύ έξυπνη διαδικασία, θα καταφέρει όμως να έχει αποτέλεσμα σε όλους; Δεν το γνωίζουμε.
«Έχει πολύ, πολύ ενδιαφέρον, αλλά θα χρειαστούμε περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουμε πως δεν είναι φρούδες οι ελπίδες μας.
«Αντιμετωπίζω περιπτώσεις πρωτογενούς ωοθηκικής ανεπάρκειας συχνά στην κλινική μου, οπότε αν έχει αποτέλεσμα στο μέλλον, είναι κάτι το οποίο μας ενδιαφέρει».
Ο καθηγητής Nick Macklon, από το University of Southampton, είπε στο BBC: «Το ότι βρέθηκε ένας νέος τρόπος να παραχθούν νέα ωάρια αφυπνίζοντας τους αδρανείς αδένες είναι κάτι πολλά υποσχόμενο. Έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα υπάρχοντα δεδομένα.
«Είναι μία πολύ σημαντική και εντυπωσιακή επιστημονική ανακάλυψη, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα στο νοσοκομείο. Θα χρειαστούν ακόμη αρκετά δεδομένα από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές».
Πρόσθεσε επίσης πως η εκτέλεση της τεχνικής εκτός εργαστηρίου θα ήταν ανέφικτη οικονομικά, αλλά η βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών της ανάπτυξης ωαρίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες.
πηγή: bbc.co.uk
Να προσθέσω κάτι κι εγω... δε χρειάζεται να ταξιδέψει κάποια Αμερική ή Ιαπωνία..... Στα 32 μπήκα σε πρόωρη κλιμακτήριο, ΠΩΑ (πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια), στα 39 εμμηνόπαυση. Κι όμως στα 40 μου έμεινα έγκυος φυσιολογικά. Ήμουν ξεγραμμένη για όλους, όμως ενας Άγγελος γιατρός, ο μόνος , το 2007 έκανε τη βιβλιογραφία του και ήμουν το 4ο "θύμα " του, δεν είχα να χάσω κάτι.... .........η ελπίδα δε τελειώνει, θέλει δύναμη ,πίστη και ψάξιμο.
Για μενα το γράψατε αυτο, ετσι? Σας ευχαριστώ! ♥