Είναι σημαντικό να μάθετε στα παιδιά σας την αξία των χρημάτων. Ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουμε στα παιδιά να κάνουν οικονομία, να ξοδεύουν και να χειρίζονται γενικότερα τα χρήματα μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας ως ενήλικες. Ας είμαστε ειλικρινείς, στη σημερινή εποχή έχουν αποκτήσει μεγάλη αξία τα υλικά αγαθά. Φαίνεται όμως πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την υπευθυνότητα και την εγκράτεια να βάλουν κάποια χρήματα στην άκρη και κάνουν μεγάλες αγορές. Κι έτσι αυξάνονται τα χρέη και οι λογαριασμοί. Αν δεν μάθουμε εμείς στα παιδιά πώς να διαχειρίζονται τα χρήματά τους, ποιος θα το κάνει;
Το να δίνετε ένα χαρτζιλίκι στα παιδιά σας κάθε εβδομάδα (ο οποίος είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να παίρνουν χρήματα στα χέρια τους) θα τους μάθει να αισθάνονται πως κάτι τους ανήκει με τον καιρό. Το να λαμβάνεις χρήματα όμως από το πουθενά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική ζωή. Ως ενήλικες, γνωρίζουμε πολύ καλά πως πρέπει να δουλέψουμε για να αποκτήσουμε χρήματα και το χαρτζιλίκι ίσως τους μαθαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αντί να δίνεται λοιπόν χαρτζιλίκι στα παιδιά σας, θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε την ευκαιρία και να τους μάθετε τη σχέση που έχει η πειθαρχία, η σκληρή δουλειά και η ανταμοιβή.
Αν δεν μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας χαρτζιλίκι λοιπόν πώς θα κερδίζουν χρήματα για να μάθουν να τα διαχειρίζονται; Θα πάρουν προμήθεια. Τι είναι η προμήθεια; Όπως ένας πωλητής που κερδίζει χρήματα με βάση τις πωλήσεις που κάνει, έτσι και το παιδί θα μπορεί να κερδίζει την προμήθεια αυτή και να βγάζει χρήματα ανάλογα το πόσο σας βοηθάει. Ακριβώς, στις δουλειές του σπιτιού!
Η ιδέα είναι πως ορισμένες δουλειές στο σπίτι έχουν μία αξία. Το παιδί που κάνει τις δουλειές αυτές θα «πληρωθεί» για αυτές στο τέλος της εβδομάδας. Κάτι που ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματικότητα από το να του δίνετε στο χέρι κάθε βδομάδα χαρτζιλίκι. Η προμήθεια μαθαίνει στα παιδιά πως χρειάζεται να δουλέψουν για να αποκτήσουν χρήματα. Δίνοντας μεγαλύτερη αξία σε πιο δύσκολες δουλειές, θα τους μάθετε πως όσο πιο σκληρά εργαστεί κανείς, τόσα περισσότερα χρήματα θα κερδίσει. Όταν τα παιδιά έχουν τη δύναμη να καθορίσουν πόσα χρήματα θα κερδίσουν στο τέλος της κάθε εβδομάδας, μαθαίνουν καλύτερα πώς να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Μαθαίνουν να θέτουν στόχους, ίσως να θέλουν να αγοράσουν μία συγκεκριμένη ταινία σε DVD ή ένα παιχνίδι, και μπορούν να δουν πως η προσπάθειά τους ήταν αυτή που τους χάρισε το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Όταν τα παιδιά μετατρέπουν τα χρήματα που με τόσο κόπο έβγαλαν σε παιχνίδια και αντικείμενα που θέλουν, μαθαίνουν να τα εκτιμούν περισσότερο. Δεν μαθαίνουν μόνο την οικονομική αξία του αντικειμένου αλλά και τη φυσική του αξία. Τα παιδιά θα θυμούνται πόσα παράθυρα καθάρισαν και πόσα πιάτα έπλυναν για να καταφέρουν να αποκτήσουν το αντικείμενο που ήθελαν.
Φυσικά, θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένες δουλειές στο σπίτι που τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να κάνουν χωρίς να περιμένουν κάτι σε αντάλλαγμα, απλά επειδή ανήκουν κι αυτά και συνεισφέρουν στην οικογένεια. Παράδειγμα μπορεί να είναι το να κρατάνε καθαρό το δωμάτιό τους, να μαζεύουν το τραπέζι μετά το φαγητό, να συμμαζεύουν τα πράγματά τους από το σαλόνι κτλ… Οι δουλειές που έχουν «προμήθεια» μπορεί να είναι αυτές που χρειάζονται λίγη περισσότερη δουλειά. [Ή που δεν είναι αναγκαστικά δική τους «υποχρέωση», αλλά θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν σε αυτή.] Για παράδειγμα, το να μαγειρέψουν για την οικογένεια, να συγυρίσουν την αποθήκη, να καθαρίσουν τα τζάμια, να σκουπίσουν το γκαράζ. Θυμηθείτε, τα χρήματα ΕΙΝΑΙ ένα εργαλείο. Κάτι που θα τους μάθει πως υπάρχουν πράγματα που τους δίνονται έτσι και άλλα που θα πρέπει να τα κερδίσουν.
πηγή: dailymom.com
για τι ηλικιες μιλαμε όμως? Απο πότε θα μπορουσε να εφαρμοστει?
Εκπληκτικό άρθρο με το οποιο δεν θα μπορουσα να συμφωνησω περισσότερο! Με τέτοια πρότυπα πρέπει να μεγαλώνουν τα παιδιά μας προκειμένου να γίνουν άξιοι άνθρωποι! Ετσι θα προσπαθησω να μαθω κ εγω τον γιοκα μου, να νγινει αξιος και κουμανταδορος σαν το μπαμπάκα του!