Η Γραβάτα, το πλέον προβεβλημένο αντρικό αξεσουάρ γεννήθηκε το Μεσαίωνα στην Ευρώπη. Στην αρχή είχε την όψη του γραβατοειδούς φουλαριού – σήμα κατατεθέν των μαρκησίων, των λόρδων και των δικαστών.
Στις μέρες μας οι άντρες – που ομολογουμένως δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανάδειξης της κοκεταρίας τους με τις γυναίκες- δίνουν μεγάλη σημασία στο Στυλ της γραβάτας τους. Άλλωστε αυτή υπογράφει το προφίλ της προσωπικότητάς τους. Όπως το αρσενικό παγώνι, λοιπόν, ανοίγει τη μεγαλοπρεπή ουρά του, όταν καμαρώνει, έτσι κι ο αρσενικός γραβατοφόρος… κρεμάει τη γραβάτα του και καμαρώνει ανάλογα.
Πολλοί ψυχολόγοι έχουν στηρίξει τις θεωρίες τους πάνω σ’ αυτό το διάσημο Αντρικό Φετίχ, όπως έκαναν άλλωστε και με την σπορ οδήγηση ή το μοτοκρός. Αναφέρουν λοιπόν ότι συμβολίζει την προέκταση της Αντρικής Λίμπιντο.
Το Σχήμα «γλώσσας» ισχυρίζονται κάποιοι, είναι στην ουσία Φαλλική Επίδειξη, με τάσεις επιθετικές. Αν συμμεριστούμε αυτή τη θεωρία προφανώς θα κατανοήσουμε το συντηρητισμό του savoir vivre, που θεωρεί ερωτικό άγγιγμα την τυχαία επαφή της γραβάτας στο σώμα μιας κυρίας, τη στιγμή που ο κοσμικός κύριος απλώνει το χέρι του για μια αθώα χειραψία.
Τα χρώματά της ακολουθούν κατά κανόνα τις προσταγές της Μόδας. Παρ’ όλα αυτά, οι εντυπωσιακοί τόνοι δηλώνουν έντονες και κυριαρχικές προσωπικότητες αντίθετα οι απαλοί χρωματισμοί παραπέμπουν σε πιο διακριτικές παρουσίες.
Μικρά, στενά, μεγάλα, φαρδιά, κοντά, μακριά, είναι τα σχήματα στις γραβάτες. Για την ιστορία, η σχεδίασή τους ήταν ανέκαθεν ευθύνη των μεγάλων μόδιστρων. Αυτοί έδιναν την κατευθυντήρια γραμμή και οι υπόλοιποι όπως πάντα ακολουθούσαν τις προσταγές τους.
Η Κλασσική Γραβάτα όπως την ξέρουμε σήμερα καθιερώθηκε, σχηματικά τουλάχιστον, από το μεγάλο Yves Saint Laurent. Ο διάσημος μόδιστρος χάρισε στην παγκόσμια ιστορία της μόδας μια ευφάνταστη ποικιλία γραβάτας. Μοναδικής ποιότητας δημιουργήματα ξεχωρίζουν για τα χρώματα, τις φόρμες τους αλλά και την ποιότητα των υλικών τους. Η πολυπληθής συλλογή του θεωρείται όχι μόνο η καλύτερη αλλά και η μεγαλύτερη της παγκόσμιας αγοράς.
Ο Yves Saint Laurent την απενεχοποίησε από το αυστηρό, δικαστικό στυλ, απαλλάσσοντας την από τις προσδοκίες των προηγουμένων ετών. Κατάφερε μ’αυτόν τον τρόπο να κάνει τα αρχικά του ονόματός του YSL συνώνυμα της απόλυτης γραβάτας. Ήταν τόσο περιζήτητο το σήμα του που το ίδιο έφερε και την εκμετάλλευσή του και την ασυδοσία, που ακολούθησε αργότερα, όταν μικρές βιοτεχνίες άρχισαν να παράγουν μαζικά γραβατοειδή προϊόντα, με το μαγικό σήμα YSL, ευτελίζοντας το στο χειρότερο βαθμό. Ό,τι έγινε αργότερα με τη Levis, Morgan κ.α. Κορυφαία πάντως θεωρείται η κλασσική μεταξωτή γραβάτα, μεγάλου σχήματος και μήκους- μέχρι τη ζώνη του παντελονιού- η οποία καταλήγει σε μυτερή άκρη. Αν μάλιστα, φέρει και διακριτικό logo YSL συνιστά την ιδανική επιλογή του κομψού άνδρα.
Πλεκτή, βαμβακερή, συνθετική, μάλλινη ή μεταξωτή δεμένη με κόμπο τριγωνικό, ισόπλευρο, ισοσκελή, ασύμμετρο η γραβάτα παραμένει το κυρίαρχο αντρικό αξεσουάρ μέχρι και σήμερα.
Οφείλω να ομολογήσω πως του άντρα μου του πάει πολύ, αν και δεν είναι καθόλου το στυλ του! Βλέπω όμως πως όταν δεν μπορεί να την αποφύγει, κορδώνεται λίγο να το πω; Καμαρώνει λίγο να το πω; Άσε που διακρίνω και ανεβασμένη αυτοπεποίθηση! Πως είμαστε οι γυναίκες μετά από κομμωτήριο, beaute και τα σχετικά; Ένα τέτοιο πράγμα.
Βέβαια η γραβάτα έχει γίνει πια και αξεσουάρ πολλών γυναικών και μεταξύ μας σε κάποιες πάει πολύ το στυλ!
[divider]
Η Σοφία είναι μαμάς της Μαρκέλλας, τις περιπέτειες της οποίας μπορείτε να διαβάζετε στο www.μαρκέλλα.gr
Mπορείτε όμως να την εμπιστευτείτε για κάθε είδους εκτύπωση και όχι μόνο: Mama’s Prints!!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο