Έχεις πάει στο γήπεδο πολλές φορές μαζί με τον άνδρα σου. Έχεις καθίσει κι έχεις δει μαζί του πάρα πολλούς αγώνες ωστόσο το οφσάιντ παραμένει για εσένα μια έννοια άγνωστή.
Η Κατιάννα Μπαλανίκα στις Σαββατογεννημένες έλεγε για το οφσάιντ.
«Ότι είναι το οφσάιντ για τις γυναίκες είναι και ο οργασμός για τους άνδρες. Το έχουν ακουστά αλλά πώς γίνεται, τι γίνεται σε τι χρησιμεύει άγνωστον»
Κι αν για το θέμα του οργασμού δε μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, για το οφσάιντ κάτι θα κάνουμε για σένα.
Ο Τάκης δίνει μια εντελώς άλλη διάσταση στο θέμα και λέει ότι η γυναίκα δε μπορεί να αντιληφθεί τι είναι οφσάιντ γιατί ακριβώς δεν είναι στη φύση της. Λες και το να αντιλαμβάνεσαι το τι είναι οφσάιντ είναι σαν τις τρίχες και τη μπάσα φωνή, το έχουν όλοι οι άνδρες.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το ποδόσφαιρο καλλιεργήθηκε στην Αγγλία της βικτωριανής εποχής. Τότε ήταν που μπήκαν και οι πρώτοι κανόνες στο παιχνίδι. Εκείνη την εποχή ακριβώς επειδή θεωρούνταν καθαρά ανδρικό άθλημα ο τρόπος ανάπτυξης με μακρινές πάσες θεωρήθηκε… αδερφίστικος. Έτσι μπήκε ο κανόνας του οφσάιντ, για να αποτραπεί αυτός ο τρόπος ανάπτυξης.
Επειδή δηλαδή οι Άγγλοι είχαν πρόβλημα με τον ανδρισμό τους εδώ και εκατό περίπου χρόνια ταλαιπωρούν όλον τον κόσμο. Τους οπαδούς, τους παίκτες, τους προπονητές, τους διαιτητές και σένα που παιδεύεσαι να καταλάβεις.
Μέχρι εδώ όμως. Οι Ιταλοί προνόησαν για σένα και πριν από μερικά χρόνια έδωσαν ένα καταπληκτικό παράδειγμα για να καταλάβουν όλες οι γυναίκες τι είναι αυτό το πράγμα επιτέλους.
Φανταστείτε ότι είστε σε πολυσύχναστο πολυκατάστημα σε ώρα αιχμής. Περιμένετε στην ουρά για να πληρώσετε. Μια κυρία βρίσκεται στην αρχή της σειράς και πληρώνει. Ανάμεσά σας βρίσκεται μια τρίτη κυρία.
Στο ταμείο ακριβώς πίσω από το κεφάλι της υπαλλήλου βρίσκεται ένα ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ζευγάρι παπούτσια (τυχαίνει να ταιριάζει απίστευτα με το φόρεμα που αγοράσατε μόλις-αυτό είναι δικό μου) που δεν είχατε παρατηρήσει μέχρι τώρα. Η ταμπέλα πάνω του γράφει «Τέλος Εποχής – 50%».
Τη στιγμή του ενθουσιασμού σας συνειδητοποιείτε ότι η κυρία μπροστά σας, κοιτάει ακριβώς τα ίδια παπούτσια μα εσάς.
Και οι δύο (εσείς και η συγκεκριμένη κυρία) έχετε αφήσει τις τσάντες στις φίλες σας (γιατί shopping χωρίς τη φίλη δεν είναι shopping) και έχετε πάνω σας μόνο τα λεφτά που χρειάζονται για τα ψώνια που κρατάτε.
Θα ήταν πραγματικά αγενές και ανήκουστο για μια «chic» κοπέλα σαν και σας να μπείτε μπροστά από την κυρία χωρίς να έχετε την τσάντα με τα λεφτά μαζί σας (σας θυμίζουμε πως την κρατάει η φίλη σας), ενώ πάνω σας έχετε μόνο όσα λεφτά χρειάζονται για να αγοράσετε τα παπούτσια που κρατάτε.
Όμως για καλή σας τύχη διασταυρώνετε τα βλέμματά σας με τη φίλη σας, η οποία καταλαβαίνει αμέσως την κατάσταση και ετοιμάζεται να σας πετάξει την τσάντα σας προκειμένου να έχετε επιπλέον χρήματα για να αγοράσετε τα πεδιλάκια που μπανίσατε.
Εάν σας την πετάξει, για να την πιάσετε θα πρέπει να προσπεράσετε την κυρία-ανταγωνιστή σας και άρα να αγοράσετε πρώτη τα παπούτσια. Αυτό θα ήταν σωστό και καθόλου αγενές. Έτσι δεν είναι;
Απεναντίας, εάν περνάγατε μπροστά της πριν η φίλη σας σας πετάξει την τσάντα (και φαινόταν εν τέλει ότι της φάγατε τη σειρά εν ψυχρώ και με μόνο σκοπό να «αρπάξετε» τα παπούτσια από εκείνη) θα ήταν μεν σωστό, αλλά πάρα πολύ αγενές (πράγμα που δεν σας αρμόζει).
Θυμηθείτε πως θα ήταν τελείως απρεπές να προσπεράσετε πριν σας πετάξουν την τσάντα σας!!!
Ωραία τώρα αφού καταλάβατε το σκηνικό βάλτε στη θέση τη δική σας έναν επιθετικό παίκτη, στη θέση της φίλης ένα συμπαίκτη και στη θέση της κυρίας στο ταμείο έναν αμυντικό. Στην πρώτη περίπτωση ο επιθετικός δηλαδή εσείς είστε σε κανονική θέση, ενώ στη δεύτερη είστε σε θέση οφσάιντ.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δεις αγώνα με τον άνδρα σου θα μπορείς με περηφάνια να δηλώσεις ο συγκεκριμένος παίκτης είναι οφσάιντ. Το μόνο που θα πρέπει να κάνεις είναι να θυμηθείς το παράδειγμα με τα παπούτσια!
Πηνελόπη Παπαδήμα
[divider]
Περιστοιχισμένος από τέσσερις κόρες (και μια σύζυγο) ο μπαμπάς έπρεπε να βρει κάποια να του κρατάει παρέα την ώρα που έβλεπε μπάλα. Διάλεξε εμένα, μπορεί και τυχαία μπορεί και όχι. Από τότε το μικρόβιο του αθλητισμού μπήκε μέσα μου. Αποτυχημένη αθλήτρια του μπάσκετ και του στίβου ξεκίνησα να γράφω επειδή δε μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο. Συντροφιά μου παιδιόθεν, πέρα του μπαμπά, ο Τάκης που μου σπάει βέβαια τα νεύρα με τις παρατηρήσεις του αλλά τι να κάνω!!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Συγνώμη αλλά δεν είναι και καμιά σπουδαία ή ενδιαφέρουσα γνώση ένας ποδοσφαιρικός κανονισμός ώστε να αναλυθεί με τέτοια γλαφυρότητα (σαν να προσπαθείς να εξηγήσεις την πυρηνική σχάση σε μαϊμούδες)! Aν κάποιος έχει τέτοια σκορδοκαΐλα να μάθει, υπάρχει και η wikipedia που το εξηγεί με δυο απλές κουβέντες!! Να μην πω δε ότι ακόμα και από την ετοιμολογία της λέξης (και δη μεταφρασμένη στην Ελληνική) ένα συμπέρασμα το βγάζει κανείς! Συγνώμη και πάλι αν γίνομαι ξινή, αλλά οι πιο πολλές γυναίκες δεν είναι ξανθά τσακλοκούδουνα που μασάνε τσίχλα δίπλα σε έναν άντρα που δεν τους δίνει σημασία επειδή βλέπει την Ολυμπιακάρα (Αεκάρα, Παοκάρα, Παναθηναηκάρα κ.ο.κ), περιμένοντας υπομονετικά να τελειώσει ο αγώνας (έχοντας τη σιωπηλή απορία τι είναι το offside). Και αυτό το άρθρο αυτή ακριβώς την εικόνα μου δημιούργησε. :/
Καλά τα έλεγε ο Γιώργος Καπουτζίδης,μέσα από το στόμα της Κατιάννας Μπαλανίκας,στις Σαββατογεννημένες. Τέλειο το άρθρο σου!!!! Γέλασα,έχεις υπέροχο χιούμορ και τα γράφεις υπέροχα!!!! Σ'ευχαριστούμε πολύ!!!! Εμένα μου αρέσει το ποδόσφαιρό,αλλά πάντα στα γυναικεία πλαίσια.Απ΄ότι κατάλαβα,είμαστε και ίδια ομάδα!!!!
Καλέ, τι ειναι αυτα που λέτε? οφσαϊντ ειναι οταν στην αρχη της πασας που κατευθυνεται στη μεγαλη περιοχη ο αποδέκτης της πάσας δεν έχει μπροστα του δύο παικτες της αντιπαλης ομαδας. Λιγα λόγια και καλα.... και δεν μου αρέσει και το ποδοσφαιρο.