Μία φιλανθρωπική οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Artfelt, προσπαθεί να κάνει πιο όμορφους τους χώρους των νοσοκομείων για τα παιδιά. Κάλεσαν λοιπόν τον φωτογράφο Andy Brown να στολίσει με φωτογραφίες του τους ανιαρούς τοίχους στο Νοσοκομείο Παίδων του Sheffield.
Ο Brown θέλησε να δημιουργήσει εικόνες που θα ενέπνεαν τα παιδιά να συζητήσουν με τους γονείς τους, τιμώντας παράλληλα την μακρά ιστορία του νοσοκομείου, που υπάρχει από τη δεκαετία του 1870.
Στόχος του ήταν η κάθε εικόνα να αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια της εκάστοτε δεκαετίας. Έχει ενδιαφέρον το ότι ο Brown προσπάθησε να βρει ορισμένα παιχνίδια και απέτυχε. Όπως ο «γρύλος», που πατούσαμε και έκανε κλακ-κλακ – τόσο «ευτελής» κι όμως τόσο δυσεύρετος, μιας και κανείς δεν πίστευε πως θα είχε τόση επιτυχία και θα ήταν τόσο σπάνιος αργότερα.
Επιλέξαμε λοιπόν μερικά από αυτά που και μεις είχαμε τη χαρά να παίξουμε ή θυμόμαστε να είχαν οι γονείς μας και σας τα παρουσιάζουμε:
Το Zoetrope θεωρείται ένα από τα πρώτα παιχνίδια για τη μαζική αγορά. Παρουσιάστηκε το 1836 για πρώτη φορά, ενώ την πατέντα αυτής της «οφθαλμαπάτης» διατηρεί ο Milton Bradley, από το 1867.
Η Sindy, όχι όσο διάσημη ήταν η Barbie, κυριάρχησε στη δεκαετία του 1960.
Αρκουδάκι από τη δεκαετία του 1910, που πήρε την ονομασία του «teddy bear» από τον πρόεδρο Theodore Roosevelt.
Μια κυρία των τιμών την οποία οδηγεί ο σωφέρ της, ένα κουρδιστό παιχνίδι μιας άλλης εποχής, που σίγουρα δεν θα βλέπαμε στις μέρες μας!
Χελωνονιντζάκι της δεκαετίας του 1980. Το πλαστικό έδωσε τη δυνατότητα μεγαλύτερης και φθηνότερης παραγωγής.
Το ελατήριο Slinky εφευρέθηκε το 1943, όταν ένας μηχανικός πλοίων έριξε κατά λάθος ένα ελατήριο στο έδαφος. Η γυναίκα του το ονόμασε Slinky, που σημαίνει χαριτωμένο στα Σουηδικά. Πούλησε την πρώτη παρτίδα μέσα σε λίγα λεπτά και από τότε έχουν πουληθεί περισσότερα από 250 εκατομμύρια Slinky.
Ο πρώτος Furby, της δεκαετίας του 1990.
Transformers, δεκαετία 1980 – με την άνοδο της τηλεόρασης το ’60, οι κατασκευαστές είχαν τη δυνατότητα να διαφημίζουν τα παιχνίδια τους σε μεγάλες διαφημίσεις κατά τη διάρκεια διάφορων εκπομπών, ωθώντας τα παιδιά στο να τα ζητήσουν και να τα αγοράσουν, μέχρι που ο νόμος άλλαξε και απαγορεύτηκαν οι διαφημίσεις αυτές.
Ο He-Man ξεκίνησε ως μία σειρά φιγούρων δράσης που θα συνόδευαν την ταινία Κόναν, η κατασκευάστρια εταιρεία Mattel όμως θεωρούσε πως ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ δεν αποτελούσε το καλύτερο πρότυπο. Αρχικά θεωρήθηκε πολύ ριψοκίνδυνη ως σειρά, γιατί τα αγόρια δεν έπαιζαν «με κούκλες», αλλά το 1985 έφερε κέρδη ύψους $400 εκατομμυρίων δολαρίων, περισσότερο και από την Barbie.
Το πιο δημοφιλές ηλεκτρονικό παιχνίδι χειρός, το Game Boy, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία τον Απρίλιο του 1989.
Γιο-γιο, χαρίζει χαρά από το 1930.
Η Οικογένεια Sylvanian, με τα χαριτωμένα ζωάκια, τα οποία θυμάμαι σε παιδικά γεύματα, κυκλοφόρησε κι αυτή τη δεκαετία του 1980.
Το ψηφιακό ζωάκι Tamagotchi υπάρχει -ακόμη- από τη δεκαετία του 1990.
Βόλοι, από τα 1880.
Είναι κάποιος που να μην έχει παίξει με Lego; Η πρώτη σειρά βγήκε στη Δανία το 1949.
πηγή: wired.com
Έχετε κρατήσει κάποιο παιχνίδι που λατρεύατε από μικρά; Ποιο είναι αυτό;
Η πεθερά μου έχει κρατήσει πολλα αυτοκίνητα του άντρα μου και κούκλες τις κουνιαδας μου. Είναι Αθανατα....εχουν παιξει αλλα τρια παιδια και ειναι ακομα "ζωντανά". Πως λεμε jumpo? Καμια σχέση. .....