Προφέρεται γκλούβαϊν με το ου να είναι ανάμεσα σε ου και ι. Βασικά δεν έχει σημασία πώς προφέρεται. Σημασία έχει πως είναι απίστευτο! Δυνατό, αρωματικό, σε ζεσταίνει από την κορυφή μέχρι τα νύχια… Πίνεται έξω από το σπίτι ή μέσα στο σπίτι, με παρέα ή χωρίς, με φαγητό ή σκέτο…
Ο Αργύρης Χαχλάς, ιδιοκτήτης του φανταστικού γερμανικού εστιατορίου Beer Garden Ritterburg, μοιράζεται μαζί μας την αυθεντική συνταγή του πιο αγαπημένου ροφήματος του χειμώνα!
[divider]
Το ζεστό αρωματικό κρασί ήταν πάντα ο αδιαμφισβήτητος σύντροφος των Χριστουγέννων και του χειμώνα στης ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά.
Μας ζεσταίνει, όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά.
750 ml κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ)
3/4 κούπας ζάχαρη
3/4 κούπας νερό
2 ξύλα κανέλας
10 καρφιά γαρύφαλλο
1 πορτοκαλι
Σε μια κατσαρόλα (αρκετά μεγάλη για περίπου 2-3 λίτρα νερό) βάζουμε νερό και ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά.
Κόβουμε το πορτοκάλι στην μέση και το στύβουμε πάνω από την κατσαρόλα με το χέρι (όχι στον στίφτη, θα πικρίσει)
Προσθέτουμε την κανέλα.
Καρφώνουμε στο εξωτερικό του πορτοκαλιού το γαρύφαλλο (5 καρφιά σε κάθε μισό πορτοκαλι) και το βάζουμε και αυτό στην κατσαρόλα.
Δίνουμε χρόνο για να γίνει σιρόπι (περίπου 20 λεπτά)
Τότε προσθέτουμε το κρασί, ανεβάζουμε την φωτιά και λίγο πριν βράση το βγάζουμε από την φωτιά.
Το αρωματικό κρασί μας είναι έτοιμο. Σουρώνουμε το κρασί και το σερβίρουμε.
Να θυμόμαστε ότι Glühwein μεταφράζεται με πυρωμένο κρασί για αυτό και δεν το βράζουμε.
Η συνταγή που έδωσα είναι ένας γενικός μπούσουλας. Ο καθένας μας την προσαρμόζει με τα γούστα του, κάποιος πρόσθετει μαύρο ρούμι, άλλος πρόσθετει ένα καλό κονιάκ…
Δεν υπάρχουν όρια στην φαντασία μας και στις γεύσεις μας.
Να σας ευχηθώ καλή διασκέδαση με την παρασκευή του και καλή απόλαυση!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Αχ τίποτα δε συγκρίνεται με μια βόλτα σε ένα υπέροχο γερμανικό παζάρι ένα κρύο κυριακάτικο πρωινό συνοδεία ενός ζεστού αρωματικού gluhwein!
Θα σας δώσω τη συνταγή για το σουηδικό glο¨gg, που είναι παρόμοιο με αυτό, αλλά ακόμη πιο αρωματικό: Υλικά 1 μπουκάλι μαυροδάφνη Πατρών 3-4 κομμάτια φλούδας πορτοκαλιού 6-7 μοσχοκάρφια 1 αστεροϊδής γλυκάνισσος 2-3 τμχ κάρδαμο 1 ξυλίκι κανέλας Τα βάζετε όλα μαζί σε κατσαρολάκι μέχρι να ζεσταθούν, λίγο πριν έρθει σε βρασμό το βγάζουμε από τη φωτιά και το καπακώνουμε. Το αφήνουμε τα σταθεί με τα μυρωδικά για 4-5 ώρες και μετά σουρώνουμε. Πίνεται ζεστό και οι Σουηδοί το σερβίρουν με αμύγδαλα και σταφίδες μέσα στο ποτήρι. Δοκιμάστε το! Μοσχοβολάει Χριστούγεννα!
Εννοείται ότι παει για ξεχωριστό ανέβασμα! Like!!
Καλησπέρα σας ! Ωραίο ακούγεται και δύσκολα προφέρεται αλλά στην πατρίδα μας το λέμε τσουκαλόκαυτο. Κάνοντας αναζήτηση στo google θα δείτε τη συνταγή και σίγουρα θα θυμηθείτε οι παλιότεροι τη μυρωδιά από το τζάκι στο σπίτι της γιαγιας και του παππού και τη μυρωδιά του απαγορευμένου για εμάς τσουκαλόκαυτου (λόγω ηλικίας). Δοκιμάστε και την ελληνική συνταγή , θα σας μείνει αξέχαστη.
Αχ μου θυμίσατε την Αυστρία!! Σαν να το μύρισα!!! :) :)
Και μια ερώτηση: όταν κρυώσει ξαναζεσταίνουμε άφοβα όσες φορές θέλουμε?