Η μπαμπανάτσα είναι μια πολύ νόστιμη και εύκολη Ηπειρώτικη πίτα που αντί για φύλλο έχει χυλό. Η επιλογή της γέμισης είναι δική σας. Μπορεί να είναι με τυρί ή διάφορα χόρτα, αλλά και με σπανάκι.
Η δική μου μπαμπανάτσα είναι με σπανάκι και φέτα!
Για τον χυλό
500γρ αλεύρι (μισό άσπρο και μισό καλαμποκάλευρο)
2 κ.γ μπέικιν
1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
1/2 κ.γ αλάτι
3-4 φλ. τσαγιού νερό
Για την γέμιση
750γρ σπανάκι καθαρισμένο και πλυμένο ή κατεψυγμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
300γρ φέτα
αλάτι-πιπέρι
3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
σουσάμι
Σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό βουτάμε το σπανάκι για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθεί και το σουρώνουμε
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε
Προσθέτουμε το σπανάκι, τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει τα υγρά του
Μόλις κρυώσει η γέμιση, ρίχνουμε την φέτα ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι, το μπέικιν και λίγο λίγο το νερό ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε ένα παχύρευστο χυλό.
Σε ένα καλά λαδωμένο ταψί ρίχνουμε το μισό χυλό, από πάνω στρώνουμε προσεκτικά την γέμιση και τελειώνουμε με τον υπόλοιπο χυλό καλύπτοντας όλη την επιφάνεια
Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινήσει καλά η επιφάνεια
[divider]
Η Όλγα Μπενοπούλου είναι μαμά! Τα δίδυμα «ταλιμπανάκια» της είναι ο Νικόλας και ο Χρήστος!
Σπούδασε γραφιστική αλλα το πάθος της ήταν και είναι η μαγειρική.
Καταναλώνει αμέτρητες ώρες στην κουζίνα ετοιμάζοντας αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια διατηρεί τον δικό της ιντερνετικό τσελεμεντέ, το Olga’s Cuisine!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Πάντως στα Άγραφα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Αργιθεας, φτιάχνουν τον πλαστό! Ο πλαστός είναι μια χορτοπιτα με καλαμποκαλευρο και επειδή δεν γίνεται με φύλλα, αλλά κάτι σαν χυλό που το "πλαθεις" στο ταψί, γι' αυτό ονομάζεται έτσι. Καταπληκτικός!!!
Επίτηδες μου έδωσε η πρώην πεθερά λάθος ονομασία για να με διασύρει!Δεν εξηγείται αλλιώς :D
υπάρχει και μπαμπανάτσα και την λέμε σίγουρα στην Ρούμελη και έχει την λογική χυλού αντί για φύλλο (κουρκουτόπιτες). Ε, εντάξει αν είχαμε την Βουτσινά ανάμεσά μας θα μας εξηγούσε την διαφορά μπατσαριάς και μπαμπανάτσας (αν υπήρχε). Παραγγελιά: Ηπειρώτικη κοτοπουλόπιτα (κοτόπιτα την λένε, 'νταξ) η πρώην πεθερά πρόλαβε να στην μάθει;
Όχι!!!!!Θα την βρω όμως την συνταγη!!! :)
Σ' ευχαριστώ, είναι πολυαγαπημένη πίτα, όπως πολυαγαπημένη ήταν κι η μαμά της κολλητής μου που μου την έφτιαχνε. Και είμαι συγκινημένη γιατί μόλις έμαθα ότι η Βουτσινά που την μελέταγα το πρωί, είναι μαζί της και θα μιλάνε για την "τέχνη" τους http://vlemma.wordpress.com/2013/12/11/evi-ston-ourano/
Επειδή είμαι από την Ήπειρο και συγκεκριμένα από Ζαγοροχώρια (Άνω Ραβένια), το μπαμπανάτσα δεν το έχω ξανακούσει για να μην σε αδικήσω, αλλά σίγουρα λέγεται και μπατσαριά. Ή Κασόπιτα με το χυλό και το τυρί.
Θα συμφωνήσω ! Αλλα οπως και να τη λένε ειναι πεντανόστιμη !! Κ χωρις σπανάκι
Κασόπιτα ναι (από το κας, που στα βλάχικα σημαίνει τυρί). Ζυμαρόπιτα λέγεται επίσης και τεμπελόπιτα, λόγω της ευκολίας που γίνεται. Μπατσαριά λέγεται η χορτόπιτα που αντί για κανονικό φύλλο έχει ζυμάρι από καλαμποκάλευρο πάνω-κάτω.