Έρχεται μια φάση στη ζωή κάθε μαμάς που δεν αντέχει άλλο. Το έχει πει ήδη 29304505 φορές και κάθε μέρα πρέπει να το ξαναλέει: Μάζεψε τα παιχνίδια σου.
Ποτέ δεν είναι αρκετά νωρίς να μάθει ένα παιδάκι να συμμαζεύει τα προσωπικά του υπάρχοντα. Όμως η αλήθεια είναι ότι δεν περιμένεις από ένα μωρό να κάνει θαύματα. Και μόνο που το στρουμπουλό του χεράκι θα σε βοηθήσει είναι αρκετό. Μεγαλώνοντας όμως;
Στο Just another day in paradise η Larissa πρότεινε κάτι που απ’ ότι φαίνεται εκτίμησαν πολλές μαμάδες: έφτιαξε μία λίστα με… δουλειές, μία από τις οποιες πρέπει να κάνουν τα παιδιά, κάθε φορά που ξεχνούν να συμμαζέψουν κάποιο από τα παιχνίδια τους. Για να πάρουν πίσω το πολυπόθητο παιχνίδι, θα πρέπει να τραβήξουν ένα χαρτάκι με μια «αγγαρεία», να την ολοκληρώσουν και μετά μπορούν να το απολαύσουν ξανά.
Μάλιστα συνόδευσε το όλο εγχείρημα με ένα ποιηματάκι:
Το άφησες έξω
Η μαμά το μάζεψε
έχει τα πράγματά σου
δυστυχώς ατύχησες
Για να το πάρεις πίσω
πρέπει να κάνεις αγγαρεία
και θα είναι δικό σου
όπως πριν
Οι «αγγαρείες» βέβαια δεν χρειάζεται να είναι βαριές. Προς Θεού. Μπορούν να οργανώσουν τα βιβλία της βιβλιοθήκης ή να ξεσκονίσουν το έπιπλο της τηλεόρασης, να βγάλουν τα ρούχα από το πλυντήριο ή να ποτίσουν τα λουλούδια!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Οχι. Δεν μου αρέσει. Οι αγγαρείες δεν ειναι αγγαρειες. Ειναι δουλειες του σπιτιου και το παιδακι πρεπει να μαθει να συμμετεχει αναλογα με τις ικανοτητες του. Οχι μονο οταν χανει. Στο σπιτι μας υπαρχει ο κανονας: αν αγαπαμε τα παιχνιδια μας τα μαζευουμε. Αν δεν τα μαζευουμε ανηκουν σε αυτον που τα μαζευει. Ετσι απεκτησα δυο τρια παιχνιδια αλλα η κορη μου τα μαζευει πια ολα. Και δεν στεναχωρηθηκε ουτε το βρηκε αδικο.
Μέσα από το συγκεκριμένο άρθρο δεν μπορώ να συμφωνήσω με τη μέθοδο. Διδάσκει στα παιδάκια οργάνωση και τάξη ή πως οι δουλειές είναι αγγαρεία/τιμωρία; Θέλω το παιδί μου να επιβραβεύεται για τις δουλειές που θα κάνει-ελπίζω-όχι με την επιστροφή "χαμένου" παιχιδιού αλλά με μια δραστηριότητα ή δωράκι που θα του χαρίζουμε οι γονείς. Κι αν θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν το δωμάτιό τους σε τάξη ας αρχίσουμε οι γονείς πρώτα να είμαστε υπόδειγμα.