Η φίλη μου η Στεφανία μού είπε χθες βράδυ πως διάβασε τις προάλλες ένα σοκαριστικό άρθρο στην εφημερίδα, αλλά δεν θυμόταν ακριβώς τον τίτλο. Μετά από λίγο ψάξιμο, το βρήκα. Και ένιωσα τόσο άβολα, όσο πιστεύω ότι θα νιώσατε και σεις διαβάζοντας τον δικό μας τίτλο.
«Θυμάμαι και γω σαν μικρή που σιχαινόμουνα να με φιλάνε και να με σαλιώνει η κάθε θεία», μου έγραψε η Στεφανία. Τελικά πόσες προεκτάσεις μπορεί να έχει ένα απλό φιλί σε κάποιον συγγενή;
Η Lucy Emmerson, συντονίστρια του Φόρουμ για τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση (Sex Education Forum) στη Μεγάλη Βρετανία υποστηρίζει πως το να πιέζεις ένα παιδί να φιλήσει τους μεγαλύτερους συγγενείς του ή και ξένους μπορεί να το συγχύσει σχετικά με τη σεξουαλική συγκατάθεση αργότερα στη ζωή του και προτείνει να χρησιμοποιούν τα παιδιά άλλον τρόπο να δείξουν την αγάπη τους, όπως ένα «κόλλα το», για να μπορέσουν να αποφύγουν κάποια σεξουαλική εκμετάλλευση.
«Η συγκατάθεση ξεκινάει από το μηδέν και τα μικρά παιδιά μαθαίνουν μέσα από τις εμπειρίες που βιώνουν κάθε μέρα το πόση αξία έχει η γνώμη τους και πόσο έλεγχο έχουν τα ίδια επάνω στο σώμα τους», συνεχίζει η Emmerson.
«Ίσως φαίνεται παράξενο να επέμβουμε, αλλά είναι σημαντικό να το κάνουμε αν θέλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας πως το σώμα τους τους ανήκει και θα πρέπει να εμπιστεύονται το ένστικτό τους».
Η Emmerson αναφέρθηκε σε ένα άρθρο ενός αυστραλέζικου blog, όπου η μαμά Kasey Edwards γράφει πως θέλει να σταματήσουν οι συγγενείς να πιέζουν την 4χρονη κόρη της να τους φιλήσει: «Ο λόγος είναι ότι το φιλί δεν είναι απλά ένα φιλί, όσο αθώα και αν είναι η πρόθεση».
Η έρευνα του φόρουμ που διεξήχθη σε 890 άτομα, ηλικίας 16 και 17 ετών, έδειξε επίσης πως τουλάχιστον ένας στους τρεις νέους δήλωσε πως δεν είχε μάθει σχετικά με τη συγκατάθεση στο σχολείο και ακόμη λιγότερα γνώριζαν ποια συμπεριφορά θεωρείται καλή και ποια κακή σε μία σχέση.
Στην αναφορά γίνεται λόγος για την έλλειψη σωστής διαπαιδαγώγησης. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι δεσμοί της οικογένειας είναι πολύ πιο ισχυροί, το «δώσε ένα φιλάκι στο θείο» είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, ενώ η «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» στα σχολεία είναι ανύπαρκτη; Είναι τα παιδιά μας σε θέση να βάλουν από μόνα τους όρια και αντιλαμβάνονται τη συμπεριφορά που μπορεί να παρεκκλίνει από το αθώο;
Η Margaret Morrissey, από την ομάδα γονέων Parents Outloud, δεν συμφωνεί με τη σύσταση της Emmerson, χαρακτηρίζοντας «γελοία» τα λόγια της.
«Οι γονείς είναι λογικοί και γνωρίζουν τι είναι σωστό για τα παιδιά τους. Το Φόρουμ για τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση προσπαθεί να αφαιρέσει κάθε είδους ανθρώπινου συναισθήματος και καλοσύνης από το πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και αυτό είναι λυπηρό.
Αν ένα παιδί δεν μάθει να εκφράζει σωστά την τρυφερότητά του προς την οικογένειά του θα δυσκολευτεί πολύ όταν θα φτάσει στην εφηβεία και την ενηλικίωση», αναφέρει η Morrissey.
Εσείς τι γνώμη έχετε;
Δεν διάβασα όλο το άρθρο αλλά ναι είναι εκνευριστικό.. Το να χαιρετάει εντάξει.. Αλλά τα φιλιά από όλους είναι εκνευριστικό.. Ελάτε στην θέση τους ή όταν εισασταν παιδιά... Να πέφτουν όλοι πάνω σας? Γενικά όταν βλέπω μωρά όσο και να τα αγαπάω και της αδελφής μου ακόμα δεν ορμαω...
Emeis sthn oikogeneia mou eimastan polu demenoi kai o sebasmos pros tous megaluterous htan apo ta prwta pou mathainame. Auto omws me dixase kapoia stigmh pou eprepe na uperaspistw ton eauto mou apenanti se enan "theio" mou sthn efhbeia. Twra sta 30 exw anan gio 2 xronwn o opoios einai polu hremo apo mwro kai ntropalos. Exw katalabei loipon pws xreiazetai ton xrono kai ton "xwro tou" me tous allous. Epeidh menoume ekswteriko twra blepei pappoudes kai theious kathe 2 mhnes (an kai me to skype doksa to theo kathe bradu ta leme xxaxaxa), ki auto pou tous lew kathe fora einai "afhste ton ligo na sunelthei kai na sas thumhthei" enowntas ta sunaisthhmata pou trefei gia ton kathena ksexwrista. Pote den ton piezw na xairethsei h' na filhsei. Opou noiwthei aneta to kanei monos tou. H' alliws filaki me to xeraki apo makria.... As paei na leei opoios thelei oti thelei, den prokeitai na piesw to paidi mou na kanei kati pou den thelei.....
Συμφωνω απολυτα. Αν δεν θελει το παιδι να φιλησει καποιον συγγενη δεν "πρεπει" να το κανει με το ζορι. Καπως ετσι ξεκινουν πολλες ιστοριες. Με φιλια και αγκαλιες. Μαθαιτε στα παιδια σας να κανουν αυτο που αισθανονται και οχι αυτο που υποτιθετε πως "πρεπει". Μαθαιτε στα παιδια σας πως αν καποια συμπεριφορα συγγενων και καποιων τους ενοχλουν, θα πρεπει να την μοιραστουν μαζι σας. Δωστε τους θαρρος.
Συμφωνώ και όντως το θεωρώ αγενές κ καταπιεστικο να πιέζεις ενα παιδάκι να φιλάει τον καθε φίλο/συγγενή...αυτο που κάνω εγω με τα παιδιά μου ειναι, όταν κάποιος τους πει το κλασσικό ¨Έλα δώσε μου ενα φιλακι ¨ , λέω ¨ στείλε ενα απο εδω! Έτσι στέλνει ενα το πιτσιρίκι απο μακριά κ ειναι όλοι οκ¨ ! Ακόμα θυμάμαι κ εγω πόσο δεν μου άρεσε σαν παιδάκι όλο αυτο με τα φιλιά στην καθε θεία,θείο κτλ......
Συμφωνώ απόλυτα! Δεν πιέζω ποτέ τη μικρή μου να φιλήσει η να χαιρετίσει (ακόμα και τους παπούδες) με το ζόρι... Το να μάθει ένα παιδί να εκφράζει την τρυφερότητα του δεν έχει να κάνει με το αν "υπομένει" όλα αυτά τα φιλιά από θείους, θείες , παππούδες και γιαγίαδες... Θεωρώ οτι το μήνυμα που περνάμε στο παιδί με το να του "επιβάλλουμε" να είναι ευγενικό φιλώντας ή χαιρετόντας κάποιον- χώρις να έχει αυτό το ίδιο την ανάγκη να το κάνει- είναι να το γεμίζουμε με "πρέπει" που θα το αποπροσανατολίσουν και θα το κάνουν πιο ευάλωτο σε τυχόν σεξουαλική παρενόχληση. Όταν πρωτοήρθαμε Αυστραλία, όλοι οι έλληνες που γνωρίζαμε ήταν πολύ εκδηλωτικόι και τρυφεροί (φίλιά και αγκαλιές όλη την ώρα). Η μικρή μου ούτε γειά δεν έλεγε... Υπήρχαν κάποιες κυρίες που το σχολίασαν, οτι και καλά δεν έχει τρόπους , δεν λέει γειά, δεν κάνει αγκαλιές, φιλιά... και με παρότρυναν να την "εκπαιδεύσω", όταν τους είπα τι σκεφτόμουν για το συγκεκριμένο θέμα, έπεσαν από τα σύννεφα... Δεν είχε πάει ποτέ το μυαλό τους σ'άυτή την εκδοχή...