H Zoe Williams από τον The Guardian συνάντησε πέντε μητέρες στο Hampshire της Αγγλίας για να συζητήσουν για το θηλασμό.
Από τις έξι γυναίκες (η μία δεν μπορούσε να παρευρεθεί στη συνέντευξη), οι δύο έδιναν στο μωρό τους ξένο γάλα. Κάτι που στοιχειώνει την Katy, 31 ετών, μητέρα του μικρούλη Ethan. «Δεν μπορούσα να τον θηλάσω γιατί δεν κατέβηκε το γάλα μου. Ξέρω πως κάναμε ό,τι ήταν καλύτερο για εκείνον γιατί αλλιώς θα έμπαινε και πάλι στο νοσοκομείο. Ακόμη και τώρα όμως, ένα χρόνο μετά, σκέφτομαι, ίσως απλά είχε κοντό χαλινό. Ίσως έπρεπε να έχουμε δοκιμάσει και κάτι ακόμη. Σκέφτομαι ένα εκατομμύριο πράγματα που θα μπορούσα να έχω κάνει διαφορετικά».
Η Carrie θυμάται: «Είχα μία πολύ καλή ιατρική επισκέπτρια η οποία μου είπε: «Κάνε απλά ό,τι σε κάνει ευτυχισμένη. Στο τέλος, ο χρόνος είναι πολύ λίγος και πρέπει να τον απολαύσεις». Κι εγώ ακολούθησα αυτή τη συμβουλή και πραγματικά το απόλαυσα. Στην επόμενη ιατρική επισκέπτρια όμως ντράπηκα να της μιλήσω για αυτή την απόφαση που πήρα».
Οι υπόλοιπες γυναίκες θήλαζαν – ορισμένες βρήκαν τον θηλασμό να είναι πιο εύκολος από ό,τι άλλες. Η Karen, 31, μαμά του Stanley, είπε: «Ρωτήσαμε για το θέμα του κοντού χαλινού στις προγεννητικές τάξεις και μας είπαν πως είναι σπάνιο. Τελικά, τέσσερα από τα έξι μωρά αντιμετώπιζαν αυτό το πρόβλημα».
Το ένα από αυτά ήταν η κόρη της Sarah: «Θυμάμαι να αισθάνομαι πως θα μου πέσουν οι θηλές. Τη θήλαζα παντού. Σου λένε «Αν πονάς, δεν το κάνεις σωστά». Όταν τους έλεγες πως πονάς, σου έλεγαν πως δεν πονάει.
Το μωρό δεν πιάνει σωστά τη θηλή και καταλήγεις να έχεις μαστίτιδα. Λόγω αυτής αρχίζεις τα αντιβιοτικά και βγάζεις άφθες. Δεν φανταζόμουν πως θα ήταν τόσο δύσκολο».
Ο Tom, ο πατέρας του Niamh και σύντροφος της Emma, είπε: «Παραβλέπουν τελείως το μπιμπερό. Όταν περνάς δύσκολες στιγμές, λένε πάντα «επίμενε». Ποτέ δεν λένε «ίσως όλο αυτό να είναι τελικά πολύ δύσκολο».
Η Katy το θέτει πιο ωμά. «Η απάντησή τους σε όλα είναι να θηλάσεις περισσότερο. Αν κάτι πάει στραβά, θήλασε περισσότερο. Αν πάθεις μαστίτιδα, θήλασε περισσότερο. Αν δεν έχεις γάλα, θήλασε περισσότερο».
«Επειδή μου φάνηκε πολύ δύσκολο (το να θηλάσω)», λέει η Sarah, «νομίζω πως εν μέρει συνέχεισα επειδή με ένοιαζε τι θα πει ο κόσμος. Δεν κατακρίνω σε καμία περίπτωση τις γυναίκες που επιλέγουν να δώσουν ξένο γάλα, αλλά δεν ήθελα ο κόσμος να πιστεύει πως δεν ήθελα να θηλάσω, δεν ήθελα να πιστεύει ο κόσμος πως δεν νοιάζομαι για το παιδί μου».
Η Emma συμφώνησε: «Ακόμη και σήμερα, όταν λένε «επέστρεψες στη δουλειά;» λες «Ναι, αλλά ακόμη θηλάζω». Είναι πολύ παράξενο, αλλά θέλεις να γνωρίζει ο κόσμος πως κάνεις το σωστό».
Η ώθηση αυτή προς το θηλασμό δεν προέρχεται μονάχα από τα περιοδικά, τα βιβλία και τους ειδικούς. Όπως θυμάται η Katy, «επέτρεπα μόνο στον άντρα μου να ταΐσει το μωρό με το μπουκάλι, επειδή ένιωθα πως εγώ έπρεπε να το ταΐσω. Ίσως είναι εν μέρει πρωτόγονο αυτό το συναίσθημα».
Δεν υπάρχει μόνο πίεση όμως, προσθέτει η Karen. «Από την άλλη, όταν θηλάζεις, έχεις κόσμο που σε στηρίζει τόσο πολύ, σου ανεβάζει πολύ τη διάθεση αυτό».
Ο θηλασμός αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτησης στους κύκλους των μαμάδων, όπως σε αυτόν. Ίσως στο μέλλον συνειδητοποιήσουμε πως δεν χρειαζόταν να διαφωνούμε τόσο. Ως τότε όμως, καλό θα ήταν να κρατήσουμε το εξής: «να κάνεις αυτό που σε κάνει ευτυχισμένη».
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
έτσι ακριβώς μανούλες!κάντε ότι ευχαριστεί εσάς και το μωρό σας!θηλαστε οσο θελετε,μην θηλασετε αν αυτο σας κανει να νιωσετε καλυτερα,εξαλλου δεν ειναι αυτα που κανουν την μαμα...υπαρχουν τοσα πολλα αλλα σημαντικα!
Περιμένω τώρα μετά από εκείνο το παλιότερο ποστ για το θηλασμό, οπου υποστηρίχθηκε το επιχείρημα " σε μια τάξη μπορώ να σου πω ποια παιδιά θήλασαν και ποια όχι" , να στοιχηματίσει κάποιος ποιες από τις συμπαθέστατες μανούλες της φωτογραφίας θήλασε και ποιά όχι τα καταπληκτικά μωράκια τους. Συγνώμη αλλά ακόμη δεν μπορώ να το ξεχάσω..
Σοβαρα τωρα;ποια ηταν αυτη η χουντινι που ξεχωριζε μεσα σε μια ταξη τα παιδια που θηλασαν;;;εχω πεθανει στο γελιο.
Σου δίνω το λινκ :) http://www.eimaimama.gr/2013/10/diloseis-kata-tou-thilasmou.html/comment-page-6#comments
Βίκυ Φαρδογιάννη πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού. Χαχαχα. Αυτή και ο Χουντίνι όπως λες!!!!
Πότε θα αφήσουμε πια τους εαυτούς μας ελεύθερους να ΖΗΣΟΥΜΕ! Αφού ακόμα και για κάτι τόσο προσωπικό όσο ο θηλασμός σκεφτόμαστε τί θα πει ο κόσμος! Ας κάνει επιτέλους η καθεμιά αυτό που της αρέσει χωρίς να περιμένει ούτε μπράβο ούτε επίκριση!