Γράφει η Melanie Pinola για το lifehacker
Μάλλον ξέρετε ήδη «τι να περιμένετε όταν είστε έγκυος». Οι φίλες και οι συγγενείς σας δεν σταματούν να σας δίνουν συμβουλές. Ίσως έχετε ξαναμείνει έγκυος. Όπως και να έχει, υπάρχουν πράγματα που δεν είμαστε έτοιμες να συζητήσουμε σχετικά με την εγκυμοσύνη. Καιρός να τα πούμε όλα.
Οι εγκυμοσύνες, όπως και τα παιδιά, είναι όλες τους μοναδικές, γι’ αυτό μπορεί να αισθανθείτε όλα τα παρακάτω ή και κανένα, αν είστε τυχερές. Κι όμως, παρά τα συνήθη φυσικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης – πρωινή ναυτία, κόπωση και λιγούρες, πωπω! – δεν μιλάμε πολύ για τις ψυχολογικές συνέπειες. Για όλες τις έγκυες και όσες μείνουν έγκυες στο μέλλον λοιπόν, να τι θα πρέπει να γνωρίζετε:
Από τη στιγμή που θα ανακοινώσετε την εγκυμοσύνη σας (ή που θα είναι πλέον αδύνατο να την κρύψετε) αυτός ο αόρατος τοίχος ανάμεσα σε σας και τους άλλους, ο οποίος λέγεται «προσωπικός χώρος» και φωνάζει «κοίτα τη δουλειά σου», γκρεμίζεται. Θα δεχτείτε πολλές συμβουλές χωρίς να τις έχετε ζητήσει, για το τι θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να τρώτε (συμβουλή: μην πίνετε καφέ σε κοινή θέα), θα ακούσετε τρομακτικές ιστορίες τοκετού, θα έχετε να απαντήσετε σε αδιάκριτες ερωτήσεις και αγενή σχόλια όπως καμία και κανένας μη έγκυος δεν θα ερωτηθεί ποτέ (από το «κάνατε θεραπεία γονιμότητας;» μέχρι το «Ελπίζω να καταφέρεις να χάσεις όλο αυτό το βάρος μετά τη γέννα»).
Και σε αγγίζουν κι όλας. Ίσως είναι κάτι στην κοιλιά σας που κάνει παντελώς αγνώστους να θέλουν να σας αγγίξουν (συχνά, χωρίς την άδειά σας), κάτι που είναι άβολο. Στην Πενσυλβανία της Αμερικής μάλιστα, ψηφίστηκε ένας νόμος που δήλωνε ρητά πως οι έγκυες έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν σε αγνώστους να τις αγγίζουν.
Τι μαθαίνουμε από αυτό; Πολλοί θεωρούν πως η εγκυμοσύνη (και η γέννα, και το μεγάλωμα ενός παιδιού) είναι δημόσιο αγαθό. Για να αντιμετωπίσετε τα αγενή σχόλια και τις συμβουλές, μπορείτε να λέτε στους αγνώστους που θέλουν να χαϊδέψουν την κοιλιά σας (λες και είναι κανά γούρι) πως δεν αισθάνεστε καλά λόγω πρωινής ναυτίας. Απαντήστε στις συμβουλές που δεν ζητήσατε με κάτι «έξυπνο» ή ένα απλό «ναι». Όλοι έχουν μία γνώμη σχετικά με την εγκυμοσύνη και τα μωρά, γι’ αυτό θα χρειαστεί να δαγκώσετε τη γλώσσα σας πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως. Αυτό θα σας φανεί χρήσιμο αργότερα.
Το θέμα είναι πως δεν πρέπει απλά να προστατευτείτε από τις συμβουλές των αγνώστων. Οι αγαπημένοι σας άνθρωποι (οι οποίοι φαίνεται πως αρχίζουν και το χάνουν) και όλοι όσοι είναι πλάι σας και ανησυχούν για σας, έχουν κάτι να πουν. Μην τους παρεξηγείτε όμως. Περιμένετε μέχρι να γεννήσετε και μετά θα είστε το ίδιο ανυπόφορη.
Το σώμα σας ανήκει πλέον στο κοινό (δείτε επάνω). Ακόμη και αν οι άγνωστοι σας αφήσουν ήσυχη όμως, θα σας προγκίσουν, θα σας ζουλήξουν, θα σας εξετάσουν με κάθε τρόπο ώστε να είναι σίγουροι οι γιατροί πως το μωρό είναι εντάξει – και όσο μεγαλύτερη είστε, τόσο περισσότερο ζούληγμα δικαιολογείται. Θα αισθανθείτε πως περνάτε περισσότερο χρόνο στην αίθουσα αναμονής του κάθε γιατρού και ανάμεσα σε ανθρώπους με λάτεξ γάντια παρά οπουδήποτε αλλού. Αν δεν το έχετε μαντέψει ακόμη, τίποτα πια δεν έχει να κάνει μονάχα με εσάς.
Αυτό είναι τόσο καθησυχαστικό όσο και εκνευριστικό. Περιμένετε να δείτε τους υπερήχους, τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις αίματος κάθε βδομάδα, να ακούσετε τον χτύπο της καρδιάς του μωρού σας (να είναι δυνατός και να είστε ήρεμες) και προσέχετε για τα σημάδια που λένε πως όλα κυλούν όπως θα έπρεπε. Αυτή η συνεχής παρακολούθηση είναι καθησυχαστική για πολλές γυναίκες, αλλά ενοχλητική για άλλες.
Εγώ είχα μία φυσιολογική εγκυμοσύνη, αλλά έτρεμα σε κάθε ραντεβού, με τσιμπούσαν και με ζουλούσαν όλη την ώρα, οπότε δεν μπορώ να φανταστώ καν πώς θα είναι αυτή η εμπειρία για κάποια που έχει μια πιο δύσκολη εγκυμοσύνη. Μακάρι να μου είχε πει κάποιος πως από τη στιγμή που μένεις έγκυος γίνεσαι πειραματόζωο, σε εξετάζουν και σε παρακολουθούν συχνότερα και μπορεί να γίνεις λιγάκι πιο παρανοϊκή. (Φόρεσες τακούνια στην εγκυμοσύνη; Ποιος ξέρει πόσους βαθμούς IQ θα στοιχίσει αυτό στο παιδί σου!) Όλες αυτές οι εξετάσεις είναι πολύ δυσάρεστες αλλά και πιο συγκινητικές από ό,τι θα περίμενες κανείς, αλλά χρειάζονται να γίνουν.
Βρείτε τον καλύτερο γιατρό που μπορείτε, κάποιον που μπορείτε να εμπιστευτείτε. Είναι υπερβολικά σημαντικό, επειδή οι μέτριοι ή ακόμη και οι καλοί γιατροί καμιά φορά σας αφήνουν με αμφιβολίες. (Παρά τα τόσα προγκίσματα και ζουλήγματα που τράβηξα, στο τέλος ένιωσα πως οι γιατροί μου με απογοήτευσαν, κι αυτό δείχνει πως πρέπει να περιμένετε το απροσδόκητο). Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τις εξετάσεις και τα αποτελέσματά τους, ώστε να μπορείτε τουλάχιστον να έχετε και εσείς άποψη.
Το αστείο είναι πως όσο ενοχλητική και αν είναι η αδιακρισία των τρίτων όταν μένετε έγκυος, εσείς δεν θα μπορείτε να κρύψετε τη λάμψη σας και θα θέλετε να τη μοιραστείτε με τον κόσμο. Μάθατε μόλις πως περιμένετε παιδί; Ανεβάστε φωτογραφίες από το τεστ στο ίντερνετ για να τις δουν όλες.
Σοβαρά τώρα, ακόμη και αν είστε ντροπαλές, η εγκυμοσύνη μπορεί να σας κάνει να παραδεχτείτε πράγματα σε σελίδες και φόρουμ που δεν θα παραδεχόσασταν ούτε στους καλύτερούς σας φίλους ή και το σύντροφό σας. Αυτό συμβαίνει γιατί η εγκυμοσύνη σε οδηγεί στο να θέλεις να μοιράζεσαι πράγματα όπως το φύλο του παιδιού που ονειρεύεσαι, το όνομα που θέλεις να του δώσεις (αν ήταν στο χέρι σου), το πώς είναι τα ούρα σου (ακόμη κι αν δεν έχει καμία σχέση με την εγκυμοσύνη), το πώς οι φλέβες «εκεί κάτω» είναι πιο έντονες και την απελπισία που αισθάνεσαι όταν δεν μπορείς πλέον να κάνεις απλά καθημερινά πράγματα, απλά και μόνο επειδή είσαι έγκυος. Είναι που αναζητάτε τη συμπόνια και αισθάνεστε και μία έπαρση μαζί.
Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που θεωρώ πως οι γυναίκες θα έπρεπε να γνωρίζουν προτού μείνουν έγκυες, άλλα μάλλον έχετε ακούσει αρκετά από εκείνα ήδη. Οι φορές που θα το ζήσετε όλο αυτό είναι περιορισμένες, γι’ αυτό φροντίστε να απολαύσετε αυτή την τρομερή μα και πανέμορφη εμπειρία
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Εκτός του ότι το άρθρο έχει απόλυτο δίκιο, θα ήθελα να πω συγχαρητήρια στο Θωμά για όλα τα κείμενα που ανεβάζει εδώ στο eimaimama! Βρε Θωμά πού τα βρίσκεις όλα αυτά και το σημαντικότερο πώς καταλαβαίνεις αν είναι σωστά ή όχι (που είναι) αφού δεν είσαι μαμά;;; :)